Poprvé na Kubě - praktický průvodce cestou za rumem a doutníky

J. Kolářová

Podívat se na Kubu byl jeden z našich cestovatelských snů a kvůli její unikátní atmosféře jsme nechtěli moc otálet. Co kdyby se něco změnilo a ona ztratila něco ze svého kouzla? Když se objevily levné letenky, na nic jsme nečekali, pořídili jsme je hned a zahájili odpočet ke kubánskému dobrodružství. Protože je to ale opravdu specifická země, je dobré se vybavit informacemi ještě před odjezdem. Ty, které by se bývaly hodily před cestou nám, jsme pro vás sepsali.

Přípravy

Právě proto, že na Kubě není všechno na dosah ruky, nedostanete se tak jednoduše k internetu a mnoho věcí je regulovaných vládou, přistoupili jsme k přípravám tak zodpovědně, jak to jen šlo. Rádi s sebou vozíme průvodce, v tištěné formě se nám hodil víckrát, než vůbec dokážu spočítat, a tak nákup toho na Kubu byl jednou z prvních věcí, které jsme udělali. A pak jsme googlili a googlili, doplňovali si informace, připisovali do průvodce. Tuto část opravdu nepodceňte, je dobré si věci zjistit a být připravený na to, že můžete být dost dobře i bez internetu (i když míst, kde se dá připojit na WiFi přibývá), nic si nepřebookujete atd. A jestli jste na tento článek narazili v rámci příprav, snad vám bude nápomocný.

Víza, peníze a co si sbalit na cestu

Vízum jsme si byli pro jistotu vyřídit na kubánské ambasádě. Stálo nás 700 Kč, trvalo chvíli a možná byste tam ani nemuseli - některé aerolinky už vám potřebné papíry ke vpuštění a opuštění země rozdají před přistáním, protože je máte v ceně. My jsme letěli s Air Canada, kde je opravdu nakonec rozdávali, nicméně protože jsme využili chybný tarif a o zaplacení víz jsme nenašli jasnou informaci, raději jsme si je pořídili už předem na ambasádě. Doporučuji předem napsat na aerolinku, se kterou letíte, a informaci si ověřit. Ať pak nejste překvapení. 

Tím nejdůležitějším jsou peníze. Zjednodušte si to, vezměte s sebou eura. Vyměníte je vždy a narozdíl od dolarů se na ně nevztahuje 10% poplatek za výměnu. Za konvertibilní pesos (CUC) je můžete vyměnit hned na letišti, kde by měli mít jeden z nejvýhodnějších kurzů, ale není problém je vyměnit i jinde - hledejte směnárny Cadeca nebo banky. Důležité je vzít si s sebou opravdu dostatek hotovosti, výběry z bankomatů jsou tu zatíženy poplatky a platby kartou jsou běžné spíš v turistických centrech, navíc karty vydané americkými bankami tu vůbec nepřijímají.

Byli jsme rádi, že jsme si přibalili tablety na desinfekci vody, která by měla by být sice pitná, ale riskovat jsme raději nechtěli. Konkrétně Micropur, který vozíme s sebou, se zatím osvědčil. Do tašky “na přežití” byste měli přibalit ještě repelent a odpuzovač hmyzu - komáři vám jinak nedají pokoj, rychleschnoucí ručníky, které nezaberou místo v batohu, ale při jednodenních i nečekaných výletech na pláž jsou k nezaplacení, aloe vera gel, kterému pořád ještě děkuji za to, že udělal moje spálení od sluníčka snesitelné, a samozřejmě opalovací krémy - nezapomínejte se mazat, i když je pod mrakem nebo fouká vítr, věřte mi, opaluje to!

Nákupy aneb rum, rum a zase rum

Alespoň s jednou lahví rumu přiletí z Kuby snad každý. Ti, co ho mají v oblibě, se ocitnou v rumovém nebi, ti ostatní mu mnohdy přijdou na chuť. V obchodech můžete zvolit klasický Havana Club nebo Legendario, nebo se pustit do méně probádaných vod kubánských značek, nejlepší je zkombinovat obojí a dovézt si různé, které vám Kubu připomenou. Kubánci vývoz rumu nijak nelimitují, na regulaci narazíte ze strany EU (když jsme to ověřovali, limit byl 1 litr) naopak počet doutníků je limitován z obou stran, aktuální informace si ověřte raději před cestou, pak už je na vás, jak moc budete chtít riskovat. 
Kromě rumu a doutníků si nakupte kávu! Byli jsme upřímně překvapení tím, jak je kubánská káva výborná, opravdu ji umí. Zajděte do jednoho z oficiálních obchodů pro červené balení Café Serrano a nespokojte se s jiným, než s tím největším balením. Po příjezdu domů byste litovali!

