Neznámé Španělsko: autem po Extremaduře

© Getty RF

Často přehlížená a podceňovaná Extremadura je ve skutečnosti jednou z nejúžasnějších oblastí Španělska, přitažlivou směsicí historických událostí, jež ovlivnily celý svět, a současných kulinářských požitků. Z této autonomní oblasti, ležící u hranic s Portugalskem, pochází mnoho conquistadorů (dobyvatelů). Extremadura je místem, kde se již dávno zastavil čas. Objevíte zde stará města, zapomenutá v minulosti, rozpadající se hrady, poklidné kláštery, překrásnou krajinu a báječnou regionální kuchyni.

Náš sedmidenní itinerář předpokládá, že se do Extremadury vydáte z Madridu, odkud pojedete tři hodiny (300 kilometrů) na jihozápad do města Cáceres. Mohli byste ale také vyrazit ze Sevilly a cestovat na sever, případně ze Salamanky a jet na jih. Nejvhodnější měsíce na cestu jsou duben, květen a září. Přestože se do většiny těchto měst můžete dostat i autobusem nebo vlakem, cesta autem vám dá podstatně větší volnost a flexibilitu.


Extremadura's beautiful countryside and lesser known attractions make it perfect for getting off the beaten track © Jacques van Dinteren - Getty Images
Extremadura je krásná příroda a možná méně známá oblast, tím je ideální pro výlety mimo vyšlapané cesty © Jacques van Dinteren - Getty Images
 

První den: magické město Cáceres

Bez ohledu na to, zda jde o čilý městský ruch na Plaza Mayor nebo o jemné brnkání na kytaru v křivolakých uličkách historické části města (Ciudad Monumental), zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, Cáceres má svou vlastní magickou atmosféru.

Vstupte do historického jádra města branou Arco de la Estrella z 18. století a nasnídejte se v umělecky zaměřené kavárně Los Siete Jardines. Udělejte si procházku kolem nádherně zdobených průčelí velkolepých renesančních domů a paláců a prohlédněte si náměstí Santa María, San Jorge a San Mateo. Návštěvu si zaslouží vynikající Museo de Cáceres. Můžete také absolvovat prohlídku okázalého Palacia de los Golfines de Abajo a pak vystoupat na vrcholek Torre de Bujaco z 12. století.

Cáceres vyniká svou nabídkou báječného jídla, jež patří k nejlepším v Extremaduře. Pochutnejte si na elegantně připravených tapas, jako je vepřová panenka s místním smetanovým ovčím sýrem Torta del Casar, ve stylové, neustále plné taperíi (tapas baru) La Cacharrería ve staré části města. Úžasným zážitkem je večeře v luxusní restauraci Atrio, po níž můžete pokračovat koktejly mezi kamennými zdmi porostlými břečťanem na zahrádce podniku El Corral de las Cigüeñas nebo si dát tradičně vyráběné pivo z extremadurských minipivovarů v baru Las Claras.

Ubytování

Pětihvězdičkový designový hotel Atrio, laděný v elegantní bílé barvě, se nachází ve staré části města a je naprosto úchvatný. Přímo na Plaza Mayor stojí hotel Casa Don Fernando se stylovými moderními pokoji.

Sunset view across the rooftops of picturesque Cáceres © Luis Davilla - Getty Images
Západ slunce přes střechy malebného Cáceresu © Luis Davilla - Getty Images
 

Druhý den: do přírody - Parque nacional de Monfragüe

Vyjeďte brzy: druhý den vás čeká překrásný kopcovitý Parque nacional de Monfragüe o rozloze 180 kilometrů čtverečních. Tento národní park obývá přes 75 % chráněných ptačích druhů žijících ve Španělsku, a tak je skutečně výjimečnou oblastí pro milovníky ptactva. Krajina je také protkána spoustou příjemných turistických stezek.

Pozorujte hejna supů bělohlavých, kroužících na obloze u velkolepého Miradoru Salto del Gitano a trosek Castilla de Monfragüe. K dalším místním opeřencům patří ohrožený orel iberský, čáp černý nebo kondor havranovitý.

Hlavní návštěvnické centrum parku se nachází ve Villarealu de San Carlos, 75 kilometrů severovýchodně od Cáceresu. Ve Villarealu zajděte do restaurace Monfragüe na typické masové jídlo extremadurské kuchyně. Další informační centrum je v Torrejónu el Rubio na jižní straně parku.

Ubytování

Návštěvu národního parku Monfragüe snadno zvládnete v rámci jednodenního výletu z města Cáceres, pokud zde však chcete přenocovat, Casa Rural Monfragüe ve Villarealu nabízí rustikální pokoje plné barev.

Griffon vultures are just one of the many bird species to look out for in Monfragüe National Park © Javier Fernández Sánchez - Getty Images
Supi bělohlavý jsou jedním z mnoha druhů ptáků v Národním parku Monfragüe © Javier Fernández Sánchez - Getty Images
 

Třetí den: Trujillo a Amerika

Z Cáceresu přejeďte 52 kilometry na východ do Trujilla, odkud se počátkem 16. století vydávali nejslavnější španělští conquistadors na cestu do Nového světa.

