Ostrý S' - čchuan - objevte typickou čínskou provincii

S'-čchuan (四川) – „Čína Číny“. Tato provincie je mikrokosmem všeho, co přitahuje návštěvníky Říše středu. Ohnivé jídlo, ospalé pandy, pestrý soubor starověkých kultur a divoké přírodní krajiny jsou jen hrstkou letitých atrakcí S'-čchuanu.

V roce 2018 se více než kdy jindy nabízí nespočet důvodů, proč vycestovat právě do země čtyř (四) řek (川). Metropole S'-čchuan se rozrostla do moderního města naplněného zajímavým designem a uměním a nové železniční tratě otevírají možnosti vyrazit do nejvzdálenějších koutů vnitrozemí provincie - včetně nové linky vedoucí na „střechu světa“, která bude návštěvníky kyvadlovou dopravou přivážet do Tibetu. K tomu se i jeden z nejcennějších národních parků Číny zotavil z ničivého zemětřesení.

S'-čchuan je známý pro své kořeněné jazyk znecitlivující druhy pepře a čilli. © HelloRF Zcool / Shutterstock 

 

Připravte vaše chuťové buňky a obrňte se před ostrým pepřem, protože přichází pravá chvíle na to, abyste spatřili ty nejtypičtější ze všech čínských provincií.

Čcheng-tu – starobylé i moderní město

Hlavní město Čcheng-tu je centrem jedné ze čtyř nejznámějších regionálních kuchyní v Číně, charakteristické pro své velmi ostré a obličej znecitlivující kuličky pepře. To možná také vysvětluje děj slavného, oheň plivajícího a tvář měnícího operního představení města, které je postavené na výrazech zachycených při konzumaci ohnivých jídel napříč celou provincií.

Čcheng-tuský most Anshun byl zmíněný už Marcem Polem v jeho zápiscích o Číně ze třináctého století. © Nick Wonnell / Shutterstock 

 

Za starobylými chrámy města Čcheng-tu a staletí starými čajovnami však vzkvétá i moderní kultura, která si získává oblibu u současných cestovatelů: elegantní designové hotely, živé kluby a nápadité pivovary, stejně jako houfy uměleckých muzeí, které zahrnují škálu od zábavně prezentovaných památek s'-čchuanské minulosti až po současné prostory představující místní a národní umělce.

Navštivte pandy v lesích S'-čchuanu

Čcheng-tuská Výzkumná základna pro chov pand – ochranná péče s cílem znovu oživit bambusové jizvy - je nepochybně nejlepším místem na světě, kde se s pandou dostanete zblízka do osobního kontaktu, ale není to jediná možnost v S'-čchuanu. Za městem Ya'an, sto padesát kilometrů západně od Čcheng-tu, základna pand Bifengxia kultivuje více přirozenější atmosféru - zde máte příležitost vydat se po zalesněné soutěsce, kolem vodopádů a kulturních památek, abyste uviděli malou skupinu pand ve středu příjemného zalesněného prostředí, které je typické pro centrální a jižní S'-čchuan.

Mnoho s'-čchuanských chovných center a přírodních rezervací tvoří z provincie jedno z nejlepších míst v Číně na stopování pand. © Akkharat Jarusilawong / Shutterstock 
 

Do hor S'-čchuanu

Pronikněte hlouběji do západního nebo severního S'-čchuanu a nížinné planiny Čcheng-tu vás postupně navedou k drsnému podhůří Tibetské plošiny. Národní parky lákají na zdejší nejkrásnější oblasti s důrazem na Národní park Jiuzhaigou s modrými jezery a širokými vodopády, který byl opět otevřen pro turisty v omezeném počtu po zemětřesení v roce 2017, které zpustošilo sever od S'-čchuanu a uzavřelo park na několik měsíců.
Dál na západ v Národním parku Hory čtyř sester dají poklidná údolí návštěvníkům šanci vyrazit na výlety po nezpevněných cestách pod stínem čtyř tyčících se vrcholů lemovaných ledovci a vzdálenými jezery.

Přírodní rezervace Serene Yading kombinuje neuvěřitelnou horskou scenérii S'-čchuanu a buddhistickou spiritualitu. © Monpisut Varaganont / Shutterstock 
 

 

Na samém jihozápadě provincie byla přírodní rezervace Yading označena za druh pozdější Šangri-Ly, která kombinuje tibetské chrámy a kulturu s jednodenními až čtyřdenními turistickými túrami po panenské přírodě prakticky nedotčené moderním virtuálním vývojem.

