Poznejte poklady Peloponéského poloostrova: 10 největších zajímavostí

© Maria Toutoudaki, Getty Images

Úchvatný a drsný Peloponés nabízí jedinečnou příležitost podívat se levně do míst ležících stranou vyšlapaných cest a proniknout do života na řeckém venkově. Poznáte rozmanitou krajinu, od mořského pobřeží po vysoké hory s vrcholky pokrytými sněhem, i oblasti, kde se odehrály mnohé z nejvýznamnějších událostí řeckých dějin. Projděte se úzkými, křivolakými uličkami mezi ručně postavenými kamennými zdmi k vynikajícím potápěčským lokalitám a svěžím lagunám, prohlédněte si starověké divy, jako je Olympie, a navštivte nádherná města jako malebné Nafplio, ovlivněné Benátkami.

1. Nasajte atmosféru minulosti i přítomnosti města Nafplio

Historické město Nafplio je ukryté v azurově modrém zálivu. Nevelkému ostrůvku poblíž pobřeží vévodí působivá pevnost Burdzi a ze skalnatého návrší majestátně shlíží obrovská kamenná pevnost Palamidi. Vlastní město tvoří kaskády elegantních budov postavených za benátské vlády. Zdobí je záplava karmínových bugenvileí a zaplňují nápadité obchůdky, galerie a restaurace, jež nabízejí jídla ovlivněná italskou kuchyní. Kulturní centrum Fougaro sídlí v prostorách zrenovované továrny a po celý rok pořádá bohatý program, zaměřený na vizuální i múzická umění. Po celém starém městě najdete také úžasné možnosti ubytování ve zrenovovaných honosných domech přeměněných na butikové hotely.


Nafplio’s colourful old town © Alexandros Petrakis - Shutterstock
Nafplio - staré město je plné barev © Alexandros Petrakis - Shutterstock
 

2. Potápějte se k vrakům lodí v zálivu Navarino

Vody v zálivu Navarino nabízejí vzácnou příležitost zahrát si na podmořské archeology. Pozůstatky tankeru Irene Serenade, který zde ztroskotal v roce 1978, patří k největším dostupným lodním vrakům na světě. Když se ponoříte ještě hlouběji do historie, můžete zde najít vraky lodí z bitvy u Navarina v roce 1827, včetně tří osmanských fregat potopených spojenými britskými, ruskými a francouzskými námořními silami. Byla to poslední větší námořní bitva, v níž se střetly výhradně válečné plachetnice, a významný moment v řecké válce za nezávislost. V lokalitě poblíž Methoni, 12 kilometrů jižně od města Pylos, se nacházejí kostry starověkých vraků lodí spolu s některými artefakty, jež měly na palubě, jako jsou zdobené sarkofágy. Podle plánů by se tyto potápěčské lokality měly stát součástí oficiálních mořských parků. Dobrou místní organizací, jež nabízí možnost potápění s přístrojem, je Ionian Divers.

 
The lagoon of Voidokilia in the Bay of Navarino © Nick Pavlakis - ShutterstockZáliv Navarino je poměrně rozlehlý © Nick Pavlakis - Shutterstock

3. Navštivte působivé antické divadlo v Epidauru

Ke skutečným divům Řecka patří antické divadlo v Epidauru, zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Nádherně zachovalý obrovský amfiteátr, který se nachází uprostřed borových hájů ve zvlněné kopcovité krajině, pojme až 14 tisíc diváků. Během každoročního Festivalu v Aténách a Epidauru se zde konají divadelní představení, jež jsou jedinečným zážitkem. Přenesou vás zpět ke kořenům evropské divadelní tradice. Epidaurus stojí za návštěvu i během dne, kdy byste si neměli nechat ujít sousední Asklépiovu svatyni. V místech dnešních ruin bývalo ve středověku významné léčitelské centrum, věnované bohu léčitelství Asklépiovi. Pořádala se zde jak hudební představení, tak atletické závody.

 
The ancient Theatre of Epidavros © S-F - ShutterstockAntické divadlo v Epidauru © S-F - Shutterstock

4. Pozorujte ptactvo v laguně Gialova

Od září do března se milovníci ptáků sjíždějí do svěží laguny Gialova, aby zde sledovali migraci 271 ptačích druhů. Tato překrásná laguna severně od zálivu Navarino je nejjižnějším velkým mokřadem v Řecku a významnou zastávkou na migrační trase mezi Afrikou a Evropou. V chráněné oblasti žije v sezoně kolem dvaceti tisíc ptáků, například plameňáků, ibisů a volavek.

