Pět důvodů, proč navštívit prefekturu Kagawa v Japonsku

LP

Kagawa, nejmenší ze čtyř regionů Shikoku, se stává stále vyhledávanějším cílem cestovatelů. Poměrně neobjevená prefektura, dříve známá jako Sanuki, nabízí úžasnou směs starého a nového a navíc vzkvétající uměleckou scénu a jedno z nejznámějších japonských jídel – Sanuki Udon.

Mt. Iino v Shikoku je, pro svoji podobu s nejvyšší horou Japonska, známý také jako Sanuki-Fuji. © thanyarat07 / Getty Images

Umělecká scéna

Naoshima, kterou si Benesse Corporation vybrala pro umístění své sbírky umění, se proměnila ve světově proslulý „umělecký ostrov“ a jednu z nejoblíbenějších turistických atrakcí Japonska. Existují sice světové umělecké galerie, kde se umisťují díla japonských a mezinárodních umělců od Moneta přes Ohtake Shinrō až po Andyho Warhola, a instalace navržené špičkovými architekty, jako je Andō Tadao, přitažlivost Naošimy však spočívá v něčem jiném. 

Rozkládá se totiž hned na několika ostrovech – v roce 2019 zde bylo při festivalu Setouchi Triennale do „umělecké extravagance“, která zahrnuje vizuální umění, hudbu, drama a tanec, zapojeno celkem 12 ostrovů a dva přístavy. Mezi další zapojené ostrovy patří Teshima a Shōdo-shima a celý region tak sklízí výhody toho, že je v centru pozornosti uměleckého světa. 

Na pevninské části Kagawy se nachází Isamu Noguchi Garden Museum (Zahradní muzeum Isamu Noguchi) se stovkami děl Noguchiho – americko-japonského sochaře, který zde po mnoho let přebýval. Další muzeum, které si nemůžete nechat ujít, je působivé Takamatsu City Museum of Art (Městské muzeum umění Takamatsu). Nachází se v hlavní nákupní části města a je důkazem o kvalitě umělecké scény v prefektuře.

Dokončení Ritsurin-kōen trvalo více než jedno století © livcool / Getty Images

Tradiční Japonsko

Tradice jsou v Shikoku velice vážené a prefektura Kagawa nabízí hned několik vynikajících příležitostí, jak nahlédnout do Japonska z dávných dob.
Ritsurin-kōen ve městě Takamatsu je známý jako jedna z nejkrásnějších japonských zahrad. Park, jehož stezky se kroutí kolem řady rybníků, mostů a ostrovů, byl stavěn od poloviny 16. století jako pěší zahrada pro potěšení daimyō (místní šlechtic). Návštěvníci mohou zavítat také do Sanuki Folkcraft Museum (Muzeum folklóru Sanuki), kde lze v čajové zahradě popíjet matcha (zelený čaj).

V Yashima (východně od města), je Shikoku-mura – „vesnické muzeum“ tradičních domů a budov, které sem byly přemístěny z celého Shikoku a okolních ostrovů. 
Díky tradičním farmářským kabuki (japonské divadlo) představením, je Shōdo-shima vyhlášená jako představitel tohoto typu umění.
Hrad Marugame, pocházející z roku 1597, je jedním z pouhých 12 japonských hradů, který má zachovalý původní dřevěný donjon. Je také známý pro nádherné kamenné zdi, příkopy a tisícovkou třešní, které na jaře doslova explodují květy.

Hrad Marugame je nejkrásnější v létě. © hayakato / Getty Images

Chrámy a svatyně

V minulých staletích byla většina návštěvníků Shikoku poutníky, kteří se poutí po 88 posvátných chrámech Shikoku snažili dosáhnout osvícení. Poutě po okruhu dlouhém 1 400 km trvají již po 1 200 let – a posledních 22 chrámů z celkových 88 je v Kagawě.
Pouť založil a osvícení na Shikoku dosáhl Kōbō Daishi, který se narodil v Zentsū-ji – chrámu č. 75, jež je velice působivým návštěvním místem. 
Unpen-ji, chrám č. 66, leží na vrcholku hory a přezdívá se mu „chrám v oblacích“. Je dosažitelný lanovkou a najdete v něm 500 fascinujících soch rakan (kamenné sochy představující účedníky Buddhy), které vypadají téměř jako živé. Říká se, že každý má mezi 500 sochami jemu podobnou – a mnoho návštěvníků stráví hodiny hledáním té své.

