Po stopách tajemných Nabatejců

J. Gonzálesová

Petra, skalní město opředené tajemstvím, se nachází v údolí Wadi Musa na jihu Jordánska. Stavby vytesané do pískovce obýval ve starověku národ kočovných Nabatejců a později Římané a Byzantinci. Nakonec upadlo v zapomnění. Znovu bylo objeveno až v 19. století švýcarským badatelem v převleku.

Petra je zmíněna již v Bibli, ale jako Mojžíšovo údolí. Když Izraelité putovali 40 let po poušti, Mojžíš prosil pána Boha o vodu. A Bůh ho vyslyšel, Mojžíš udeřil holí do skály a z té vytryskl pramen. Tato legenda je jen jeden z mnoha příběhů spojených s tímto divem světa.

Nabatejci jako starověcí instalatéři

Po vstupu do areálu Petry je to k samotnému městu ještě docela daleko. Nejdřív se totiž musíte dostat k soutěsce Siq. Můžete tam dojít buď po vlastních, nebo dojet na koni. Jízda na koni je zadarmo a musíte se připravit na to, že vám bude vehementně nabízena. Takže pokud o ni nemáte zájem, budete to muset často opakovat. Proto je dobré mít připravenou výmluvu, pouhé ‚Ne, děkuji!‘ nebude stačit. 

Soutěska je přes kilometr dlouhá, a až jí budete procházet, můžete si po obou stranách všimnout úzkých kanálků. Jde o systém, který Nabatejci, arabští nomádi, kteří město osídlili, používali k distribuci vody. Město je takovými vychytávkami prošpikováno. Chápu, že trubky cisterny a kanály nevypadají na první pohled zajímavě, ale fakt, že už ve starověku byli schopni pro město vytvořit tak sofistikovaný systém zásobování vodou, je neuvěřitelné. Po chvíli chůze se před vámi objeví první stavba, takzvaná Pokladnice. Ačkoliv nikdy nefungovala jako oficiální úložiště bohatství a majetků (původně šlo o hrobku nabatejského krále), říká se jí tak, protože, dle legendy, do ní jeden z faraonů ukryl poklad. Neví se, kolik je na těchto povídačkách pravdy, ale jméno už budově zůstalo.

O kousek dále soutěska končí a vy se ocitnete na volném prostranství. Všude kolem jsou stánky se suvenýry, kolem se prochází osli a velbloudi, na kterých se za poplatek můžete svézt. Beduíni se promenádují okolo vás a nabízí své služby. Někteří vám nabídnou osla jako dopravní prostředek, jiní vás mohou lákat na výlet k hrobkám, odkud je krásně vidět západ slunce. Ať už je to tak nebo tak, jde pravděpodobně o podnikatelský zájem, lásku na celý život zde asi nenajdete.

Osm set schodů na vrchol

Na mapce, kterou dostanete u vchodu uvidíte různé trasy s různou časovou dotací a různou náročností. Můžete se jít například podívat (čtěte vyšplhat) na hrobky králů, nebo můžete projít rovně kolem divadla (které do skal sice vytesali Nabatejci, ale Římané si ho později upravili podle sebe) až na Kolonádní ulici. Na tomto širokém bulváru si můžete představovat, jak se tam před staletími procházeli obyvatelé města, nakupovali na tržišti, posedávali u kašny (která je mimochodem zasvěcena nymfám) a obdivně pohlíželi na Královský palác. 

Zlatým grálem celé návštěvy je však výšlap ke klášteru Ad-Dér. Hodně závisí na tom, kolik času chcete v Petře strávit, ale pokud čas máte, doporučuji tuto cestu absolvovat. Nejde pouze o to, že na vrcholu uvidíte monumentální budovu kláštera, ale i o více než 800 schodů na vrchol. Nejsou to ani tak moc schody, jako spíš kameny různých velikostí, na které se musíte vyšplhat, abyste tu nádheru spatřili. Když je zdoláte, můžete si gratulovat!

Z loupežníků obchodníci

A teď, kdo jsou ti Nabatejci, o kterých se tento článek neustále zmiňuje? Jde o starobylý národ arabských nomádů, kteří se živili loupežením a pastevectvím, pak se ale rozhodli, že změní povolání, usadili se v Petře a začali obchodovat. Byli velmi úspěšní a brzy ovládli všechny obchodní cesty v okolí. První zádrhel přišel spolu s Římany. Jak už to mají ve zvyku, římské legie Petru obsadili, něco málo přestavěli a něco nového postavili. Však už je známe! 

