Poznejte Nový Zéland, cestujte obytným vozem

Máte sen a chtěli byste naplánovat cestu na Nový Zéland? Proč tuto zemi nezkusit procestovat v karavanu? Nejen že si tímto způsobem znatelně snížíte cestovatelské náklady, ale hlavně dostanete možnost být svým vlastním pánem a prozkoumat jinak odlehlá místa, kde byste ubytování hledali jen opravdu těžko. To už je pak jiné dobrodružství!

Jaké jsou benefity pronájmu  karavanu typu self-contained?

Jak již bylo zmíněno, touto možností si výrazně snížíte náklady. Ubytování na Novém Zélandu je opravdu drahé. Noc ve vlastním obytným voze Vás vždy vyjde na méně, než kdybyste přespávali nejen v hotelech ale i dokonce v obyčejných hostelech. To vše platí v situaci, že vůbec nějaké ubytování seženete. Hlavně v hlavních sezónách jsou ubytování často plně vyprodané, a to měsíce předem.

V případě, že si na Novém Zélandu půjčíte tzv. self-contained obytne vozidlo, to znamená, že má vevnitř přenosné WC, dřez, barel na užitkovou vodu a odpadkovou nádobu, máte rázem více možností přespání s vozem zdarma. Tento vůz sice bývá dražší než vozy bez certifikace, ovšem pořád si snížíte náklady, jelikož i kempy na Novém Zélandu bývají poměrně drahé. O vyšším komfortu pak ani nemluvě.

Jak vypadají kempy na Novém Zélandu?

Na Novém Zélandu jsou dvě možnosti kempů, se kterými přijdete do styku. První jsou takzvané DOC Kempy pod státní záštitou Oddělení ochrany životního prostředí. S tím souvisí i jejich levná cena pohybující se mezi 8 a 13 NZD za osobu na noc. Najdete zde základní vybavení ve formě dřevěné boudy a suchého záchodu.

Druhou možností jsou komerční kempy v osobním vlastnictví. Ty jsou plně vybavené s veškerým komfortem jakou jsou sprchy s teplou vodou, společná kuchyně s nádobím, nebo krytá odpočinková místnost. Zde se cena pochopitelně zvyšuje, a to na průměrných 30 NZD na osobu za noc. Počítejte ovšem, že i ta někdy může být i násobně vyšší.
Pronájem  karavanu na Novém Zélandu Vám nabídne bezesporu množství dalších výhod, ovšem tou největší je bezesporu svoboda. Je jen na Vás, kam pojedete, a jak dlouho se kde zdržíte. Rozhodovat se můžete spontánně a měnit celý plán cesty z hodiny na hodinu. 

Která cesta je ta nejkrásnější?

Jen těžko budete na světě hledat místo více fotogenické než právě Nový Zéland. Zde se nachází nepřeberné množství silnic vedoucích kolem hor či podél pobřeží, kde lze zastavovat každých pár kilometrů na focení.
Považovaná za jednu z nejkrásnějších tras nejen na Novém Zélandu, ale celém světě, je silnice vedoucí z města Queenstown do Glenorchy, kterou byste rozhodně neměli opomenout. Tento úsek je dlouhý asi 50 km a v serpentinách tak budete kopírovat břeh ohromného ledovcového jezera. 

Osobním tipem jsou pak dvě místa na přespání po cestě do Mount Creighton vhodná právě pro self-contained vozidla. Místa jsou hned u jezera, ovšem nenajdete kolem žádné toalety, a tak musíte mít vlastní. Ty výhledy jsou ovšem nezapomenutelné. Pokud budete cestovat autem bez certifikace, pak lze přespat v kempu kousek za Queenstown nebo pak až v Glenorchy.
 

Aplikace v telefonu, které Vám ulehčí cestování

Aplikace se jmenují CamperMate a WikiCamps, díky kterým lze na mapě najít místa, kde můžete přenocovat buď zdarma či za malý poplatek. Naleznete zde taky množství dalších užitečných tipů, jako kde lze sehnat sprchy, veřejné toalety, pitnou vodu, WiFi, bankomat, nebo pračky. Mimo praktické věci lze v aplikacích najít doporučení na zajímavá místa, které můžete v okolí navštívit. Aplikace Vám tak ušetří obrovské množství času vyhledáváním věcí, které byste i tak velmi těžko hledali a cestování bez nich by bylo opravdu znatelně náročnější.

Na co si dát pozor?

Nezpevněné štěrkové silnice, neboli tzv. Gravel Roads, mohou cestovatele nemálo potrápit. Nacházejí se na hodně místech, a tak se jim jen těžko vyhnete. Není se ovšem čeho bát. Stačí jet pomalu a dodržovat dostatečný rozestup od ostatních vozidel.

Běžný den v karavanu

Záleží na každém, v jakém duchu si tu svoji dovolenou pojme. Ovšem brzké starty se vyplatí v každém případě. Rána probíhají ve stylu přípravy snídaně na plynovém vařiči spolu s kávou či čajem, usednutím na rozkládací židličku ke stolu a kocháním se východu slunce nad ohromnou novozélandskou krajinou. Naplánuje se se trasa dne a vyráží se vstříc novým zážitkům.

