Nezapomenutelný Peking

©

Komunistický režim je v Pekingu stále znatelný, ale to neznamená, že tu nezažijete skvělé věci, nepoznáte skvělé lidi a ještě skvělejší místa. Naštěstí je Peking stále městem, kde cítíte tu pravou a nefalšovanou Čínu. Možná je to tím, že turisty tady nepotkáte na každém rohu.

Na pár dní celebritou

Jelikož Peking není přecpaný turisty, můžete si na vlastní kůži vyzkoušet, jaké je to být celebritou. Často budete součástí vtipných a neobvyklých situací. Lidé se s vámi budou chtít fotit a je úplně normální, že vás popadnou, odtáhnou před svůj fotoaparát a na památku si vycvaknou fotku s „bohatým bělochem“. Většina z nich si myslí, že všichni bílí jsou turisté z Ameriky s kapsami nacpanými bankovkami. Buďte proto obezřetní, protože vám budou navyšovat ceny zboží. Ale nebojte se toho a při nákupu suvenýrů a jiných věcí smlouvejte. Nejednou se nám při nákupu stalo, že cena za stejnou věc byla pro Číňana před námi 10 juanů a pro nás 20 juanů.

Poled na zakázané město
Pohled na Zakázané město

V Pekingu si s angličtinou nevystačíte

Zdá se to neuvěřitelné, ale je to tak. Anglicky se v tomto téměř desetimilionovém městě až na výjimky nedomluvíte. Může tak dojít ke vtipným situacím, například v restauracích, kdy nevíte, co si objednáváte. Je třeba to brát s nadhledem a zbytečně se nestresovat, zvlášť když vám někdo začne vyprávět čínsky, ale vy nemáte šanci mu porozumět. Před cestou se pokuste naučit základní slovíčka čínsky. Orientace ve městě není složitá a zastávky v metru jsou naštěstí napsané v angličtině. Automaty na jízdenky u vstupu do metra jsou také v angličtině.

Loďky na jezeře Kunimg
Čínské loďky na jezeře Kuming

Nejzajímavější místa Pekingu

Na poznávání krás Pekingu vám nebude stačit ani týden, každý den najdete něco nového k objevování. Pokud máte zájem vidět něco, co jste nikdy neviděli, doporučuji navštívit park u Chrámu nebes. Číňané se tady sdružují a společně se věnují různým sportovním aktivitám. K vidění tu je tančení společných choreografií, zpívaní, posilování nebo třeba „létající“ cvičení na hrazdách. Pro Evropany je to podivuhodná a překvapivá podívaná. Navštivte také jeden z největších chrámů ‒ Chrám nebes se Síní modliteb za dobrou úrodu z 15. století.

Starou pekingskou zástavbu můžete prozkoumat ve čtvrti hutongů. Hutongy jsou malé přízemní domečky nalepené jeden vedle druhého. V domcích nemají toalety, takže všichni používají ty veřejné na ulicích. Celá čtvrť je protkaná úzkými uličkami, kde na vás dýchne atmosféra odlišná od rušného a přeplněného centra města. Je tu klid, lidé jsou příjemnější, žijí pospolu. Doporučuji vyčlenit si alespoň půl dne, procházet se, nasávat zdejší atmosféru a zkusit komunikovat s místními.

Hutong
Hutong - název pro typické úzké a rovné uličky v Pekingu

Letní palác

Pro mě byl nejkrásnějším místem Pekingu Letní palác. Můžete tu strávit klidně celý den. K vidění je toho hodně, od zdobných hal, síní, pavilonů a pagod až po leknínová jezírka. Na závěr se projděte kolem jezera Kunming nebo si dopřejte projížďku na loďce. Odvážnější jedinci si mohou vyzkoušet své plavecké dovednosti. Překrásné jsou nejen dokonale upravené parky, ale i tradiční příkré čínské mosty. Počkejte na západ slunce. Pohledy, které se vám naskytnou, ocení zapálení fotografové.

Letní palácPohled na Letní palác v Pekingu

Místem, které nesmíte vynechat, je Zakázané město. V minulosti sloužilo jako sídlo císařské rodiny, nejvyšších úředníků a konkubín. Je nejrozsáhlejším komplexem klasických budov v celé Číně. V areálu se podívejte do nejdůležitější Síně nejvyšší harmonie, kde se nachází císařský trůn. Celé Zakázané město je tvořené spletitými uličkami. V klidu si je projděte a navštivte i různé výstavy o čínské historii. Poté nezapomeňte navštívit Jingshan park, odkud je překrásný výhled na celé Zakázané město.

