Možná se do Skotska teprve chystáte, ale pokud byste už teď chtěli vědět, jaká jídla jsou v místní kuchyni tradiční, máme pro vás pár tipů. Připravili jsme seznam 6 notoricky známých i autentických pokrmů, které vám umožní zažít kouzlo Skotska v symfonii chutí, tvarů, barev a vůní. A před jídlem si dopřejte oblíbený aperitiv, skotskou whisky, která důkladně povzbudí vaši chuť k jídlu.
Porridge: skvělý vynález skotské kuchyně
Začít den ve spěchu a bez snídaně je pro mnohé lidi typické. Pokud se v tom taky poznáváte, pak pojměte zájezd do Skotska jako příležitost, jak zase začít vydatně snídat. Skotská slaná ovesná kaše, proslulý porridge, je navíc nezbytná k tomu, abyste ve zdraví přežili i nevyzpytatelné skotské počasí. Sladkou kaši ale tentokrát nečekejte. Snad jen na jihu, kde k ní navíc přidávají smetanu.
Nenechte se odradit obzvláště hustou konzistencí, přesně tak má totiž správná skotská kaše vypadat. Ponořte se do skotské kultury a s každou další lžící poznávejte, jak chutná.
Tradiční skotská snídaně: nějak takhle vypadá zhmotněná radost
Že jenom kaše váš ranní hlad neutišila? Jste na dovolené, tak si dovolte přepych dlouhých snídaní a z restaurace nikam nepospíchejte. Počkejte, až před vás číšník na stůl vyskládá všechny ty dobroty: čerstvé ovoce, ovocný džus, vajíčka, klobásy, slaninu, rajčata, houby, bramborové koláčky, pečivo… Chybět tentokrát nebudou ani místní speciality v podobě jelita (black puding), bramborových koláčků (tattie scones) či třeba uzeného sledě a tresky.
A pokud míváte na typické snídaňové pochoutky chuť zásadně až večer, využijte toho, že většina skotských restaurací servíruje snídaně po celý den.
Haggis: národní jídlo, u kterého se raději neptejte po surovinách
Máte nějaké jídlo, které ve vás vzbuzuje silnou emocionální reakci, jen když někdo vysloví jeho jméno? Pro spoustu lidí je právě takovým jídlem haggis. Vy se ale nebojte experimentovat a jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů rozhodně ochutnejte. Zaručujeme vám, že budete mile překvapeni.
Tohle pro Skoty typické jídlo, které nemůže chybět na žádném slavnostním menu, se vzhledem podobá české tlačence. Základem jsou mleté skopové vnitřnosti, ke kterým se přidává lůj, cibule, koření, sůl a ovesná kaše. A to vše se pak vaří v zašitém ovčím žaludku. Haggis se nejčastěji servíruje s chappit tatties a bashed neeps – šťouchanými brambory a vařeným šťouchaným tuřínem.
Fish and chips: geniálně jednoduchá klasika
Až dostanete po několika drincích večer hlad, nemusíte ho zahánět baštěním oříšků. Raději si dejte skvělé fish and chips neboli rybu s křupavou kůrčičkou a tlustými hranolky. Jen tři obyčejné ingredience – ryba, mouka, brambory – se v podání místních kuchařů v mžiku změní ve velkou porci radosti a uspokojení.
Ve Skotsku se ryba s hranolky nejčastěji podává s tmavou omáčkou salt ‘n’ sauce nebo pokapaná octem – salt ‘n’ vinegar. To podle toho, zdali jste právě navštívili Edinburgh nebo Glasgow. I když se tenhle tradiční pokrm postupem času dostal i na stoly vyhlášených restaurací, nám stejně nejvíc chutná venku na pláži za poslechu tlumeného šumění moře.
Karamelový puding: klenot mezi skotskými dezerty
Neodbytnou chuť na sladké můžete po celodenních toulkách Skotskem uspokojit třeba oblíbeným dezertem známým jako – sticky toffee pudding. I když „lepivý karamelový puding“ nezní zrovna lákavě, jeho chuť je víc než skvělá. Onu „lepivost“ mu totiž dodává lahodné datlové pyré a třtinový cukr.
Spolu s karamelovou omáčkou vás spolehlivě probudí k životu. Jeho chuť navíc výtečně doplňuje zakysaná smetana nebo vanilková zmrzlina. Mňam, tenhle dezert je zkrátka naše velká slabost. Bude i vaše?
Smažená tyčinka Mars: překvapivé spojení, které je i překvapivě dobré
Toužíte ochutnat něco hodně netradičního, ale smažit tyčinku Mars vám přijde ujeté už příliš? Pro Skoty není nic nemožné ani vyloučené. Když si tuhle kalorickou bombu objednáte v kterémkoli skotském baru, nikdo ani okem nemrkne a za chvíli vám přistane na stole.
Skotským politikům se sice moc nelíbí, že se synonymem pro Skotsko stala právě smažená tyčinka Mars, která jen podtrhuje stereotyp o velmi nezdravé skotské stravě, ale říkejte to všem těm, kteří si oblíbenou cukrovinku s příměsí čokolády, nugátu a karamelu už neumí představit jinak než smaženou.
Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Skotska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Scotland's Highlinds and Island.
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.