New York City

Pixabay KeithJJ

New York City – nejlidnatější město USA, které nikdy nespí. NYC je místem, kde si každý přijde na své – ať už to je záliba v architektuře, historii, přírodě, muzeích anebo třeba nákupech. Ty nejznámější památky se dají navštívit rychlým krokem během dvou dnů, ale naopak můžete v tomto rozlehlém městě strávit i měsíc a stále najdete zajímavá místa a aktivity.

Pět slavných míst NYC

V první části článku se zaměříme na ta nejznámější místa, která zkrátka na svůj itinerář musíte zařadit. 

Když se řekne New York, každému určitě naskočí ikonická Sochu svobody na ostrově Liberty Island. Socha dosahuje výšky 93 metrů a navrhl ji Gustave Eiffel, stejně jako Eiffelovu věž v Paříži. Vstupenky na Sochu svobody jsou vyprodané měsíce dopředu, nenechávejte je tedy na poslední chvíli. Vstupenky zahrnují i plavbu trajektem – není tedy třeba dokupovat žádnou další jízdenku. Pokud chcete vidět Sochu svobody, ale postačí vám výhled zpovzdálí, pak  stačí navštívit Battery Park na jižním cípu Manhattanu, odkud je krásný výhled. Případně rovnou z Battery parku odplouvá přibližně každé půl hodiny trajekt na Staten Island, který pluje velmi blízko Sochy svobody. Trajekt je bezplatný a je z něj nádherný výhled na mrakodrapy na Manhattanu. 

Dalším bodem vaší trasy by mělo být jistě Times Square plné nákupních možností 
a reklamních billboardů. Jde o nejrušnější místo celého New Yorku. Nezapomeňte zde navštívit obchod Hershey’s (jeden z největších výrobců čokolády na světě), a také M&M’s. Na Times Square denně uvidíte spoustu malířů, komiků a lidí převlečených za superhrdiny apod. 

Určitě nesmíme zapomenout na slavný Brooklyn Bridge propojující Manhattan s Brooklynem. Most je otevřený i pro pěší, takže si jej určitě projděte. Celková délka téhle dominanty New Yorku je 1 834 metrů, ovšem jde o velmi frekventované místo, kde vám jeho projití zabere přibližně hodinu času. U vchodu na most je spousta suvenýrových stánků s akčními cenami 1 dolar za kus, pokud si chcete dovézt domů nějakou památku, vyhraďte si na nákupy čas zde. Po projití mostu zamiřte do Brooklyn Bridge Parku, kde si můžete oddychnout na lavičkách a pokochat se krásným výhledem na Brooklynský most. 

Pokud dáváte přednost trošce přírody, ticha a odpočinku, pak jistě nepohrdnete Central Parkem, který rozhodně není nejrozlehlejší, ale za to jde o nejnavštěvovanější park světa (přes 25 milionů lidí ročně). Central park je opravdu nádhernou zelenou oázou, kde najdete jezírko s loďkami, hrad Belvedere s výhledem, květinové zahrady, kolotoč, ale také vodopád. Park si projděte chůzí, ať se snáze dostanete na všechna místa. Pro cyklisty jsou vyhrazené speciální pruhy v jednosměrné jízdě. 

Do pětice všeho nesmíme zapomenout na slavné pietní místo 9/11 Memorial na počest obětem teroristických útoků ze dne 11. září 2001. Aktuálně na tomto místě ve Světovém obchodním centru stojí památník a muzeum. 

Muzejní město

New York je známý jako muzejní město o čemž svědčí fakt, že v NYC aktuálně stojí přes 140 muzeí. Mezi ty nejznámější patří Metropolitní muzeum umění, Guggenheimovo muzeum, Americké přírodovědné muzeum a MoMA. Spoustu muzeí je možno navštívit v některý den a hodinu zcela zdarma, nebo za dobrovolný příspěvek. U Guggenheim muzea je to sobota od 16 do 18 hodin, do přírodovědného muzea každý den od 16 hodin do zavírací doby. Dny a hodiny se občas mění, takže se ujistěte na webových stránkách muzeí. 

