Norsko - dovolená v náručí přírody

© L.Tichopádová

Jedinečné fjordy, krásné vodopády, tyrkysově modré ledovce, kouzelná divoká příroda a k tomu jako bonus UNESCO památky, to vše a ještě mnohem víc nabízí Norsko.

Jestli rádi trávíte svou zaslouženou dovolenou v lůně přírody a chcete cestovat v rámci Evropy, je Norsko jednoznačně skvělá volba. Letadlem jste tam za dvě hodiny, ale dá se pohodlně dojet i autem a trajektem (vzdálenost Praha – Kristiansand 1.275 km). Výhodou vlastního automobilu je mimo jiné i zavazadlový prostor až po střechu naložený zásobami proviantu, od klasických paštik přes těstoviny po krabicová mléka. Ceny v Norsku jsou sice podobné těm v Čechách s tím rozdílem, že norská koruna má k té české kurz 1:2,6 a vše tedy vyjde třikrát tak dráž. Vyšších výdajů však nelitujte, Norsko vás odmění zážitky na celý život.

Norsko_Latefossen

Pokud s vámi cestují i nezletilí účastníci zájezdu, rozhodně doporučuji jednodenní zastávku v dánském Legolandu Billund Resort. Nejenže je to hezká atrakce i pro dospělé, ale také se výborně hodí jako záloha na situace, kdy dítě odmítá šlapat uprostřed treku v národním parku do kopce.

Vhodné období, pokud tedy nechcete pozorovat polární záři, je červen až srpen. I tak si s sebou přibalte pláštěnku, teplé oblečení a čepici, v horách dojde i na letní koulovačku.

Kazatelna na hraně

Za téměř povinný trek považuji Kazatelnu (Preikestolen), což je 604 metrů vysoká skalní žulová stěna nad Lysefjordem. Pokud se chcete vyhnout davům, vyjděte v pět ráno jako my, a pokud chcete vidět východ slunce, tak ještě dříve. Proto je výhodné bydlet v Preikestolen Moutain Lodge (rezervujte přes internet dopředu, bývá vyprodáno), hned vedle nástupu na 4 km dlouhou túru jedním směrem. Výhled z plošiny na fjord byl impozantní a na kaskadéry sedící na okraji propasti taky. Podle statistik z útesu ještě nikdo nespadl a doufejme, že to tak i zůstane. 

Norsko_Kazatelna

Voda kam se podíváš

V Norsku nabydete dojmu, že je na zeměkouli dostatek vody, a to díky mnoha fjordům, vodopádům a také častému dešti. Smaragdově zelený Geirangerfjord ohromil svou krásou nejen nás, ale i tvůrce seznamu světového přírodního dědictví UNESCO, kam byl v roce 2005 zapsán. Na hodinovou plavbu po fjordu jsme vyrazili z Geirangeru. O oblibě tohoto místa svědčí fakt, že tu kotví zaoceánské lodě a vyhazují svých cca tři tisíce pasažérů na pevninu. Nespleťte si frontu, když se budete chtít nalodit! Během plavby si užijte vyhlídku na vodopády Sedm sester, Nevěstin závoj a Nápadník, který se díky svému tvaru lahve objevil v reklamě na alkohol. Podle pověsti si nápadník snaží namluvit jednu ze sedmi sester a výsledek svého neúspěchu utápí na dně lahve.

Norsko_Geirangerfjord

Vodopády, které jsme v Norsku viděli, by nešlo ani spočítat. Podle World Waterfall Database se aktuálně v TOP 100 nachází norských vodopádů sedmnáct a čtyři dokonce předčí proslulé Niagárské vodopády. Velmi fotogenický je dvouramenný Låtefossen u kamenného mostu. Úchvatný je Vøringfossen, což je vlastně název pro několik vodopádů, padajících do hlubokého údolí. Prošli jsme si vyhlídky nahoře a litovali nedostatku času jít krátký trek dole k němu.

