Poznejte kanárskou kulturu na východě Tenerife

©

Tenerife má fascinující dějiny a kulturu, které však mohou zůstat skryty ve stínu propagace v podobě prospektů cestovních kanceláří, soustřeďujících se na slunce, písek a rekreační střediska na jihu ostrova, kde sangria teče proudem. Vydejte se odtud na východ a najdete fascinující směsici tradičních rybářských vesniček, nespoutaných lesů a panenských pláží, a dokonce i opuštěnou kolonii pro malomocné.

Vesnice na východním pobřeží

Když se z letoviska Playa de las Américas vydáte na východ, prvním náznakem, že se styl středisek mění na nenápadnější a neformálnější, je malebné El Médano. Působí svěže a má bohatou nabídku vodních sportů, jež přitahují místní obyvatele, stejně jako turisty. Na vodní hladině se prohánějí milovníci windsurfingu a kitesurfingu, jejichž plachty se třepetají nad mořem jako pestrobarevní motýli. Dlouhá písečná pláž, sopečným kuželem rozdělená na dvě části, je možná nejlepší přírodní pláží na ostrově. Panuje zde poklidná, příjemná atmosféra a úzké uličky pěší zóny v centru lemují živé, levné bary a restaurace, nikoli turistické podniky nabízející karaoke.


For perfect beaches without the crowds, options like Las Teresitas in Eastern Tenerife are the places to head © JTB Photo - Getty Images
Krásné pláže bez davů lidí - Las Teresitas na východním pobřeží Tenerife © JTB Photo - Getty Images
 

Po čtvrthodině jízdy na sever se dostanete do rybářské vesnice Abades, kam se znalí místní jezdí potápět a šnorchlovat. Najdete zde také shluk opuštěných budov, včetně kostela, jež byly postaveny jako kolonie pro malomocné. Lepra se na ostrově Tenerife rozšířila během španělské občanské války. I když jsou dnes domy prázdné a zchátralé, slouží jako připomínka doby, kdy lidé umírali na malomocenství.

Budete-li pokračovat dále na sever, dostanete se do výjimečné obce Candelaria, jež je téměř nedotčená turistickým ruchem, přestože je považována za kanárskou obdobu Lourdes. Město má úžasnou atmosféru a panuje v něm čilý ruch, zejména o nedělích, kdy zástupy poutníků přicházejí navštívit grandiózní Basíliku de Nuestra Señora de Candelaria (baziliku Panny Marie), v níž se nachází socha Panny Marie Candelárské (Virgen de la Candelaria) patronky celého souostroví. V roce 1392 byla tato socha vyplavena na zdejší břeh a dostala se k místnímu guančskému králi, který ji začal uctívat jako bohyni. Když ostrov o století později dobyli Španělé, považovali sochu za zázračnou a jako Panna Marie je uctívána dodnes, zejména 15. srpna, v den, kdy byla údajně nalezena. Město má také okouzlující muzeum tradiční keramiky, řadu obchodů prodávajících náboženské obrazy a vynikající restaurace, jež nabízejí ryby a dary moře a těší se oblibě mezi náročnějšími místními hosty.

 
 Kostel Virgen de la Candelaria je poutním místem pro mnoho místních © Heritage Images - Getty Images

Kultura v hlavním městě

Bohatou kulturou je proslulé hlavní město Santa Cruz de Tenerife, přestože se mu turisté často vyhýbají. Santa Cruz je především živé, ryze španělské město. Zdejší obchody jsou okouzlující kombinací osobitých rodinných podniků, stylových butiků a prodejen španělských řetězců. Podobně pestrá je paleta zdejších restaurací, od módních tapas barů po zemité tascas (hospody). Navíc zde najdete několik skutečně ojedinělých podniků, jako je historická restaurace (bývalý veřejný dům) La Hierbita, jež pochází z roku 1893 a specializuje se na současnou kanárskou kuchyni, založenou na místních klasických domácích jídlech. Ve městě se také nachází několik hezkých muzeí a galerií. Ochutnávku umění můžete absolvovat při procházce ulicemi města: v roce 1974 Santa Cruz hostil mezinárodní pouliční sochařský festival, jehož se zúčastnili takoví umělci jako Henry Moore a Joan Miró. Sochařská díla z tohoto festivalu zůstávají vystavena v historickém centru.

