Poznejte 5 nejkrásnějších měst v Maroku

M. Půlpán

Severoafrické Maroko se stalo v posledních letech doslova cestovatelským hitem. Není divu. Nenajdete totiž moc zemí, které nabízí vaší cestovatelské duši vše, po čem jen touží. Je libo nebe se dotýkající hory, vyprahlou poušť, exotická tržiště, starodávná města, nespoutaný oceán nebo čisté vody Středozemního moře? To vše a mnohem více naleznete pouze v Maroku! Vezměte si k ruce mapu a zakroužkujte si následujících pět měst, která by vám při vašich toulkách touto nádhernou zemí rozhodně neměla utéct.

V našem výčtu se vyhneme těm nejznámějším městům jako je Casablanca, Marrákeš nebo Agadir. Tato města jsou sice krásná, ale naleznete je v každé turistické příručce. My se podíváme na města, která by neměl vynechat žádný cestovatel, který chce zažít to opravdové Maroko!   

FEZ – severoafrický skvost

Fez je naprostý skvost nejenom v Maroku, ale pravděpodobně i v celé severní Africe. V Maroku naleznete celkem čtyři královská města a jedním z nich je i Fez, který je zároveň druhým největším městem v zemi. Je zasazen v údolí, a pokud se vydáte na hradby, které se vypínají na okolních kopcích, naskytne se vám naprosto neuvěřitelný pohled na město, které bylo založeno v roce 789 n.l.

Výjimečností Fezu jsou především zdejší koželužny, které jsou proslulé po celém světě. I dnes zde můžete sledovat, jak se barví kůže z nejrůznějších zvířat, stejně tak jako se to dělalo před více jak tisícem let. Zpracovací postupy se totiž od té doby skoro nezměnily a znalosti se předávají z generace na generaci. Práce je to náročná a rozhodně není pro slabé povahy. Všudypřítomný zápach, ve kterém musí dělníci pracovat, je cítit v okolí koželužen a „vůně“ shnilého masa vám zaručeně zvedne žaludek! Zápach eliminujete kouskem máty, který si přiložíte k nosu. Na druhou stranu, vidět desítky různobarevných kádí s barvami, ve kterých se barví kůže po staletí stejně, je jedním z těch zážitků, na které budete vzpomínat i několik let po návratu ze svých cest po Maroku. 

Mimo koželužen ale nabízí Fez ten pravý orientální ráz, a to především díky stovkám malých uliček v centru starého města. Počítejte s tím, že se zde rozhodně ztratíte, ale to je právě na Fezu to krásné. Objevovat nádherná zákoutí, která vypadají, jako by je právě namaloval nějaký malíř na svůj obraz, je snem každého cestovatele. Vaše zážitky budou o to intenzivnější, když si uvědomíte, že to není jen past na turisty, ale že ve zdejších domech žijí obyčejní lidé. Nejednou tak můžete být svědky velkého praní prádla celých rodin, s malými kluky si zahrajete fotbal a u místního hokynáře si koupíte třeba čerstvou a voňavou zeleninu. 

Pokud vás láká islámská architektura a učení, není v Maroku lepšího města než právě Fez. Nachází se zde totiž několik medres neboli islámských škol. Tou nejznámější je Kairaouine Mosque & University, která byla založena v roce 859 a má se za to, že je tak nejstarší univerzitou na světě. Další nepřehlédnutelnou mešitou je mešita R´cif, která byla postavena v osmnáctém století. Mešita sehrála důležitou roli při protestech proti přítomnosti Francouzů v Maroku v roce 1937. 
Dechberoucí zážitek potom nabízí stovky hotelů v tradičních marockých domech. Pokuste se vybrat ten, který má střešní terasu. Z nich se, především večer, naskytne nezapomenutelný pohled a kouzlo orientu umocní zpěv muezzinů linoucí se z okolních mešit. 