Norsko_Voringfossen

Ledovcové království

Co rozhodně nesmíte vynechat při západním pobřeží Norska, je národní park Jostedalsbreen pojmenovaný podle největšího ledovce pevninské Evropy. Ten bohužel stejně jako ostatní každoročně ubývá. Ke krásně tyrkysovému splazu Nigardsbreen vede značená pěší stezka kolem jezera doplněná dřevěnými žebříky a lávkami. S průvodcem je možné se vydat přímo na ledovec, mačky a cepín vám zapůjčí na místě a přístupovou cestu si zkrátíte po jezeru motorovým člunem. 

Norsko_ledovec

Silniční zázraky

Norsko vyniká počtem krásných panoramatických silnic, na kterých budete neustále zastavovat a fotit si bezkonkurenční výhledy. My jsme si projeli Sognefjellsvegen, Snøvegen a samozřejmě Trollstigen. Tento Trolí žebřík s 11 strmými serpentinami a sklonem 10% zajišťuje adrenalinový zážitek, který si dopřává během letní špičky až 2.000 aut denně. Silnici lemuje několik vodopádů s největším Stigfossenem. 

Norsko_Trollstigen

Atlantskou oceánskou silnici (Atlanterhavsveien) jsem si vyhlédla v katalogu cestovní kanceláře, kde na fotce zuřila bouře a vypadalo to velmi dramaticky. Při naší návštěve sice foukal silný vítr, ale dramatická byla jedině leklá ryba, která vypadla nepozornému rybáři na chodník. I tak na mě osm mostů osmikilometrové Národní turistické trasy udělalo dojem. Zahnutý most Storseisundet byl dokonce Nory zvolen jako stavba století. Další zajímavostí, kterou jsem ještě nikdy nikde neviděla, byly barevně nasvícené kruhové objezdy v tunelech. 

Norsko_Atlanterhavsveien

Cesta do města

Chcete-li se na chvíli vrátit do civilizace, určitě stojí za shlédnutí malebné město Bergen. Projděte se čtvrtí Bryggen s unikátními hansovními domy z 18.století (UNESCO), které dříve byly důležitým centrem obchodu v severní Evropě. Úzké uličky mezi dřevěnými domky vás vrátí o pár stovek let do minulosti. U přístavu je jeden z nejlepších rybích trhů. Svůj oběd si pak můžete nechat vylovit přímo z akvária, čerstvost zaručena. Stánky s milými prodavači a pouliční stolečky mají svou atmosféru. Pro krásnou vyhlídku na město z hory Fløyen se vydejte příjemnou procházkou pěšky, lanovku podobnou té na Petřín s davy turistů můžete vynechat. 

Norsko_ Bergen

Zatrolení Trollové

Dřevěné sloupové kostely na vás dýchnou prastarou atmosférou jako z pohádky. Postaveny byly ve 12.a 13.století a představují typickou norskou architekturu. Nám se nejvíce líbil ten v Borgundu, Heddalu a Lomu. Tam dokonce dostanete popis o historii kostela v češtině. Až do 18.století lidé věřili, že kostelní zvony mohou zahnat trolly, kteří nenávidí hluk. Tito hrdinové lidových pohádek a bájí jsou záludní a zlomyslní, vždy s rozcuchanými vlasy, dlouhým nosem, čtyřmi prsty a baculatým bříškem. Trollové vás budou doprovázet celým Norskem, od jejich mini podob jako suvenýrů po ty větší stojící u obchodů a informačních center. Dávejte si pozor, abyste si je nerozhněvali.

Norsko_dřevěný kostel

Vidím, že nic nevidím

Podle průvodce Lonely Planet je viditelnost z Gausty (1.883 m) až na šestinu Norska. Když tedy ovšem zrovna není mlha! My bohužel měli na počasí smůlu, a tak jsme neviděli ani špičku vysílače NATO vedle turistické chaty. Nahoru jsme vyšlapali po svých – převýšení 700 metrů na 3 kilometrech, ale zvládli to děti i psi. V momentě, kdy vzpomínky na Legoland již vyprchaly, nastupuje další hnací motor – gumoví medvídci. Jednu cestu rozhodně absolvujte lanovkou v hoře (Gaustabanen), což je opravdu zážitek. My jeli dolů a já jen doufala, že soudruzi z Norska neudělali chybu při kontrole brzd. Naštěstí neovládám fyziku a nemohla jsem si spočítat zrychlení při délce tunelu 1.030 metrů a sklonu 39°.