Milovníci umění by měli navštívit také mimořádné Tenerife Espacio de las Artes, jež značnou měrou přispělo k důležitosti Santa Cruzu jako hlavního města kultury. Součástí stálých sbírek jsou díla místního umělce Óscara Domíngueze, považovaného za třetího největšího surrealistického malíře ve Španělsku po Miróovi a Dalím. Za vidění stojí již samotná budova, jež je dílem švýcarské architektonické kanceláře Herzog & de Meuron, která je mimo jiné známá svým projektem rozšíření londýnské galerie Tate Modern.

The Espacio de las Artes in Tenerife's capital Santa Cruz is just one of several architecturally innovative buildings in the city © View Pictures - Getty Images
Espacio de las Artes v hlavním městě Santa Cruz na Tenerife je jen jedním z několika architektonicky inovativních budov ve městě © View Pictures - Getty Images
 

O několik kroků dál stojí největší zajímavost města, Museo de la Naturaleza y el Hombre (Muzeum přírody a člověka) s přírodovědnými a archeologickými sbírkami. Zahrnují i výstavu o kultuře a způsobu života Guančů, původních berberských obyvatel Kanárských ostrovů, včetně dobře zachovalých mumií, jež byly objeveny v jeskyních na ostrově.

V nedaleké La Laguně se můžete seznámit s fascinujícími dějinami Tenerife ve vynikajícím Museu de la Historia de Tenerife. Mimo jiné se zde dozvíte, proč má místní hudba tak charakteristický latinskoamerický rytmus. Následkem masové emigrace v poměrně nedávném období bídy zde nenajdete snad ani jedinou rodinu, která by neměla vzdálené příbuzné v Jižní Americe.

A konečně je tu úchvatná dynamická budova s koncertní síní Auditorio de Tenerife v podobě mohutné vzedmuté vlny, další ukázka velkolepé současné architektury. Je chloubou města nejen svým designem, ale také svým kvalitním programem prvotřídních operních a tanečních představení a koncertů.
 

Ochutnejte spolu s místními zdejší ryby a mořské plody

Pokračujte směrem na severovýchod a snažte se svou cestu načasovat tak, abyste si mohli pochutnat na rybím jídle v restauraci Cofradía de Pescadores. Nachází se na překrásné, nedotčené Playa de las Teresitas se zlatým pískem, v malé rybářské vesnici San Andres, šest kilometrů severovýchodně od města Santa Cruz. Majitelem restaurace je místní rybář a mořské produkty, které nabízí, by nemohly být čerstvější.

 
The Anaga Peninsula, in the northeast of the island, is known for its off-the-beaten-track activities, with plenty of hikes and dramatic views © Reinhard Dirscherl - Getty Images
Anaga Peninsula, v severovýchodní části ostrova, je vhodná pro outdorové aktivity, s dostatkem výletů a nádhernými výhledy © Reinhard Dirscherl - Getty Images
 

Nespoutané Tenerife

Za Santa Cruzem se na severovýchodním cípu ostrova zvedá pohoří Anaga, nesmírně vzdálené organizovaným zájezdům turistů a ruchu pobřežních letovisek, doslova i v přeneseném smyslu. Přitažlivá oblast se strmými roklemi, s vavřínovými lesy zahalenými mlžným závojem a se skalnatými vrcholy láká k výletům, stejně jako malé vesničky, například malebný Afur. Má pouhých 15 obyvatel a jediný obchod/bar se spoustou kouzelně zaplněných zaprášených polic, kde vám postarší majitel José nabídne sklenku svého znamenitého domácího vína za pouhé jedno euro.

V údolích mezi skalami a zvlněnými vrchy se ukrývá řada dalších, stejně přitažlivých vesniček. Vesnice Charmorga, ležící v údolí posetém palmami, má jednu kavárnu-restauraci, Bar Casa Alvaro. Připravuje vynikající conejo con salmoreja (dušeného králíka), jídlo typické pro tuto oblast, kde má prakticky každá rodina loveckého psa a horské svahy pokrývají koberce divoce rostoucích bylinek, jako je rozmarýn a tymián.