Jak se nenechat oškubat

Zapojte selský rozum. Tím by tahle kapitola mohla skončit, ale přeci jen přihodíme i několik tipů. Doutníky, rum, kávu i běžné jídlo a pití seženete v oficiálních obchodech, nenechte se nalákat na triky typu “jen dnes mohou v továrně o čtyři ulice dál prodávat doutníky přímo, běžte si je koupit levněji”, “v obchodě, kam jdete, je zavřeno, pojďte se mnou”, “můj strýc pracuje v továrně, kde se vyrábí Cohiba doutníky, prodá vám je bez loga levněji”. Do hovoru se pouští velmi mile, až by se mohlo zdát, že bez postranních úmyslů, ale že to není nezištné, je dobré si uvědomit hned na začátku. Musí se ale nechat, že všichni, které jsme slušně odmítli, se s námi v dobrém a s úsměvem rozloučili.
Nebuďte překvapení, když vám k nákupu nedají účtenku. Nedostanete ji nikde a není ukazatelem toho, že jste nebo nejste v oficiálním obchodě, zbytečně se nestresujte snahou ji z prodavaček dostat.


Domluvte cenu předem. Kubánci jsou zvyklí smlouvat, ale cenu, u které si plácnete, dodrží. Dobré je také zkontrolovat si vždy před zaplacením v restauracích účet. I když se to nestalo nám, někteří vykukové prý občas zkouší přidat jídlo a pití, které jste neměli, a navýší tak celkovou sumu.
Upřímně žádné přelomové triky a tipy ani v rukávu nemáme, navzdory četným varováním se nás nikdo okrást ani obelstít nepokusil, naopak se k nám všichni, se kterými jsme se setkali, chovali velmi slušně, poradili, když jsme se zeptali, pomohli, když jsme potřebovali.

Na cesty využívejte, pokud je to možné, taxi colectivo, je to poměrně levné, především na trase Havana - Viňales se vyplatí určitě víc, než jezdit mimo centrum shánět lístky na autobus. V Havaně vám collectivo domluví většinou v hotelech, kam je normální jít se zeptat na recepci, i když nejste ubytovaní. 

A jak je to s tím internetem?

Míst s hotspoty neustále přibývá a dostat se k internetu není tak složité, jak se někde můžete dočíst. V Havaně jsme na frekventovaných místech měli jenom problém s rychlostí připojení, záleží ale pochopitelně na množství připojených zařízení, takže stačí popojít a najít si jiný spot.
K přístupu na internet potřebujete předplacenou kartu, kterou pořídíte na různých místech. V Havaně nás poslali na několik, nakonec se nám kartu podařilo pořídit v Museo de las Telecomunicaciones. Karty se prodávají s délkou platnosti 1 a 5 hodin, aby nám je prodali, konkrétně v Havaně jsme museli ukázat pas (ve Viňalesu po nás doklad nechtěli, pro všechny případy je ale dobré ho mít při nákupu u sebe). Jednu kartu můžete střídavě využívat na různých zařízeních a upřímně - i když na internet skočíte jednou za den vyřídit to nejnutnější, čas ubývá rychle a karty s hodinovou platností rychle dojdou, kupte si raději pětihodinové a máte vystaráno na celou dovolenou. 
Pak už je to jednoduché. Se zakoupenou kartou ETESCA (na které je unikátní číslo a “seškrábnete” heslo) se připojíte na WiFi na hotspotech - většinou je najdete v parcích a poznáte je už z dálky podle lidí sedících na lavičkách a patnících, a surfujete tak rychle, jak vám to jen kubánský internet dovolí.