Norsko_Guasta

Některé treky (kde by k motivaci nejmladšího člena výpravy nepomohlo ani kilo bonbonů) nám byly vzhledem k fyzické náročnosti odepřeny (Kjeragbolten, Trolltunga), proto rozhodně plánujeme návrat do této krásné severské země.

Norsko_Guasta_2

Autorka článku a fotografií - Lucie Tichopádová (40), která miluje cestování a buď na dovolené zrovna je nebo další alespoň plánuje, autorka FB stránky My 100 amazing places, kde můžete přidávat svoje fotky z cestování.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Norska? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Scandinavia.

Scandinavia LP
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
 

Booking.com
Napsal:

Předchozí článek

Není chléb jako chléb

Další článek

Egypt nejsou jen přímořská letoviska a pyramidy v Gíze

Související články

Články

TOP video výběr Best in Europe 2017

Evropa nabízí velké množství cestovatelských zážitků, a tak může být rozhodování, kam se vypravit, skutečně náročné. Připravili jsme pro vás seznam nejlepších míst, kam byste se v roce 2017 měli určitě vypravit...

Články

Rodopy - horské túry, krasové útvary i pestrá etnická směs - I. část

Rila, Pirin, Rodopy. Možná si také ještě pamatujete z hodin zeměpisu výčet hlavních bulharských pohoří. Stejně seřadit by se nejspíše dala co do popularity a návštěvnosti, ale zatímco Rila a Pirin nabízejí především úžasné vysokohorské scenérie a dlouhé hřebenové túry, Rodopy vám naopak ukážou zázraky, které v krasové krajině vykouzlila Matka Příroda, a občas přispěl svou tvořivou činností i člověk. A nemusí vás to stát ani příliš energie. Pokud navíc zavítáte do východní části hor, zlehka vás ovane orientální atmosféra, díky etnickým Turkům, kteří tuto oblast obývají. Nejlepší dobou pro návštěvu hor jihovýchodní Evropy je pozdní léto, tak proč už nezačít plánovat svou letošní horskou dovolenou? Výhled na Plovdiv z archeologického parku Proč zrovna do Bulharska? Dá se říct, že Bulharsko se již trvale zabydlelo v nabídkách cestovních kanceláří i v hledáčku těch, co touží po exotické dovolené, která nezruinuje jejich rodinný rozpočet. Není divu, tato země má totiž pro nás Čechy hned několik…

Články

Snowmobiling a lyžování na islandském ledovci

Island, sen snad každého cestovatele. Panoramaticky fotogenická země Severu je naprosto skvostná, pokud zrovna nesoptí sopka a vše je zahaleno v černém oblaku sopečného prachu. Ledovce jsou atrakce pro odvážné Krásy islandské pevniny jsou nejkřehčími a nejúchvatnějšími vzpomínkami v mém cestovním diáři, ale ne každý ví, že i přes léto se zde můžete vyřádit na lyžích. Jako nadšená lyžařka, která se s lyžemi na nohou prakticky narodila, jsem touto informací byla naprosto uchvácená.…

Články

Podruhé na Islandu

Byl to přesně rok, kdy jsem tuhle neuvěřitelně překrásnou zemi navštívila poprvé a věděla jsem, že to určitě není naposledy. Netušila jsem ale, že to bude hned za rok. Island na mě udělal takový dojem, že nebyl týden, kdy bych na něj nevzpomínala. Na to, jak místní žijí ve spojení s přírodou, na desítky vodopádů, na lávová pole, ledovce, ledovcové zátoky, roztomilé papuchalky, pobíhající islandské koně…je toho tolik! Krása Islandu se slovy těžko popisuje. Myslím, že Island se musí zažít. Laugavegur trek Jeden z nejkrásnějších treků světa, který člověka zavede do islandského vnitrozemí. Trvá 4 – 5 dní, podle toho, jak zdatní turisté jste. Trek vede od oceánu na sever. Přes průsmyk kolem sopky Eyjafjallajökull, kolem nejnovějších útvarů na zemi, kráterů Magni a Modi, pokračuje přes Thórův…