Odpočinek na idylickém ostrově Texel

© Shutterstock

Nizozemská města jako Den Haag, Rotterdam, a zejména Amsterodam představují skutečnou smršť významných atrakcí a dynamického nočního života. Po návštěvě hédonických nizozemských měst se vydejte lodí na idylicky venkovský ostrov Texel, který zatím uniká pozornosti většiny turistů, abyste načerpali nových sil na jeho plážích s jemným bílým pískem, v přírodní rezervaci se zajímavou faunou a flórou, v poklidných lesích a v malebných vesnicích.

The Eierland Lighthouse on the northernmost tip of Texel © Catherine Le Nevez - Lonely Planet
 Maják The Eierland Lighthouse ona nejsevernějším cípu Texelu © Catherine Le Nevez - Lonely Planet
 

Nedotčené přírodní zajímavosti

Rajský ostrov Texel je dlouhý pouhých 25 kilometrů a široký devět kilometrů a je největší z nizozemských Západofríských ostrovů, oddělujících Waddenzee od Severního moře. I přes svou malou rozlohu se vyznačuje značným množstvím rostlinných a živočišných druhů. Nezapomenutelný úvod do zdejší panenské přírody nabízí Nationaal Park Duinen van Texel (národní park Texelské duny), ptačí rezervace, kde se mísí slatiny a vřesoviště s dunami porostlými trávou. Místní flóra zahrnuje prstnatce z čeledi vstavačovitých (orchideje) a rakytníky s oranžovými plody. Vezměte si dobrou turistickou obuv, protože větší část oblasti je přístupná pouze pěšky.

Pokud se vám nepodaří spatřit rozkvetlé orchideje v divoké texelské přírodě (nejlepší dobou k návštěvě je červen), zajděte se podívat do skleníků Eureka Orchideeën & Vogelbush.

Organizované výlety vedené správci parku provozuje Ecomare, vynikající přírodní centrum, jež mapuje vývoj Texelu od poslední doby ledové. V jeho fascinujícím akváriu najdete druhy z Waddenzee (Wadského moře), například žraloky s ocelově chladnýma očima či hravé tulen. Od centra se rozbíhají přírodní stezky.

The zig-zagging roof of the Maritime _ Beachcombers Museum reflects the angular rooftops of the area's gabled houses © Catherine Le Nevez - Lonely Planet
Střecha Kaap Skil námořního muzea vypadá přesně jako úhlové střechy štítových domů v této oblasti © Catherine Le Nevez - Lonely Planet

Dějinami lidí na Texelu se zabývá moderní Kaap Skil, muzeum předmětů nalezených v moři a vyplavených na břeh. Fasáda hlavní budovy muzea, zdobená dřevem a připomínající modely staveb ze zápalek, je vyrobena z recyklovaných materiálů. Muzeum vystavuje neuvěřitelné množství předmětů nalezených ve vracích potopených lodí či vyplavených mořem na břeh. Venku uvidíte ukázky výroby lan, uzení ryb a kovářské práce. Uvnitř se seznámíte se vším možným od podmořské archeologie po technologii větrných mlýnů.

Ontstaan Uit Iepen van de Molenlaan, úžasná třípatrová stavba tradičního větrného mlýna od Meijerta Boona, se tyčí poblíž nejsevernější texelské vesnice De Cocksdorp. Vyjděte 45 stupňů točitého schodiště do horního patra, odkud se otvírá hezký výhled na mokřadní oblast Roggesloot.

Nejkrásnější výhled se však otvírá z karmínově zbarveného majáku, vysokého 35 metrů, který stojí na severním cípu ostrova. Po zdolání všech 153 schodů vám bude odměnou úžasný výhled do kraje.


The Ontstaan Uit Iepen van de Molenlaan, can be spotted just opposite De Cocksdorp's supermarket © Catherine Le Nevez - Lonely Planet
The Ontstaan Uit Iepen van de Molenlaan, tradiční větrný mlýn © Catherine Le Nevez - Lonely Planet
 

Aktivní dovolená

Za teplého počasí byste mohli trávit svůj čas na ostrově lenošením na nádherně prázdných plážích s jemným pískem, jež se táhnou na západním pobřeží (číslované po kilometrech od jihu k severu), ale najdete zde také spoustu příležitostí k pohybu.

Nesmírně rozšířená je cyklistika: ostrov má stejně jako ostatní části Nizozemska rovinatý terén, protkaný 170 kilometry značených cyklistických tras. Jízdní kola se dají půjčit v každém městě a v terminálu trajektů.

Ostrov uspokojí i vodáky. Můžete si pronajmout katamarán od společnosti De Eilander nebo se vydat na výletní plavbu z rybářského přístavu v Oudeschildu, například na palubě rybářské lodi Emmie TX10, na níž se cestujícím připravují čerstvě vylovené krevety, nebo na nostalgickou plavbu na jachtě Texelstroom z roku 1906.