Zakázané město
Zakázané město je také velkou turistickou atrakcí

Polechtejte chuťové pohárky čínskou kuchyní

Až na vás při pochůzkách městem přijde hlad, nezapomeňte vyzkoušet pekingskou kachnu. Samozřejmě je úplně jiná než ta, kterou jste doposud ochutnali v české čínské restauraci. Postup konzumace je následující: hůlkami uchopíte plátek kachny, který namočíte ve speciální omáčce s tajnou recepturou, položíte ho na placku, přidáte nakrájenou jarní cibulku a okurku a celé to zabalíte. Potom vám už nezbývá nic jiného, než si vychutnat vzájemné spojení chutí. Je to delikatesa.

Součástí čínské kuchyně jsou i knedlíčky. V pekingských restauracích jich nabízejí nepřeberné množství. Ochutnali jsme všelijaké druhy všemožných tvarů a náplní. Nejoblíbenější jsou ty smažené či vařené plněné masem nebo zeleninou.

Tradiční čínský plněný knedlík
Tradiční čínský plněný knedlík

Čínská kuchyně je rozmanitá, neuvěřitelně chutná a občas, když člověk nedává pozor při objednávání, hodně pálivá.

Návštěva Pekingu, které je hlavním městem Číny po více než 600 let, je jeden velký zážitek. Čína je překrásná země s nezaměnitelnou atmosférou. Neustále vás bude překvapovat a rádi se sem kdykoli vrátíte. Ve mně zanechala tak silný dojem, že na ni neustále vzpomínám a plánuji další návštěvu.

Autorka Barbora Fialová je online marketérka, cestovatelka a fotografka. Více informací naleznete na webu fijalka.cz.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Pekingu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Beijing. 

Beijing LP

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Barbora Fialová

Předchozí článek

Nové styly a chutě v srdci francouzského venkova

Další článek

Bouřlivé oslavy svátků piva

Související články

Články

Průzkum Srí Lanky prostřednictvím chuťových buněk

Miluji jídlo a veškeré aktivity spojené se stolováním. V jakémkoli průvodci nejprve nalistuji stránku s názvem Jídlo a pití, abych věděla, na co se můžu v dané destinaci těšit. Pokud vám nevadí ostrá jídla, rýži můžete jíst každý den a nejste na nic alergičtí, máte vyhráno a po gurmánské stránce si Srí Lanku jistě užijete. Podle mě jsou to totiž tři hlavní předpoklady, aby člověk nebyl závislý pouze na ovoci. Tedy pokud také upřednostňujete stravování v místních zapadlých podnicích namísto luxusních restaurací na pláži, kde bez problémů seženete evropská jídla. Je pravdou, že tento typ stravování s sebou nese úskalí v podobě jazykové bariéry a při objednávce pokrmů občas dojde k nedorozumění. Pokud jste však ranní ptáčata, můžete posnídat například v obležení místních dělníků, pro které budete středem pozornosti. Typická jednoduchá ovocná snídaně na Srí Lance   Rýže, kokos, chilli Nejčastějším pokrmem, který seženete kdekoli, je rice and curry. Jedná se o levné, jednoduché a předvídatelné jídlo. V klasickém rice and curry byste měli vždy nalézt maledivské ryby. Tuto zajímavou směs čehosi s chutí ryby jsem…

Články

Praktické: Co se vyplatí vědět při výletu na pevninskou Malajsii

Chystáte se podniknout cestu po pevninské Malajsii? To je dobrá volba. Malajsie nabízí mix krásných ostrovů s vynikajícími destinacemi pro potápění, panenské deštné pralesy, čajové plantáže i koloniální města. Ať už rady na cestu čerpáte z tištěných průvodců či blogů, těchto pár bodů stojí za to si před odjezdem připomenout. Na Langkawi je možné dostat se letecky nebo lodí z Malajsie i Thajska. Cestovat po Kuala Lumpur se dá téměř zdarma Hromadná doprava v KL je levná. Při prozkoumávání centra ale za ni nemusíte zaplatit ani ringgit. Fialové autobusy, které operují na čtyřech různých linkách, vás vezmou po nejdůležitějších…

Články

Vietnam má hory, pláže i bohatou historii

Když se podíváte na mapu jihovýchodní Asie, jistě si všimnete jednoho státu, který se jako had klikatí od severu k jihu podél pobřeží Jihočínského moře. Je to Vietnam, země, která má od severu k jihu délku přes dva tisíce kilometrů. Země, která je neskutečně pohostinná, pestrá a přátelská k cestovatelům z celého světa. Vietnam je země, kterou je navíc velmi jednoduché navštívit. Dostat se do Vietnamu není žádný problém. V průběhu roku se objevují letenky v různých akcích už od 10 tisíc korun a často přímo z Prahy. Letecké společnosti pak nejčastěji míří do Hanoje nebo do Ho Či Minova Města. Já sám jsem se vydal směr Hanoj a více než měsíc po Vietnamu cestoval. Věřte mi, pořád…