TETOUAN – bílé město

Při návštěvě města Tetouan si budete připadat spíše jako někde Andalusií než na severu Afriky. Tetouanu by se také dalo říkat bílé město, protože v jeho historické části snad nenajdete dům, který by měl jinou barvu než bílou. Není divu, město sloužilo jako útočiště muslimů ze Španělska, kteří byli z Evropy vyhnání v 17. století. S sebou přinesli spoustu tradic a jejich vliv se podepsal i v architektuře. Stejně jako ve Fezu i zde se můžete nádherně ztratit v uličkách starého města, ale díky všudypřítomné bílé barvě si zde budete připadat spíše jako v nějakém nebeském království. Tetouan také není tak hojně navštěvovaný jako třeba Marrákeš nebo Fez, což jeho orientální ráz jen zvýrazňuje.     

Ne všechny stavby jsou ale bílé. Tou nejznámější, která se odlišuje, je žlutý katolický kostel Iglesia de Bacturia, který byl postaven v roce 1917. Vaší pozornosti by neměla uniknout ani letní rezidence marockého krále. Královský palác byl postaven v roce 1988. A ještě jednou věcí je Tetouan proslulý. Nachází se zde jeden z nejznámějších trhů s koberci v Maroku. Při procházce můžete obdivovat zručnost zdejších tkalců, kteří dokážou na kobercích vykouzlit neuvěřitelné obrazce.   

CHEFCHAOUEN – modré město

Není moc měst na světě, jako je Chefchaouen. Jestliže Tetouan je bílé město, tak Chefchaouen nikdo nenazve jinak než městem modrým. Modrá barva zdejších domů je viditelná již z dálky a toulky malými uličkami musí vykouzlit blažený pocit na duši úplně každému. 
Město bylo založeno roku 1471 a Maročané odtud vypravovali válečná tažení na Portugalce, kteří v té době sídlili ve městě Ceuta na severu země. V průběhu staletí se do města uchylovali židovští uprchlíci ze Španělska a Chefchaouen se stále více izoloval od okolního světa. Proto není divu, že když ho v roce 1920 znovu objevili Španěle, nestačili se divit, že zdejší obyvatelé mluví jazykem, který se ve Španělsku již více jak čtyři sta let nepoužívá. 

Ještě jednou věcí Chefchaouen v minulosti vynikal. Byl sem totiž zakázán vstup cizincům, především křesťanům. Všichni, kteří se o to pokusili (byli celkem tři) byli místními nekompromisně zabiti. Na oblíbenosti regionu nepřidala ani marihuanová pole, která se v okolí města nachází dodnes a marihuana a hašiš ze zdejších kopců jsou žádaným zbožím nejenom v Maroku, ale i Evropě.
Architektura domů, díky uprchlíkům ze Španělska, se opět nápadně podobá té z Andalusie. Nicméně modrá barva, která má evokovat myšlenky na nebe a Boha, město od všech ostatních odlišuje. 

Vyzdvihnout nějaké konkrétní památky v Chefchaouen není příliš možné. Celé město je neuvěřitelně fotogenické a tím největším zážitkem je samozřejmě návštěva jeho staré části neboli mediny. Nicméně pokud se vydáte na náměstí Plaza Uta El Hammam, určitě nebudete litovat. Toto pulzující srdce města je v podvečer plné krásných a útulných kavárniček, pouličních umělců a stánků se vším možným.

Jedna stavba se v Chefchaouen svou barvou přeci jen vymyká. Je to zdejší pevnost neboli Kasbah, která je postavená z hnědých cihel. Od všudypřítomné modré si můžete odpočinout například ve zdejší zahradě. Pevnost byla postavena v 15. století a původně sloužila jako vězení. Když oranžové sluneční paprsky dopadají na modré zdi domů v Chefchaouen, naskytne se vám ten nejromantičtější pohled na město, který si užijete při západu slunce u takzvané Španělské mešity. Ta byla postavena v roce 1920, ale nikdy nebyla používána. Chefchaouen je zkrátka městem, které by neměl žádný cestovatel na svých toulkách po Maroku vynechat!

ESSAOUIRA – přímořská romantika

Na rozdíl od výše zmíněných vnitrozemských měst je Essaouira přístavem na břehu Atlantského oceánu. Zásluhu na vybudování města mají Portugalci, kteří zde v roce 1506 postavili pobřežní pevnost. Z jejich hradeb se můžete hodiny kochat výhledem na divoký oceán jehož vlny naráží do útesů pod vámi. Každé ráno a odpoledne poté budete ve zdejším přístavu sledovat desítky typických modrých loděk, kterak vyráží, respektive se vrací ze svých rybářských výprav. Nahlédnout také můžete pod ruce místních loďařů, kterak vyrábí nové dřevěné lodě nebo opravují ty staré.