Dáváte-li přednost sportům ve vodě, Ozlines půjčuje prkna na SUP (stand-up paddleboarding neboli pádlování ve stoje na prkně) a surfařská prkna. Můžete se také projet po vodě na kiteboardu (speciálním prkně taženém drakem) s Kitesurfschool Texel nebo si užívat volného pádu při skydivingu, který nabízí Tessel Air.

Další oblíbenou zábavou na ostrově jsou projížďky na koních. K stájím, jež nabízejí výlety i lekce, patří například Manege Elzenhof. Pohodlnější alternativou jsou projížďky po pláži a kouzelném borovém lese v otevřeném vyhlídkovém voze taženém párem koní, které provozuje Jan Plezier.

 
A fishing boat docked at a Texel harbour © Catherine Le Nevez - Lonely Planet
Rybářská loď zakotvená v texelském přístavu © Catherine Le Nevez - Lonely Planet

Zemědělské produkty

Jestliže solí prodchnutý vzduch na ostrově povzbudí vaši chuť k jídlu, najdete zde několik skvělých místních chovatelů, pěstitelů a výrobců. Místní mlékárna Kaasboerderijk Wezenspyk pořádá ochutnávky svých sýrů, ale můžete ji navštívit kdykoli, abyste viděli, jak se dělají texelské kravské, kozí a ovčí sýry (na ostrově se chová více než 27 000 ovcí), a abyste si, samozřejmě, mohli nějaké koupit.

Děti milují mléčnou farmu IJsboerderij Labora, kde mohou sledovat dojení pomocí dojicího robota a ochutnat koncový produkt v podobě domácí zmrzliny, například jahodové (z vlastní šlehané smetany a jahod vypěstovaných na farmě) či strender stropertje (s karamelizovanými texelskými rozinkami).

Pro dospělé má přitažlivost pivovar Texelse Bierbrouwerij, který pořádá 45minutové prohlídky s průvodcem, jež zahrnují ochutnávky čtyř druhů piva. Má také bar a úžasnou terasu, kde můžete ochutnat sezonní druhy piva. Zřejmě byste ale neočekávali, že na ostrově najdete také vinařský závod De Kroon van Texel, produkující medailemi oceněná bílá, červená i růžová vína. Nenechte si ujít hodinovou prohlídku vinic, po níž následují tři ochutnávky.

Návštěvníky ostrova jakéhokoli věku nadchne naprosto neodolatelná čokoláda z De Texelse Chocolaterie, vyrobená z čerstvého texelského mléka a vytvarovaná do podoby ostrova, majáku, větrných mlýnů či ovcí. Zeptejte se také na dílny, v nichž se vyrábějí bonbony.

Jídlo na piknik z texelské produkce (sýry, víno, zavařeniny a bylinky) si kupte v De Kade, kde dostanete i báječné upomínkové předměty vyrobené na ostrově (rukodělné výrobky, vlněné přikrývky, oblečení apod.).

 
De Kade stocks a variety of Texel-made products © Catherine Le Nevez -  Lonely Planet
De Kade skladuje širokou škálu produktů vyrobených Texelu © Catherine Le Nevez -  Lonely Planet
 

Jedinečné možnosti ubytování

Kromě spousty klasických kempů, jednoho hostelu a řady hotelů má Texel několik nádherně jedinečných možností ubytování; v létě si udělejte rezervaci se značným předstihem.

Toužíte-li po ubytování uprostřed přírody, aniž byste museli obětovat cokoli ze svého pohodlí, rezervujte si jeden z osmi nádherných stříbrně lesklých karavanů, které nabízí příhodně pojmenovaný Camp Silver Island Hideaway. Obytné přívěsy Airstream mají interiéry navržené holandskými designéry a koupelny z nerezavějící oceli. V ceně je zahrnuta snídaně z bioproduktů. Součástí kempu je společná kuchyně a společenská místnost v mnohostěnné stavbě ve tvaru kupole.

Texel Yurts nabízí ubytování v překrásně zařízených jurtách z dřevěné konstrukce a textilních stěn s příjemně hřejícími kamny na dřevo. Před jurtami jsou mezi stromy natažené houpací sítě.

Nejlepším hotelem na ostrově je nádherný Boutique Hotel Texel s 42 pokoji, vymalovanými v kouřově šedých odstínech. Hosté mají k dispozici vnitřní bazén, saunu a salon krásy. Nepřekonatelná restaurace Gusta nabízí místní jídla ze sezonních ingrediencí, například lákavé mísy darů moře z okolních vod.

Hotel Bij Jef v objektu bývalé fary má okouzlující pokoje s balkonem a elegantní gurmánskou restauraci. A v historické cihlové budově bývalého skladu po straně přístavu dnes sídlí honosný Design Hotel Texel Suites s rybí restaurací 't Pakhuus.


