Nepál – turistická perla Himálaje

© Andrea Sedláčková

Návštěva Federativní demokratické republiky Nepál, jak zní oficiální název země od sesazení posledního nepálského krále v polovině roku 2006, je naplněním cestovatelských snů každého, kdo na svých výpravách vyhledává přírodní krásy a rozmanitost cizích kultur. Některé oblasti byly ještě do 90. let minulého století pro cizince zcela nepřístupné. Svou rozlohou maličká země, pevně semknutá svými dvěma sousedy Indií a Čínou, v sobě skrývá potenciál pro prožití mimořádně silných zážitků.

Za vstupní bránu do Nepálu je bez nadsázky možné označit mezinárodní letiště v Káthmándú, kterým se do země dostává, zejména z Indie, největší počet turistů. Letiště překvapí skrovnými rozměry, ovšem po absolvování nezbytných vstupních procedur a zaplacení povinného víza můžete být do hodiny ubytovaní v jednom z turistických hotelů v centru města. Cesta taxíkem stále rušnějšími ulicemi vygraduje v Thamelu (obchodní a turistické čtvrti), kde jsou průjezdy mezi krámky místy tak úzké, že se auto sotva protlačí kolem chodců. Ať už jsou důvody pro návštěvu Nepálu jakékoli, nenajdete zde snad jediného cestovatele, který by nestrávil alespoň část své cesty v samotném Káthmándú a jeho okolí.


Pohled na Namche Bazar
Pohled na Namche Bazar @Lenka Skrbková

Káthmándú

Káthmándú je hlavním městem Nepálu s více než milionem obyvatel a nevídanou kulturní rozmanitostí. Hlavním zdrojem této pestrosti je multietnické složení obyvatelstva a také nekonfliktní soužití Nepálců s hinduistickým a buddhistickým vyznáním, kterého si můžete všimnout především v okolí kulturních a náboženských památek. Historické centrum ‒ náměstí Durbar ‒ je zároveň centrem náboženským. Náměstí vévodí starobylé pagody z 16. století a Královský palác. Většina památek byla postavena příslušníky královského rodu Mallů, který vládl zemi nepřetržitě téměř šest století. Pokud se při návštěvě Nepálu trefíte do období některého z mnoha náboženských svátků, určitě doporučuji návštěvu tohoto náměstí. Bývá zaplněno pestrobarevnými průvody, pouličními prodavači a kluky, kteří pouštějí z nejvyšších pater pagod papírové draky do neuvěřitelné výšky.


Stúpa Bódhnáth
Stúpa Bódhnáth @Barbara Angelová
 

Dalším z míst, které doporučuji nevynechat, je Boudhanath. Jedná o buddhistickou stúpu, která je největší stavbou tohoto typu mimo Tibet. Boudhanath je známý vysokým počtem gomp (buddhistických klášterů), které jsou roztroušeny v okolí stúpy a v přilehlých uličkách. Zároveň zde žije největší diaspora Tibeťanů v Nepálu. Trojlístek hlavních zajímavostí Káthmándú můžete doplnit krátkým výletem na Swajambhunáth, chrámový komplex rozkládající se na vršku nad Káthmándskou kotlinou. Podle pověsti ulpěl právě zde posvátný květ lotosu, když se ohromné jezero ovládané hadími božstvy Nágy měnilo v úrodné údolí. Dokladem rozšířeného uctívání hadích božstev jsou hojně užívaná zpodobnění hadů, většinou jako součást veřejných nádrží na vodu a kašen. Vrcholku vévodí zlatě ozdobená stúpa obklopená šikrami (svatyně ve tvaru kukuřičného klasu) a menšími pagodami. Mějte se však na pozoru před dotěrnými opicemi, které se nebojí vytrhnout vám v nestřeženém okamžiku z ruky müsli tyčinku nebo fotoaparát. Ne nadarmo se Swajambhunáthu přezdívá opičí vrch. Z vrcholku je zejména v podvečer neopakovatelný výhled na celé centrum města.