 
A flock of birds in the Messinia region of the Peloponnese © courtesy of Costa NavarinoPtáci se nejlépe pozorují v oblasti Messinia © courtesy of Costa Navarino

5. Svezte se ozubnicovým vlakem mezi Diakoftem a Kalavrytou

Na severu poloostrova Peloponés vede mezi Diakoftem a Kalavrytou historická ozubnicová úzkorozchodná trať. Vlak šplhá úchvatným kaňonem říčky Vouraïkos, projíždí mezi skalami a pevně se k nim přimyká na úzké skalní římse vysoko nad říčkou, jež si na dně soutěsky razí cestu mezi balvany. Cestou k malebné vesnici Kalavryta se trať klikatí pod baldachýnem tvořeným korunami platanů, noří se do sedmi zakřivených tunelů a nakonec se svažuje zpět k pobřeží.

 
The steam locomotive of the Diakofto–Kalavryta railway © K Krallis - CC BY-SA 3.0Staré parní lokomotivy ještě stále brouzdají mezi Diakoftem a Kalavrytou © K Krallis - CC BY-SA 3.0

6. Pobavte se na patraských karnevalových slavnostech

Rušné přístavní město Patra (Patras), z něhož odplouvají trajekty na ostrov Korfu a do Itálie, hostí jedny z nejvýznačnějších karnevalových oslav v Řecku. Tradice řeckých pravoslavných Velikonoc zahrnují také karneval podobný masopustním slavnostem (či Mardi Gras), které předcházejí postní době před katolickými Velikonocemi. Během karnevalových oslav projíždějí ulicemi města Patra obrovské alegorické vozy, které provázejí davy místních lidí i návštěvníků v maškarních kostýmech. Přesné datum se každým rokem mění a obvykle se liší od data katolického karnevalu, ale stojí za to s ním při plánování cesty počítat.

 
The night parade at the Patras Carnival © siete_vidas - ShutterstockNoční karnevalové veselí v Patru © siete_vidas - Shutterstock

7. Vystoupejte k ruinám pevnosti Monemvasia

Nádherné opevněné městečko Monemvasia leží na ostrově, spojeném s pevninou úzkou šíjí. Silnice od ní pokračuje k vesnici po okraji vysoké skály, jež dramaticky vystupuje z moře. Do opevněného městečka(kastro), které od pevninské Géfyry oddělilo v roce 375 n. l. zemětřesení, vede úzký tunel pro pěší. Vynoříte se z něho v úžasném bludišti dlážděných uliček s kamennými domy. Značené schody vedou nahoru k ruinám pevnosti, kterou postavili Benátčané v 16. století, a k byzantskému kostelu Boží moudrosti (Hagia Sofia), odvážně se tyčícímu na okraji útesu. Výhled z náhorní plošiny je úchvatný a překrásné jsou i luční květiny, jež vám na jaře sahají až k ramenům. Zůstaňte na ostrově přes noc, abyste ho zažili i bez davů výletníků.

 
The Church of Agia Sofia on Monemvasia © Inu - ShutterstockChrám Boží moudrosti - Hagia Sofia v Monemvasii © Inu - Shutterstock
 

8. Propadněte lahodné chuti zdejších oliv

Řecko, zejména oblast Kalamata na poloostrově Peloponés, je proslulé produkcí oliv a olivového oleje. Chcete-li se o tomto tradičním prvku řecké kuchyně dozvědět víc, zajděte do moderního Muzea oliv a řeckého olivového oleje ve Spartě, které přibližuje dějiny, pěstování a využití oliv v průběhu staletí. Pak ochutnejte některé ze zdejších olivových produktů v restauracích a tržnicích na Peloponésu.