Objevte tibetskou kulturu provincie Kham

Nová železniční trať Tibet - S'-čchuan spojí Čcheng-tu s Lhasou za pouhých patnáct hodin, jakmile se v roce 2025 otevře. Cestovatelé, kteří se nechtějí zabývat omezeními v oblasti povolení a nátlaky cestovních kanceláří včetně výdajů, by se měli blíže podívat na návštěvu Západního S'-čchuanu - autonomní oblasti Tibetu, která zhruba odpovídá jedné ze tří tradičních provincií Tibetu Kham.

Asi deset tisíc mnichů žije v tibetském buddhistickém kláštěře Yarchen Gar v distriktu Garze v západním S'-čchuanu. © DavidWebb / Shutterstock 

 

Tato oblast je domovem dvě stě let starého kláštera a tiskařství ve městě Dege. Asi čtyřicet tisíc mnichů žije v buddhistické akademii Larung Gar a dalších deset tisíc mnichů a jeptišek nazývá buddhistický klášter Yarchen Gar svým domovem. Kuriózní horská klášterní města jako Langmusi a Garze jsou ideální pro poznávání tibetské kultury a náboženství, stejně tak zajímavé je poznávání okolních kopců. Pro svobodné putování tibetskými kulturními oblastmi je S'-čchuan jednou z nejlepších možností v celé Číně.

Svatá místa v povodí Čcheng-tu

Několik náboženských míst v blízkosti Čcheng-tu nabízí možnost uniknout městskému shonu a nahlédnout do rozmanité historie Číny. Le-šan je domovem proslulého jednasedmdesát metrů vysokého Buddhy, vytesaného přímo do útesu ve snaze uklidnit vířící vody tří mocných řek, které se zde sbíhají. Tato oblast láká poutníky z celé země, aby obdivovali tohoto mocného Buddhu ze země i z lodí.

Jiní míří za horou Emej-šan přes klidné lesní cesty, nebo rychlejší jízdou lanovkou, která míjí chrámy z devátého století a vede k 3099 metrů vysokému vrcholu Jinding. Vstaňte z postele dostatečně brzy a můžete sledovat fenomén východu slunce zvaný „Buddhova svatozář“ - vycházející světlo odrážející mraky, které vytvářejí mystické zjevení lidí plachtících po obloze.
Taoistickým hlavním zážitkem S'-čchuanu je hora Qingcheng. Tento horský komplex starobylých chrámů a mlhavých lesů je proslulý jako místo narození zmiňovaného tradičního čínského náboženství, k němuž poutníci přijížděli po více než dva tisíce let, aby strávili své dny v klášterech a meditovali o kráse regionu.

Vrchol Emej-šan, jedna ze čtyř nejsvatějších hor Číny. © M.A.Cynthia / Shutterstock 

Starověká pobřežní města 

Historická pobřežní města S'-čchuanu jsou ideálními místy, kde můžete trochu zpomalit a relaxovat. Naleznete je převážně podél 'Tea Horse Road', historické obchodní trasy mezi Tibetem a S'-čchuanem (někdy označované jako Jižní hedvábná stezka). Tato uvolněná místa nabízí příjemnou kombinaci rekreace v malém městě, historické architektury a pastýřské krajiny.

Historické pokojné město Langzhong je dobrým místem k objevování staré čínské kultury a literatury. © Meiqianbao / Shutterstock

 

Pro nábřežní čajovny a síť příjemných turistických tras doporučujeme Liujiang. Butikové penziony a obnovená Qing architektura, plus historické spojení s Romancí tří království (jedna z nejdůležitějších literárních ság Číny) dělají významné útočiště z Langzhong. A snadný přístup k rychlému přímému autobusu z Čcheng-tu činí z Pingle nejjednodušší vesnici na dosah. Bez ohledu na to, co si nakonec vyberete, nabízí se vám skvělé možnosti, díky kterým si můžete odpočinout při objevování těch nejrozmanitějších čínských zážitků napříč S'-čchuanem. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Číny? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet China. 



Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika. 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Fotobonboniéra - TASMÁNIE

Další článek

Novozélandský ostrov Waiheke - ráj pro umělce milující víno