 

Co může pak být lepšího než navštívit zdejší rybí trh (Fish Souq) a vybrat si ty nejčerstvější mořské plody, které byly vyloveny před pár minutami z oceánu? Zvolte si tu, která lahodí vašemu oku, a nechte si jí osmažit v přilehlých kavárničkách a restauracích. Malebná pevnost Skala du Port bude určitě známá všem fanouškům populárního seriálu Hra o Trůny. Právě sem totiž tvůrci tohoto TV fenoménu zasadili smyšlené město Astapor. Z pevnosti, která byla postavena v roce 1769 se vám naskytne nezapomenutelný výhled na již zmíněný přístav. Při toulkách po hradbách Essaouiry neopomeňte ani druhou pevnost Skala de la Ville, která byla postavená v roce 1765 a její hradby chrání samotné historické centrum města. 

 

Pokud toužíte cestovat zpátky do minulosti a vydat se na místo, kde zaručeně nepotkáte turisty, tak je pro vás nedělní trh v městečku Had Draa to pravé. Trhovci zde po staletí prodávají velbloudy, kozy nebo oslíky. Toto je to pravé Maroko, které by neměl vynechat žádný cestovatel, když se do této severoafrické země vydá. Zápach ze zvířecích výkalů je cítit všude, proto si nezapomeňte s sebou vzít lístečky máty a držet si je pod nosem. Ti nejotrlejší se mohou vydat pro maso na zdejší jatka, kde jsou zvířata zabíjena tradičním halal způsobem.

 

AIT BEN HADDOU – pouštní pohádka

Někde na pomezí mezi Saharou a Velkým Atlasem, nedaleko města Ouarzazate, leží vesnička Ait Ben Haddou. Jedná se o takzvaný ksar, což je tradiční marocké označení pro opevněnou vesnici. V okolí jich naleznete stovky od zcela malých, po velké a pohádkové jako je právě Ait Ben Haddou. Díky své relativní odlehlosti od známých měst na severu země, není zdejší oblast tolik navštěvována turisty a pokud se vám podaří zde zůstat přes noc, můžeme vám zaručit, že uvidíte naprosto pohádkovou noční oblohu. 

Zdejší ksar byl vystavěn v 17. století. Jedná se o hliněné stavby, které jsou chráněny vysokými obrannými zdmi, které zajišťovaly ochranu před nájezdy různých bojových kmenů a nomádů. Pokud vám přijde, že tuto malou vesničku jste již někdy viděli nebo navštívili, tak vezte, že je velmi oblíbeným cílem filmařů z celého světa. Bylo zde točeno několik výpravných historických filmů. Za všechny jmenujme například Mumie, Gladiátor, Princ z Persie: Písky času nebo Království nebeské. 

Nemusíte ale zůstat pouze v Ait Ben Haddou. Pokud budete projíždět krajinou pod majestátním pohořím Atlas, objevíte takových vesnic opravdu hodně. Za zmínku stojí také ksar Telouet, který byl vystavěn na přelomu 18. a 19. století. Právě zde sídlila kdysi mocná rodina, jejíž majestátní palác můžete ve vesnici vidět dodnes. Zdejší oblast bohatla díky poloze na starodávné karavanní stezce, která vedla přes Saharu a pohoří Atlas do Marrákeše a ještě dále.

     

Pokud vás přestanou bavit malé hliněné vesničky a toužíte si užít trochu více přírody, není lepší místo než kaňon Gorges Dades, kterému se také přezdívá pohádkový. Řeka zde vyhloubila krajinu, která je přirovnávána k americkému Grand Canyonu a vy si zde můžete užít nádherné křivolaké silnice, zelená políčka s nejrůznějšími druhy ovoce a zeleniny nebo se kochat pohledem z výšky na jedné ze zdejších vyhlídek. 
Ať si vyberete jeden z našich tipů nebo se vydáte v Maroku úplně někam jinam, určitě neprohloupíte. Maroko je bezpečnou a nádhernou zemí, která se dostane pod kůži každému cestovateli.

