Osm nejlepších míst, která navštívit v Belgii

Getty Images

Cestovatelé často Belgii opomíjejí a dávají přednost sousedním zemím, jako je Francie a Nizozemsko. Belgie je však jedním z nejlépe střežených tajemství Evropy. Vzhledem ke své historii je jazykově a kulturně rozmanitá; navíc je malá a kompaktní, takže se návštěvníci mohou snadno podívat do více destinací.

Prozkoumejte Brusel s tímto průvodcem po nejlepších turistických destinacích v zemi © RossHelen / Getty Images



Od dokonalých bramborových hranolků a čokolády po snadno dostupný pobyt v přírodě, malebná středověká města a živou uměleckou a módní scénu, v Belgii si přijde na své skutečně každý. Uvádíme nejlepší místa k návštěvě.

Brusel oplývá mnoha architektonickými mistrovskými díly © telesniuk / Shutterstock

1. Brusel

Nejlepší destinace, kam vyrazit za nákupy, muzei a pouličním občerstvením
Brusel, hlavní město Belgie a sídlo Evropské unie a NATO, patří k nejvíce multikulturním velkoměstům v Evropě. 
Milovníci umění mohou strávit celý den návštěvou Královského muzea výtvarných umění Belgie, které zahrnuje šest samostatných muzeí, z nichž rozhodně musíte navštívit Magritte Museum – spolu s Boghossian Foundation ve Ville Empain a s moderním elegantním Palácem výtvarných umění, víceúčelovým kulturním centrem, běžně označovaným jako BOZAR.
Město je plné architektonických mistrovských děl, jako je náměstí Grand Place, zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, a význačný Maison Cauchie, který si můžete prohlédnout o určitých víkendech po předchozí rezervaci. 

Jedny z nejlepších a nejdostupnějších prodejen vintage zboží na světě najdete na bruselských bleších trzích, zejména na každodenním venkovním trhu starožitností na Place du Jeu-de-Balle, a v obchodech ve čtvrti Sablon.

Tip pro plánování: Pro milovníky jídla a pití je Brusel tím pravým místem, kde ochutnat všechny nejznámější belgické speciality. Délirium Café je nesmírně oblíbený, vždy plný bar s více než dvěma tisíci druhy piva, včetně proslulých belgických trapistických piv. Nedaleko odtud najdete několik venkovních stánků, známých jako frietkot (kiosky s rychlým občerstvením), kde si můžete dát své frieten – hranolky podávané v papírovém kornoutu s omáčkou dle vašeho výběru. Chcete-li uspokojit svůj mlsný jazýček, ochutnejte belgickou čokoládu v Pierre Marcolini a samozřejmě nadýchané vafle bruselského stylu v Maison Dandoy.

2. Provincie Namur 

Nejlepší destinace, kam vyrazit za pevnostmi, přírodou a výhledy na řeky
Vnitrozemská provincie Namur v regionu Valonsko, známá jako „Země údolí“, oplývá bohatou přírodou, zahrnující řeky, útesy, zvlněné kopce využívané farmáři a svěže zelené Ardeny.
Ideálním cílem jednodenního výletu je malebné městečko Dinant s překrásnou mohutnou citadelou, posazenou na vrcholku vápencových útesů. Projděte se po městě, vydejte se na výletní plavbu po řece, svezte se kabinovou lanovkou nahoru k pevnosti, odkud se otvírá nádherný výhled, a užívejte si kouzelné scenérie z kavárny, kde také můžete ochutnat regionální speciality, jako je Couque de Dinant, tvrdá sušenka různých tvarů. Vyrábí se ze stejného množství pšeničné mouky a medu a lze ji uchovávat neomezeně dlouho, takže se hodí jako skvělý suvenýr, který si přivezete domů.

Za kulinářským zážitkem, jaký si odnesete jen jednou za život, se vydejte do menší vesnice Liernu, jež je ztělesněním klidu. Najdete zde skvělou restauraci L’air du Temps v překrásně zrenovované usedlosti se soukromými zahradami o rozloze 4,86 hektaru. Většina podávaných jídel se připravuje ze surovin z místní zahrady a často obsahuje ty nejlepší zemědělské produkty, které poskytují zdejší přírodní podmínky, jako je nejudržitelnější valonský zdroj potravy, hlemýždi Petits-Gris de Namur.
Odtud je to jen kousek do města Namur, správního centra provincie i hlavního města regionu. V tomto pohodovém městě se nachází jedna z největších citadel v Evropě a také Musée Félicien Rops, určené pouze pro dospělé, jež přibližuje život a dílo skandálního belgického umělce 19. století. 