Comfy Airstream trailers await guests at Camp Silver Island Hideaway © Catherine Le Nevez - Lonely Planet
Pohodlné Airstream přívěsy čekají na hosty v Camp Silver Island Hideaway © Catherine Le Nevez - Lonely Planet
 

Vydejte se na cestu

Cesta vlakem z Amsterodamu do Den Helderu trvá 75 minut a vlaky odjíždějí často. Z města Den Helder na pevnině odplouvají do 't Horntje na jihovýchodě ostrova Texel mohutné trajekty pro přepravu automobilů a osob, které provozuje společnost Teso. Cesta trajektem trvá pouhých 20 minut. Na nádraží v Den Helderu můžete také nastoupit do autobusu Texel Hopper, který vás zaveze až do lodi.

Na ostrově jezdí autobusy, které také provozuje společnost Texel Hopper, a taxíky Taxi Botax. Vhodným dopravním prostředkem v pravém holandském stylu je jízdní kolo. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Nizozemska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Nizozemsko.



Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Austrálie - země divokých tvorů I. část

Další článek

Pohostinný Írán ukázal svou temnou stránku

Související články

Články

Jaké to je strávit noc v historické památce: sedm historických budov znovu otevírá své dveře

Staré je znovu jako nové – v New Yorku a v Cuzcu, na pláži v Uruguayi, na benátském ostrově. Historické pamětihodnosti znovu ožívají v podobě moderních hotelů. Zatímco v interiérech dnes najdete futuristické vybavení od zasklených lázní po instagramové stanice, pestrobarevná minulost budov zůstává. Můžete se ubytovat v hotelu, kde spal Elton John, popíjet čaj v salonku ruského prince, vyjít na soukromý balkon španělského dobyvatele nebo se uvelebit u bazénu, kde bývala k vidění Judy Garlandová. Sofitel Montevideo Casino Carrasco & Spa, Montevideo, Uruguay Vznešeně proplujte honosnou vstupní halou „paláce na písku“ v Montevideu. Foto Bridget Gleeson / Lonely Planet Hotel Carrasco byl ve 30. letech minulého století na vrcholu své blyštivé slávy. Tenkrát se mu přezdívalo palacio en la…

Články

Bouřlivé oslavy svátků piva

Bavorsko: pohádkové hrady, kouzelné lesy, středověké vesnice… překrásná spolková země mezi Alpami a Franky se před očima odvíjí jako nekonečný gobelín plný turistických skvostů. Stejně okouzlující je i její hlavní město Mnichov, které vás nadchne božskými zahradami, skvělými muzei, majestátními paláci a samozřejmě Oktoberfestem, největším pivním svátkem na světě. V roce 2016 bude pivo centrem zájmu ještě víc než obvykle, protože Bavorsko slaví pětisté výročí zavedení zákona o čistotě piva. Potřebujete jiný důvod pro další napěněný korbel? Hrad Blutenburg blízko Mnichova © Akwinelvr/Budget Travel.   Zážitky, které Vám změní život Mezi šestnácti spolkovými zeměmi je Bavorsko supermodelka oplývající krásou, přehršlí charismatu i přirozeného šarmu. Území zahrnující mohutné alpské vrchy i zvlněnou viniční pahorkatinu Frank nabízí…

Články

House-sitting aneb hlídání domu

Takže vy chcete cestovat po světě, ale nemáte peníze? Moc byste chtěli vzít na cesty děti, ale potřebujete místo, kde se mohou proběhnout? Pokud jste flexibilní, co se lokality a doby trvání týče, může být jízdenkou k dlouhému a levnému pobytu v cizině tzv. house-sitting, nabízející ubytování zdarma a možnost žít v cizí zemi jako místní. Jediné, co musíte na oplátku udělat, je posekat trávník, zalévat květiny nebo se postarat o domácí mazlíčky. Kdo se může starat o domy? Rychlý průzkum webových stránek nabízejících house-sitting ukazuje, že pokud jde o bezpečnost, věk a zkušenosti trumfují mládí a krásu. Někteří majitelé se zdráhají pustit si do domu děti, které by sahaly na jejich věci nebo mučily chlupaté mazlíčky, takže pro rodiny s malými…

Články

Nejlepší evropské destinace pro letošní rok

Připravili jsme pro Vás malou inspiraci - seznam destinací v Evropě, které určitě stojí za to navštívit. Peloponés, Řecko Cestovatelé v Řecku se většinou nahrnou na některý z myriády ostrovů nebo se vydají obdivovat vyhlášenou Akropoli, ale často zapomínají na nejrozmanitější a nejživější oblast této země: Peloponés. Zůstává dostupnou destinací s velkolepými starověkými památkami, jako je Olympie, Mykény…