Lanovkou v NYC?

Ano! V New Yorku se můžete projet i lanovkou, která jezdí z Manhattanu na Roosevelt Island. Cena jízdného je 2.75 dolarů, ale pokud máte zaplacené denní, týdenní či měsíční jízdné MHD v rámci MetroCard, tak se do něj vztahuje i lanovka. Roosevelt island leží mezi Manhattanem a Queensem a má pouhé 3 km na délku a 240 metrů na šířku. Po ostrově jezdí červené busy zcela zdarma. Dominantou tohoto malého ostrůvku je maják s krásným parkem a sochami. 

The High Line

High Line je přes 2 km dlouhý visutý park ležící na bývalém kolejišti ze třicátých let 20. století. Aktuálně jde o krásnou pěší zónu s hezkými výhledy. Na konci High Line je vstup na Little Island – umělý ostrovní park na řece Hudson, který se otevřel v roce 2021. Park je krásně zelený a je zde spousta zábavných prvků. 

Výhled na město 

Jak již bylo zmíněno – krásný výhled na Manhattan je z trajektu na Staten Island, na sochu svobody z Battery parku či trajektu a na Brooklynský most z Brooklyn Bridge Parku. Ovšem co když chcete vidět město jako na dlani? Nabízí se možnost zaplatit si vstupné na slavný Empire State Building (381 m), Top of The Rock (260 m) anebo One World Observatory (386,5 m). Ano, čtete správně. Nejvyšší budovou NYC není Empire State Building, ale právě One World Observatory ze které je nádherný výhled na Brooklyn Bridge a právě zmíněný Empire. Pokud by vám ani tahle výška nestačila, pak můžete zkusit let vrtulníkem nad Manhattanem. Společností nabízející tento zážitek je zde spousta a dokonce si můžete připlatit za let vrtulníkem doors off (bez dveří). Let trvá v průměru 30 minut a jde o jednoznačně nejlepší výhled na město. 

TV Show

Sledujete s oblibou slavné americké talk show? V NYC se jich natáčí hned několik - The Amber Ruffin Show, The Daily Show with Trevor Noah, Late Night with Seth Meyers, The View či The Drew Barrymore Show. Vstup na natáčení TV show je zcela zdarma, stačí si o lístky zažádat na webu 1iota.com, kde vám žádost schválí, nebo ne. Pak už je třeba se jen slavnostně obléci a můžete vyrazit. Natáčení probíhá na různých místech – BBC Studios, ABC Broadcast Center apod., můžete tedy nahlédnout pod pokličku jak to ve studiích vypadá, jak probíhá samotné natáčení a mít slavné celebrity na dosah ruky. Co se oblečení týče, většinou postačí košile a slušné kalhoty. 

Sportovní utkání

NYC není městem sportu, jako např. o kousek dál ležící Boston, ovšem i zde sídlí skvělé týmy. Vyrazit můžete za basketballem (Knicks), baseballem (Yankees, Mets), americkým fotbalem (Giants) nebo hokejem (Rangers). Můžete zažít úžasnou atmosféru, která na stadionech koluje a ochutnat tradiční hot dogy. Nezapomeňte si obléct dres svého oblíbeného týmu, nebo přinést vlajku. Během národní hymny je slušnost povstat spolu s ostatními diváky. Lístky na utkání začínají na pár stovkách, ale sahají až do tisícových částek, dle výběru sedadla. 


