Po stopách beduínů ve Wádí Rum

Jordánská poušť Wádí Rum bývá právem označována za jednu z nejkrásnějších na světě. Není divu, že učarovala i filmařům, kteří zde pravidelně natáčejí hollywoodské trháky jako Marťan, Rudá planeta, Transformers, Lawrence z Arábie a další. Kromě přírodních scenérií tu ale hlavně můžete poznávat autentický život místního beduínského kmene Zalabia a nahlédnout pod pokličku jejich tradic a způsobu života. A to je podle mě na Wádí Rum pro cestovatele to nejzajímavější.

Povedený turistický rozvoj

Celá oblast pouště Wádí Rum je vlastně široké údolí na úpatí nejvyšší hory Jordánska Jabal Umm ad Dami a rozkládá se u hranic se Saudskou Arábií Bylo osídleno již v prehistorické době. Své stopy tu nechali i Nabatejci, Římané a nakonec se stalo domovem kočujících beduínů, dokonale přizpůsobených zdejším podmínkám. Na začátku 20. století se Wádí Rum zapsalo do historie působením britského důstojníka Lawrence z Arábie, který Arabům pomáhal s odbojem proti osmanské nadvládě na cestě k samostatnosti. Dnešní jordánská národní identita stojí právě na odkazu beduínů, kteří jsou považováni za původní obyvatele současného moderního státu.

Většina beduínských kmenů se ale usadila a vyměnila kočovný způsob života za pohodlí měst a jejich tradice postupně upadaly. Ve Wádí Rum si ale kmen Zalabia našel způsob jak zůstat v poušti, kterou milují a alespoň částečně si zachovat svůj způsob života. Sice si postavili vesnici se zděnými domy, ale část z nich pořád kočuje a hlavně všichni žijí ve své původní lokalitě, bytostně spjati s pouští. Docílili toho rozvojem turistického ruchu. Naštěstí to vzali za správný konec a rozhodli se pro ekologicky udržitelný rozvoj s důrazem na místní tradice a autenticitu. Pomohla tomu i jordánská vláda, která zakázala podnikání ve Wadi Rum komukoliv, kdo odtud přímo nepochází a není členem beduínského kmene Zalabia. Díky tomu nehrozí, že půdu zabere bohatý investor a vybuduje tu rezorty. Když se sem vypravíte, tak můžete mít dobrý pocit z toho, že peníze které tu utratíte, zůstanou v místní komunitě.

Nocování v beduínském kempu nebo přímo pod hvězdami 

Mnoho turistů se ve Wádí Rum zastaví jen na chvíli po cestě mezi proslulou Petrou a přímořským letoviskem Aqaba, ale to je rozhodně škoda, protože tak přijdou o hlubší zážitek a skutečné poznání místního života. Proto vždy všem doporučuji, aby tu strávili minimálně jeden celý den a noc a když se rozhodnete si program prodloužit, nudit se tu rozhodně nebudete. Rodiny z místního kmene provozují v poušti malé kempy se stany z velbloudí srsti. Od těch jednoduchých (ale podle mě s nejhezčí atmosférou) až po luxusní glampy.

Nejdůležitější kritérium pro výběr toho správného kempu, kterých tu najdete dost, je poloha a ne jak moc je nebo není luxusní. Vyhněte se kempům na začátku oblasti u vesnice Rum. Jsou velké, často přeplněné a přijdete o pocit nocování v daleké a opuštěné poušti. Raději si vyberte nějaký malý kemp s typicky černobílými stany, který se nachází o samotě a daleko od ostatních a pokud možno hluboko v srdci Wádí Rum. Program většinou začíná ráno ve vesnici Rum a až odpoledne dorazíte do samotného kempu. Mezitím co sledujete magický západ slunce, beduíni připraví tradiční a výtečnou večeři Mandí (maso se zeleninou pečené ve vyhloubené jámě v písku na dřevěných uhlících) a pak se sedí u ohně dlouho do noci s místními, kteří jsou skvělými společníky. Ráno po snídani vás pak odvezou zpět do vesnice, abyste mohli pokračovat vstříc dalšímu jordánskému dobrodružství.


Pro ty, kteří by rádi zkusili spaní pod hvězdným nebem, nabízí většina rodin tuhle možnost mimo kemp, někde hluboko v poušti. O večeři a sezení u ohně nepřijdete ani u téhle varianty, jen je to pěkně na divoko a úplně mimo civilizaci. Moc tenhle zážitek doporučuji a nemusíte se ničeho obávat. Váš beduínský průvodce se o vás dokonale postará a zajistí teplé přikrývky.

Jeepem, pěšky, na velbloudech, na sandboardu nebo třeba na horolezeckém laně

Dalším a neméně důležitým kritériem pro výběr toho nejlepšího kempu je kromě samotného ubytování také to, jaké služby vám rodina, která kemp provozuje, dokáže nabídnout a zorganizovat. Běžný program vypadá tak, že ráno dorazíte do vesnice Rum, kde se setkáte se zástupcem svého kempu, ten vás vezme jeepem na celodenní výlet a domluvené aktivity v poušti, připraví oběd na ohni ve stínu skalního převisu a odpoledne dorazíte do kempu, kde se ubytujete. V rámci klasického okruhu jeepem si uděláte o poušti Wádí Rum a jeho scenérii nejlepší představu. Objedete skalní mosty, písečné duny, prameny a napajedla pro dobytek, úzké rokle, starodávné skalní rytiny i dům Lawrance z Arábie. Průvodce a řidič v jedné osobě vám vždy nechá dost času si vše prohlédnout a některé úseky si projdete pěkně po svých. Nikam se nespěchá, to by odporovalo beduínské nátuře. Pokud máte na Wádí Rum jen jeden den a jste zde poprvé, tak můžu tenhle okruh jednoznačně doporučit. 


