Poprvé na Mykonu - nejlepší tipy

LP

Mykonos je ostrov v souostroví Kyklady, proslulý nočním životem, který je řeckou obdobou Ibizy. Ve dne jeho pláže zaplňují slunící se bronzová těla, zatímco od večera do svítání se z klubů linou dunivé basové tóny. Na Mykonu však najdete mnohem víc než oslnivý písek a nenasytné milovníky divokých večírků.

Mykonos je známý jako ostrov večírků, ale najdete zde mnohem více zajímavostí a možností aktivit © proslgn / Shutterstock


Když na ostrově Mykonos strávíte trochu času, odhalíte tiché kouzlo kykladského bludiště v hlavním městě nazývaném Chora, radost z cestování po poklidných venkovských silnicích či restaurační scénu, jež může soupeřit s jinými řeckými ostrovy. 

Malebné Malé Benátky v hlavním městě Chora, Mykonos © imagIN.gr photography / Shutterstock

Nejlepší pláže na Mykonu

Bez ohledu na to, zda hledáte malou, odlehlou zátoku s azurově modrou vodou, nebo široký pás sněhobílého písku obležený milovníky slunce, na Mykonu zaručeně najdete pláž, která by vyhovovala vašim potřebám. Ostrov se pyšní 25 plážemi, které jsou oprávněně největší mykonskou přírodní atrakcí. Milovníci nočního života by měli navštívit pláže Paradise nebo Super Paradise, jimž vévodí stejnojmenné plážové kluby. Dalšími oblíbenými místy na plážovou party jsou Paraga a Psarou. Rodiny s dětmi si zamilovaly pláž Elia, nejdelší mykonský pás bílého písku, zatímco Platys Gialos a Kalafatis se obzvlášť hodí k provozování vodních sportů. 

Pláže Panormos a Agios Sostis na severním pobřeží vyhledává jen zlomek návštěvníků jižních pláží a mají části vhodné pro nudisty. Oblázkové zátoky Myrsine a Fokos, dostupné po vyježděných cestách od severovýchodního pobřeží, nabízejí soukromí a odpočinek od davů turistů. Jihozápadní pláž Ornos lemují desítky restaurací, zatímco odlehlá pláž Agios Ioannis je vhodná pro windsurfing.

Ulice Matogliani ve městě Chora, zaplavená kvetoucími bugenvileami a proslulá značkovými obchody © Anastasios71 / Shutterstock

Největší zajímavosti kromě mykonských pláží

Na západní straně ostrova leží malé hlavní město Chora (nebo Mykonos), které je hned po plážích druhou největší atrakcí ostrova Mykonos. Můžete zde celé hodiny bloudit v okouzlující změti úzkých křivolakých uliček pro pěší, vyzdobených kvetoucími bugenvileami a lemovaných malebnými kostelíčky, restauracemi a butiky. Za návštěvu rozhodně stojí Archeologické muzeum Mykonu , stejně jako informativní Egejské námořní muzeum.

Ve městě Mykonos se skvěle nakupuje. Toužíte-li po umění, zajděte do ulice Mavrogenous. Řečtí designéři lemují ulici Matogliani, zatímco Malé Benátky jsou báječným místem k nákupu oblečení pro volný čas, šperků a laciných upomínkových předmětů. K dalším atrakcím hlavního města patří přitažlivé venkovní kino Cine Manto a několik osobitých galerií umění, jako je Rarity Gallery a Art and Soul. Kopcovité vnitrozemí ostrova je poseté malými tradičními vesničkami, jež kontrastují s živým ruchem na pobřeží. Zaskočte také do nedaleké mykonské vesnice Ano Mera a podívejte se na její krásný, čistě bílý klášter Panagia Tourliani, který se nachází hned u hlavního náměstí lemovaného tavernami. 

Tradiční větrné mlýny, symbol ostrova Mykonos, při západu slunce © Lemonakis Antonis / Shutterstock

Nejlepší noční život na Mykonu

Během hlavní sezony v červenci a v srpnu Mykonos nespí. Ve městě Chora najdete několik klubů, včetně podniků pro gaye a vstřícných ke gayům, ale jsou to skvělé plážové kluby, jako je Cavo Paradiso, Super Paradise a Paradise Club, jež každý večer přitahují místní i zahraniční diskžokeje. Odpoledne začíná zábava na plážových party a čilý noční život pokračuje až do svítání. Mezi Chorou, pláží Paradise a pláží Super Paradise převážejí milovníky noční zábavy pravidelné kyvadlové autobusy. Hledáte-li usedlejší noční zábavu, můžete se vydat do barů v Choře, kde dostanete cokoli počínaje šampaňskými koktejly v baru Queen of Mykonos a Galleraki konče a levnými panáky v podniku Skandinavian Bar.