Yakuri-ji – chrám č. 85 posazený pod útesy Goken-zan východně od Takamatsu – je přístupný retro lanovkou a je skvělý pro jednodenní výlet z města. 
Poslední z 88 chrámů, Ōkubo-ji, leží v horách na jihovýchodě Kagawy. Pokud ale chtějí poutníci vykonat pouť správně, musí se ještě vrátit do chrámu č. 1 v prefektuře Tokušima, kde zakončí okruh Shikoku – protože hledání osvícení je stejné jako kruh a nikdy nekončí.

Konpira-san, ležící na vrcholu Mt. Zōzu, rozhodně stojí za výšlap. © thanyarat07 / Getty Images

Nejznámější šintoistickou svatyní v Shikoku je Konpira-san, oficiálně známá jako Kotohira-gū, která je zasvěcena strážci námořníků. Pokud někomu z Japonska řeknete, že jste byli v Kagawě, zeptá se vás, zda jste vylezli na Konpira-san – k hlavní svatyni musíte vyšlápnout 785 schodů, k vnitřní svatyni 1 368. 

Kuchyně

Zmiňte se kterémukoli fanouškovi japonské kuchyně o prefektuře Kagawa a uslyšíte slova „aaaah nejlepší Sanuki Udon“...nebo něco podobného. Kagawa se považuje za udon-ken (udon prefektura) a různé varianty tlustých nudlí z pšeničné mouky tady najdete na každém rohu. Hone-tsuki-dori, grilované nebo pečené kuře s kostí, o kterém se říká, že pochází z Marugame, je populární po celé prefektuře.

Sanuki udon bylo zpopuarizováno v Kagawa © Photos by g4gary / Getty Images

Pobřeží Kagawy se rozprostírá kolem vnitrozemského moře a toto obrovské „akvárium“ mezi Shikoku a Honshu celoročně produkuje obrovské množství čerstvých mořských plodů, které nasycují obyvatele Kagawy.
Hamachi, japonský žlutoocasý Kranas, je velice oblíbený a často se jí s rýží jako hamachi-don, oblíbená pochoutka Takamatsu. 

Živé arkády v centru města a zábavní čtvrť jsou plné podniků s jídlem a pitím – zkuste Ofukuro (volně přeloženo jako „maminčina domácí kuchyně“), která na nákupní ulici Tokiwa Shinmachi servíruje místní speciality.  Shōdo-shima, jeden z mnoha ostrovů na vnitrozemském moři v prefektuře, je díky produkci sójové omáčky a oliv známý po celém Japonsku. Mezi oblíbená jídla s dotekem oliv patří „olivové vepřové“ a „olivové hovězí“ – krmné směsi pro zvířata jsou obohacená olivami.

Zajímavá krajina

Kagawa se rozprostírá na severním pobřeží Shikoku a od prefektury Tokushima na jižní hranici je oddělená pásem hor, které nabízejí úžasné scenérie. Severně od hor se nachází pláně poseté nespočetnými tame-ike (nádrže zachycující vodu), které byly v minulých staletích nezbytné pro udržení zemědělské produkce. Severní pobřeží je překvapivě hornaté – západně od Takamatsu leží například Goshikidai, rozsáhlá náhorní plošina známá svou malebnou scenérií. 292 m vysoká náhorní plošina Yashima, snadno rozpoznatelná krajina na východě města, byla místem rozhodující bitvy v období Genpejské války (1180–1185) mezi klany Taira a Minamoto. Kagawa má dokonce svoji vlastní verzi Mt. Fuji – Sanuki-Fuji dostala svoji přezdívku pro podobnost s nejvyšší horou Japonska.  