 

Autor článku a fotografií — cestovatel Martin Půlpán již navštívil 85 zemí. Původem z Pardubic, vystudoval Metropolitní Univerzitu Praha a studoval, žil a pracoval například ve Velké Británii, USA, Kanadě, Maďarsku nebo Belgii. Jednoho dne se rozhodl, že si zabalí malý batoh a vydá se do světa. Razí heslo, že nejlepší plán, je žádný plán, a proto se úmyslně toulá světem a své poznatky a fotografie zveřejňuje nejenom na sociálních sítích, ale i cestovatelskývh webech a v časopisech. Snadno jej naleznete jako „Lost Czech Man“ nebo na www.lostczechman.com.  

Jeho poslední rok a půl dlouhá cesta jej zavedla do celkem dvaceti jedna států a z Evropy dojel po zemi a bez letadel až do jihoasijské Barmy. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Maroka? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Morocco.

  Morocco LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Martin Půlpán - LostCzechMan

Předchozí článek

Pěškobus Brno - Porto - 2. část - Napříč alpskými zeměmi

Další článek

Arménie – deset nejkrásnějších klášterů

Související články

Články

Fototrip za marockými pevnostmi

Narůžovělé skály rozřezané hlubokými kaňony a zelené oázy pod pevnostmi ze sušených cihel. V některých se dosud bydlí, jiné se pomalu rozpadají a lákají na dobrodružné průzkumné výpravy. Větší či menší pevnosti, v severní Africe nazývané kasby či ksary, jsou nedílnou součástí marocké krajiny. Ty nejznámější a asi i nejhezčí leží nedaleko Ouarzazate (Varzázatu). Ksar Aït Benhaddou poznají leckteří milovníci filmů, zahrála si nejen v Gladiátorovi, ale také Lawrence z Arábie, Ježíš Nazaretský…

Články

Gurmánský průvodce po Fèsu, kulinářském hlavním městě Maroka

Marocká kuchyně je tavicím kotlíkem různých kultur a chutě Fèsu (Fès) se zrodily ve funducích (karavanserájích; orientálních hostincích využívaných cestujícími obchodníky) na křižovatkách cest obchodníků četných národností. Berberský vliv je patrný v tradičních jídlech, jako je kuskus, Arabové přinesli sušené ovoce a koření a Francouzi zde zanechali kulturu pití kávy. Recepty se v různých regionech Maroka liší, ale některé z těch nejoriginálnějších jídel pocházejí z Fásu. Ochutnejte to nejlepší z marocké kuchyně v rijádech a restauracích ve Fásu © Fernando Vazquez Miras / Getty Images Nejlepší lehké občerstvení: Café Clock Zavedená fáská restaurace Café Clock se nachází v samém srdci mediny. Sídlí ve dvou dars (tradičních městských domech s vnitřními dvory).…

Články

Údolí růží - objevte marocký svátek květin

Rozbřesk barví pohoří Atlas dočervena a sběračky růží z Hdidy se chystají do práce. V pantoflích a dželabách kráčejí po prašné cestě dolů k polím a zanedlouho mizí v listoví. Vydejte se do odlehlého údolí hluboko v pohoří Atlas na květinový festival, jenž nemá obdoby © Lottie Davies / Lonely Planet Nad stezkou se pohupují ovocné stromy obsypané fíky, datlemi a pomeranči. Z oranžové půdy vyráží ječmen a vojtěška, které zavodňují zavlažovací kanály vedle stezky. Převislé…

Články

Maroko očima nomádů - digitálních i berberů

Hory dosahující výšky přes 4000 m. n. m. Koupání na pobřeží Atlantiku. Návštěva filmových studií, kde se točila například Mumie, Hra o trůny nebo Gladiátor. Nocování v písečných dunách Sahary. Mírně nepohodlná projížďka na velbloudech. To není scénář z cestovatelského dokumentu, ale reálný výlet na africký kontinent do Maroka. Ale nebezpečí ani nemocí se tady bát nemusíte. Ačkoliv je Maroko africkou zemí, tak díky stabilnímu režimu (konstituční monarchie s králem Mohamedem VI.) vám tu nic moc nehrozí. Maximálně ve městech narazíte…