Neobyčejná dobrodružství po celém světě

LP, Saltflats Bolivia

Pěší výlety, lezení, cykloturistika, surfování, kánoe... Pokud máte chuť na dobrodružství, existuje nespočet možností, jak prozkoumat zemi. A které z těchto adrenalinových zkušeností si nesmíte nechat ujít?

V tomto výňatku z Atlasu dobrodružství Lonely Planet se podíváme na akční cesty, které jsou charakteristické pro vybranou destinaci - od kajaku, přes mořské jeskyně ve Vietnamu, až po paragliding nad plážemi v Turecku.
 

Pohled z vyhlídky Angels Landing v Národním parku Zion, ze kterého se vám zamotá hlava. © evenfh / Getty Images

1. Neopouštějte USA bez…

Pěší turistika v Národním parku Zion se stezkou Angels Landing Trail  čítá pouze osm kilometrů, ale je naprosto nezapomenutelná. Posledních sto metrů vede úzkou zajištěnou cestou na piedestal uprostřed kaňonu s výhledem ze 460 metrů nad zemí na kaňon a jeho řeku Virgin. Tento zážitek nedoporučujeme lidem se slabým srdcem ani těm, kteří mají panickou hrůzu z výšek.

2. Neopouštějte Austrálii bez…

Projížďka na kole skrze Alpine Epic Trail dlouhý čtyřicet kilometrů v australském městě Mount Buller v kopcích státu Victoria stojí rozhodně za to. Tato cesta jako jediná v zemi totiž získala od Mezinárodní asociace pro horské jízdy na kolech (IMBA) oficiální status, že je opravdu „epická“. 
 
 

Kajak představuje skvělý způsob, jak se dostat do vietnamského mimořádného zálivu Halong Bay. © TonyNg / Shutterstock

3. Neopouštějte Vietnam bez…

Tentokrát vás zveme na jízdu na kajaku přes mořské jeskyně a oblouky v Halong Bay. Mnoho zdejších vyjížďkových lodí kajaky převáží, nebo si je lze pronajmout od místních provozovatelů a hotelů na ostrově Cat Ba Island. 

4. Neopouštějte Guatemalu bez…

Pěší šedesát kilometrů dlouhá trasa do džungle Petén vás dovede až k velkolepé zřícenině El Mirador - fascinujícímu převážně neodkrytému mayskému městu. Obrovská Mayská biosférická rezervace je jednou z nejvíce ekologicky rozmanitých oblastí na světě. Je také domovem obřím mravenečníkům, šarlatovým papouškům Ara, jaguárům, pumám a stovkám jedinečných rostlin a stromů.

Buddhistický chrámový komplex Borobudur je vrcholem návštěvy Indonésie. © Jokoleo / Getty Image

5. Neopouštějte Indonésii bez…

Výšlap na starobylý Borobudur. Největší buddhistický památník na světě vyčnívá svými mohutnými chrámovými věžemi, které se tyčí z údolí Kedu Plain. Vše je postavené na pozadí nespočetných vulkanických vrcholů, včetně stále aktivního Merapi.

6. Neopouštějte Brazílii bez…

V Brazílii si nenechte ujít tandemové rogalo z vrcholu Pedra Bonity přes Rio de Janeiro s přistáním na pláži pod ním. Zkontrolujte, zda je provozovatel certifikován brazilskou Asociací Hang-Gliding Association. 
 

Budete potřebovat výjimečné nastolení rovnováhy, abyste zvládli tuhle jízdu jako legendární rybáři z jezera Inle v Myanmaru. © Sergwsq / Getty Images

7. Neopouštějte Barmu bez…

Naučte se, jak pádlovat na skifu s jednou nohou nad jezerem Inle. Rybáři jsou zde známí tím, že na člunu drží balanc na jedné končetině, zatímco oběma rukama hází do vody své velké sítě. Věřte, že je to ještě obtížnější, než to vypadá.

8. Neopouštějte Kambodžu bez…

Jízda na kole okolo chrámu Angkor Wat by neměla chybět na vašem seznamu. Tato památka z dvanáctého století v blízkosti metropole Siem Reap stojí na seznamu Světového dědictví a je největším světovým náboženským místem. Vydejte se od rozpadající se věže na starobylou pagodu ke klidnému rybníku ponořeni do nekonečných pozitivních vibrací.

