Panamerická dálnice - nejlepší světový road trip

Getty Images
Řídit z Aljašky  až do špičky Argentiny je nezapomenutelný zážitek ©Thiagofav/Getty Images

 

Zeptejte se přátel, jaká je jejich představa o skvělém výletu a dostanete hned několik báječných nápadů: projet v létě jih Francie v kabrioletu, africké safari v džípu nebo Route 66 z Chicaga do Los Angeles. 
Všechny ale můžete strčit do kapsy s návrhem na „Matku silnic“ – Panamerickou dálnici (PAH). Jízda z Aljašky až do Tierra del Fuego je neuvěřitelnou, šokující a překvapující cestou, která testuje pneumatiky, vysává benzín a zaručeně ohromí všechny vaše přátele.

Cesta po Icefields Parkway (Dálnice 93) v kanadské Albertě. © Feng Wei Photography / Getty Images

Historie Panamerické dálnice

V roce 1889, na První mezinárodní konferenci amerických států, navrhly USA užší spojení se svými sousedy prostřednictvím inter-kontinentální železnice. Tato myšlenka se nikdy příliš neujala, ale o několik let později, na Páté mezinárodní konferenci, která se konala roku 1923 v Chile, byla navržena Panamerická dálnice. Této myšlence se ze strany zúčastněných národů dostalo již nadšenější odezvy, návrh byl však schválen až roku 1928 na Šesté konferenci na Kubě.
Navržena byla dálnice začínající v Mexiku a končící v Buenos Aires. Klíčem k rozvoji dálnice byla finanční podpora ze strany USA – i když jejich územím Panamerická dálnice oficiálně procházet neměla.

Zrod Panamerické dálnice byl pomalý proces, který narušila válka a další problémy jako finance a nedostatečná spolupráce vlád. Nyní je ale možné projet (více či méně) autem obě Ameriky od severu až na jih.
Udělejte si senzační výlet po California's Highway 1 (Kalifornské dálnici č. 1)
Udělejte si senzační výlet po California's Highway 1 (Kalifornské dálnici č. 1)
Zjistěte, proč by na vašem seznamu neměl chybět epický výlet po dálnici s největším množstvím panoramatických výhledů.

Cesta

Za prvé – není zde pouze jedna cesta. Původní a jediný oficiální úsek dálnice začíná v Laredo v severním Mexiku a končí v Buenos Aires, hlavním městě Argentiny. Je zde ale spousta odnoží, které vám umožní projet celou cestu téměr od Arktidy k Antarktidě a najet celkem 48 000 kilometrů.

Originální Panamerická dálnice začíná v Laredo v Mexiku. © Alija / Getty Images

Severní Amerika

Pojedete-li ze severu na jih, bude vaším výchozím bodem Prudhoe Bay (Záliv Prudhoe) na Aljašce. Odtud se pokračuje do Kanady, ze které vede několik různých tras mířících dále na jih do Spojených Států. 
Trochu matoucí je fakt, že americká federální vláda prohlásila všechny mezistátní silnice za součást Panamerické dálnice. Na naší mapě jsme vybrali nejlepší cesty mezi severem a jihem, které se napojují na hlavní a oficiální Panamerickou dálnici v Mexiku a cestou protínají krajinu s úžasnými výhledy, roztomilá malá městečka i známá velkoměsta jako Los Angeles, Las Vegas a San Diego.

Originální Panamerická dálnice začíná v mexickém Laredo, hned za hranicemi San Antonio v Texasu, a pokračuje dál do Mexico City. Druhou alternativou je samostatná trasa vedoucí po západním pobřeží Mexika, která se k původní silnici připojuje v Mexico City.

Severní část Panamerické dálnice se táhne od vrchu Aljašky až po džungle a hlavní města Střední Ameriky. 

Střední Amerika

Z Mexika vede Panamerická dálnice dále přes všechna hlavní města Střední Ameriky (s výjimkou honduraského Tegucigalpa, které míjí o 100 km) až do Darien Gap – asi 80 kilometrů dlouhé oblasti hor a džungle mezi Panamou a Kolumbií, kterou nelze překonat autem. 

