Po stopách skotské kuchyně aneb 6 (ne)tradičních jídel, kterými vás ve Skotsku pohostí

© A. Vavřačová

Možná se do Skotska teprve chystáte, ale pokud byste už teď chtěli vědět, jaká jídla jsou v místní kuchyni tradiční, máme pro vás pár tipů. Připravili jsme seznam 6 notoricky známých i autentických pokrmů, které vám umožní zažít kouzlo Skotska v symfonii chutí, tvarů, barev a vůní. A před jídlem si dopřejte oblíbený aperitiv, skotskou whisky, která důkladně povzbudí vaši chuť k jídlu.


Skotsko_Edinburg
Porridge: skvělý vynález skotské kuchyně

Začít den ve spěchu a bez snídaně je pro mnohé lidi typické. Pokud se v tom taky poznáváte, pak pojměte zájezd do Skotska jako příležitost, jak zase začít vydatně snídat. Skotská slaná ovesná kaše, proslulý porridge, je navíc nezbytná k tomu, abyste ve zdraví přežili i nevyzpytatelné skotské počasí. Sladkou kaši ale tentokrát nečekejte. Snad jen na jihu, kde k ní navíc přidávají smetanu.  

Nenechte se odradit obzvláště hustou konzistencí, přesně tak má totiž správná skotská kaše vypadat. Ponořte se do skotské kultury a s každou další lžící poznávejte, jak chutná. 

Skotkso_Porridge

Tradiční skotská snídaně: nějak takhle vypadá zhmotněná radost 

Že jenom kaše váš ranní hlad neutišila? Jste na dovolené, tak si dovolte přepych dlouhých snídaní a z restaurace nikam nepospíchejte. Počkejte, až před vás číšník na stůl vyskládá všechny ty dobroty: čerstvé ovoce, ovocný džus, vajíčka, klobásy, slaninu, rajčata, houby, bramborové koláčky, pečivo… Chybět tentokrát nebudou ani místní speciality v podobě jelita (black puding), bramborových koláčků (tattie scones) či třeba uzeného sledě a tresky. 

A pokud míváte na typické snídaňové pochoutky chuť zásadně až večer, využijte toho, že většina skotských restaurací servíruje snídaně po celý den. 

Skotsko_snídaně

Haggis: národní jídlo, u kterého se raději neptejte po surovinách

Máte nějaké jídlo, které ve vás vzbuzuje silnou emocionální reakci, jen když někdo vysloví jeho jméno? Pro spoustu lidí je právě takovým jídlem haggis. Vy se ale nebojte experimentovat a jeden z nejtradičnějších skotských pokrmů rozhodně ochutnejte. Zaručujeme vám, že budete mile překvapeni. 

Skotsko_2

Tohle pro Skoty typické jídlo, které nemůže chybět na žádném slavnostním menu, se vzhledem podobá české tlačence. Základem jsou mleté skopové vnitřnosti, ke kterým se přidává lůj, cibule, koření, sůl a ovesná kaše. A to vše se pak vaří v zašitém ovčím žaludku. Haggis se nejčastěji servíruje s chappit tatties a bashed neeps – šťouchanými brambory a vařeným šťouchaným tuřínem.

Skotsko_Hagis

Fish and chips: geniálně jednoduchá klasika 

Až dostanete po několika drincích večer hlad, nemusíte ho zahánět baštěním oříšků. Raději si dejte skvělé fish and chips neboli rybu s křupavou kůrčičkou a tlustými hranolky. Jen tři obyčejné ingredience – ryba, mouka, brambory – se v podání místních kuchařů v mžiku změní ve velkou porci radosti a uspokojení.  

Ve Skotsku se ryba s hranolky nejčastěji podává s tmavou omáčkou salt ‘n’ sauce nebo pokapaná octem – salt ‘n’ vinegar. To podle toho, zdali jste právě navštívili Edinburgh nebo Glasgow. I když se tenhle tradiční pokrm postupem času dostal i na stoly vyhlášených restaurací, nám stejně nejvíc chutná venku na pláži za poslechu tlumeného šumění moře.  

Skotsko_fish_chips

Karamelový puding: klenot mezi skotskými dezerty  

Neodbytnou chuť na sladké můžete po celodenních toulkách Skotskem uspokojit třeba oblíbeným dezertem známým jako – sticky toffee pudding. I když „lepivý karamelový puding“ nezní zrovna lákavě, jeho chuť je víc než skvělá. Onu „lepivost“ mu totiž dodává lahodné datlové pyré a třtinový cukr. 

Spolu s karamelovou omáčkou vás spolehlivě probudí k životu. Jeho chuť navíc výtečně doplňuje zakysaná smetana nebo vanilková zmrzlina. Mňam, tenhle dezert je zkrátka naše velká slabost. Bude i vaše?      

Skotsko_puding

Smažená tyčinka Mars: překvapivé spojení, které je i překvapivě dobré

Toužíte ochutnat něco hodně netradičního, ale smažit tyčinku Mars vám přijde ujeté už příliš? Pro Skoty není nic nemožné ani vyloučené. Když si tuhle kalorickou bombu objednáte v kterémkoli skotském baru, nikdo ani okem nemrkne a za chvíli vám přistane na stole. 

