Nejzásadnější pouliční jídla v Hanoji

Getty Images

Většina návštěvníků Hanoje ochutná nejznámější zdejší pokrmy, kterými jsou pho bo (tradiční vietnamská nudlová polévka s hovězím), bun cha (pečené vepřové s rýžovými nudlemi) a banh mi (bageta).

Ale mimo tato tři „B“ je gastronomická scéna metropole stejně rozmanitá jako dobrodružná. Zde představujeme nejlepší hanojská pouliční jídla jak pro odvážné, tak pro slabší žaludky.

Banh cuon patří k nejoblíbenějším levným snídaním © Fabienne Fong Yan / Lonely Planet

Banh cuon: dušené závitky z rýžového papíru

Zřejmě nejoblíbenější snídaně v severním Vietnamu. Závitky z rýžového papíru se obvykle plní mletým vepřovým a houbami, ale náplň mohou tvořit i vejce! Namáčejí se v rybí omáčce (nuoc mam) s čerstvými aromatickými bylinkami − což je ve vietnamské kuchyni základní surovina. Vychutnejte si je v podniku Banh Cuon Ba Xuan ve čtvrti Hoan Kiem, zatímco budete sledovat majitelku, jak obsluhuje obrovský parní hrnec a připravuje ty nejjemnější závitky. 

Miska bun oc, oblíbeného hanojského pokrmu © Emily Petsko / Lonely Planet

Bun oc: šnečí polévka s nudlemi

Zapomeňte na kuřecí či hovězí – klasickým hanojským jídlem je nudlová polévka s mořskými šneky. Standardní verzi tvoří tenké rýžové tenké nudle (bun), tofu, někdy hovězí a krabí maso a štědrá porce listové zeleniny, která patří k většině vietnamských pokrmů. Klíčovými ingrediencemi ve vývaru jsou rajčata, vinný ocet a pepř, které dodávají příjemný říz. Pokrm je v Hanoji k dostání všude, ale místní jistě doporučí ochutnat v uličce Ngo Sy Lien v podniku schovaném za stejnojmennou tržnicí ve čtvrti Ba Dinh. Dobré podniky s bun oc jsou v provozu výhradně večer, protože tehdy se tento pokrm tradičně podává. 

Lau: vietnamský hot pot (horký kotlík)

Nemůžete cestovat ve skupině a nechat si ujít hot pot! I když vás to může na první pohled vyděsit, možná je to nejsprávnější způsob, jak poznat hanojskou pouliční gastronomii. Sesedněte se kolem centrálního hrnce s bublajícím vývarem (často již připraveným s chutným kořením) a vhoďte do něj pořádné porce čerstvé zeleniny, masa a mořských plodů, na které máte zrovna chuť. Než se všechno uvaří, povzbuzujte se tradičním rýžovým vínem. Chcete-li zažít to pravé, zvolte Lau Hang Beo v ulici Tran Phu (čtvrť Ba Dinh). Pro ty nejodvážnější je u Západního jezera několik restaurací, které se specializují na žabí hot pot.

„Horký kotlík“ lau je skvělé pouliční jídlo © Fabienne Fong Yan / Lonely Planet

Grilování v hanojském duchu

Vyzbrojte se plastovým košíkem a kleštěmi; pouliční stánek s grilovaným jídlem trochu připomíná stánky na farmářských trzích, ale je tu víc sépií a kravských vemínek. Oblíbený gril ve Staré čtvrti na adrese 66 P Hang Bong má dobrý výběr zeleniny, masových kebabů a mořských plodů na jehle. Až si vyberete z tajemných druhů masa (nic není označeno), přitáhněte si stoličku a pusťte se do grilování u jednoho z malých hořáků umístěných u každého stolu. Další gril na adrese 61 P Quan Su nabízí chutná žebírka, glazovanou okru a roztomilé houby enoki (penízovky). 