Střed dvou kultur
Střet dvou kultur @Miloslav Dvořáček

Hory

Jedním z největších lákadel Nepálu je návštěva horských oblastí. Každoročně jsou davy turistů přitahovány himálajskými vysokohorskými treky. A není se čemu divit. Ze čtrnácti osmitisícovek je jich v Nepálu možné vidět osm. Nejpopulárnější treky jsou velmi dobře zajištěny. Spát je možné v jednoduchých lodžiích, které poskytují dostatečné zázemí, výběr z několika jídel, za chladných večerů roztopená kamna a v mnohých případech za drobný příplatek i teplou sprchu. Při trekování projdete všemi výškovými pásmy ‒ od tropických pralesů v údolích plných pestrobarevných květů a poletujících motýlů přes horské jehličnaté lesy, horské bambusovo-rododendronové pralesy, kde není nemožné potkat například kabara pižmového nebo pestrobarevné bažanty, až po horské stepní polohy s pasoucími se mohutnými jaky a thary (horští jelínci). I v nejvyšších polohách můžete narazit na pišťuchy rejdící mezi kameny nebo na himalájské supy plachtící vysoko na obloze.

 
Stúpa a velikán Lhoce za zády
Stúpa a velikán Lhotse za zády @Valérie Wojnarová
 
Everest trek

Největší počet trekařů je přitahován do oblasti Solo Khumbu, domova pověstných šerpů, bez jejichž pomoci by nebyly první výstupy na osmitisícové vrcholy možné. Lákadlem oblasti Solo Khumbu je Mount Everest (tibetsky Džomolangma, nepálsky Sagarmátha), nejvyšší hora naší planety. Na úpatí této 8 848 metrů vysoké hory se mohou běžní turisté dostat až do výšky základního tábora na ledovci Khumbu. Pokud vám zbude dostatek sil pro výstup na jeden z vyhlídkových vrcholů na trase, je možné spatřit celkově čtyři osmitisícovky, což je pohled obvykle dopřávaný pouze profesionálním horolezcům.

 
Výstup do French Passu s Dhaulagiri za zády
Výstup do French Passu s Dhaulagiri za zády @Miloslav Dvořáček

Je z čeho vybírat

Dalším z oblíbených treků je okruh kolem masivu Annapúren, který vás provede jedním z nejkrásnějších horských údolí Nepálu. Postupně budete míjet horské vesničky obklopené rýžovými políčky, zahradami s jabloněmi a meruňkami, konopím nebo zeleninou, která se používá čerstvá v kuchyni vaší lodžie. Ani s přípravou výborného mátového čaje si Nepálci hlavu příliš nelámou. Jednoduše natrhají lístky kousek od domu u některého z potoků protékajícího okolo. Trek vás provede pod úpatím sedmitisícových vrcholů, ze kterých stékají ledovce, až do sedla 5 400 metrů vysoko a následně prudce spadne do vesničky Muktináth, proslavené posvátnými hinduistickými prameny. Očistná koupel, kterou zde můžete absolvovat, má údajně zázračné účinky.

Pokud Everest ani Annapúrna trek dostatečně neuspokojí vaši touhu po horách, můžete absolvovat například okruh kolem Manáslu. Ovšem patříte-li mezi opravdové trekařské „drsňáky“, jistě doceníte odlehlost treku kolem Dhaulágirí nebo oblasti Dolpo, kterou můžete absolvovat bez podpory nosičů „natěžko“, se stanem a vařičem na zádech. Milovníkům horských kol se nabízí třeba návštěva království Mustang a následné vyřádění se při sjezdu údolí řeky Kálí Gandakí.


Tržiště v Káthmándu
Tržiště v Káthmándú @Andrea Sedláčková

A je toho mnohem víc

Nepál ovšem není jenom Káthmándú a hory. V samém srdci Káthmándské kotliny se rozkládají další dvě královská města – Bhaktapur a Pátan – s centrálními náměstími Durbary plnými chrámů a hinduistických památek. Město Lumbiní na jihu země je jedním z nejposvátnějších buddhistických poutních míst a je považováno za nejpravděpodobnější místo narození prince Siddhárthy (Buddhy Šákjamuniho). Pokud vám už z památek třeští hlava a nohy jsou stále ještě ztuhlé po namáhavém treku, doporučuji oddech u jezera Phewa Tal v poklidném městě Pokhara nebo na pohodlné turistické chatě v Národním parku Čitvan. Návštěvu Čitvanu můžete obohatit vyjížďkou na slonech, procházkou džunglí nebo raftováním.


