Poznejte Mexiko – průvodce zemí mayské kultury

V Mexiku najdete naprostou jistotu slunečního svitu, skvělou turistickou vybavenost umožňující odpočinek na plážích, v restauracích i barech a také historii doplněnou okouzlující přírodou.

Dovolenou v Mexiku vystihují tři slova začínající na písmeno „P“. Pyramidy, potápění, pláže. Nejvhodnější čas pro dovolenou v Mexiku je právě nyní – od ledna do května. Neváhejte, hlavní sezóna je  v plném proudu.

Světově nejproslulejší turistickou destinací na pobřeží Tichého oceánu je mexické Acapulco. O tomto přístavním městě se píší a říkají jen pochvalné tirády. Právě v Acapulcu najdete krásné pláže, které tvoří souvislý pás,  dlouhý 14 km. Užívat si můžete až 350 slunečných dnů do roka. Jsou zde pohodlné hotely a také malebné okolí, protože město je lemováno vysokými vrcholky pohoří Sierra Madre del Sur.

Město vešlo ve známost poměrně nedávno a skromně. Vůbec první pořádná silnice, která spojila Acapulco s hlavním městem Mexika, byla totiž vysekána napříč okolními horami až v roce 1927.  O popularitu letoviska se poté postaraly hollywoodské hvězdy, které sem začaly houfně jezdit v polovině 60. let minulého století, a to zejména kvůli slunečnému počasí a tehdy začínajícímu kultu do bronzova opálené pleti.
Od té doby se Acapulco stalo v Americe i v Evropě „in“ a hodně se rozrostlo. Podél nádherného zálivu se táhne více jak desetikilometrový pás hotelů, pláže jsou široké, čisté a skvěle vybavené, moře příjemně teplé, město je plné butiků, barů, restaurací a hudebních klubů.

Piráti a Fuerte de San Diego

Budete-li v Acapulcu, určitě navštivte historickou památku – vojenskou pevnost Fuerte de San Diego. Postavili ji Španělé a ční nad mořskými vlnami již od roku 1616. Součástí pevnosti je i muzeum, v němž najdete mnoho exponátů ze španělských lodí z dob kolonizace Mexika, ale také artefakty spojené s piráty, kteří v této oblasti byli kdysi dávno hodně aktivní.
V Acapulcu si nenechte ujít Mercado de Artesanias, trh uměleckých řemesel. Najdete ho na ulici Vazquez de Leon a nezapomeňte – o ceně zboží se zde smlouvá. Pokud to umíte, můžete si za celkem levný peníz pořídit cenově dostupný suvenýr v podobě šperku nebo tkaného oděvu.

Když pusa hoří

V Mexiku máte možnost stravovat se v hotelu, kde se kuchaři do značné míry přizpůsobují evropské kuchyni. Můžete se však také vydat do města a ochutnat místní jídla v mexických lidových restauracích. V tomto druhém případě ale počítejte s tím, že každá porce je více či méně pálivá. To, co my považujeme za velmi ostré jídlo, je pro Mexičany naprosto normální pokrm, který by možná potřeboval ještě trochu připepřit. Pokud si budete v tavernách cokoli objednávat, vždy připojte jednoduchý dodatek „no picanto“.

Základní pokrmy mexické kuchyně známe i u nás. Tortillu. Tuhle tenkou kukuřičnou placku netřeba představovat, stejně jako burrito – do tortilly zabalené kousky masa. Zajímavou chuť má i arrachera – kousky marinovaného hovězího masa s nakrájenou zeleninou a fazolemi. Nicméně ochutnat tyto pokrmy přímo v zemi jejich zrodu, v Mexiku, je určitě lákavé a s našimi fastfoodovými „rychlovkami“ mají tyto originály opravdu jen málo společného.

Poloostrov Yucatán

Na opačném konci Mexika, u Karibského moře, se nachází poloostrov Yucatán, kde zažijete skvělé koupání a potápění. Právě zde se nachází Mayská riviéra, což je asi 140 km dlouhý úsek pobřeží, který nabízí nádherné pláže s bělostným pískem.
Srdcem Mayské riviéry je bezpochyby Playa del Carmen, město, které ještě před třiceti lety bylo jen ospalou rybářskou vesnicí a zdejší skvostné pláže spíše tajným tipem osamělých cestovatelů. Dnes je tomu již zcela jinak. Pláže jsou k dispozici hotelovým hostům a centru moderního města dominuje krásná a dlouhá promenáda Quinta Avenida.

