Pacific Coast Highway

© Cumulus

Aneb nejkrásnější pobřežní poklady na tisíci kilometrech... Mnohé z vás i letos zláká letní program Work and Travel. A po třech měsících tvrdé práce (ne u všech tohle sousloví nabývá skutečnosti) třeba vyrazíte do světa. Tedy, skoro vždy do Kalifornie. Až budete přemýšlet, jak strávit v USA svou „travel“ část programu Work and Travel, vzpomeňte si na následující tipy.

Nejjižnější úsek legendární pobřežní silnice je všechno, co dělá Kalifornii Kalifornií

ROUTE 1 – perla mezi americkými cestami, bohužel často opomíjená v seznamu turistických cílů mladých cestovatelů. Každý chce stihnout co možná nejvíce národních parků Divokého západu a na pobřežní destinace už třeba nezbyde tolik času.

Nejjižnější úsek legendární pobřežní silnice je všechno, co dělá Kalifornii Kalifornií. Surfovací přestávky, přímořské hory, nekonvenční plážová města a jejich rozrůstající předměstí, dávná španělská historie a moderní megalopole. Nejznámější úsek vede ze San Francisca, kde projede po Golden Gate Bridge do Los Angeles, nebo pak dál až do San Diega. Ze SanFran do San Diega měří trasa 614 mil, tedy skoro 1 tisíc kilometrů. 

A kde se na tom tisíci kilometrech vyplatí zastavit?

Pacific Coast Highway_01
San Francisco

Golden Gate Bridge je skvělým místem, kde celou cestu začít. Už jsme o něm psali v minulém čísle, nicméně v rychlosti zopakujeme – noční prohlídka nejznámější věznice světa Alcatrazu, dobroty a suvenýry nakoupené v přístavu, svezte se historickou tramvají nebo navštivte nejstarší americký China
Town, který si stále drží svou autenticitu. Číňané tu doopravdy žijí ve svém vlastním vesmíru a na těch několika pár ulic nepoznáte rozdíl od skutečné Číny.

Pacific Coast Highway_02 Golden Gate
Santa Cruz

Nebe surfařů. Ze San Francisca dorazíte do písčité, uvolněné a zábavné Santa Cruz za hodinu, hodinu a půl. A za tak krátký čas se můžete vrátit zpátky hned o několik dekád. Santa Cruz žije šedesátými léty, v okamžiku, kdy vstoupíte na Boardwalk, do nosu vás praští ten skvělý retro americký vibe. Pláž je úchvatná, oceán trochu chladnější. Atrakce a horské dráhy musíte rozhodně vyzkoušet! 

Pacific Coast Highway_03 Santa Cruz

Monterey Bay

Ze všech možností, které Monterey nabízí nesmíte vynechat jednu jedinou – 17mílový scénický okruh. Američané ho rádi nazývají „most scenic route in the world“, ale to čteme v mnoha průvodcích Lonely Planet. Při pohledu na Osamělý cypřiš stojící přes 250 let na útesech, ohýbaný oceánským větrem. Point Joe zase znamenal konec středověkých námořníků, kteří zničili své lodě o jeho ostré kamenité útesy. Na mnoha místech okruhu je nejlepší si jen sednout, koukat na nekonečnou vodu a rozbalit piknikový koš. 

Pacific Coast Highway_04 Monterey Bay

Big Sur

Lonely Planet o něm píše: „Big Sur je více stav mysli než místo, které můžete označit na mapě.“ V Big Sur nenajdete velké obchody, světelné křižovatky nebo moderní hotely, spíše malé útulné kempy (ale pozor stále přeplněné!), přírodu a hukot moře. Do Big Sur se sjíždí nespoutaní umělci, aby unikli před shonem a komerčním tlakem kalifornských měst. Nejúchvatnější Bix Bay Bridge, což je taková Big Sur verze Golden Gate. Byl postaven už v roce 1932 a řadí se svým typem mezi nejvyšší mosty na světě. Stačí vám jeden pohled na špičatá skaliska a kaňon pod ním a je vám jasné, že postavit tuhle nejinstagramovanější památku této oblasti nebylo snadné. 

Pacific Coast Highway_05 Big Sur

Pismo Beach

Tohle je přesně to místo, kde musíte surfovat, jezdit na kajaku, hrát golf a prohánět se na čtyřkolkách po pláži. Jasně, bude vás to stát asi hromadu dolarů, ale myslete na to, že to budou nejlíp utracené peníze. V Pismo Beach se vrátíte zpátky do civilizace, můžete vyrazit nakupovat do outletů nebo jít rybařit. Rozhodně ale nedoporučujeme poflakování na pláži. Ledabyste sledovali západ slunce nad Pacifikem. 

Pacific Coast Highway_06 Pismo Beach

Santa Barbara

Tak ještě to není slavná Long Beach nebo Malibu, ale už v Santa Barbara se hlásí o slovo bary, restaurace, krásné budovy a drahé hotely. Jde o turistickou oblast se vším všudy, neplatí ale, že nutně utratíte za aktivity stovky dolarů. Santa Barbara je absolutní chill-out místo, každý lokál vám řekne, že žije v nejšťastnějším místě na zemi. Já vím, to je trochu nuda, ale kromě pláže a večerního života nabízí Santa Barbara taky různá muzea a třeba takové Museum of Art nebo Marinetime Museum rozhodně stojí aspoň za pokoukání. 