Island je jediným místem na světě, kde můžete prozkoumat magmatický krb sopky. © sergemi / Shutterstock

9. Neopouštějte Island bez…

Dobrodružství uvnitř vulkánu. Island je domovem jediné sopky světa, kterou lze prozkoumat zevnitř: Thrihnukagigur východně od hory Bláfjöll. Erupce neměla už 4000 let. Na cestu do nitra Země vás jako podzemní průzkumníky vezme otevřený výtah. Hloubka magmatické komory, do které jste spuštěni, dosahuje sto dvaceti metrů.
10. Neopouštějte Gruzii bez…
Paragliding po kavkazských horách je klidným zážitkem, který ve vás bude ještě dlouho po dosednutí zpátky na pevnou zem doznívat. Na výběr máte množství startovacích míst po celé zemi od 500 do 2500 metrů nad mořem. 

Madagaskarský národní park Ankarana je protkán jeskyněmi. © aaabbbccc / Shutterstock

11. Neopouštějte Madagaskar bez…

V Národním parku Ankarana můžete prozkoumat některé z jeho podzemních řek a jeskyní o délce sto čtyřiceti kilometrů. Počíhejte si i na krokodýly žijící v jeskyni.

12. Neopouštějte Japonsko bez…

Lyžování na hoře Fudži. V šintoismu představuje hora ztělesnění samotné přírody, pro buddhisty je to brána do jiného světa. Pokud se na ni vydáte lyžovat, zažijete něco zvláštního.  Mount Fuji má krásný kuželovitý tvar a je nejznámějším vrcholem v Japonsku.
 

Budete mít pocit, jako byste se projížděli po povrchu obřího zrcadla na solárních pláních Salar de Uyuni v Bolívii. © Olga_Gavrilova / Getty Images

13. Neopouštějte Bolívii bez…

Jízda na kole po největších solných pláních na světě, Salar de Uyuni, je matoucím, surrealistickým a zároveň nezapomenutelným zážitkem. Na obrovské bílé ploše se setkáte se s kameny Dalíesque, jasně zbarvenými horkými prameny a zázračnými koloniemi činčil a plameňáků.

14. Neopouštějte Laos bez…

Dobývání se na 100 Waterfalls Trek. Přístup vede přes vesnici Nong Khiaw a voda dosahující ke kotníkům vás bude neustále doprovázet na desetikilometrovém vzestupu, který zahrnuje lana a nerovné bambusové žebříky podél kaskádových vodopádů.
 

Paraglidisté získají pohled z ptačí perspektivy na nádhernou tureckou pláž Ölüdeniz. © Danita Delimont / Getty Images

15. Neopouštějte Turecko bez…

Nevynechejte ani paragliding z jednoho z nejvýznamnějších komerčních míst na světě na vrcholku hory Babadağ s výškou 1960 metrů. Je to 30-40 minutová vzrušující jízda zpátky dolů s přistáním na pláži Ölüdeniz připomínající obraz jako z perfektní pohlednice. Na horu vás vezme čtyřkolka, a jakmile budete stoupat, rozpumpuje se vám adrenalin v žilách. Následovat bude stručná instruktáž: Utíkej. Rychle. Nezastavuj! 

16. Neopouštějte Nikaraguu bez…

Vyzkoušejte vynikající potápění a šnorchlování kolem Corn Islands na Karibském pobřeží s vraky a útesy přístupnými z pláže.
 

Pohoří Tsodilo v distriktu Ngamiland v Botswaně řazené ke Světovému dědictví UNESCO je skutečným zážitkem. © Patrick Dieudonne / Getty Images

17. Neopouštějte Botswanu bez…

Při pěší turistice do posvátných kopců Tsodilo můžete prozkoumat některé ze čtyř tisíc prehistorických skalních maleb – objevíte venkovní galerii jako žádnou jinou.

