Objevujte Singapur od soumraku do úsvitu

LP

Říká se, že New York je město, které nikdy nespí. V Singapuru ale můžete po celý den i noc jíst, pít, zajít na masáž a dokonce i lovit krevety. Začněte vaši noc v některém z vysoce uznávaných singapurských barů nebo se zakousněte do něčeho chutného v lokální restauraci a po soumraku se vydejte objevovat Lví město (Singapur = Lví město).

Pestrobarevná singapurská čtvrť Clarke Quay začíná žít jakmile se setmí. © wsboon images / Getty Images

Párty až do rána

Jakmile se setmí, bary a restaurace na pobřeží podél čtvrti Clarke Quay začínají ožívat turisty i místními obyvateli. Než se vydáte do klubových ikon Attica a Zouk protančit celou noc, začněte zde. Dáváte přednost pásmu vlastních melodií? Pronajměte si karaoke pokoj v Tang Music Box – nezapomeňte se seznámit s výši minimální útraty předtím, než se chopíte mikrofonu. Milovníci adrenalinu se mohou vykřičet na G-Max Reverse Bungy, který je vystřelí rychlostí až 200 km/h k noční obloze. Pokud tuhle atrakci zvládnete s otevřenýma očima, budete mít krásný výhled na Singapur. 
Chcete pokračovat s opravdu rafinovanými koktejly? Nakoukněte do některého z nejlépe hodnocených singapurských barů – náš výběr zahrnuje „skryté“ podniky Employees Only, Native, Operation Dagger a 28 HongKong Street. Milovníci ginu by si neměli nechat ujít třípatrovou ginovou stěnu v baru Atlas – společně se stylový interiérem ve stylu art deco je to podívaná, ze které neodtrhnete oči. 

Mustafa Centre ve čtvrti Little India (Malá Indie) je rájem pro milovníky smlouvání © Felix Hug / Lonely Planet

Nakupujte do odpadnutí

Když večer zavřou elegantní nákupní centra na Orchard Road, milovníci nákupů nemusí být smutní – Mustafa Centre ve čtvrti Little India (Malá Indie) má otevřeno 24/7. Ráj smlouvačů a lovců výhodných nákupů nabízí úplně vše: od drobností do domácnosti přes nejnovější elektroniku a štosy exotických tkanin až po třpytivé zlaté šperky. Po náporu nakupujících ve standardních hodinách se kolem půlnoci uličky vyprazdňují a vy tak máte možnost brázdit stánky v klidu a bez tlačení se mezi masou zákazníků. Buďte však připraveni na to, že se zde zcela jistě ztratíte – změť uliček v monstrózním centru nemá žádný systém uspořádání a některé z nich jsou slepé. Nesnažte se najít cestu, kterou jste přišli, je to téměř nemožné. Jednodušší je prostě vyjít ven a pak zjišťovat, kde jste a jak se dostanete domů. 

Čínská restaurace ve čtvrti Geylang, jednom ze singapurských rájů pro milovníky jídla. © Ulysses Nemeno / Shutterstock

Odhalte singapurské podhoubí

Nahlédněte za zářivou, nablýskanou a někdy trochu sterilní tvář Singapuru při noční prohlídce Geylang, neoficiální čtvrti červených luceren tohoto ostrova. Očekávejte, že si při tour po neznámých ulicích Singapuru vyslechnete příběhy o vzniku oblasti, jejím náboženském mixu i stinné historii a uvidíte stránku Singapuru, o které jste možná ani netušili, že existuje. Ne každý však zamíří do Geylangu na procházku po „divoké straně“ – oblasti známé jako jeden ze singapurských rájů pro milovníky jídla. Domov mnoha vyhlášených restaurací včetně top míst jako No Signboard Seafood podávající krabí chilli a Geylang Lor 9 Fresh Frog Porridge s – jak už název napovídá – rýžovou kaší s žabím masem a dalšími specialitami z žab. Toto jsou místa, kde zažijete místní kuchyni v celé její kráse. Jelikož ulice mají tendenci být rušnější více v 1 hodinu po půlnoci než po poledni, vyplatí se sem zajít na pozdní noční návštěvu. 

V Singapuru jsou populární tzv. „hawker“ centra, kde si můžete vybírat z mnoha druhů vystavených jídel. © Elena Aleksandrovna Ermakova / Getty Images

Celonoční hodování

Singapur je známý pro oslňující množství chuťovek a občerstvení – bez ohledu na to, zda je den či noc, vždy zde najdete něco, co rozdráždí vaše chuťové pohárky. Milovníci pozdně nočních dim sum mohou pro tyhle nadýchané knedlíčky (nebo šťavnatý vepřový bůček v bagetě) zamířit do nonstop otevřeného 126 Eating House. V centrální části umístěný BK Eating House nabízí řadu stánků, které chrlí množství levných delikates až do časných ranních hodin - zkuste třeba mee sua (široké bílé nudle se zeleninou a masem, v polévce nebo smažené) v Yan Kee Noodle House.