Aktivity na ostrově Mykonos

•    Potápění: Mykonos má spoustu stěn, jeskyní a vraků, jež lákají jak začínající, tak pokročilé potápěče. Potápěčská centra sídlí na plážích Paradise, Lia a Kalafatis. K nejuznávanějším patří Mykonos Diving Center a GoDive Mykonos.
•    Historické památky: Mykonos je vstupní branou k posvátnému ostrovu Delos, mytickému rodišti Apollona a Afrodity, zapsanému na seznamu světového dědictví UNESCO, a jednomu z nejvýznamnějších a nejzachovalejších archeologických nalezišť v Řecku. Výletní lodě odplouvají každý den z přístaviště ve městě Chora.
•    Horská cyklistika: Ostrov Mykonos má kopcovité vnitrozemí, tiché venkovské silnice, poklidné vesnice a několik prakticky prázdných pláží na severním pobřeží. Yummy Pedals připravuje klientům na míru výlety po ostrově na horských kolech s průvodcem, aby vyhovovaly jejich úrovni dovedností.
•    Sledování západu slunce: K nejlepším místům, odkud můžete sledovat nejúžasnější bezplatnou podívanou na světě, patří bary v Malých Benátkách v Choře, Kato Mili (klasická čtveřice větrných mlýnů na pahorku nad Malými Benátkami) a pláž Agios Ioannis.
•    Koupání: Mykonos nepostrádá ani místa ke koupání, od nekonečných bazénů špičkových hotelů a malých soukromých bazénů po 25 překrásných písečných pláží, jež lemují ostrov.
•    Vodní sporty: Vydejte se do školy a půjčovny windsurfingu Windsurf Centre Mykonos na pláži Kalafatis, kde si můžete koupit pár lekcí, nebo si vyzkoušejte svou šikovnost při adrenalinových sportech, jako je flyboarding, wakeboarding nebo wakeskating, které nabízí Platys Gialos Watersports na stejnojmenné pláži.

Mykonos nabízí možnosti ubytování pro jakýkoli rozpočet © Adrienne Pitts / Lonely Planet

Kde se na Mykonu ubytovat

Pokud pro vás peníze nepředstavují žádný problém a jste na Mykonu poprvé, měli byste zvolit butikový hotel u pláže, který oplývá všemi turistickými lákadly luxusních zařízení na řeckých ostrovech, jako jsou elegantní kykladské oblouky, nekonečný bazén, sněhobílý interiér, trámové stropy a terasy, na nichž povívá vánek od Egejského moře. Většina se jich nachází u pláží na jižním pobřeží, např. Platys Gialos.

K výjimečným možnostem ubytování patří Nissaki, Palladium a Branco Mykonos. Cestovatelé s omezeným rozpočtem, kteří se hlavně chtějí pobavit, si mohou užívat výhledu na moře v hostelu Paraga Beach Hostel. Jinak ve městě Chora a okolí najdete spousty možností ubytování, vhodných pro jakýkoli rozpočet, od levných zařízení MyCocoon Hostel a Hotel Matina s překrásnou zahradou po oslnivé apartmány Bill & Coo Coast Suites a moderní Semeli Hotel.

Mořské plody s výhledem v pobřežní restauraci na ostrově Mykonos © Piccia Neri / Shutterstock

Kde se najíst na Mykonu

Mykonos má úžasnou restaurační scénu. Nejhustší koncentrace restauračních zařízení je ve městě Chora, kde mohou návštěvníci najít vše od luxusní smíšené kuchyně, kterou představuje například M-Eating a Funky Kitchen, po tradiční řecké taverny, jako je Joanna’s Nikos Place. Spoustu restaurací najdete podél pláží Platys Gialos a Ornos. Dá se říct, že každá pláž na ostrově Mykonos má nejméně jednu slušnou restauraci, z nichž nejproslulejší je Kiki’s Taverna nad pláží Agios Sostis.

Kdy jet na Mykonos

Hlavní turistická sezona probíhá na ostrově Mykonos od června do září, kdy jsou hotelové ceny nejvyšší a pláže, restaurace a noční kluby přeplněné. Vedlejší sezona (od dubna do začátku června, na konci září a v říjnu) je nepochybně příjemnější dobou k návštěvě. Na plážích se neprodíráte davy návštěvníků a ceny ubytování jsou nižší. V zimě může být sice příliš chladno na opalování a koupání, ale pozitivní stránkou jsou prázdné pláže a spousta možností cenově výhodného ubytování. Mnozí obyvatelé Mykonu v létě pronajímají své domy a v období mimo sezonu se vracejí, a tak zůstává řada restaurací otevřených po celý rok.