Tipy na závěr

Na závěr si dáme pár méně tradičních tipů. V roce 2021 se na Manhattanu otevřel nový obrovský obchod Harryho Pottera, kde můžete ochutnat máslový ležák a další filmové dobroty. Pokud hledáte opravdovou oázu klidu bez mas lidí, pak si na seznam připište Fort Tryon Park ležící na Upper Manhattanu, kde kvetou krásné třešně. Vstupné je zdarma a jedná se o takovou menší květinovou zahradu. V Paley parku a Greenacre parku na Manhattanu najdete vodopády!  Za zvířaty můžete do Bronx ZOO jež je největší metropolitní ZOO v USA a každou středu je vstup zdarma. 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se New Yorku? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet New York. 


Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na 
webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Karolina Kilhofova

Předchozí článek

Letem světem - Černá Hora

Další článek

Nejlepší atrakce Slovinska od hor po moře

Související články

Články

10 míst s tou nejvánočnější atmosférou v New Yorku

Není snad nikdo, kdo by neviděl alespoň jeden film odehrávající se ve vánočním New Yorku. Obzvlášť v období svátků mají návštěvníci města obrovská očekávání a jednoduše chtějí být uchváceni. Vtaženi do té neopakovatelné atmosféry. Přiznám se, že i já propadla kouzlu města v tomto magickém čase. Letos to pro nás budou už čtvrté Vánoce ve městě, které nespí. A víte co? New York v prosinci je přesně takový, jak jsem si ho vždycky představovala. Jen na ty závěje sněhu rovnou zapomeňte. Ty jsou opravdu jen ve filmech. Kam za vánoční…

Články

Podzim v New Yorku

Pokud se mě zeptáte, které období je nejlepší pro návštěvu New Yorku, bez velkého přemýšlení odpovím: podzim. Každé období má něco do sebe. Každý měsíc v roce nabízí něco navíc, co okoření vaši návštěvu metropole. Ale je to právě podzim, který má podle mého názoru tu správnou kombinaci příjemných teplot, zajímavých svátků a akcí, doplněnou kontrastem melancholického tajemna ulic velkoměsta a barevností spadaného listí. Podzim sluší New Yorku nejvíc. Období podzimu přitom pro mě dlouho patřilo k tomu nejméně oblíbenému. Jeho příchod znamenal konec prázdnin, školu, pochmurné deštivé počasí a předzvěst měsíců krátkých studených dní. Zvlášť ty listopadové jsem většinou přetrpěla v depresivní náladě a v těšení se na první advent. A bylo to právě…

Články

Když do New Yorku, tak určitě i do Queensu

Newyorský Queens byl dlouho přehlíženou čtvrtí. Zastiňoval ho samozřejmě Manhattan, menší, ale nejslavnější z pěti částí New Yorku. Přesto se ale Queens v posledních letech drápe na výsluní. Jako houby po dešti tu rostou butikové hotely i pivovary, rozrůstá se umělecká scéna a spousta věcí se děje i okolo pobřeží. Z toho vyplývá jediné – jestli vyrážíte do New Yorku, navštivte i Queens. Queens je největší z newyorských čtvrtí. Žije tu přes dva miliony lidí, ale mnohem zajímavější než velikost populace je její etnická pestrost. V Queensu se skutečně sešli lidé ze všech koutů světa – tady je to opravdový tavicí kotlík. Chcete čísla? V Queensu najdete přes stovku různých národností, lidé…

Články

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku

Město, které nikdy nespí, toho za poslední rok zvládlo opravdu hodně. V roce 2014 odhalilo muzeum 9/11 Memorial svou desetitisícovou sbírku artefaktů, byla dokončena poslední část High Line a poprvé od roku 1910 se návštěvníci Coney Islandu mohou projet na horské dráze. Děje se tu tolik fascinujících věcí, že dokonce i velryby se vracejí. Na konci května 2015 se na Dolním Manhattanu otevře vyhlídková plošina nejvyšší budovy na západní polokouli. Nikdo nepotřebuje záminky, aby si zamluvil let do New Yorku na tento rok – nicméně deset vám jich přinášíme. Vyhlídka One World Observatory Největší (nebo alespoň nejvyšší) událostí roku…