Bar U Modrého papouška

Playa del Carmen se může pochlubit i tím, že zdejší Blue Parrot Bar zvolily americké a francouzské prestižní časopisy několikrát jako nejlepší plážový bar v celé Latinské Americe. Jak by ne. Nachází se přímo na pláži, zařízený je velmi nápaditě ve stylu tropických dekorací a o víkendových večerech tady baví diváky nejlepší DJové světa. Na hlavní scéně se hraje elektronická hudba a house, na palapa baru živě vystupují místní kapely hrající uhrančivou a nenapodobitelně rytmickou latinu.

Chichén Itzá a pyramidy

Pokud se ubytujete na Yucatánu, pak máte výhodu. Právě na tomto poloostrově totiž můžete navštívit chrámové město Mayů Tulum, které se nachází jižně od Cancúnu (asi 130 km), nebo ve vnitrozemí poloostrova světově proslulé archeologické naleziště indiánské kultury, 7. div světa, Chichén Itzá. Nejzajímavějším objektem je zde slavná a velmi dobře restaurovaná Kukulkánova pyramida.
Všechny pyramidy, které v Chichén Itzá najdete, vznikly mezi lety 450 až 900 našeho letopočtu. V Kukulkánově pyramidě, která je vysoká přes třicet metrů, se nachází ještě jedna menší pyramida. Obruby na severní straně schodiště Kukulkánovy pyramidy jsou tvořeny kamennými hadími hlavami. Dvakrát do roka, vždy v den rovnodennosti, se stíny stočí tak, že po celé tři hodiny to vypadá, jako kdyby celou stavbu obepínal obří had.
TIP: Rady, tipy jak si naplánovat dovolenou a vše podstatné, co vás k Mexiku zajímá, najdete na YouTube kanále Travel Akademie – rady cestovatelů pro cestovatele.

Potápění u břehů Yucatánu

Podmořský svět kolem pobřeží Yucatánu je naprosto fantastický. Je totiž chráněn korálovým útesem. Ten poskytuje životní prostor pro velký počet tropických ryb. Budete-li chtít, můžete se zde zúčastnit potápěčských kurzů a nořit se do větších hloubek s kyslíkovou bombou na zádech. Nicméně na své si tu přijdete i s obyčejnými ploutvemi a šnorchlem. Pod mořskou hladinou najdete jeskyně a krasové závrty. O zajímavé a romantické zážitky pod hladinou teplého a průzračného moře zde rozhodně nebude nouze. Určitě si s sebou vezměte podmořskou kameru nebo foťák.

Monte Albán a Oaxaca

Navštivte také Monte Albán. Slavné kultovní místo Zapotéků je jedním z nejvýznamnějších obřadních center předkolumbovského Mexika. Leží na vrcholu hory v nadmořské výšce téměř 2 000 metrů a nachází se nedaleko od Oaxacy (asi 15 km).
Jsou zde působivé stupňovité pyramidy, chrámy i paláce. Když je spatříte poprvé, vezmou vám dech. Jde o nádherný zážitek, o velkolepé setkání se stopami dávných civilizací, o nichž toho moc nevíme. Z Oaxacy, kde se můžete ubytovat, jezdí k těmto památkám pravidelná autobusová linka.
Samotná Oaxaca je také velice zajímavé město a lze jej doslova označit za koloniální klenot s krásnou barokní katedrálou, působivým a velice příjemným centrem kolem Plaza de Armas, kde rostou vavříny a auta sem nemají povolen vjezd.

Praktické rady

Pozor na místní celní předpisy. Z Mexika se nemohou vyvážet žádné volně rostoucí rostliny jako např. kaktusy, a to ani jejich semena. Je zakázán vývoz archeologických předmětů. V obou případech se jedná o trestný čin s vysokou sazbou až 9 let odnětí svobody.
V mezinárodních hotelech jsou hygienické podmínky na velmi vysoké úrovni. Pojedete-li ale na delší výlet, ať už za památkami Mayů, nebo se jen tak procházet historickými částmi měst, buďte však opatrní. Pijte jen balenou vodu, ovoce jezte jen to, které je možné oloupat a pokud budete mít chuť na zeleninu, kupte si ji na trhu, ale pečlivě omyjte balenou vodou.

Pesos nebo dolary?

