Pirátské město Trinidad nabízí víc než jen pohled do minulosti

J. Gonzálesová

Viděli jste Piráty z Karibiku a přemýšlíte nad tím, jestli to v Karibiku opravdu v době kolonií vypadalo stejně? Mohu vám zaručit, že od chvíle, kdy vstoupíte do kubánského města Trinidad, budete mít pocit, jako byste se ocitli na filmovém place.

Trinidad se nachází v provincii Sancti Spíritus přibližně v centru Kuby. Je to město, které nám dává nahlédnout do dob, kdy byla Kuba stále španělskou kolonií. Vše, co je s touto dobou spojeno, ať už je to architektura, zařízení interiérů, krajina apod., tomu odpovídá. Díky velkému úsilí památkářů se podařilo Trinidad udržet v prakticky nedotčeném stavu a v roce 1988 bylo město zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. To ale není to jediné, co Trinidad a jeho okolí nabízí.

Piráti a cukrová třtina

Nám v Evropě se to může stát úsměvné, ale pět set let staré město patří k těm nejhistoričtějším částem Kuby a Kubánci jsou na něj patřičně hrdí. Když mi tedy nadšeně vyprávěli, že se budu procházet po několik století starých dlažebních kostkách, skromně jsem pomlčela o tom, že jsem na „kočičí hlavy“ z Prahy dost zvyklá. 

Příběh začíná, když v 15. století dorazil na ostrov kolonizátor Diego Velázquez (Pozor! Nejde o známého španělského malíře, nýbrž o jeho jmenovce.), který Trinidad založil. Městečko tehdy samozřejmě nevypadalo stejně jako dnes. Do 17. stoletá šlo o maloměsto, ve kterém se lidé živili převážně farmařením. Kvůli špatné kvalitě silnic a cest nebylo možné komunikovat s Havanou příliš efektivně, proto bylo město do jisté míry osvobozeno od přísné kontroly Španělska. A tak se stalo útočištěm pirátů a pašeráků! 

Město zbohatlo díky cukrové třtině (důležitá přísada pro výrobu rumu), která se v provincii Sancti Spíritus hojně pěstuje. Po bojích o nezávislost si krátce prošlo ekonomickou stagnací, ale jeho sláva se vrací s příchodem turismu. Cukrová třtina a později turismus jsou dvě nejdůležitější odvětví místní ekonomiky. 

Je libo pohled s Che Guevarou?

Na rozdíl od jiných měst v zemi je zde vše opravené a krásně barevné. Na Kubě totiž funguje jednoduchá rovnice. Pokud jde o místo, kam míří hodně turistů, je na údržbu pečlivě dohlédnuto; pokud jde o oblast, která není pro turisty lákavá, tak to zas tolik nehoří. A do Trinidadu míří denně autobusy plné turistů. Městu vévodí Plaza Mayor, kde můžete navštívit Palacio Cantero, někdejší sídlo kolonizátorů, které dnes funguje jako muzeum obecní historie. Jde vlastně o přehlídku dobového nábytku a inventáře španělských kolonizátorů, takže zde uvidíte dřevěné rolety na oknech, stoly, židle postele, ale i starodávné glóbusy jako vystřižené právě z věhlasně známých filmů o pirátech. 

Kromě historie vás Trinidad může zaujmout i svým uměleckým vzezřením. Domy jsou pokresleny všemožnými malbami, anebo jen září barevnou fasádou. Ale hlavně, ve městě narazíte na nespočet uměleckých galerií, kde si můžete pořídit obrazy, nebo v případě nedostatku místa v kufru, jen pěkný, ručně vyráběný pohled na památku. 

Hurá do přírody!

Když budete chtít vypadnout z města, ani okolí Trinidadu vás nezklame. V blízkosti si totiž každý cestovatel najde to svoje. Můžete vyrazit na pláž, Playa Ancón je považována za nejkrásnější pláž jižního pobřeží, nebo, pokud spíše zatoužíte po výletu do lesa, můžete zajet do chráněné oblasti Topes de Collantes. V přírodním parku se totiž seznámíte s kubánskou flórou a faunou, a vodopád Caburní také stojí za návštěvu. Navíc, v pohoří Sierra de Escambray, jehož součástí Topes de Collantes je, se nějakou dobu skrýval i slavný Che Guevara, tudíž je park perfektním místem, pokud si chcete s přáteli zahrát na partyzány. 