Obchod se vyvíjel a s tím byly také objeveny nové cesty, po kterých se dalo zboží přepravit. Hojně se začalo využívat moře a lodě. Petra proto ztratila svůj význam. Po několika zemětřeseních obyvatelé město opustili, a Petra se stává útočištěm pouze beduínům, kteří ho ukryli před světem… To se mění na začátku 19. století, kdy ho objevil švýcarský cestovatel a badatel Johann Ludwig Burckhardt, který se v přestrojení za chudého Araba potuloval po Jordánsku při cestě ze Sýrie do Egypta. 

Jako ve filmu

Dnes je Petra na seznamu každého cestovatele, který se rozhodl navštívit Jordánsko. Od roku 1985 je zařazena na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, v roce 2007 byla dokonce jmenována novým divem světa, natáčely se tam filmy jako Indiana Jones nebo Transformers a odehrával se tu děj jedné z detektivek slavné Agathy Christie. Pokud Petra dosud nebyla na vašem seznamu, jsem si jista, že teď už tam je!

Autorka testu a fotografií Julie Gonzálezová o sobě: «Jsem vystudovaná lingvistka česko-kubánského původu, ráda cestuji a píšu. Psaní se věnuji v různých formách již od malička a hodlám v tom pokračovat!»

 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Jordánska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Jordan. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Julie Gonzálezová

Předchozí článek

Panamerická dálnice - nejlepší světový road trip

Další článek

Kyrgyzstán – dobrodruhem v zemi bez turistů

Související články

Články

Krása a rozmanitost Etiopie

Mile překvapeni Súdánem pokračujeme do druhé nejlidnatější země Afriky, míříme do Etiopie, jenž je známá též jako Habeš z cestopisů pánů Hanzelky a Zikmunda. Majestátnost a uhrančivá krása etiopských hor, které jako by byly vyřezány do pozadí Vstup do země s sebou přináší ten pravý a nefalšovaný africký mumraj se vším všudy. Mumraj lidí, aut, motorek, prodejců kde čeho, naháněčů… I přes nejasné značení a trochu toho chaosu se nám daří absolvovat potřebné…

Články

Objevte i ostatní Emiráty - nejlepší jednodenní výlety z Dubaje

Už jste vyzkoušeli všechny dubajské zábavní parky, prošli se historickou čtvrtí Al Fahidi a překonali strach z výšek při pohledu z Burj Khalifa a stále vám zbývá několik dní dovolené? Tak co třeba prozkoumat některé ze sousedních emirátů? Z turistického hlediska zde najdete snad všechno, co vás jen napadne - od mešit a muzeí, přes horské cyklotrasy a zipliny, po průzračně čisté moře plné pestrobarevných tvorů. To všechno s perfektní dostupností přímo z Dubaje. Tak neváhejte a vyberte si některý z tipů podle svého gusta a vydejte se i…

Články

Cestovní boom v Jordánsku - 1. část

Letošní rok je pro jordánský cestovní ruch jednoznačně pozitivní. Turistů přibylo o několik desítek procent. Je to i díky tomu, že Lonely Planet zařadil Jordánsko na 6. místo TOP 10 destinací pro rok 2019 a Ryanair spojil Ammán levnými spoji s mnoha evropskými letišti. Co to ale znamená pro samotné cestovatele? Nejsou už prohlídky jednotlivých míst masovou záležitostí? Kupodivu to tak není, ale chce to trochu plánovat a sestavit si dobrý itinerář, abyste se těm největším davům vyhnuli nebo se s nimi setkali jen na co nejkratší dobu. A právě s tím vám pomůže následující článek, jehož první část zaměřená na Petru právě vychází. Z Jordánska jsem se vrátil nedávno.…

Články

To hlavní z Petry aneb jak vytěžit maximum z jednodenní návštěvy

Krajina utvářená po staletí větrnou erozí, hrobky vytesané ve skalách i tiché kaňony požehnané dávno zapomenutými božstvy – starověké město Petra je dokonalou vitrínou lidských dějin v nevídaném měřítku. Návštěva tohoto epického místa však vyžaduje čas, protože jeho poklady jsou roztroušené na velké ploše mezi několika horami a přístup k nim je mnohdy možný pouze úzkými soutěskami a vyschlými koryty řek. Odstartujte svůj den již za svítání, abyste se do Petry a k její Pokladnici dostali skrze soutěsku…