Jedlíci vybírající maso a zeleninu ke grilování © Emily Petsko / Lonely Planet

Bun ca: nudlová polévka s rybami

Jen jedna z polévek rodiny „bun“ (s tenkými rýžovými nudlemi) s kousky smažené ryby. Běžně se jí k obědu a vývar se připravuje s listovou zeleninou, k níž patří i povíjnice (špenát) vodní − oblíbené listy, které se běžně smaží či vaří. Díky kombinaci aromatických bylinek, k nimž patří koriandr a kopr, je chuť vývaru jedinečná. Chcete-li okusit jednu z nejvoňavějších bun ca, zamiřte do podniku Bun Ca Van v ulici Quan Thanh ve čtvrti Ba Dinh. Požádejte o „thap cam“ (míchanou posýpku).

Banh xeo a nem lui: křehké palačinky a vepřové špízy na citronové trávě

Banh xeo je částečně palačinka, částečně lívanec a zcela vynikající. Hanojská verze slané pochoutky z rýžové mouky se plní krevetami a fazolovými klíčky a podává s různými druhy listové zeleniny, okurkou a kyselým mangem nebo papájou. K porcování křupavého banh xeo, který se spolu s dalšími přílohami může zabalit do rýžového papíru, dostanou jedlíci často k dispozici nůžky. Ve většině podniků, kde nabízejí banh xeo, připravují také nem lui, grilované vepřové klobásy, které jsou někdy podávané na „jehle“ z citronové trávy (voňatky citronové). Oblíbené jídlo, které se konzumuje obvykle večer, nabízí množství pouličních prodejců v P Doi Can ve čtvrti Ba Dinh.

Pouliční pokrm banh xeo © Emily Petsko / Lonely Planet

Mien xao luon: skleněné nudle s úhořem

Stejně jako na plátky nakrájené vepřové ucho je úhoř běžnou součástí vietnamských salátů. A nikdo nenabízí takový jako Dong Thinh na adrese 87 P Hang Dieu ve čtvrti Hoan Kiem. Ve zdejším mien xao luon se křehký úhoř mísí se smaženými skleněnými nudlemi, vejci a fazolovými klíčky. K dalším variantám patří mien tron (nudle s úhořem, okurkou a bylinkami) a chao luon (rýžová kaše s úhořem). Vitrína před vchodem je po okraj naplněná sušenými úhoři, což je vzhledem k zdejší návštěvnosti zcela pochopitelné. 

Banh da tron: míchané rýžové nudle

Za jedinečným gastronomickým zážitkem se vydejte do čtvrti Hoan Kiem na adresu 42C P Ly Thuong Kiet. Na kraji ulice uvidíte ženu, která má na tyči zavěšené dva košíky: v jednom je parní hrnec a v druhém suroviny. Nosí je každý den a většinou krmí hladové zaměstnance kanceláří během poledních přestávek. Její specialitou je banh da tron: tlusté ploché nudle s klobásou, smaženými rybími koláčky, tofu, arašídy a listovou zeleninou. Jinou možností jsou tenké skleněné nudle zvané mien.

Pouliční prodejce zalévá omáčkou misku s banh da tron © Emily Petsko / Lonely Planet

Banh tom: hanojské krevetové koláčky

Banh tom se připravují z batátů a krevet v těstíčku a podávají s rybí omáčkou a papájou, která je sladká a lehce pikantní. Tyto zlatavé smaženky pocházejí z oblasti Ho Tay u Západního jezera, kde se krevety loví. Dnes se však podávají v mnoha hanojských tržnicích. K nejvíce doporučovaným patří ty, jež nabízejí na začátku úzké uličky s pouličním občerstvením v tržnici Dong Xuan, která je největší ve Staré čtvrti. Nezapomeňte dorazit včas (před 11:30), protože stánek bývá rychle vyprodaný! Křupavé koláčky spláchněte sklenicí ledového sojového mléka.