Dalším místem, které rozhodně stojí za zhlédnutí je Valle de los Ingenios, a to převážně proto, že zde naleznete ruiny cukrovarů z 19. století. Chápu, že samo o sobě to tak lákavě nezní, ale pěstování cukrové třtiny je důvodem, proč je Trinidad tak bohaté a zachovalé město; kromě toho, součástí atrakce jsou nejen lisy a jiné stroje, ale také ubytovny pro otroky, panská sídla a plně funkční parní vlak, do Valle de los Ingenios z Trinidadu můžete v rámci exkurze dojet i na koních. 
Jak už jsem zmínila, z Havany do Trinidadu jezdí turistické autobusy, ve městě samotném je pak možné si pronajmout taxík (coche particular) do odlehlejších lokalit. Druhou možností je pronajmout si auto už v Havaně. Je to rozhodně výhodnější varianta, pokud se budete chtít vydat i do okolí, zároveň jde však na Kubě o poměrně drahou službu. 

Sancti Spíritus je pouze jednou z mnoha provincií na Kubě. Brzy na shledanou u dalších popisů krás tohoto karibského ostrova!

Autorka článku a fotografií — Julie Gonzálezová: «Jsem vystudovaná lingvistka česko-kubánského původu, ráda cestuji a píšu. Psaní se věnuji v různých formách již od malička a hodlám v tom pokračovat!»

 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Kuby?

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Julie Gonzálezová

Předchozí článek

LP Magazine 02/2021

Další článek

8 nejčastějších otázek k dovolené na Maledivách

Související články

Články

Fotobonboniéra - Havaj

Havajské ostrovy lákají velké množství turistů, a to nejen k odpočinku na překrásných plážích. Příroda zde ukazuje v plné síle svoji neuvěřitelnou krásu a rozmanitost. Tak si na chvilku udělejte „havaj“ a nechte se inspirovat . Světoznámá Waikiki beach v hlavním městě Honolulu je od rána do noci centrem společenského života místních Havajců i turistů. Najdete tady mnoho možností, jak se pobavit. Můžete využít služeb některé z mnoha surfařských škol a potrénovat se v brázdění vln, nebo jen tak lenošit v písku a sledovat typickou…

Články

Kubánské desatero očima české studentky

Výlet do jednoho z asi nejzajímavějších a nejodlišnějších míst, které jsem měla možnost navštívit – země, kde se nemožné možným stává – bych doporučila všem příznivcům divokého západu, bizarností i krás přírody a všeobklopující srdečnosti Kubánců. Ráda se podělím o zážitky a pár tipů, které by mohly pomoci lidem, kteří se na Kubu chystají a možná pár dalších přesvědčit k tomu, aby se také vydali na cestu. Začalo to v polovině května zprávou od kamarádky s textem „Levné letenky na Kubu – jedem, ne?” V ten moment jsem věděla, že si konečně splním svůj dlouholetý sen a poznámky typu: „To musíš vidět“ nebo „Jeď co nejdříve, ať zažiješ ještě tu starou Kubu“, nebudu jen slýchávat, ale budu moci začít říkat…

Články

Sedm nejhezčích míst v Havaně, kde si udělat selfie

Výstřední nádhera Staré Havany nepochybně láká k fotografování: dokonale udržované staré kabriolety zaparkované vedle historických barokních budov opravdu nenajdete všude. Skutečnou pastvou pro oči je celé město, ale mezi vašimi fotografiemi v chytrém telefonu by rozhodně neměly chybět obrázky několika význačných zajímavostí. Uvádíme výběr malebných náměstí a dalších míst, stejně jako náměty, čemu se můžete v jejich okolí věnovat, až se vám podaří udělat dokonalý snímek. Catedral de La Habana je nesmírně fotogenická havanská památka © Diana Rita Cabrera Hernández / Lonely Planet Pozvedněte sklenici v minipivovaru na Plaza…

Články

Ta nejtradičnější Kuba ve Valle de Viñales

Kuba se postupně otevírá turismu, ale většina lidí zná pouze chátrající, a přesto stylovou Havanu a pláže ve Varaderu. Chcete-li poznat méně známou tvář Kuby, vydejte se do kraje Valle de Viñales zapsaného na Seznam světového dědictví UNESCO, kde farmáři dodnes orají pole se svými volky. Projděte se nebo projeďte na koni či kole mezi fantastickými skalními útvary zvanými mogotes a pak se uvelebte do křesílka na verandě svého pěkného casa particular a v klidu počkejte, až vám donesou něco dobrého na zub. Po více než padesáti letech začínají být vztahy mezi Kubou a USA konečně trochu vřelejší. Tato karibská země se nachází na prahu velké změny. Havana má mnoho co nabídnout z architektury, historie, hudby, muzeí a galerií, ale až se nabažíte historických cadillaců, zapózujete vedle Che Guevary na Plaza…