Portugalsko mimo sezonu

Bára Svojtková

Pokud nejste příznivce davů, je pro vás cestování mimo sezonu báječnou volbou. Upřímně řečeno, čím víc mám roků a dětí na krku, tím víc se vyhýbám místům s velkou koncentrací lidí. Celé to cestování probíhá v mnohem větším klidu, když se nemusíte nikde mačkat, stát fronty a panikařit, že se vám někde v tom davu dítě ztratí. Opuštěné pláže mají svoje kouzlo, a i když to není na opalování, sluníčko a moře vás stejně často přesvědčí, abyste si ošplouchli nohy.

Porto

My se takto v zimě rozhodli poznávat s dětmi Portugalsko. Přesvědčilo nás to, že vydat se během zimy kousek na jih, i když tam je třeba jen příjemných 12 stupňů, je skvělá věc, která by se měla dělat každoročně.

Porto u lanovky

Tajemství templářů i Harry Potter

Přiletěli jsme do Lisabonu, kde jsme ale hned zamířili do půjčovny aut a s městem se rychle rozloučili. Posunuli jsme se kousek na sever, do městečka Tomar, kde leží překrásný a rozlehlý klášter, který je na seznamu UNESCO. Návštěvy památek s dětmi jsou trošku ošemetné a zvláště organizovaným prohlídkám hradů se raději vyhýbáme (aby z nich bezdětní návštěvníci třeba taky něco měli), ale zrovna kláštery se nám vcelku osvědčily, neboť si je často můžete prohlédnout po vlastní ose. Tomarský klášter byl založen templáři v 11. století a za tu dobu se na něm podepsalo mnoho uměleckých slohů a stylů. Právě barevné portugalské kachličky neboli azulejos promíchané se středověkem i prvky islámské architektury nás úplně okouzlily.

Klášter v Tomaru

Z Tomaru jsme se s krátkou zastávkou v univerzitním městě Coimbra, kde tradiční studentský oděv vypadá jak z filmů o Harry Potterovi, vypravili do Porta, které se stalo na dalších několik dnů naší základnou. Bohužel obcházení sklípků a ochutnávku portských vín jsme s dětmi museli vynechat. Místo toho jsme se projeli lanovkami, pro které mají Portugalci zřejmě slabost (a naše děti taky). A když už jsem zmínila toho Harry Pottera, pokud budete v Portu, určitě navštivte knihkupectví Lello. To posloužilo J. K. Rowlingové jako inspirace pro bradavickou knihovnu a platí za jedno z nejkrásnějších na světě. I když je to normálně fungující knihkupectví, chodí se sem podívat tolik lidí, že bylo nutné zavést vstupné. Pokud ale nakoupíte, peníze za vstup vám odečtou u pokladny.

Livraria Lello v Portu

Portské speciality a den na pláži

Kromě poznávání Porta jsme si udělali ještě výlet do města Guimarães, kterému se přezdívá „místo zrození portugalského národa“. Pro svou bohatou historii a zároveň proměnu v moderní město ve stylu art nouveau bylo také zapsáno na seznam kulturního dědictví UNESCO. Nám se zde podařilo ochutnat typicky portskou specialitu „francesinha“. Je to v podstatě toast naplněný masem a párkem, zapečený se sýrem a ještě zalitý omáčkou. Jako příloha se podávají hranolky a rozhodně to není nic pro slabší žaludky.

Portugalské speciality - hodně hranolek, francesinha a něco podobného naší školní jídelně


Cestou zpět do Lisabonu jsme se rozhodli si udělat den u moře. Už doma mě na internetu zaujaly obrázky původně rybářské vesničky Costa Nova s veselými, pruhovanými domečky všech možných barev. Zakotvili jsme tedy na pláži, užívali si sluníčka, dobrého jídla, poskakovali ve vlnách a pozorovali surfaře, kteří tu mají sezonu pořád.

Guimarães

Lisabon na dětské vlně

Závěr naší cesty patřil Lisabonu, i když procházkám městem jsme moc nedali. Zakotvili jsme poblíž čtvrti Parque das Naçoes, která tu zbyla po někdejším Expu a jeden celý den strávili v lisabonském oceanáriu. Pokud sem pojedete s dětmi, určitě ho nesmíte vynechat, i když stejně jako my kvůli tomu budete muset obětovat nějaké ty památky. Popravdě jsem si představovala, že v nějakou rozumnou hodinu budeme venku a vyjde nám čas ještě na Belémskou věž, ale šeredně jsem se pletla. Oceanárium je opravdu rozsáhlé. Hlavní atrakcí je obrovské centrální akvárium, ve kterém se setkávají čtyři světové oceány a jejich obyvatelé. Kromě toho jsou tu dočasné výstavy, interaktivní expozice a mraky informací pro dospělé i děti. Oceanárium je ale také dost populární, takže navštívit ho mimo sezonu ve všední den, je to nejlepší, co můžete udělat.

Oceanárium v Lisabonu


Co jsme odložili na druhý den, nám ale bohužel moc nevyšlo, protože k nám nebylo vlídné ani počasí, ani okolnosti. Až zpětně jsme zjistili, že celé Portugalsko i Španělsko mělo státní svátek, takže výlet do pohádkové Sintry připomínal spíše turistickou apokalypsu. Tolik lidí jsem snad nikdy pohromadě neviděla, úzké ulice plné aut, místa k parkování plná snad v okruhu desítek kilometrů a do toho slušně pršelo. Na svátek Neposkvrněného početí Panny Marie 8. prosince, se sem tedy raději ani vydávat nezkoušejte. Někdy se prostě i mimo sezonu turistům nevyhnete.

Belémská věž

Autorka článku a fotografií — Katka Holečková o sobě: «Miluji umění, památky, cestování, dobré jídlo a knížky. Nejlépe všechno najednou. Mým snem je navštívit všechny památky UNESCO a o tomhle snění píšu i svůj blog www.uneseni.cz. Kromě toho mě najdete i na facebooku i instagramu, kde sdílím střípky z našich cest, na které a kterými jsou uneseni i další členové naší rodiny. Další informace o mě sledujte na Facebooku a Instagramu.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Portugalska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Portugalsko.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Katka Holečková & Uneseni.cz

Předchozí článek

Představujeme - Washington DC

Další článek

Fototrip - Zima na Siněviru