Ponořte se do Fidži - autentické a nezapomenutelné zážitky

LP

Fidži je zaslouženě proslulé sluncem, mořem a nádhernými ubytovacími zařízeními. Pokud se však chcete ponořit hlouběji než do bazénu ve svém letovisku, čtěte dál.

Navala je bezesporu nejmalebnější vesnicí na Fidži © Donyanedomam / Getty Images

 

Ačkoli je Fidži rozlehlé – 330 ostrovů archipelu je rozeseto na neuvěřitelných třech milionech čtverečních kilometrů –, země přetéká nabídkou autentických zážitků mimo turistické trasy, které umožňují skutečné ponoření do fidžijské kultury, přírody a místního životního stylu.

Návštěvy vesnic a ubytování v rodinách

Každý, kdo někdy vystoupil na břehu fidžijského ostrovního letoviska, dosvědčí, že jej čekaly srdečné pozdravy a uvítací písně. Pokud vás však zajímá víc než bula!, vyhledejte ubytování v rodině nebo navštivte vesnici. Ubytování v rodině poskytuje nepřekonatelný autentický pohled na skutečné Fidži – budete žít s místní rodinou jako místní rodina. Návštěvy vesnic skýtají kratší – ale stejně okouzlující – zážitek. Mimořádně malebná Navala na hlavním ostrově Viti Levu nabízí hostům autentický pobyt v jedné z nejtradičnějších fidžijských vesnic, o kus dál vítají návštěvníky, které zajímá životní styl souostroví Yasawa, rodinné podniky na ostrově Waya.

Hosté, kteří se ubytují v rodinách, i návštěvníci vesnic jsou nejčastěji přivítáni obřadem kava (yaqona), což je rituál zahrnující pití lehce psychoaktivního mletého kořene pepřovníku opojného, smíchaného s vodou a podávaného v misce z kokosové skořápky (bilo). A ačkoli je pravděpodobnější, že meke (živé inscenování starodávných pověstí) zažijete spíše v letovisku než ve vesnici, máte velkou šanci, že se vám dostane pozvání na hostinu, připravenou metodou pomalého vaření v zemní peci (lovo). Můžete očekávat talíře přetékající šťavnatým masem a rybami, spoustu místní kořenové zeleniny (maniok, taro, batáty) a palusami (hovězí, cibuli a kokosovou smetanu zabalené v listech kolokázie a pečené v alobalu).

Jen málo návštěvníků stráví čas na Fidži, aniž by byli alespoň jednou pozváni na obřad kava © Tammy616 / Getty Images

Místní zážitky

Za zdmi letovisek žije tento ostrovní národ bohatými tradicemi, báječnými festivaly a zábavou ve fidžijském duchu. Velká část zdejšího života se točí kolem ragby a kostela a návštěvníci jsou vítáni na zápasech i mších. Podívejte se na národní sport – a s ním spojené šílenství – na Národním stadionu v Suvě nebo se připojte k rozvášněným fanouškům u postranních čar při vesnickém zápasu. O nedělích vám zaručeně naskočí husí kůže – ať jste jakéhokoli vyznání –, protože místní kongregace pějí až do nebes; obzvláště božské jsou bohoslužby v katolické misii Wairiki na ostrově Taveuni.

Zima je pro místní oblíbeným obdobím, kdy se odvázat při oslavách: připojte se k zábavě na festivalu Bula v Nadi, oddejte se rytmům na Festivalu ibišků v Suvě a buďte svědky úchvatné oddanosti vítězství ducha nad hmotou při Jihoindickém festivalu chůze po žhavém uhlí. V říjnu, kdy teploty začínají stoupat, začínají hinduisté i křesťané po celé zemi rozsvěcet svíčky na oslavu Díválí.
Celoročně můžete ochutnávat ve všudypřítomných tržnicích pod širým nebem. Od těch největších – jako je rušný Městský trh v Suvě – až po malé trhy se zbožím rozložených na rohožích v zapadlých vesničkách, jsou trhy srdcem a duší Fidži a pro místní nejsou jen místem k nakupování, ale i k žertování a setkávání se sousedy.

Zralé ananasy na prodej ve stánku u silnice © Kolbz / Getty Images

Setkávání s divokou faunou

Izolovanost Fidži znamená, že je tu málo původních savců, ale zdejší stromy a moře jsou domovem početné populace endemických ptáků a mořských živočichů. Dalekohled do batohu, podvodní fotoaparát připravit: je čas poznat místní obyvatele!

Jedním z největších mořských lákadel je možnost plavat a šnorchlovat s majestátními mantami obrovskými, zejména v průlivu mezi yasawským ostrovem Nanuya Balavu a ostrovem Drawaqa či dál na jihu u ostrova Kadavu s útesem pojmenovaným příznačně Manta Reef. Na Yasawách nabízejí letoviska Mantaray Island a Barefoot Manta setkání s mantami v duchu „dívat se, nesahat“, na Kadavu můžete vyrazit s posádkou z letoviska Matava Resort. Dáváte přednost něčemu drsnějšímu? Agentura Aqua-Trek Beqa provozuje ze své základny ve městě Pacific Harbour podmořské dobrodružné výpravy, při nichž se budou třást ploutve i těm nejodvážnějším potápěčům: setkání se žraloky bělavými a tygřími při krmení!