Pacific Coast Highway_07 Santa Barbara

Malibu

Když jsem byla menší, pod vlivem seriálu Pobřežní hlídka každý používal hlášku „blondýna z Malibu“, já jsem moc nechápala, o co jde, kromě toho v Česku Malibu známe spíš jako sladký sirup na výrobu koktejlů. A vlastně to všechno sedí. Malibu je táhnoucí písčité pásmo o délce 57 kilometrů, Malibu je označení plážového města, jaké nenajdeme nikde jinde na světě. Světoví sportovci, turisté a hollywoodské hvězdy – ti všichni se sjíždí (po většinou z LA) do slavného Malibu, aby relaxovali, ukazovali svoje vnady a pili zmíněné sladké drinky. Malibu proslavily jedny z nejskvělejších vln na surfování a jedny z nejstylověších plážových butiků.

Pacific Coast Highway_08 Malibu

Long Beach

Dávno už Long Beach není námořní osada. Je to destinace, kam lidé jezdí na party a jedno z nejatraktivnějších míst na bydlení. Na Long Beach vyrazte v sobotu večer a dýchejte všudypřítomný „buzz“. Long Beach je taky přístavem pro cruises lodě, které vás za dobrý deal odvezou třeba až na Havaj. Voda v oceánu je značně znečištěná, takže nenabízí krásu míst zmíněných výše, ale za návštěvu stojí místní Aquarium of the Pacifik se žraloky, medúzami a tuleni. To je něco, co si nesmíte za žádnou cenu (a ta není nejmenší) nechat ujít!

Pacific Coast Highway_09 Long Beach
San Diego

Heaven on Earth, American Finest City, Laid-back Paradise. To jsou jen některé výrazy, kterými lidé ze San Diega nazývají své město. A ve všem mají tak trochu pravdu. Na San Diegu není nic, co byste nemilovali. Přehršel světově známých atrakce pro celou rodinu – zoo, Legoland a Balboa Park, pláže, a hlavně americké perfektní počasí, které nenajdete ani na Floridě.

Pacific Coast Highway_10 San Diego

Mnohé z vás i letos zláká letní program Czech-US Work and Travel, tak neváhejte a najeďte na stránky www.czech-us.cz, kde se dozvíte víc informací! Je nejvyšší čas se ještě rozhodnout!

Převzato z magazinu BrainStorm
Autorka článku:  Katka Kadlecová, která se zúčastnila programu Work and Travel

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Kalifornie? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet California's Best Trip. 

http://eshop.lonelyplanet.cz/vyhledavani/?string=California
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

 

 

 

Napsal: Magazin BrainStorm

Předchozí článek

Astana – hlavní město Kazachstánu

Další článek

Trekování pod dohledem Mt. Cook, Nový Zéland

Související články

Články

Jak ve světě přecházet ulice – a jak to nedělat

Přecházení ulice patří stejně jako ochutnávání pouličního jídla neznámého původu nebo popíjení domácí kořalky podávané v plastovém kanystru od nemrznoucí směsi mezi potenciálně nejnebezpečnější zážitky v některé nově navštívené zemi – zatímco v jiné to může být úžasně bezproblémové. Jaká pravidla dodržovat? Před cestou si přečtěte něco o zákonech dané země, na místě pak sledujte, jak to dělají místní. A vždy se držte zdravého úsudku. To myslíme naprosto vážně – buďte vždy duchapřítomní.  New York Obyvatelé New Yorku si očividně nedokáží poradit s pojetím smrtelnosti. Zabrousí…

Články

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku

Město, které nikdy nespí, toho za poslední rok zvládlo opravdu hodně. V roce 2014 odhalilo muzeum 9/11 Memorial svou desetitisícovou sbírku artefaktů, byla dokončena poslední část High Line a poprvé od roku 1910 se návštěvníci Coney Islandu mohou projet na horské dráze. Děje se tu tolik fascinujících věcí, že dokonce i velryby se vracejí. Na konci května 2015 se na Dolním Manhattanu otevře vyhlídková plošina nejvyšší budovy na západní polokouli. Nikdo nepotřebuje záminky, aby si zamluvil let do New Yorku na tento rok – nicméně deset vám jich přinášíme. Vyhlídka One World Observatory Největší (nebo alespoň nejvyšší) událostí roku…

Články

Zásady Lonely Planet ohledně peněz na cestách

Nejhorší cestovatelská noční můra. Chcete použít bankomat v nějaké odlehlé části světa, a on vám sežere kartu. Co dělat? Máte rezervovanou jízdenku do vlaku, který odjíždí v osm ráno, a banka otevírá v devět. Včera byla stávka a zítra je státní svátek. V kapse máte jen pár bankovek a ještě musíte zaplatit účet v hotelu. Sakra. Vždy můžete zkusit, jestli se nad cizincem někdo neslituje (jednou v Nepálu se nám podařilo dovolat se bankovnímu manažerovi domů a přesvědčit ho, aby vstal z postele a zachránil naši kartu), ale je dobré mít plán B, zvláště když jde o vaše těžce vydělané peníze na cestování. Základem je věnovat čas přípravě na nejhorší scénáře, než odjedete z domova – což je mnohem méně stresující než pak řešit problémy v cizí zemi. Poradíme vám, jak mít své peníze na cestách stále k dispozici a v bezpečí. Mějte hotovost Zlaté pravidlo o penězích na cestování zní: nikdy nemějte všechna vajíčka (peníze) v jednom košíku (tašce nebo peněžence). Pokud vás okradou nebo se vám ztratí věci, přijdete o všechno. Přestože plánujete využívat v zahraničí především platební kartu, mějte u sebe odpovídající hotovost…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…