Skotsko_Mars tyčinka
Skotským politikům se sice moc nelíbí, že se synonymem pro Skotsko stala právě smažená tyčinka Mars, která jen podtrhuje stereotyp o velmi nezdravé skotské stravě, ale říkejte to všem těm, kteří si oblíbenou cukrovinku s příměsí čokolády, nugátu a karamelu už neumí představit jinak než smaženou. 

Skotsko_restaurace

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Skotska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Scotland's Highlinds and Island. 

Scotland's Highlits LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Booking.com
Napsal: Adéla Vavřačová & Radynacestu.cz

Předchozí článek

Největší skvosty světové architektury

Další článek

Co nevynechat v Ubudu

Související články

Články

Bouřlivé oslavy svátků piva

Bavorsko: pohádkové hrady, kouzelné lesy, středověké vesnice… překrásná spolková země mezi Alpami a Franky se před očima odvíjí jako nekonečný gobelín plný turistických skvostů. Stejně okouzlující je i její hlavní město Mnichov, které vás nadchne božskými zahradami, skvělými muzei, majestátními paláci a samozřejmě Oktoberfestem, největším pivním svátkem na světě. V roce 2016 bude pivo centrem zájmu ještě víc než obvykle, protože Bavorsko slaví pětisté výročí zavedení zákona o čistotě piva. Potřebujete jiný důvod pro další napěněný korbel? Hrad Blutenburg blízko Mnichova © Akwinelvr/Budget Travel.   Zážitky, které Vám změní život Mezi šestnácti spolkovými zeměmi je Bavorsko supermodelka oplývající krásou, přehršlí charismatu i přirozeného šarmu. Území zahrnující mohutné alpské vrchy i zvlněnou viniční pahorkatinu Frank nabízí…

Články

Milujete kávu a italské zákusky? Kouzlo starých časů a římských kaváren

Řím je město, při jehož návštěvě se dá vidět, zažít a hlavně ochutnat ledacos. Takže pokud vás zmáhá stres a pocit z toho, že zase nestihnete spatřit všechny důležité památky a pamětihodnosti, zpomalte a dopřejte si výjimečný (nejen) chuťový zážitek z lahodné kávy a domácích dezertů v některé z historických římských kaváren. Staňte se na chvíli gastronomickými požitkáři a navštivte léty prověřená místa setkávání a odpočinku, která okouzlí oko, potěší srdce a pozdvihnou ducha i náladu. Taky milujete opravdu dobrou kávu? V tom případě se sejdeme v Římě… Bylo by těžké myslet na návštěvu hlavního města Itálie bez náruživého popíjení kávy, každodenního rituálu, jenž dotváří nezaměnitelný kolorit italského života. Vždyť i první skutečnou kavárnu dala Evropě právě Itálie. Italové jeden…

Články

Gurmánská Dordogne - jak si nejlépe užít jedné z předních kulinářských oblastí Francie

Kromě velkolepých hradů a zámků, pravěkého jeskynního umění a překrásné krajiny se svěží vegetací je francouzský departement Dordogne proslulý svou tradiční kuchyní. Jedním z nejlepších – a nejbáječnějších – způsobů, jak poznávat život na francouzském venkově, je ponořit se do jeho kulinářské kultury. V oblasti najdete nepřeberné množství skutečných lahůdek od lanýžů a vlašských ořechů po znamenitá vína a čerstvé plodiny, zejména ovoce a zeleninu. Pokud se vám líbí pohled na stánky přetékající svěžími produkty a milujete zvuky a vůně francouzských trhů, budete se v Dordogni cítit jako v ráji. Nenechte si ujít báječné trhy Místní farmáři nabízejí své produkty ve stáncích, jež lemují dlážděná náměstí a křivolaké ulice Dordogne (známé také jako Périgord). Prodávají sezonní lahůdky, jako cèpe (hříbky), kaštany, kachní teriny, foie gras a konfit, vlašské ořechy, a dokonce truffes noires (černé…

Články

Dublin - město, kde se zrodilo pivo Guinness

Při procházce po nábřeží řeky Liffey vás ani nenapadne, že Irsko se teprve otřepává z hospodářského propadu. Kosmopolitní Dublin zkrátka ví, jak se vzpamatovat, a díky čtyřiceti procentům obyvatel mladších třiceti let pulsuje mladistvou energií, optimismem a kreativitou. Na rok 2016 připadá sté výročí velikonočního povstání, první v řadě událostí, které vedly ke vzniku republiky; počítejte s tím, že oslavy budou dlouhé a halasné. Ještě včera byly hospodářské prognózy černé jako pinta irského piva a ve vzduchu visela hrozba další masové emigrace, ale Irsku se podařilo odrazit ode dna a jeho životaschopnost je nejviditelnější na rušných nábřežích Liffey. Diaspora jako by se převrátila a z Dublinu se stala skutečně kosmopolitní…