Objevte svět netflixového miniseriálu Unorthodox v Brooklynu a Berlíně

Unorthodox měl na Netflixu premiéru koncem března a jeho podmanivé ztvárnění konzervativní výchovy mladé chasidské ženy v Brooklynu s následným útěkem do Berlína – a objevením sebe sama – diváky okamžitě okouzlilo.

Čtyřdílná minisérie, částečně založená na memoárech Deborah Feldman, se točí kolem postavy Esther Shapiro a její cesty za sebepoznáním, důležitou roli ale hrají také dvě města. Opona se roztahuje v úzkoprsém Williamsburgu v ultra-náboženské sektě Satma a Berlín je symbolem po svobodu a nové začátky.
„Vidíme Brooklyn i Berlín očima Esty“, říká spolutvůrkyně a výkonná producentka seriálu Unorthodox Anna Winger pro Lonely Planet. „Výrobní design – vytvořený velmi talentovanou Silke Fischero – je expresionistický na obou stranách tohoto příběhu“.

Natáčení o délce 50 dní začalo v Německu, kde žijí všichni tvůrci a spolutvůrci série – Feldman, Winger a Alexa Karolinski. Točilo se ve čtvrtích napříč celým hlavním městem, načež se štáb přesunul do New Yoku za natáčením exteriérů. Svatba Esty se konala v Brooklynu, natočena však byla v palestinské svatební síni na severu Berlína. Některá místa jsou ale autentická, například kavána „The Barn“ (Stodola), ve které se potkává s prvním přítelem-hudebníkem, je velice oblíbená místními a „dělá nejlepší kávu v Berlíne“, říká Winger.  
Zde je několik dalších míst, která znáte ze seriálu. 

Exteriéry byly natáčeny v Brooklynu ke konci 50 denního natáčení. © Anika Molnar/Netflix

1. Williamsburg, Brooklyn

Williamsburg má pověst jako centrum hipsterů, tato část severního Brooklynu je ale taká známá pro své chasidské enklávy, včetně sekty Satmar ze seriálu Unorthodox. Ačkoli se obě kultury překrývají geograficky, svět barů, restaurací a butiků na Bedfordu je – oproti židovským pekárnám a trhům s košer masem na Lee Avenue – naprosto odlišným světem. 

Hipsteři i Chasidští Židé mají Williamsburg za společný domov © Sivan Askayo/Lonely Planet

Chcete-li následovat kroky Esty, vydejte se na poklidnou procházku stranou od hlavních ulic a brzy uvidíte povědomé scenérie. „Nejprve jsme vybrali většinu klíčových lokalit pro exteriéry v Brooklynu a následně postavili odpovídající interiéry v Berlíne“, říká Winger. 

Seriál se natáčel převážně v čtvtích na západní straně Berlína, včetně nedávno zrekonstruovaného Potsdamer Platz © RICOWde/Getty Images

2. West Berlin (Západní Berlín)

Pro 19 letou Estu představuje Berlín nový začátek a tvůrci série vybrali právě taková místa, která tento pocit vizuálně odrážejí. Natáčelo se především v Kreuzbergu – dynamické čtvrti plné eklektických restauraci, barů a obchodů, ale také v Schönebergu, Charlottenburgu, Wannsee a kolem Potsdamer Platz – historické městské čtvrti, která byla revitalizována v roce 1990 díky dvojici architektů Renzo Piano a Helmut Jahn.  

Architektura budov v blízkosti Berlínské Filhamonie byla obzvlášť velkým lákadlem.© Wilhelm Chang/Shutterstock

„Když jsme pátrali po lokalitách v Berlíně, chtěli jsme zdůraznit barvu a světlo, nelineární tvary a jakýsi pocit otevřenosti“, říká Winger. Tým obzvláště přitahovala „zvláštně bizarní architektura“ budov ve stylu 60. let jako jsou Berlínská Filharmonie nebo Musikinstrumenten-Museum (Muzeum hudebních nástrojů), které slouží jako zázemí pro hudební akademii a zároveň je místem, kde Esta potkává své nové přátele. Dále pak fasáda bytového domu Hinricha Ballera z 80. let na Winterfeldtplatz, kde žije matka Esty. „Chtěli jsme prozkoumat prostory a nelineání architekturu v západní části města, což není na filmu zcela vidět“, říká Winger.

Ve třetí epizodě seriálu se Esty ocitá v Zionskirche na východní straně města. © Anika Molnar/Netflix

3. East Berlin (Východní Berlín)

Ačkoli se většina berlínského natáčení konala na bývalé západní straně, některé scény třetího dílu byly natáčeny v jeho východní části. Estou opuštěný manžel a jeho bratranec si odpočinou od pátrání po nevěstě na útěku při návštěvě Weissensee, největšího židovského hřbitova v Evropě, na kterém je pohřbeno více než 115 000 lidí. 
Později, při hledání práce, zaslechne Esta sborový zpěv ze Zionskirche, který ji doslova vtáhne dovnitř k poslechu. Dříve místo setkávání pro nacistickou i východoněmeckou opozici, dnes kostel hostící stálou expozici. V neděli je pro veřejnost otevřena věž, která za nominální poplatek nabízí velkorysý výhled na město pro všechny, kteří chtějí vyšlapat 104 schodů na vrchol. 

Jedna z nejvýraznějších scén se odehrává u jezera Wannsee lake © Anika Molnar/Netflix

4. Wannsee lake (Jezero Wannsee)

Jezero Wannsee, nacházející se na jihozápadním okraji Berlína v zátoce řeky Havola, je krásným místem pro útěk z města – najdete zde lesy pro výlety, pláže pro lenošení a vodu na koupání. Malebné nábřeží je domovem několika historicky významných památek jako je Haus der Wannsee-Konferenz – vila, kde nacističtí pohlaváři ladili podrobnosti „Konečného řešení“. Nyní je zde památník a v každém z pokojů, kde se rozhovory konaly, je výstava. 