Vzhledem k minulosti nijak nepřekvapí, že se Trujillo honosí nádhernými barokními a renesančními paláci, bohatě zdobenými fasádami, skrytými aljibes (nádržemi na vodu) z maurského období, spirálovitě stočenými kostelními věžičkami a svěžími zahradami se záplavou bugenvileí.

Zažeňte hlad na impozantním Plaza Mayor pod pronikavým pohledem monumentální bronzové sochy Francisca Pizarra (obrovskými porcemi extremadurských jídel je pověstná restaurace Mesón La Troya) a pak si prohlédněte staré město obehnané hradbami. Za návštěvu stojí Iglesia de Santa María la Mayor z 13. století a Casa-Museo de Pizarro z 15. století, kde získáte základní informace o pěti dobyvatelích, bratrech Pizarrových. A nakonec byste se měli zastavit v tajemném maurském hradu z 10. století, který majestátně shlíží dolů na Trujillo. Navečeřte se v restauraci El 7 de Sillerías, jež vás potěší kvalitními masovými jídly v místním stylu.

Ubytování

Posada Dos Orillas má hezké pokoje v koloniálním stylu uvnitř zrekonstruovaného domu z 15. století.
 
Trujillo's main square is an architectural delight, filled with buildings constructed on money made by conquistadors in the New World © Luis Davilla - Getty Images
Hlavní náměstí Trujillo je architektonickým potěšení, plněné budov postavených z peněz získaných dobyvateli v Novém světě © Luis Davilla - Getty Images
 

Čtvrtý den: příjemné Guadalupe

Čtvrtý den vás čeká 78 kilometrů dlouhá pouť z Trujilla na východ do Guadalupe. Vaše odměna? Překrásný klášter Real Monasterio de Santa María de Guadalupe. Podle pověsti byl postaven v místech, kde jeden pastýř objevil v zemi sošku Panny Marie vyřezanou z cedrového dřeva. Zásluhou extremadurských conquistadors se kult Virgen de Guadalupe dostal do Nového světa a Panna Marie Guadalupská se stala patronkou převážné části Latinské Ameriky. Do Guadalupe stále přicházejí poutníci z celého světa, aby mohli políbit plášť sošky.

Prohlédněte si klášter a jeho nákladnou sbírku umění, šperků, rukopisů a dalších pokladů. Uvidíte také dvě nádherné křížové chodby, jednu v mudéjarském stylu z konce 14. století a druhou gotickou.

Stravování a ubytování

Hospedería del Real Monasterio nabízí jídlo ve své restauraci a ubytování ve stylových pokojích, lemujících nádherný gotický klášterní ambit.

 
The cloisters at the Santa María de Guadalupe monastery are just one of the building's highlights © De Agostini - W. Buss - Getty Images
Ambity kláštera Santa María de Guadalupe © De Agostini - W. Buss - Getty Images
 

Pátý a šestý den: římská Mérida

Z Guadalupe jeďte 125 kilometrů na jihozápad do Méridy, hlavního města Extremadury. Mérida bývala hlavním městem římské provincie Lusitánie, a proto je plná překrásných římských památek. Na důkladnou prohlídku města budete potřebovat dva dny. Kombinovaná vstupenka za 12 EUR opravňuje držitele ke vstupu do většiny památek.

Nejprve navštivte Museo Nacional de Arte Romano (Národní muzeum římského umění) a pak si prohlédněte fantastické římské divadlo (Teatro romano), postavené v roce 15 př. n. l., jež mělo kapacitu šest tisíc diváků. Pokračujte z kopce dolů kolem Dianina chrámu (Templo de Diana) z 1. století př. n. l. k elegantnímu římskému kamennému mostu (Puente romano). Přesuňte se o devět staletí dál k maurské pevnosti Alcazaba. Nedaleká restaurace El Trasiego nabízí vynikající současná jídla. K dalším historickým pokladům patří Acueducto de los Milagros, Cripta de Santa Eulalia a římský cirkus (Circo romano; oválná závodní dráha se stoupavým hledištěm) z 1. století n. l.

Na večeři zajděte do prvotřídní restaurace Tábula Calda, jež připravuje oblíbená španělská jídla z vlastních vypěstovaných ingrediencí, nebo do podniku La Bodeguilla, který nabízí extremadurská klasická jídla, od šťavnatého grilovaného masa po obložené talíře s vynikajícím jamónem (šunkou).

Ubytování

Ubytovat se můžete v některém z báječně svěžích, elegantních pokojů Hostalu Emeritae nebo v jednom z pestrobarevných apartmánů s vlastní kuchyňkou, které nabízí Capitolio Apartamentos Turísticos.

Mérida's Roman theatre has stood for over 2000 years and is still used for performances today © Universal Images Group - Getty Images
Divadlo Merida Roman stojí už více než 2000 let a pro představení je stále používáno © Universal Images Group - Getty Images

Sedmý den: na jih do Zafry

Z Méridy se přesuňte 60 kilometrů na jih do parné Zafry. Cestou si udělejte zastávku u nedávno zrestaurovaného Castilla de Feria z 15. století, jež vzkvétalo za vlády místní dynastie Feriů. Hrad má úžasnou polohu na vrcholku kopce, odkud se otvírá nádherný výhled do kraje.