Pátan
Pátan @Barbara Andelová
 

Na závěr dovolené nezapomeňte navštívit jednu z mnoha restaurací nabízejících jídla nejen nepálské kuchyně, ale i indické, čínské a tibetské. Ručím vám za to, že bude z čeho vybírat.

Autorem článku je Martin Hajnala, dlouholetý průvodce CK Adventura. Více o zájezdech do Nepálu najdete na webových stránkách CK Adventura.

 

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace týkající se Nepálu? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Nepal. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Martin Hajnala/Adventura

Předchozí článek

Safari v národní rezervaci Masai Mara v Keňi - II. část

Další článek

Warwickshire: dějiny v srdci Anglie

Související články

Články

Indie s novou fazónou

Bombaj, úchvatné město, které rozhodně stojí za návštěvu! Nechte se oslnit městem, jenž je proslulým centrem módy a filmu. Navíc si Bombaj své turisty hýčká – kromě nového letištního terminálu vás po městě povozí nová klimatizovaná jednokolejka, z níž budete moci spatřit úchvatné stavby, které sahají až k nebi. Tato metropole si vás svou majestátností a jedinečností zcela jistě získá. Bombaj – „Maximální město“. Právě tímto trefným přídomkem nazval spisovatel Suketu Mehta Bombaj ve své knize. Bombaj, známé centrum módy, filmu a bankovnictví, je na vzestupu a v roce 2016 hodlá projít zkouškou dospělosti. Ptáte se proč? V tomto roce totiž Indie předstihne Čínu, neboť s její nejrychleji…

Články

Jak si užít a přežít Transsibiřskou magistrálu

Za oknem se míhají tisíce kilometrů lesů, čas od času se vynoří některé z měst. Tak vypadá cesta na konec světa, nebo alespoň na konec Ruska, vlakem Transsibiřské magistrály. Ale ve Vladivostoku nic nekončí. Vyrazit můžete až do čínského Pekingu. Cestování na této legendární železniční trati je dokonalým zážitkem a není divu, že láká stále více nadšenců. A nejen dobrodruhů, v luxusních vozech totiž zažijí přepych i ti nejzhýčkanější cestovatelé. Důležité je ale plánovat. Navzdory všem těm romantickým obrázkům, které si spojujeme s Transsibiřskou magistrálou, není to úplně jednoduchý výlet, při němž stačí jen naskočit do vlaku a jet. Potřebujete si promyslet trasu, zajistit si potřebná víza a koupit si jízdenky. Cesta z Moskvy do Vladivostoku…

Články

Jak cestovat nalehko – rady od mistra v balení

Malé a lehké zavazadlo je nezbytností pro každého světoběžníka, který chce minimalizovat chaos spojený s cestováním. S malým batohem můžete stihnout japonský vlak, který odjíždí opravdu přesně. Můžete se vtěsnat do jediného autobusu (či na jeho střechu) jedoucího do další vesnice v Indii. Nebo, jak jsme se dozvěděli, umožní vám kompaktní zavazadla v situaci, kdy se snažíte vyplatit svého průvodce z vězení, nacpat šest objemných cestovatelů do maličké rybářské loďky, jež vás doveze k bungalovu na opuštěném ostrově právě včas, abyste mohli sledovat západ slunce. Součástí balení jsou samozřejmě hluboce osobní rozhodnutí. Každý má svoje vlastní představy o pohodlí a stylu. Avšak pokud se budete držet několika jednoduchých, praxí osvědčených zásad cestování nalehko, můžete ušetřit na velikosti a váze. Ne vždy to sice zachrání vaši cestu, ale rozhodně tím ulehčíte…