Vydejte se na výletní plavbu po kanálech a spočítejte všechny mosty v Bruggách © Eric Begolli / EyeEm / Getty Images

3. Bruggy 

Nejlepší destinace, kam vyrazit na toulky a romantické výlety 
Návštěva Brugg působí jako cesta do pohádky. Město, často nazývané Benátky severu, je se svou spletitou sítí kanálů lemovaných stromy, s dlážděnými uličkami a s dobře zachovalou architekturou neuvěřitelně okouzlující. K přitažlivosti města ještě přispívá množství typicky středověkých budov, jež díky červeným gotickým cihlám vypadají jako perníkové chaloupky. To vše spolu se skutečností, že se zde zrodilo vlámské primitivní malířství, vedlo k zapsání celého historického centra Brugg na seznam světového dědictví UNESCO. 

Bruggy si nejlépe prohlédnete poklidným tempem. Projděte se historickým centrem města, nasávejte atmosféru náměstí Markt a Burg, absolvujte výletní plavbu po kanálech, při které spočítejte všech 54 bruggských mostů, a pak se vydejte na kole podél kanálů na méně navštěvovaná místa. Nejlepší výhled z ptačí perspektivy nabízí středověká věž Belfort (Beffroi), jedna z nejtypičtějších památek Brugg. Vystoupejte na její vrchol po 366 schodech.

Na nohy vás opět postaví řízné belgické pivo, které se v Bruggách prodává téměř na každém rohu. Za návštěvu stojí pivovar De Halve Maan, který také nabízí prohlídky s ochutnávkami, a legendární pivnice ’t Brugs Beertje s více než 300 belgickými pivy v nabídce.
A v neposlední řadě se žádná návštěva Brugg neobejde bez prohlídky Groeningemusea, muzea výtvarného umění s působivou sbírkou děl vlámských představitelů primitivismu.

4. Antverpy

Nejlepší destinace, kam vyrazit za módou a designem 
Druhé největší belgické město, v němž sídlí světoznámá Královská akademie výtvarných umění v Antverpách, je také nejskvělejší. S Antverpami je spjata řada předních módních návrhářů, jako je Martin Margiela a Demna Gvasalia, kreativní ředitel módního domu Balenciaga. Několik z nich si tu otevřelo jedinečné obchody, které stojí za návštěvu, například Het Modepaleis, který založil módní návrhář Dries Van Noten, a úhledný obchod laděný v černé a slonovinově bílé návrhářky Ann Demeulemeester.

Další prodejny módy najdete v oblasti ulic Kammenstraat a Nationalestraat, jež tvoří Módní čtvrť, kde je také působivé muzeum módy MoMu.
Antverpy nemají jen stylové obyvatele, ale také působivý vzhled, k němuž přispívají navzájem kontrastující architektonické slohy současných projektů a středověkých budov. Vydejte se dolů do přístavu, kde můžete obdivovat Antwerp Port House, který navrhla dnes již zesnulá architektka Zaha Hadid, a muzeum MAS, v němž najdete sbírky a výstavy týkající se města.

Nedotčená pláž na pobřeží městečka De Haan je okouzlující © Beketoff / Shutterstock

5. Belgické pobřeží

Nejlepší destinace, kam vyrazit na pláže
Bílé, písečné belgické pobřeží se táhne v délce 65 kilometrů, a tak můžete navštívit hned několik měst, aniž by vás cestování zmohlo. Dopravu po belgickém pobřeží navíc zjednodušuje pobřežní tramvaj de Kusttram, jejíž trať patří k nejdelším na světě. Začíná poblíž francouzských hranic u De Panne a vede do obce Knokke-Heist u hranic s Nizozemskem. Linka má celkem 67 zastávek a celá cesta trvá 2,5 hodiny. Umožní vám obdivovat celé pobřeží a vystupovat, kdykoliv se vám zlíbí, aniž byste se museli starat o parkování. 

Dvě městečka, v nichž si rozhodně musíte udělat zastávku, jsou De Haan a Oostduinkerke. De Haan se liší od jiných měst tím, že žádné budovy nesmějí mít více než pět podlaží, což pomáhá uchovat jeho vesnické kouzlo. Pobřeží s nízkými domy z Belle Époque a s nedotčenými travnatými dunami si mnozí návštěvníci zamilují na první pohled. Stále jsme vás nepřesvědčili? Sladké dobroty v retro cukrárně Wafelhuis Annie nebo odpolední čaj ve vintage čajovně 't Stil Genot si vás jistě získají.