Na ostrov Mykonos se svezte převozní lodí ve vedlejší sezoně, abyste se vyhnuli davům © Adrienne Pitts / Lonely Planet

Doprava na Mykonos

Po celý rok zajišťují spojení ostrova Mykonos s athénskými přístavy Rafina a Piraeus časté převozní lodě, stejně jako se sousedními ostrovy Tinos a Andros. V hlavní turistické sezoně jezdí mezi Mykonem a četnými dalšími kykladskými ostrovy, včetně ostrovů Santorini a Paros, vysokorychlostní katamarány. Jízdní řády najdete na stránkách OpenSeas. Mykonské letiště odbavuje po celý rok lety do Athén a Soluně (Thessaloniki) a v hlavní a vedlejší sezoně i do evropských destinací. Od kterékoli z mnoha mykonských půjčoven si snadno pronajmete auto, moped nebo čtyřkolku. Autobusové spoje jezdí po celém ostrově v rozumných intervalech.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Kde v Patagonii pozorovat zvířata

Další článek

2 týdny v mexickém Chiapasu

Související články

Články

Prozkoumejte neznámý černohorský sever

Černohorský sever láká na množství horských dobrodružství. Nádherná krajina, zahrnující národní parky Durmitor, Biogradska Gora a Prokletije, je snovou destinací pro všemožné aktivity od pěší turistiky přes horskou cyklistiku po canyoning a rafting. Ovšem i těm, kteří dávají přednost klidu, nabízí tento drsný kraj kulturní a historické dědictví, radostné oslavy, vynikající místní produkci a venkovskou pohostinnost. Klášter Morača z poloviny 13. století patří k největším černohorským pokladům © Goncharovaia / Shutterstock Kulturní trasa Srdce černohorských severních hor – oblasti Bjelasica, Komovi a Prokletije – vyhledává mnohem méně návštěvníků než zbytek země. Oficiální kulturní trasa  nicméně příhodně spojuje…

Články

Chorvatsko z paluby jachty

U nás v Lonely Planet cestujeme většinou velmi jednoduše. Vezmeme si batoh na záda, průvodce a foťák do ruky a těšíme se na nové zážitky. Většinou nás tedy nepotkáte v luxusních resortech a ubytováních. Jenže nechat se na dovolené rozmazlovat nemusí být vůbec špatné. Já se rozmazlovat nechala, a to na několikadenní plavbě na jachtě v Chorvatsku. Kapitáne, jakou loď? Jachta měla 50 m na délku. Pojme až 48 lidí, nás se na ní plavilo ale jen 23. Tím spíš jsme si užívali místa, kterého se vám na lodích obyčejně nedostává. Jachta byla krásná, prostorná a měla příjemné kajuty. Komfort na plachetnici se s tímto nedá moc srovnat, i když plachtění má…

Články

Kréta - za krásami největšího řeckého ostrova

Kréta, se svou rozlohou 8261 km2 je největším řeckým ostrovem. Její břehy omývá Krétské, Středozemní a Lybijské moře. Díky své poloze, historickým památkám, krásným plážím a desítkám turistických letovisek je každoročně oblíbeným cílem turistů. Proč zrovna východní Kréta Kvůli značnému turistickému ruchu, jsem si řekla, že já Fijalka, vyznavačka NEturistických míst, že se na Krétě pokusím najít místa, která nejsou tolik zasažena turistickým ruchem a během sezóny do nich nemíří tisíce turistů ze všech koutů Evropy a zbytku světa. Po několikadenním…

Články

Do Řecka s dětmi

Nafukovací kruh a plyšáka do ruky. Malý batoh plný hraček na záda a kufr ve tvaru zvířete jako cestovní doprovod vašeho malého caparta. Jestli vypadají vaše dovolené posledních pár let takto, pak je tento článek psaný právě pro vás.  S dětmi ano, ale jak na to... Už ze mě není jen externí pozorovatel těchto rodin na letišti, co už několik let odlétají od gatu s instalovaným dětským koutkem hned vedle. Stala se ze mě teta, a tak jsem tak trochu pronikla do tohoto tajuplného světa. A co jsem zjistila? Že cestovatelské priority…