Při odlivu se na Shōdo-shima objeví průchozí písečný chodník známý jako Angel Road (Andělská cesta). © thanyarat07 / Getty Images

Hranice prefektury se táhnou do vnitrozemského moře mezi Shikoku a Honshu, jež jsou společně součástí Národního parku Setonaikai, který byl v roce 1934 označen za první japonský národní park. 
Do parku patří všechny ostrovy Kagawy, včetně Naoshima, Teshima a Shōdo-shima. Naoshima je v itinerářích návštěvníků zapsaná jako oblíbený „umělecký ostrov“ a je nejvíce navštěvovaná. Ti, kteří si chtějí užít méně navštěvované ostrovy, jezdí za uměleckými instalacemi na ostrov Teshima nebo do olivových hájů či soutěsky Kankakei na ostrově Shōdo-shima.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Japonska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Japonsko poznáváme. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

 

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Velká tour po architektonických skvostech světa

Další článek

Co skrývá Socha Svobody aneb třináct zajímavostí o tomto monumentu

Související články

Články

Japonské kimono u Naritasan templu

Japonsko, země kontrastů, vynikajícího jídla a tradic, které vás pohltí. Když letíte do japonského Tokia, máte v podstatě dvě možnosti. Buď letět na letiště v Hanedě a do centra to mít jen kousek, nebo jako já, v tomhle případě, letět do Narity. Z Narity trvá cesta do centra Tokia skoro dvě hodiny. Proto jsem se pro tentokrát rozhodla strávit den v samotné Naritě a prozkoumat, co všechno nabízí. Naritu mám z japonských destinací, bůhvíproč, nejradši. Cítím se tam tak nějak nejlíp a nejvíc ze všeho mi připomíná takové to staré Japonsko.…

Články

Výlet do japonského horského městečka Takajamy

Takajama (v Hepburnově přepisu Takayama), ležící v ústraní v hornaté oblasti Hida ve středním Japonsku, je místem, kde japonské dějiny a tradice hrají v 21. století významnou roli. Působivě zachovalé čtvrti, slavnostní průvod, který se zde pořádá již od počátku 17. století, rušné ranní trhy a lidová vesnice, to vše vypráví příběh o časech dávno minulých. Když k tomu přidáte muzea, prodej řemeslných výrobků a místní speciality, jež lákají k ochutnání (od hovězího masa po miso na listech magnolie), návštěva Takajamy za cestu z Tokia skutečně stojí. Tradiční japonská rikša v Takajamě © red mango / Shutterstock Nahlédněte do minulosti Takajama byla…

Články

Pár tipů na požitkářský výlet po Japonsku

Rádi byste udělali krok do neznáma a zažili vzrušující dobrodružství? Jste otevření novým a jedinečným kulinářským zážitkům? Možná jen stačí zresuscitovat slavný výrok francouzského právníka a labužníka Anthelma Brillata-Savarina: „Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy.“ Až zažijete ten pocit, když poprvé ochutnáte něco typicky japonského, rázem pochopíte, kolik pravdy v těch slovech je. Vydejte se spolu s námi na cestu po Japonsku na talíři a odhalte tajemství nezvyklých barev, chutí, tvarů i vůní. Hotovou chuťovou symfonii – složenou z deseti lahodných pokrmů – vám teď naservírujeme v našem gurmánském zápisníku. Zažeňte nudu na talíři a užijte si pravé, nefalšované gastro-dobrodružství. Abyste si ale mohli každé sousto vychutnat plnými doušky a zbytečně se tak nepřipravit o zážitek z dobrého jídla, je potřeba se nejprve vzdát vlastních očekávání a veškerých zažitých představ o tom, jak by mělo jídlo chutnat…

Články

7 japonských národních parků, které reprezentují přírodní krásu Země vycházejícícho slunce

Japonsko je nepopiratelně zemí bohatou na přírodních krásy, které okouzlí každého cestovatele. Na relativně malou zemi, kterou Japonsko je, se zde nachází řada různorodých ekosystémů a scenérií, které potěší oko i duši každého návštěvníka. Najdete zde chrlící majestátní sopky, rozsáhlá pobřeží, poklidné ostrovy i svěží husté lesy táhnoucí se přes vrcholky hor do údolí. Ať už máte rádi utajené svatyně, přírodní horké prameny, vrcholky hor nebo barevné jarní květy, v japonských národních parcích si vždy najdete to svoje. Systém národních parků v Japonsku se začal formovat od roku 1931 a dnes zahrnuje 34 různých chráněných území, z nichž každé nabízí něco jedinečného…