Anaga je nejlepší oblastí na ostrově pro pěší turistiku. Celý region je protkán hustou sítí značených turistických stezek. Podrobné mapy si můžete vyzvednout v Centru de Visitantes, v němž najdete také kavárnu, výstavy o flóře a fauně na poloostrově a překvapení v podobě nádherné kapličky.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Tenerife? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Tenerife do kapsy. 

Tenerife do kapsy LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Josephine Quintero

Předchozí článek

Srílanská Sigirija láká pohledy na nahé krásky

Další článek

Kdo odolá adrenalinové lahůdce, nabídce potápět se s tygřím žralokem?

Související články

Články

Nejlepší místa pro rodiny

Evropa je vyhlášená svými historickými památkami a světovými muzei, ale najdou se tu i lákadla vhodnější pro rodiny. Vyberte to správné místo a potomci propadnou kouzlu toho, co tento kontinent nabízí: pohádkové hrady a zámky nastartují představivost v každém věku; lesy jako z příběhů bratří Grimmů; skryté ostrovy s ozvěnou roztodivných zvuků přírody; pláže s výrazným potenciálem pro písečné stavby... To vše a mnohem více přinášejí tipy našich odborníků, kteří vybrali 10 nejlepších míst pro letošní rodinnou dovolenou v Evropě. 1. Kent, Anglie  Pláž Broadstairs je jedno z mnoha míst v Kentu, které je k rodinám přátelské. (Foto Thierry Levenq / Moment Open / Getty Images) Kent je tzv. „zahradou Anglie“ a v současnosti získává na oblibě. Je totiž plný příležitostí pro cestování časem, které okouzlí zvědavou mladou mysl. Zabalte…

Články

Na co dát pozor: skryté náklady levných letenek

Co se týče hledání nejlevnějších letů, jsou cestovatelé rozmazlováni širokou nabídkou. Díky levným dopravcům, nabízejícím stále více tras po celém světě, a webovým stránkám, jako jsou Jetradar, Skyscanner a Hipmunk, je jednodušší než kdy dříve porovnat ceny nabídek a zákazníci si zvykli na nižší ceny (a výše zmíněné jisté výhody pro cestující). Ale než zmáčknete tlačítko „koupit teď“, položte si pár jednoduchých otázek, abyste odhalili potenciální skryté náklady, které by vás mohly nepříjemně zaskočit. Jaká je reálná cena letu? Při hledání nejlevnější ceny snadno přehlédnete nebo zapomenete na reálnou cenu konkrétního letu. Zvažte některé zřejmé záludnosti: je levný i zpáteční let? Zahrnuje uvedená cena poplatky? Jak se rychle snažíte proklikat k cíli, ujistěte se, že jste si nezaškrtli služby, které…

Články

Madeira aneb jak se chodí kanálem

Madeira má mnoho přízvisek: ostrov věčného jara, květinový ostrov, ráj v Atlantiku a další. Největší půvab Madeiry však spočívá zřejmě v tom, že si pro vás vždy přichystá nějaké překvapení. Vytékající lávu a sopečné pumy hvízdající kolem hlavy už ale nečekejte. Madeira sice vyrostla z mořského dna díky sopečným výbuchům a výlevům lávy, avšak minimálně 6500 let tu panuje klid. Tedy určitě vulkanický klid. Co to tu hoří? Klid na Madeiře panoval celá tisíciletí. Občas došlo k sesuvu, občas k povodni, ale nikoho to moc nevzrušovalo. Není ani divu. Zvířata pravděpodobně žila v takové harmonii s okolní přírodou, že je takovéto události nevyvedly z míry. No a lidé? Ti na Madeiře vůbec nežili! Alespoň v patnáctém…

Články

Nejlepší evropské destinace pro letošní rok

Připravili jsme pro Vás malou inspiraci - seznam destinací v Evropě, které určitě stojí za to navštívit. Peloponés, Řecko Cestovatelé v Řecku se většinou nahrnou na některý z myriády ostrovů nebo se vydají obdivovat vyhlášenou Akropoli, ale často zapomínají na nejrozmanitější a nejživější oblast této země: Peloponés. Zůstává dostupnou destinací s velkolepými starověkými památkami, jako je Olympie, Mykény…