Oostduinkerke, neboli Východní Dunkirk, je chráněná oblast dun a jediné místo na světě, kde lovci malých šedých garnátů stále používají k vlečení sítí po písku koně. Tuto staletou tradici praktikuje něco málo přes desítku dokonale vyškolených místních obyvatel, a to při odlivu během teplejších měsíců, obvykle mezi dubnem a říjnem. V roce 2013 získal lov garnátů na koních v Oostduinkerke status nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Chcete-li se o této a dalších místních přímořských tradicích dozvědět více, navštivte Navigo, národní muzeum, které sídlí v rybářské chatě z 19. století. 

6. Gent 

Nejlepší destinace, kam vyrazit na odpočinkový víkend 
Gent, ležící mezi Bruselem a Bruggami, nabízí to nejlepší z belgických měst: kanály vinoucí se městem, středověkou architekturu, záviděníhodná muzea a dlážděné uličky plné obchodů a restaurací. Na rozdíl od jiných obcí má však navíc největší studentskou populaci v Belgii – mladé tlukoucí srdce v jedné z nejstarších městských oblastí v zemi. 

Při bližším pohledu najdete v Gentu nekonvenční kreativní komunitu, vzkvétající hudební scénu a tolik jídel z rostlinných produktů, že často bývá označován jako vegetariánské hlavní město Evropy. 
Od roku 2009 je Gent hrdým držitelem titulu Kreativní město hudby UNESCO. Nabízí širokou škálu kulturních zážitků pro každého, od první tiché diskotéky (využívající bezdrátová sluchátka místo reproduktorů) v Belgii v klubu Abacho po divadelní a taneční představení, koncerty a další akce v centrech umění Vooruit Art Center a De Bijloke Muziekcentrum, stejně jako živou hudbu v ulicích i v barech a kavárnách, jako je Kinky Star, kterou vlastní nahrávací společnost a jež je proslulá svými irskými kávami a koncerty alternativní hudby.

7. Spa

Nejlepší destinace, kam vyrazit za termálními prameny a lázeňskými procedurami
Slovo „spa“, které se po celém světě používá pro lázně, pochází od tohoto poklidného a naprosto úchvatného lázeňského města v Ardenách. V roce 2021 bylo zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Lázně Spa jsou proslulé svými léčivými termálními prameny a jemně perlivou minerální vodou. Nejznámějšími lázněmi ve Spa jsou Thermes de Spa, moderní a překvapivě cenově dostupný areál v kopcích, za kterým stojí více než 150 let znalostí a tradice. S úžasnou přírodní krajinou v pozadí si zde skutečně odpočinete a snadno zotavíte.
Spa také nabízí první kasino na světě, stálou výstavu litografií Joan Miró a každoroční Velkou cenu Belgie vozů formule 1 na světově proslulém okruhu Spa-Francorchamps.

8. Národní park Hoge Kempen 

Nejlepší destinace, kam vyrazit za přírodou
Nationaal Park Hoge Kempen je jediný národní park v Belgii. Leží v místech bývalých uhelných dolů a otevřen byl v roce 2006 po společném ochranářském úsilí podniků, vládních agentur a ekologických organizací o záchranu zdejší přírody.
Přírodní rezervaci o rozloze 5 700 hektarů tvoří převážně vřesoviště a borové lesy, svěží krajina stálezelených stromů – a keřů, které se v srpnu a září obalí jasně fialovými květy – vedle rozsáhlých uměle vytvořených vodních cest. Dnes se v parku nachází více než šest tisíc rostlinných a živočišných druhů. Vzhledem k průmyslové historii oblasti je to obzvlášť působivé množství.

Tip pro plánování: Ke vstupu do parku slouží pět hlavních bran. Pokud nemáte auto, můžete do parku vstoupit branou Kattevennen. Nejprve se svezete vlakem na železniční stanici Genk, odkud se k bráně dostanete autobusem De Lijn nebo krátkou procházkou. Uvnitř parku najdete rozmanité trasy pro různé způsoby cestování po parku, tedy na kole, na horském kole, na koni nebo pěšky. Vstup je vždy zdarma a park je otevřen po celý rok. Správci parku nabízejí nezapomenutelné zážitky pro všechny věkové kategorie pod vedením zkušených průvodců po předchozí registraci.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nejlepší místa, která navštívit v červnu 2024

Další článek

Belize – jedna z nejmenších zemí Střední Ameriky