Hustý deštný les na Taveuni je magnetem pro pestrou populaci opeřenců © Donyanedomam / Getty Images

 

Co se týče pevniny, je „zahradní ostrov“ Taveuni proslulý v celém světě pozorovatelů ptáků. Třetí největší ostrov Fidži, který skýtá útočiště více než stovce ptačích druhů, se pyšní skvostnými místy pro pozorování. Patří k nim 1195 metrů vysoký a džunglí porostlý vrchol Des Voeux, kde žije vzácný a plachý holub různobarvý a maličký ohrožený muchálek horský, stezka Vidawa Rainforest Trail, na níž pořádají výpravy za pozorováním ptactva šamani, a parné a snové pobřeží Lavena. Pro pozorovatele ptáků nabízí bohatou kořist také drsný odlehlý ostrov Kadavu, v jehož deštném lese žije celá paleta druhů tropického ptactva, včetně čtyř, které se nikde jinde na světě nevyskytují.

Plavání s majestátní mantou © Tobias Bernhard / Getty Images

Lodě „liveaboard“ 

Představte si tohle: v klidu si s přístrojem bubláte pod mírnými tyrkysovými vlnkami, obklopeni tichem a zaujati dováděním drzého klauna očkatého. Náhle za sebou ucítíte švihnutí: je to žralok? Manta? Bohužel: je to partička šnorchlařů, kteří se zběsile zmítají, aby se vešli na podmořské selfie. Pokud vám tento scénář něco připomíná, může být pro vás řešením na Fidži potápěčská loď „liveaboard“.

Tyto lodě, které nabízejí neohroženým potápěčům lákavá dobrodružství – jakkoli některé jsou určené i pro vyznavače šnorchlování, ba dokonce i pro ty, kteří se pod vodou teprve rozkoukávají –, umožňují navštívit nepřeplněné lokality daleko za hranicemi míst, kam se mohou vydat agentury se základnou na souši. Některé lodě liveaboard dokonce kotví i u jinak nedostupných ostrovů. Většina itinerářů trvá pět, sedm či deset dnů, v ceně je veškerá strava a ubytování. Agentura Tui Tai Expeditions zkoumá odlehlé útesy a oblasti severního Fidži a je určená i zájemcům, kteří se nepotápějí, společnost Nai’a (v Lautoce) je více zaměřená na přístrojové potápění.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Makaréš

Další článek

Best in Travel 2023 video

Související články

Články

Historická Havaj - objevte příběhy ostrovů Molokai a Lanai

Málo míst na Havaji je nedotčených a mezi tyto výjimky patří sourozenecké ostrovy Molokai a Lanai. Zřídka byste tu narazili na výškové budovy, nákupní centra a přeplněné pláže jako na ostatních ostrovech. Místo toho se tu můžete zaposlouchat do bájných příběhů z historie ostrova. Návštěvou těchto ostrovů totiž vykročíte do minulosti Havaje. Dozvíte se příběh velké tsunami, která navždy změnila údolí, také o historii vyhnanství nebo se vám otevřou příběhy o bohaté tradici kovbojské kultury na ostrovech. Pohled na Mléčnou dráhu z Molokai je připomínkou mnoha příběhů ostrova.…

Články

Fotobonboniéra - Havaj

Havajské ostrovy lákají velké množství turistů, a to nejen k odpočinku na překrásných plážích. Příroda zde ukazuje v plné síle svoji neuvěřitelnou krásu a rozmanitost. Tak si na chvilku udělejte „havaj“ a nechte se inspirovat . Světoznámá Waikiki beach v hlavním městě Honolulu je od rána do noci centrem společenského života místních Havajců i turistů. Najdete tady mnoho možností, jak se pobavit. Můžete využít služeb některé z mnoha surfařských škol a potrénovat se v brázdění vln, nebo jen tak lenošit v písku a sledovat typickou…

Články

Fidži je opět v pohodě

Nastražte uši – cesta do ráje se zase trochu zjednodušila. Fidži opět získalo rovnováhu po státním převratu a ústavní krizi a na turisty čeká vylepšené Mezinárodní letiště Nadi. A na co se těšíte nejvíc? Na lenošení v některém z luxusních letovisek, extrémní sporty nebo klasické potápění, jachting a rybaření? Toto tropické souostroví má skutečně mnoho co nabídnout. Po desetiletí nejistoty, které následovalo po státním převratu komodora „Franka“ Bainimaramy z roku 2006 a ústavní krizi roku 2009, zavládl na Fidži opět mír a klid. Na konci roku 2014 dostál Bainimarama konečně svému slibu uspořádat demokratické volby. Stal se premiérem a do značné míry obnovil konstituční…

Články

Zelené tajemství Pacifiku

Palau je bezpochyby jedno z nejmagičtějších míst k potápění a šnorchlování na celém světě – a ze všech sil se snaží jím zůstat. Veškerá vodní plocha obklopující toto odlehlé tichomořské souostroví je přírodní rezervací, která má chránit jedinečné území přezdívané „mořské Serengeti“. Obličej budete mít nejspíš celý otlačený od potápěčských brýlí, ale ryby, koráli a další tvorové obývající zdejší vody bohaté na živiny za trochu nepohodlí rozhodně stojí. Za 110 km dlouhým bariérovým útesem se nachází soubor více než 200 téměř nedotčených vápencových a sopečných ostrovů, z nichž pouhých osm je obydleno. Pokrývají je tropické lesy a mangrovové porosty a omývá moře, které se přímo hemží životem. Díky poměrně stálým teplotám a dešťovým srážkám je pro návštěvu…