 
Greek dishes with mandatory olives © gorillaimages - Shutterstock
Řecká jídla se bez oliv rozhodně neobejdou © gorillaimages - Shutterstock
 

9. Přejděte přes Korintský průplav do vinařské oblasti Nemea

Další motivací k cestě přes Korintský průplav na poloostrov Peloponés je skutečnost, že na druhé straně leží proslulá vinařská oblast Nemea. Budování průplavu zahájil již římský císař Nero, ale dokončen byl až o mnoho staletí později. Přes úzký, hluboký kanál, sevřený téměř svislými stěnami, vedou mosty, z nichž můžete sledovat výletní lodě brázdící jeho zářivě modrozelenou vodu. A za kanálem vás ve zvlněné kopcovité krajině na jihozápadě Korinthie čeká Nemea, jedna z nejvýznamnějších vinařských oblastí v Řecku. Je proslulá svými červenými druhy vína s plným tělem z místní ušlechtilé odrůdy Agiorgitiko a bílými druhy z hroznů Roditis. Vinařství jako Skouras, Ktima Palivou a Gaia Wines nabízejí ochutnávky vína.

 
A boat crossing the Corinth Canal © Alexander Tolstykh - Shutterstock
Projít se nad Korintským průplavem stojí za to! © Alexander Tolstykh - Shutterstock
 

10. Prozkoumejte pozůstatky dávných civilizací od starověkého Řecka po byzantskou říši

Žádná návštěva Peloponésu se neobejde bez zastávek u některých z působivých starověkých ruin, zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO, jimiž je poloostrov doslova posetý. Starověká Olympie na západě poloostrova proslula jako dějiště antických olympijských her, jež se zde konaly v letech 776 př. n. l. až 394 n. l. Archeologické naleziště zahrnuje obrovský stadion a mnoho pozůstatků budov olympijského areálu, zatímco vynikající Archeologické muzeum vystavuje velkolepá sochařská díla, jako je Praxitelova socha řeckého boha Herma. V pevnosti v Mykénách, jež byly dlouhých čtyři sta let nejmocnějším královstvím v Řecku, sídlil mytický král Agamemnon. Pohádkové naleziště Mystras vyvolává živé představy o někdejší podobě honosných byzantských paláců, kostelů, knihoven a tvrzí rozložených na výběžku pohoří Taÿgetos, sedm kilometrů západně od Sparty. Město Mystras bylo posledním významným centrem Byzance, než byla dobyta Osmany.

 
Rows of columns in the sanctuary of Zeus, Ancient Olympia © Inu - Shutterstock
Řady sloupoví stále zdobí starověkou Olympii © Inu - Shutterstock

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Alexis Averbuck

Předchozí článek

Nejlepší evropské destinace pro letošní rok

Další článek

Průzkum Srí Lanky prostřednictvím chuťových buněk

Související články

Články

Nejlepší místa, kam se podívat v únoru 2016

Nejkratší měsíc v roce je také tím nejsladším – pokud víte, kam se vydat. Únor můžete strávit mezi hromadami pocukrovaných palačinek na ruském masopustu, usrkáváním koktejlů u modernistických bazénů v Palm Springs nebo u něčeho trochu méně sladkého, například na mentonském Fête du Citron (citronovém festivalu). Světaznalí cestovatelé z Lonely Planet mají laskominku pro každý mlsný jazýček. Zalyžujte si před večeří v italských Dolomitech Dolomity slibují nezapomenutelnou dovolenou na lyžích. Únor je hlavní evropskou lyžařskou sezonou. V této době je totiž nejvyšší šance na ideální sněhové podmínky (i když na počasí není nikdy spoleh!) z celého roku. Pohoří Dolomity v severní Itálii…

Články

Hřiště bohů

Jen 35 minut plavby od Aucklandu se z moře vynořuje ostrov Waiheke, ráj kouzelných zátok a pláží, vinic, bohémských požitků a především zábavy. Rezervujte si tu prázdninový dům (tzv. bach), a pokud zrovna nebudete usrkávat víno na některé ze třiceti ostrovních vinic, můžete objevovat uměleckou a dobrodružnou stránku Waiheke. Působí tu více než 100 umělců v oborech, jako je sochařství, sklářství, malba nebo řezbářství, a kromě toho také celý ostrov připomíná hřiště pro milovníky přírody a sportu – užijete si hlavně jízdu na horských kolech, kajacích a plachetnicích. V zálivu Hauraki Gulf po boku impozantního spícího vulkánu Rangitoto, pouhých 35 minut plavby trajektem z centra Aucklandu, najdete ostrovní ráj plný tajuplných zátok, nádherných pláží, zvlněných vinic, luxusních chat a bohémských slastí. Waiheke Island je známý jako „Ostrov vína“ – nachází se zde přes…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…