Už si plánujete itinerář dovolené? Tipy, co nevynechat v Havaně si přečtěte v tomto článku, s Viňalesem poradíme v dalším postu, podělíme se i o tip na jednodenní výlet nebo relax ve Varaderu. Na Kubu jeďte bez očekávání, s otevřenou myslí a připravení poznat a užít si kubánský styl života. Ostrov se vám bohatě odmění! 
P.S.: Jestli se tam někdo vydáte, přivezete nám ještě kilo té skvělé kávy? 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Kuby? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Kuba. 

Kuba LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Jana Kovářová - Jana in the World

Předchozí článek

Nejlepší jednodenní výlety z Kodaně

Další článek

Představujeme Britskou Kolumbii a Kanadské Skalnaté hory

Související články

Články

Ta nejtradičnější Kuba ve Valle de Viñales

Kuba se postupně otevírá turismu, ale většina lidí zná pouze chátrající, a přesto stylovou Havanu a pláže ve Varaderu. Chcete-li poznat méně známou tvář Kuby, vydejte se do kraje Valle de Viñales zapsaného na Seznam světového dědictví UNESCO, kde farmáři dodnes orají pole se svými volky. Projděte se nebo projeďte na koni či kole mezi fantastickými skalními útvary zvanými mogotes a pak se uvelebte do křesílka na verandě svého pěkného casa particular a v klidu počkejte, až vám donesou něco dobrého na zub. Po více než padesáti letech začínají být vztahy mezi Kubou a USA konečně trochu vřelejší. Tato karibská země se nachází na prahu velké změny. Havana má mnoho co nabídnout z architektury, historie, hudby, muzeí a galerií, ale až se nabažíte historických cadillaců, zapózujete vedle Che Guevary na Plaza…

Články

Taxíkové putování Kubou s hledáním ovoce

Nepříjemně mi vyzvání mobil. Rychlým pohledem kouknu, že je 13:15h. Spala jsem 15 hodin v kuse, prolítne mi hlavou a už slyším v telefonu: “Nevíš, kde tu mají pany a jugo?” V duchu si jen pomyslím - to jsou vtipné otázky! Jsem 24 hodin po návratu z tak trochu jiného světa - z největšího karibské ostrova Kuby (mimochodem, 15. největší ostrov na světě). Po více než 56 hodinové cestě s 15 hodinovou zastávkou v Mexiko City jsem doma. Dva lety, metro, autobus, vlak a auto. Oči jsem zamhouřila tak na 4 hodiny v letadle. Odtud…

Články

Kubánské desatero očima české studentky

Výlet do jednoho z asi nejzajímavějších a nejodlišnějších míst, které jsem měla možnost navštívit – země, kde se nemožné možným stává – bych doporučila všem příznivcům divokého západu, bizarností i krás přírody a všeobklopující srdečnosti Kubánců. Ráda se podělím o zážitky a pár tipů, které by mohly pomoci lidem, kteří se na Kubu chystají a možná pár dalších přesvědčit k tomu, aby se také vydali na cestu. Začalo to v polovině května zprávou od kamarádky s textem „Levné letenky na Kubu – jedem, ne?” V ten moment jsem věděla, že si konečně splním svůj dlouholetý sen a poznámky typu: „To musíš vidět“ nebo „Jeď co nejdříve, ať zažiješ ještě tu starou Kubu“, nebudu jen slýchávat, ale budu moci začít říkat…

Články

Jaké chuťové a kulinářské zážitky vám naservírují na Kubě?

Cítíte se kvůli slabému světlu a krátkosti zimních dnů vyčerpaní a potřebujete si odpočinout? Přeneste se na okamžik na slunnou Kubu a objevte kouzlo národních nápojů i specialit místní kuchyně. Je totiž známo, že dobré jídlo zlepšuje pošmournou náladu, pomáhá navazovat nová přátelství a v člověku rozpaluje oheň vášně a emocí. A co byste měli na tomto půvabném ostrově v Karibském moři ochutnat a spustit dolů do žaludku? Máme pro vás několik tipů, s nimiž se gastronomicky zaručeně nespálíte. Ale nezapomínejte, že ochutnat - to na Kubě znamená také vychutnat. Kreolsko-kubánská kuchyně představuje pozoruhodnou směsici kulinářského umění a stylů z různých koutů světa. Asi nejvýraznější stopu tu ale zanechala kuchyně portugalská, španělská a indiánská. A i když Kuba zrovna nepatří k vyhledávaným gastronomickým rájům, pokud víte, kde a co máte hledat, rozhodně…