Pobřeží jezera je populárním místem k opalování a odpočinku. ©Mark Read/Lonely Planet

Jezero i vila se objevují v první epizodě série Unorthodox, když se Esty a její noví přátelé vydají na výlet na pláž. Esty stojí a ve svém chasidském oblečení pozoruje, jak se všichni svléknou do plavek a běží směrem k vodě, zatímco ona se – stále zcela oblečená – pomalu brodí vodou, načež si sundá paruku a plně se ponoří do vody.  

Haus der Wannsee-Konferenz je vila, ve které nacisté oficiálně dokončili detaily „Konečného řešení“. © carol.anne/Shutterstock

„Vždycky jsem milovala poklidný film Billyho Wildera z roku 1930 nazvaný People on Sunday (Lidé v neděli)”, říká Winger. „Ukazuje město ve volných dnech a vrcholí výletem za koupáním ve Wannsee. Film se odehrává ve smyčkách v Jewish museum (Židovském muzeu), památníku ztracené nevinnosti. Scénu ve Wannsee jsem napsala jako poctu tomuto filmu, takže volba místa byla zcela záměrná.” 
„Mluvili jsme hodně o tom, jaké je to být Židem v Německu a jaká to přináší společná témata k diskuzi“, řekla Winger pro Guardian o svých konverzacích s Feldman. „Přemístění, důvody k návatu, potýkání se s historií, metropolitní obyvatelé New Yorku žijící v Berlíně... Žiji zde už 17 let a myslím, že jedna z věcí, která dělá město opravdu pozoruhodným je to, jak zde společně existují různé historické vrstvy.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Pěškobus Brno - Porto - 3. část - Sladká Francie

Další článek

Pěškobus Brno - Porto - 4. část - Přes Santiago k cíli

Související články

Články

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku

Město, které nikdy nespí, toho za poslední rok zvládlo opravdu hodně. V roce 2014 odhalilo muzeum 9/11 Memorial svou desetitisícovou sbírku artefaktů, byla dokončena poslední část High Line a poprvé od roku 1910 se návštěvníci Coney Islandu mohou projet na horské dráze. Děje se tu tolik fascinujících věcí, že dokonce i velryby se vracejí. Na konci května 2015 se na Dolním Manhattanu otevře vyhlídková plošina nejvyšší budovy na západní polokouli. Nikdo nepotřebuje záminky, aby si zamluvil let do New Yorku na tento rok – nicméně deset vám jich přinášíme. Vyhlídka One World Observatory Největší (nebo alespoň nejvyšší) událostí roku…

Články

Neznámé severoněmecké ostrovy

Ostrovy vždy dráždily fantazii cestovatelů. Díky svému zeměpisnému typu vyvolávají romantické představy „úniku před vším“, i když leží pár metrů od břehu. A při snění o plážovém útočiště napadne Německo jen málokoho, pochopitelně s výjimkou Němců. Ti dobře vědí, že za azurovým mořem, bělostnými plážemi a nekonečnými obzory vůbec nemusejí do Středomoří nebo Karibiku. Německu patří kolem padesátky ostrovů v Severním a Baltském moři a téměř všechny jsou klidnými a nedotčenými přírodními ráji. Charakter zmíněných dvou vodstev se velice liší. Pro Severní moře jsou charakteristické silné větry a vlnobití, Balt coby obrovská chráněná úžina má vody i celkovou atmosféru…

Články

Podzim v New Yorku

Pokud se mě zeptáte, které období je nejlepší pro návštěvu New Yorku, bez velkého přemýšlení odpovím: podzim. Každé období má něco do sebe. Každý měsíc v roce nabízí něco navíc, co okoření vaši návštěvu metropole. Ale je to právě podzim, který má podle mého názoru tu správnou kombinaci příjemných teplot, zajímavých svátků a akcí, doplněnou kontrastem melancholického tajemna ulic velkoměsta a barevností spadaného listí. Podzim sluší New Yorku nejvíc. Období podzimu přitom pro mě dlouho patřilo k tomu nejméně oblíbenému. Jeho příchod znamenal konec prázdnin, školu, pochmurné deštivé počasí a předzvěst měsíců krátkých studených dní. Zvlášť ty listopadové jsem většinou přetrpěla v depresivní náladě a v těšení se na první advent. A bylo to právě…

Články

Okouzlení severoněmeckou Rujánou

V létě mě to v posledních letech táhne spíš na sever, takže když jsme letos konečně vybírali naši první dovolenou s dětmi u moře, koukali jsme právě tímhle směrem. Ono proč se trápit a trávit čas v zácpách směrem na Chorvatsko, když na sever je to blíž a lepší cesta. Nakonec jsme se rozhodli pro německou Rujánu a já si představovala všelicos. Úchvatnou přírodu, pořádný vítr, ledové moře, množství atrakcí pro děti, památky UNESCO a taky trochu podivné jídlo, protože uzení sledi s cibulí v housce prostě divní jsou. Pláž u Prory   Jak se tak obvykle stává, realita byla někde jinde. Uzení sledi chutnali i přes počáteční nedůvěru náramně, vítr nefoukal a moře bylo teplé tak, že jsme do něj skočili hned první večer pěkně při měsíčku. Atrakcí pro děti i dospělé bylo ještě víc, než jsme doufali, a ta příroda…