Určitě pesos. V každém obchodě i v restauraci americké dolary bez problémů akceptují, ale kurz měny zvolí (možná i záměrně) ten pro vás nejméně výhodný. Při desetidenním pobytu byste tak mohli přijít o nemalou sumu peněz.
Pro výměnu eur nebo dolarů na pesa najdete nejlepší kursy v bankách. Mají ale jednu nevýhodu, většina bank v Mexiku končí pracovní dobu kolem čtvrté nebo páté hodiny odpolední. Pouliční směnárenské kiosky „cambios“ mají kursy sice trochu horší, než ty v bance, ale zato mají otevřeno hluboko do noci.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Jiří Houdek - CK GO2

Předchozí článek

Fototrip – neznámé Apeniny

Další článek

12 druhů chleba z celého světa

Související články

Články

Yucatán – perla Karibiku

Na polostrově Yucatán v Mexiku, najdete všechno, co si k ideální dovolené můžete přát: naprostou jistotu slunečního svitu, velmi dobrou vybavenost pro turisty umožňující pohodový odpočinek na pláži i v restauracích a barech, nenapodobitelně krásnou přírodu karibského pobřeží a “úlomky” poutavé historie, které nám tu připomínají svébytné památky, a to jak z dob dávných indiánských civilizací, tak i z dramatického období španělských dobyvatelů – conquistadorů. Pro turisty nejpopulárnějším místem je na Yucatánu Mayská riviéra, což je asi 140 km dlouhý úsek pobřeží, který se táhne na jih od Cancúnu a nabízí velkolepé pláže s bělostným pískem, lemované palmami, a široké často až kolem 60 metrů. Playa del Carmen Centrum Mayské riviéry je bezpochyby…

Články

Mexický kaleidoskop zajímavostí

Vyjmenovat všechny krásy Mexika je stejně nemožné, jako spočítat hvězdy v noci na obloze: stále slunné letovisko Acapulco, indiánské pyramidy v Chichén Itzá, podmořské jeskyně v Dos Ojos, katedrála v Guadalupe, muzea a galerie v Mexico City, průzračná, tyrkysově zbarvená a nádherně čistá mořská voda na všech plážích a mnoho dalších, stejně přitažlivých zajímavostí i památek najdete právě zde – ve středoamerické zemi, v níž si můžete naplno užít jak slunce, tak i příjemně teplou vodu Karibiku i Tichého oceánu. Každá pláž v Mexiku, katedrála, park, domorodý trh, archeologické naleziště, hacienda… to vše zde upoutává svým půvabem. Potřebujete si odpočinout? Zapomenout na shon? Sotva najdete lepší místo než Mexiko. Objednejte si zájezd do Mexika, vypněte mobilní telefon a odleťte s někým, koho milujete, alespoň…

Články

Mayská riviéra aneb dovolená v Karibiku v mexickém stylu

Mexiko je báječným místem pro odpočinek a v posledních letech se stává stále populárnější destinací i pro Evropany a Čechy všeobecně. Tato překrásná země totiž nabízí svým návštěvníkům vskutku nevšední zážitky. Pokud se rozhodnete Mexiko navštívit, čeká vás kultura a bohatá historie, vynikající mexická kuchyně, překrásná fauna i flóra a báječní lidé – a ještě mnohem víc. Odlehlé zátoky Mayské riviéry.   Nejvhodnější období je od listopadu do konce května, kdy se teploty přes den pohybují mezi 27–33 °C a přes noc málokdy klesnou pod 20 °C. Teplota vody je také velmi příjemná, okolo 24 °C. Letenky do Cancúnu se dají v průběhu roku sehnat za výhodné ceny. I díky tomu…

Články

Neuspořádané zápisky z Mexika

Také se vám stává, že po návratu z delšího pobytu v nějaké zemi vám v paměti jako zářící diamanty vyvstávají vzpomínky na některé konkrétní zajímavosti? Je to jako když letmo a na přeskáčku znovu pročítáte vám už dobře známou knihu a vybíráte si jen ty nejzajímavější pasáže. Zastavme se nyní nad několika z mexických vzpomínek a zajímavostí. Radost až do rána O zdejších svérázných veselých Dušičkách, čili o Día de los muertos, toho dozajista víte už spoustu, protože nejeden časopis o cestování právě tento svérázný svátek mrtvých popisoval. Nakonec účastnil se ho dokonce i James Bond. Tato bujará oslava, kdy se často pořádají pikniky přímo…