Původně maurské město Zafra má překrásné, sluncem vybělené historické jádro, vyzdobené záplavou květin. Prohlédněte si Convento de Santa Clara, stále činný klášter z 15. století, postavený v mudéjarském stylu, kde je pohřbena rodina Feriů. K obědu si dejte tapas v podloubí Plaza Grande s několika palmami či na přilehlém Plaza Chica. Pak se podívejte na působivé renesanční nádvoří hradu, který vévodí městu. Dnes v něm sídlí parador (luxusní hotel ve vlastnictví státu). K obědu si vyberte některé z vynikajících tradičních jídel a báječných dezertů v restauraci La Rebotica.

Svou cestu po Extremaduře zakončete zhruba 45 kilometrů jižně od Zafry v Monesteriu. Toto nenápadné město je proslulé produkcí jamónu (šunky), jež patří k nejlepším v celém Španělsku. Za návštěvu také stojí mimořádné Museo del Jamón (Muzeum šunky).

Ubytování

Jako král (nebo královna) se budete cítit v Paradoru de Zafra, překrásně zrenovovaném hradu z 15. století.

 
Take a break under the palm trees in Zafra's Plaza Grande © Michael Busselle - Robert Harding - Getty Images
Nádherné místo k odpočinku na náměstí Zafra's Plaza Grande © Michael Busselle - Robert Harding - Getty Images
 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Extramadury a Španělska? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet k těmto oblastem.

LP Poznáváme Španělsko

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Nejlepší místa, kam se podívat v říjnu 2016

Další článek

Budapešť, město na Dunaji

Související články

Články

Nové styly a chutě v srdci francouzského venkova

Auvergne vyvolává velmi opojný pocit závrati. Ledovcová údolí a sopečné vrchy připomínají spíše Island než srdce Francie, ale coby až příliš poklidný venkov byla oblast dlouho přehlížená. To se však mění, protože tu začali hledat útočiště francouzští turisté, unavení z přeplněných pláží. Na nový zájem zareagovalo Auvergne ambiciózními uměleckými projekty a nabídkou dobrodružství v divočině, aniž přitom ztratilo venkovské kouzlo. Díky pravidelnému festivalu Horizons narazíte na neočekávaných místech krásné krajiny na konceptuální umění: představte si přízračné plastiky zavěšené mezi stromy, obrovské leknínové listy či světélkující vlky. Do Auvergne tak míří milovníci umění a kromě nového objevují i staré poklady kraje, které…

Články

Neskutečný svět umění v Barceloně

To, že je Barcelona město protkané uměním jako žádné jiné, se odráží na budovách, v ulicích a v mnoha slavných galeriích. Když na chvíli pomineme Antoni Gaudího, je Barcelona z hlediska architektury jednou z největších gotických pokladnic Evropy a právě převážně z těchto skvostů čerpal Gaudí a modernisté konce 19. a počátku 20. století svou inspiraci, stará pravidla a techniky přizpůsobovali novému vnímání a stavbám. Vlastní cestou se vydala katalánská gotika. Střídměji než jinde se tu zacházelo s výzdobou, a co je nejtypičtější, katalánští stavitelé upřednostňovali šířku před výškou. K úchvatným ukázkám patří Saló del Tinell v Palau Reial, Drassanes (bývalá loděnice, kde je dnes Museu Marítim) a překrásný Església…

Články

Andalusie - perla jižního Španělska

Andalusie a její významná města zatím nepatří k nejnavštěvovanějších místům v Evropě. Nenechte se však uchvátit pouze španělskou metropolí, Madridem, nebo druhým záchytným bodem, Barcelonou. Využijte příhodné a pohodlné autobusové dopravy či krátkých letů mezi těmito perlami jižní Evropy, vyjdete se až na samotný jih a nebudete litovat. Centra Andalusie Granada, Sevilla, Córdoba a Cádiz jsou velmi významná města Andalusie. Cádiz se od nich mírně liší tím, že je na samotném pobřeží a dodá vám více toho pocitu, že jste opravdu na jihu a u moře. Córdoba je hrdá na svůj monument v podobě podivuhodně postavené mešito-katedrály. Po mnoho…

Články

Letos na cestách nejen anglicky aneb Lonely Planet slovníky

„Umím skvěle italsky, vloni jsme byli v Římě, poslouchej: Ciao, mortadella, centro, Barcelona, mozzarella!“ „Hm, fakt super. Máš talent.“ Tak takhle ne. Cizí jazyky jsou nedílnou součástí cestování, i když se někdy tváříme, že s angličtinou dobudeme svět. Nedobudeme. A to ještě anglicky většinou neumíme tak, jak bychom si přáli. Ruce nohy nás zachrání na ulici v Provence, v Keni, na Bali i na Slovensku…