Pokud se toužíte rozmazlit po večeři, zamilujete si hříšně dobré dezerty (ideálně spárované se stejně dekadentním koktejlem) v 2am – dezertním baru slavné singapurské kuchařky Janice Wong. Pokud dáváte přednost něčemu méně sladkému, co takhle zkusit durian? Má tvar ostnatého oválu, nazývá se „král ovoce“ a je pověstný svoji pronikavou „vůní“, kterou poznáte na míle daleko. Nechutně nasládlý zápach, kteří někteří přirovnávají ke zkaženému masu, napadne váš nos jakmile dorazíte k některému ze singapurských stánků nabízejících durian po celou noc. Prodejci jsou obvykle nadšení, když vás mohou vzdělávat v umění výběru durianu, jeho otevírání a konzumaci. Na ochutnávky jsou k dispozici plastové rukavice – zápachu z rukou byste se jen tak snadno nezbavili. Mnoho z těch, kteří durian ochutnali poprvé, říká, že nejhorší je první sousto. Ti, kteří se odváží do druhého, říkají, že je to již o něco lepší. Zkuste pokud si troufáte.  

Masáže a rybičkové lázně si můžete dopřát v singaporském Chinatown (Čínské čtvrti) © Paer Svensson / Shutterstock

Půlnoční masáž

Potřebujete uvolnit svaly po dlouhém dni plném prozkoumávání Lvího města? Peoples Park Complex v Chinatown (Čínské čtvrti) je místo, kam chodí místní na levné a povzbuzující masáže, Mr Lim Foot Reflexology je místo, které vezme vaše uchozené nohy do nebe. Je-li po 22:00, zamiřte do 24 hodinových lázní Le Spa, kde si lze vybrat ze švédských nebo balijských masáží s doplňky jako je baňkování nebo ušní svíce. Hledáte-li tradiční čínskou masáž, rezervujte si návštěvu „tui na“ v Natureland. Léčba touto technikou slouží k odstranění bloků, které narušují vaše „qi“ – životně důležité energie těla v tradiční čínské medicíně. Po ošetření nezapomeňte pít hodně vody. 

Smažené tygří krevety v chuťově bohaté pálivé chilli omáčce. © PixHound / Shutterstock

Nahoďte udici

Lov krevet je oblíbenou zábavou obyvatel Singapuru – a to natolik oblíbenou, že mnoho krevetových farem je otevřeno 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Jednoduše si u vstupu pronajměte udici, vyberte si sedadlo vedle tmavého bazénu, nahoďte prut a čekejte. Několik časem prověřených technik zahrnuje dovednosti jako nakrájet návnadu na dostatečně malé kusy, držet prut pod určitým úhlem a rychle reagovat jakmile ucítíte vysoce očekávané okusování. Nemáte-li štěstí, vyžádejte si rady od obsluhy. Jakmile budete mít krevety venku, zamiřte ke grilům, kde si připravíte svůj úlovek, který si nejlépe vychutnáte s ledově vychlazeným pivem Tiger. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Singapuru? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Singapur do kapsy a Lonely Planet Malajsie, Singapur a Brunej. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Poznejte Ázerbájdžán – zemi ohně a nedostupných hor! – 2. část

Další článek

Krok za krokem do základního tábora Everestu

Související články

Články

Jak chutná ratan? Treking v Laosu ‒ 1. část

Nádherná písečná pláž, stín palmy, průzračně čisté moře, kokos s brčkem v ruce. Typická představa jihovýchodní Asie. Mohou za to nejnavštěvovanější thajské ostrovy nebo indonéské Bali. Ale jaká je typická představa o Laosu? Když jsem plánoval naši cestu po Vietnamu, Kambodže, Laosu a severním Thajsku, byl právě Laos tím největším otazníkem. V této zemi jsme měli nejméně plánů, itinerář velmi přibližný. A to bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat! Protože právě tam jsme zažili skvělá dobrodružství, která se ani naplánovat…

Články

Thajsko s batohem za tři týdny - kompletní plán a tipy na cestu

Mumraj v Bangkoku, ostrovy a pláže na jihu i hippie městečka na severu stihnete za 20 dní. Navíc se seznámíte s místními, vypijete litry průměrného thajského piva a ochutnáte množství nadprůměrného pouličního jídla. Čtěte, jak to všechno zvládnout a být v klidu. Před cestou Thajské dobrodružství si můžete rozdělit na tři části: Sever, Bangkok a okolí a Jižní ostrovy. Sezónu na teplou a teplejší. Low season v Thajsku je mýtus, protože i když některé turisty v období července až října odradí deštivé období, je to právě ta část roku, kdy má většina evropských…

Články

20 věcí, které lze v Singapuru podniknout zadarmo

Singapur je možná nejdražší zemí, kterou v jihovýchodní Asii můžete navštívit, ale nabízí spoustu věcí, které můžete vidět a dělat a nezatížit přitom svoji peněženku. Přinášíme pár našich nejoblíbenějších singapurských aktivit dostupných zdarma. V Baba House zakuste peranakanskou historii Baba House, nádherně rekonstruovaný peranakanský dům kousek od Chinatownu, můžete navštívit pouze při hodinové prohlídce, která je zdarma. Nabízí skvělý pohled do života bohaté místní rodiny v Singapuru 20. let minulého století. Prohlídky jsou pouze na objednávku…

Články

Fototip – mrakodrapy singapurské Marina Bay

Singapur je supermoderní velkoměsto, s mrakodrapy předhánějícími se v cestě do oblak. Asi nejhezčím místem, kde to vše pozorovat (a fotit) je zátoka Marina Bay. Nejhustší zástavba pokrývá jižní část ostrova, na němž leží většina tohoto miniaturního městského státu. A právě zde, v části Central Business Center se k nebi tyčí nejvíce mrakodrapů. Na jeho okraji stojí hotel a integrované středisko (což je eufemismus pro kasino) Marina Bay Sans, pozoruhodné místo…