Historické centrum guatemalského Antigua. © SL_Photography / Getty Images

 

Obavy o životní prostředí a důsledný odpor místních obyvatel znemožňují jakoukoli silniční výstavbu v této oblasti, což znamená, že tento úsek musíte přeletět a auto nechat poslat lodí v přepravním kontejneru. Procházet toto území pěšky nebo na kole se nedoporučuje kvůli náročnému terénu a možnému výskytu nebezpečných pašeráckých gangů. 

PopV Jižní Americe se Panamerická dálnice táhne podél pobřeží Pacifiku a končí v Argentině. is

Jižní Amerika

Po přerušení začíná Panamerická dálnice v kolumbijském Turbo, odkud pokračuje dále na jih po západním pobřeží Jižní Ameriky přes Ekvádor (včetně hlavního města Quito) a Peru (včetně hlavního města Lima) až do Chile. Z Chille pak míří jedna odbočka do Quellón a druhá do hlavního města Argentiny –  Buenos Aires.

Ushuaia v Argentině ohraničuje jižní konec Panamerické dálnice. © saiko3p / Shutterstock

 

Z Buenos Aires se dálnice rozbíhá na dvě strany: severně do Uruguaye a Brazílie přes São Paolo až do Rio de Janeiro nebo jižně – pro ty, kteří chtějí jet až na nejjižnější cíp Panamerické dálnice – přes ohromující přírodní krásy Patagonie až do finální cílové stanice Ushuaia na ostrově Tierra del Fuego na samotném spodku planety.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

LP Magazine 04/2021

Další článek

Po stopách tajemných Nabatejců

Související články

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

Arizona – roadtrip královstvím červeného kamení

Přes most u Hoover Dam jsme se naposledy ohlédli za Nevadou a už jsme míjeli ceduli Welcome to Arizona. Arizona je, a to píšu s láskou, královstvím červeného kamení. Od Grand Canyonu až po Monument Valley a odsud do Utahu to byly dny našeho roadtripu, které se dají spojit právě tou jednou linkou, kamením v jedné barvě a mnoha jejích odstínech. Route 66 a nádech toho pravého retra To bychom ale předbíhali, nejdřív nás čekalo pořádné americké retro, plechové cedule, Marylin Monroe a růžová. U města Kingman jsme se totiž poprvé setkali s pravou Route 66. Jedno můžeme doporučit jistě – určitě se tu zastavte. Pokud budete mít víc času než my,…

Články

Roadtrip západem USA - hazard, pouště a rudé skály Nevady

Kasína a poušť. Pokud byste chtěli Nevadu shrnout do dvou slov, málokdo asi vybere jiná. Téměř tři čtvrtiny obyvatel Nevady žijí v oblasti Clark County, což ji dělá jedním z nejvíce centralizovaných států v USA a není divu, nehostinné podmínky a pouštní krajina nenabízí příliš mnoho možností k příjemnému žití. Vytvořily ale přírodní úkazy, za kterými to láká mnoho cestovatelů. Hledání krásy v Údolí Smrti Pokud jste cestu začali v Kalifornii, Death Valley je pravděpodobně místem, kde překročíte hranice do Nevady. Death Valley je největší národní park USA a může být těžké představit si, jak velkou rozlohu zabírá. Nepodceňujte proto přípravu na cestu, dotankování plné nádrže…

Články

Roadtrip s dětmi po americkém Středozápadě

Illinois, Iowa, Nebraska, Kansas, Missouri. Názvy těch států jste nejspíš slyšeli, ale to je asi tak všechno. Nikdy by vás nenapadlo jet tam na dovolenou. Stejně jako většinu obyvatel téhle planety. Když jsme našim americkým kamarádům řekli, kam se chystáme, ťukali si na čelo. Co tam jako budeme dělat, vždyť tam jsou jen pláně plné krav a kukuřice? Proč my, lidi z překrásné Evropy, chceme jet zrovna sem? O popularitě států amerického Středozápadu svědčí i fakt, že když jsem si chtěla koupit detailnějšího průvodce, dobře jsem nepořídila. Jezero Ogallala, Nebraska Pro začátek bude asi na místě říct, proč jsme se sem vlastně vydali. Inu, dostali jsme pozvánku na svatbu kamarádky, která se konala v Coloradu, a po dlouhých úvahách jsme se rozhodli, že pojedeme celá rodina, tedy dva dospělí a dvě malé děti, toho času tři roky a rok…