18. Neopouštějte ostrov Samoa bez…

Vydejte se do podzemí do jedné z neuvěřitelných jeskyní na ostrově Samoa jakou je například Pa'ape'a na Upolu (s hojnou populací ptáků salangana polynéská) nebo neuvěřitelná podzemní lávová trubice vedoucí do podsvětí Dwarf’s Cave na Savai'i.
 

Ománský Wadi Ghul připomíná Obrovský kaňon s puklinou v Al Hadžar. © typhoonski / Getty Images

19. Neopouštějte Omán bez…

Objevte Džabal aš-Šám a Wadi Ghul přezdívaný ‘arabský Grand Canyon’ a zkuste sebrat odvahu na procházku po Balcony Walk okolo jeho okraje.

20. Neopouštějte Tahiti a Francouzskou Polynésii bez…

Vyzkoušejte pádlování  - životní styl ve Francouzské Polynésii. Máte možnost rozhodnout se pro tradiční zážitek z kánoe nebo zvolit pohodlí moderního mořského kajaku. Vezměte si s sebou i kempovací výstroj, abyste mohli objevit vlastní neobsazený kus ráje.
Získejte více inspirace, tipů a exkluzivních nabídek zaslaných přímo do vašeho e-mailu prostřednictvím našeho týdenního bulletinu.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Fotobonboniéra - REUNION

Další článek

Indická svatba

Související články

Články

Nejlepší místa na světě, kde ochutnat zvláštní lahůdky

Teď se můžeme přít o to, jakou největší bizarnost lze připravit k jídlu... 1. Ústřice Rocky Mountain, Montana, USA Mořské plody v Montaně? No, ne tak docela. Ústřice Rocky Mountain, kterým se říká také prérijní ústřice, telecí hranolky, kovbojský kaviár a „houpající se hovězí“, jsou ve skutečnosti smažená varlata mladých býčků. Jejich pojídání je tradicí mezi západními rančery,…

Články

Madagaskar jako země krále Jelimána - 3. část

Slunce odráží své paprsky od mořské hladiny. Rosí se mi čelo jen při letmém pohledu na tu nekonečnou modrou louži. Jen pár metrů chybí a vím, že smočím těch svých pět prstíků. Šťastná. Usmívám se na slunce a cestou si pohrávám se zrnky písku. Lechtají… Kate, Kate, vstávej… Ne, ještě ne, ještě chvilku, volám z polospánku. Usmívám se a tetelím blahem. No tak Kate, vstávej už!!! Stačí pouhým 5 sekund, než mi zamrzne úsměv na tváři a můj mozek zaregistruje, kde se nachází a co se vlastně děje.  Opět! Jo jo, začínám si zvykat… Asi mě to Madagaskar nakonec…

Články

Utečte hluku s neotřelými zážitky v Patagonii

Jako první vás v Patagonii uchvátí ticho. Vzápětí nato krajina – sněhem pokryté úpatí hor tyčící se k nebi jako šlehačková pěna, třpytivá jezera, akvamarínové kry, které plavou okolo obřích zubatých ledovců a rozbíjejí a otevírají cestu do modrých mléčných vod pod nimi. Tyto končiny lákají průzkumníky a horolezce už po staletí a přitom neslouží jen náročným trekařům. Patagonie dokáže odkrýt i svou něžnou stránku: projížďky na koních po zelených rančích, procházky borovicovými lesy, venkovské kulturní prohlídky po malých vesničkách, výlety lodí okolo ohromných ledovcových…

Články

TOP 10 podle Best in Travel 2020

Tipy na ta nejlepší místa, cesty i možnosti zodpovědného cestování pro příští rok. Jsou to ty nejlepší z nejlepších. Destinace přehlížené většinou cestovatelů i místa již známá, ale natolik lákavá, že se na ně rádi vrátíte. Právě vychází Best in Travel 2020 - seznam těch nejzajímavějších tipů od samotných tvůrců Lonely Planet. Požádali jsme o spolupráci naše přední autory a editory, oslovili svou online rodinu bloggerů a influencerů, a vyvolali bouřlivou debatu, na jejímž konci vznikl smysluplný seznam 10 zemí, 10 regionů, 10 měst a 10 tipů na místa s nejlepším poměrem cena – zážitek. Každé místo bylo vybráno díky své tématičnosti,…