Cestou se jistě budete stavovat na benzín. Ten na Novém Zélandu stojí v rozmezí 2 - 2,4 NZD. I když tato cena není nikam dramatická, tak počítejte s tím, že kilometrů ujedete opravdu hodně. Je dobré se vždy ujistit, že cestou bude možné natankovat. Velmi často se stává, že dlouhé kilometry žádné čerpací stanice nejsou, a tak je rozhodně lepší být připraven. Pro tyto případy je dobré mít s sebou rezervní kanystr s náhradním palivem. 

Konec náročného dne stráveného na cestě pak vypadá hodně odpočinkově, kdy dorazíte do kempu, nebo jiného místa k přenocování. Připraví si večeře a pak se buď plánujete dobrodružství následujícího dne, které probíráte s ostatními cestovali v kempu, a nebo se jen tak lenoší. Ovšem nečekejte v kempech nějaké bujaré veselky. Většina cestovatelů se respektuje navzájem, a jelikož se opravdu vstává a vyjíždí ráno brzy, většina lidí v kempu chodí spávat kolem 10 hodiny. Ovšem je jen na Vás v jakém stylu dovolenou pojmete.

Jedno je ovšem jasné, na dovolenou v karavanu na Novém Zélandu jen tak rychle nezapomenete.

 

Napsal: CK GO2

Předchozí článek

Pěškobus Brno - Porto - 4. část - Přes Santiago k cíli

Další článek

7 legendárních amerických restaurací, které dýchají historií

Související články

Články

Austrálie - útesy, lesy a domorodá kultura

Hodnota australského dolaru se v posledních letech snižuje, což je mimořádně výhodné pro cestovatele s omezeným rozpočtem. Díky kolísající měně a klesajícím cenám paliva by rok 2016 mohl být dokonalý pro výlety autem. Určitě si nebudete chtít nechat ujít zdejší největší zajímavosti, včetně Velkého korálového útesu a Tasmánské divočiny, které čelí stále větším environmentálním hrozbám. Seznamte se s nimi, dokud je čas.  Australská vinařství produkují kvalitní vína rozmanitých stylů   Nejste-li z Nového Zélandu nebo Papuy-Nové Guineje, je do Austrálie daleko odevšud. Dostat se sem obvykle obnáší čtyřiadvacetihodinovou cestu letadlem. Protože však rok 2016 má být rozhodující pro několik klíčových oblastí australské…

Články

Trekování pod dohledem Mt. Cook, Nový Zéland

Mt. Cook (3 724 m), nejvyšší hora Nového Zélandu, pokrytá ledovcem, je vhodná pro výstup spíše zkušených a vybavených horolezců, avšak hluboko u jejího úpatí se klikatí údolí řeky Hooker (Hooker Valley), které nabízí údajně nejkrásnější jednodenní trek na Zélandu. Zvládnout se dá prakticky v jakékoli kondici, pro ty aktivnější se pak najdou i náročnější horská dobrodružství v okolí. Procházka na nedělní odpoledne Výchozím bodem do Hooker Valley je buď přímo vesnice Aoraki/Mt. Cook, nebo vhodnější parkoviště White Horse Hill, kde najdete i vybavený kemp (10 NZD/os.). Trasa od parkoviště k ledovcovému jezeru Hooker a zpět stejnou cestou, měří 10 km a průměrnému chodci by měla trvat…

Články

Na návštěvě u Hobitů - Nový Zéland

Pohádková vesnička a neslavnější filmové místo Pána Prstenů. Pojďme se na chvíli společně zatoulat do smyšleného světa. Do světa Hobitů! Co je vlastně Hobbiton a jak vznikl?  Když se řekne Nový Zéland všem se pravděpodobně vybaví jeho jedinečná příroda, která hrála nemalou úlohu ve slavné trilogii Pána Prstenů nebo Hobita. To ve svém názvu nese i nejslavnější místo Nového Zélandu právě z hlediska těchto filmů. Hobbiton, nebo česky…

Články

Nový Zéland - putování tam a zase zpátky

"Mami, mám pro tebe jednu dobrou a jednu špatnou zprávu," oznámila jsem doma v březnu 2017. "Na to Bali nakonec nejedu, to máš radost, že? Ale poletím ještě dál, jen si musím počkat 9 měsíců." Moje maminka je z mých cest vždycky nervózní, takže zaměnu letu na Bali za Nový Zéland nepřijala s nadšením. Prý by radši 9 měsíců čekala na něco jiného... Zato já jsem se už nemohla dočkat. Země Pána Prstenů a Hobita je skoro na dosah ruky. Jen se 275x vyspat a už se poletí. “Země dlouhého bílého oblaku”, jak jí přezdívají původní obyvatelé Maorové (v původním jazyce Aotearoa), byla na mém cestovatelském žebříčku na jeho samém vrcholku. Zpáteční letenka…