Kromě toho ale nabízí většina místních rodin i další výlety, které jsou více zaměřené na určitý typ aktivit. Na výběr máte různé balíčky kombinující jízdu jeepem, na velbloudech a sjíždění písečných dun na sandboardech. Můžete ale na hřbetě velblouda strávit celý den a místo v autě si Wádí Rum užít při poklidné jízdě korábem pouště. Kdo rád trekuje, tak bude také nadšený. Průvodci vás mohou vzít na různě náročné túry údolím nebo výšlapy na zdejší hory a skály. Věnovat se můžete i lezení ve skalách. V poslední době začali místní následovat světové trendy a nabízejí i lekce vaření tradičních beduínských pokrmů nebo hodiny jógy a meditace. Někdy je také možné dostat se přímo do rodiny na večeři, nebo alespoň na šálek čaje a nechat si poodhalit domov některé z místních rodin. Některé tuto možnost nabízejí, ale ne automaticky a pozvání může přijít, pokud se během pobytu ve Wádí Rum budete chovat s respektem k místní přírodě a jejím lidem.


Na své si tu přijde opravdu každý a za sebe můžu říct, že z celého Jordánska, kam pravidelně a často jezdím, mám oblast Wádí Rum nejradši. Vyzkoušel jsem služby několika různých rodin, ale v poslední době se nejraději vracím k Mohammed Mutlak Camp (www.wadirum.org), kteří svou práci dělají s láskou a opravdu dobře. Jejich kemp je navíc na nádherném a opuštěném místě daleko v poušti.

Autor článku a fotografií - Omar Jamaein - provozuje cestovní kancelář Travel Planner a zaměřuje se na přípravu individuální dovolené na míru. Kromě toho také doprovází jako průvodce malé skupiny na poznávacích zájezdech do Jordánska, odkud má kořeny.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet Jordan. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Omar Jamaein &Travel Planner

Předchozí článek

Dundee - skotské město designu

Další článek

Hrdinové domácí kuchyně - věhlasná jídla z celého světa

Související články

Články

Írán - krásy Persie

Země, která je pro mnoho lidí velkou neznámou, leží kdesi mezi Irákem a Afganistanem a není považována za příliš bezpečnou. Ovšem Írán, kterému dominují rozlehlá pohoří a neobydlené pouště, překvapí neuvěřitelně milými a pohostinnými lidmi, kteří vždy rádi pomohou, krásnou přírodou a památkami z doby mocné Perské říše i ze středověké a moderní Persie. Předsudky „Írán?!“ „Nezbláznil ses?“ „To jako vážně?“ Takových a dalších podobných reakcí jsem před odletem slyšel víc než dost. Lidé mají Írán zařazený do kategorie nebezpečných zemí, nicméně po pár dnech pobytu pohostinnost místních jistě každého přesvědčí o opaku. Lidé si turistů váží a dávají jim…

Články

Nejlepší jednodenní výlety v okolí Jeruzaléma

Je těžké se odtrhnout od nádherných jeruzalémských památek a působivého Starého města, ale další skvělá místa leží doslova za rohem a nabízí osvěžující únik z intenzivního ruchu města. Izrael i Palestinská území jsou plná lidí a jejich děl, historických skvostů i přírodních zajímavostí, a tak není nic snazšího, než si v Jeruzalémě zřídit základnu a odsud podnikat výpravy do okolních malebných vesniček, výšlapy za východem slunce, nebo plavby po Mrtvém moři a objevování Západního břehu Jordánu. Vesnice Ein Kerem na předměstí Jeruzaléma je místo pro krátký výlet jako stvořené. © Ilan Shacham / Getty Images Ein Kerem a Abu Ghosh Jen 30 minut z centra Jeruzaléma leží poklidná vesnice Ein Kerem, ideální pro lehký výšlap, prohlédnutí si místní historie a umělecké scény. Několik nádherných…

Články

Maroko očima nomádů - digitálních i berberů

Hory dosahující výšky přes 4000 m. n. m. Koupání na pobřeží Atlantiku. Návštěva filmových studií, kde se točila například Mumie, Hra o trůny nebo Gladiátor. Nocování v písečných dunách Sahary. Mírně nepohodlná projížďka na velbloudech. To není scénář z cestovatelského dokumentu, ale reálný výlet na africký kontinent do Maroka. Ale nebezpečí ani nemocí se tady bát nemusíte. Ačkoliv je Maroko africkou zemí, tak díky stabilnímu režimu (konstituční monarchie s králem Mohamedem VI.) vám tu nic moc nehrozí. Maximálně ve městech narazíte…

Články

Omán – procházka nad jedním z nejhlubších kaňonů světa

Jdete po úzké cestičce – vlevo skála vysoká něco přes 300 metrů a vpravo propast hluboká více než jeden kilometr a vy jste někde zhruba uprostřed. Dá se odhadnout maximálně 100 až 200 metrů kam cesta povede. Tak takto nějak vypadá procházka po známém hiku s názvem Balcony walk kousek od nejvyšší hory Ománu Jebel Sham. Pouště, pláže, tropy a hory na území o velikosti Německa Než se cestičku opět vydáme, zastavíme se nejdřív u samotného Ománu, země, která u nás není moc známá. A je to škoda, jedná se totiž o naprostý skvost. Rozkládá se cca 150 kilometrů východně od nablýskané Dubaje a na rozdíl od ní zde nenajdete…