Banh goi: křupavé vietnamské „empanadas“

Za dalšími smaženými dobrotami zamiřte do trochu odlehlejšího místa nedaleko proslulé Vlakové ulice. Zhruba na adrese 10 Ton That Thiep (čísla domů jsou v této oblasti přibližná) ve čtvrti Ba Dinh je stánek s pouličním jídlem, kde prodávají banh goi − nadýchané taštičky s mletým vepřovým, Jidášovým uchem, tenkými nudlemi a křepelčím vejcem −, ale také ha cao (smažené knedlíčky), banh pho mai (smažené sýrové tyčinky) a nem chua ran (smažené kvašené klobásy). Provozovna je zákazníkům k dispozici pouze od 15 do 19 hodin.

Stánek nabízející taštičky banh goi © Emily Petsko / Lonely Planet

My ga tan: kuřecí nudlová polévka v bylinkovém vývaru

My ga tan je jedním z nejstrašidelnějších hanojských jídel. Ale až překonáte šok z toho, že na vás z polévky zírá kuřecí hlava, zjistíte, že je to vydatný a chutný pokrm. Hosté mají na výběr ze dvou variant: „běžného“ kuřete nebo miniaturního (a o něco dražšího) kuřete zvaného díky černé kůži „černá hedvábnička“. Kuřata se pěchují do prázdných plechovek od limonád a piva s aromatickými čínskými bylinkami. Poté se plechovky umístí nad teplo tak, aby maso během dušení nasáklo chutě a vůně. Do vývaru se přidají vaječné nudle (my) a Vietnamci přísahají na léčivé účinky polévky. Nejlepší ve městě nabízí restaurace Quan Cay Si na adrese 29 Tong Duy Tan ve čtvrti Hoan Kiem.

Kuřata s bylinkami dušená v plechovkách pro pokrm my ga tan © Emily Petsko / Lonely Planet

Che: pestrá sladká polévka jako dezert

Chcete-li zakončit něčím sladkým, ochutnejte che, „sladkou polévku“, která se skládá z vrstev pasty z červených fazolí a fazolí mungo, lepkavých rýžových kuliček ve škrobu a kostiček z bylinkového želé, přelitých sirupem a posypaných strouhaným kokosem. Toto je hanojská verze, ale che objevíte v různých variantách po celé zemi. O večerech a víkendech přetéká Stará čtvrť omladinou, která srká citronový čaj, zobe slunečnicová semínka a shromažďuje se v podnicích nabízejících che. K těm doporučovaným patří Xoi Che Ba Thin na adrese 1 Bat Dan ve čtvrti Hoan Kiem. Objednejte si míchanou che thap cam a nezapomeňte se ujistit, že vám ji podají s jasmínovým sirupem, který je proslulý po celém městě.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

TOP 5 mayských ruin, které neminout v jižním Mexiku

Další článek

LP Magazine 06/2022

Související články

Články

Putování po severním Vietnamu

Severní Vietnam může být jednou z nejzajímavějších destinací Jihovýchodní Asie, kterou kdy navštívíte. Ať to jsou už levné letenky do země, vynikající čerstvé a levné jídlo, zajímavý venkov, překrásná příroda, divoké projížďky na skútru, případně milí obyvatelé, Vietnamci, ke kterým máme tak blízko, a přitom nám jsou stále trochu vzdálení. Důvodů, proč se vydat na putování po severním Vietnamu je zkrátka hodně. Trocha chaosu v hlavním městě Příjezd do hlavního města Hanoj může být ze začátku mírně šokující. Doprava je totiž poněkud hustší, neboť snad každý Vietnamec vlastní skútr či menší motorku, a občas se stává, že kromě silnice jezdí i po chodníku. Ale je to chaos, který si každý cestovatel brzy zamiluje…

Články

Co, kdy a jak, když vyrážím s báglem na měsíc do Vietnamu? - I. část

Jedním z důvodů, proč jsou výlety do Vietnamu (i mimo hlavní města) v poslední době mezi cestovateli tak oblíbené, je i to, že si zde člověk nepřipadá jako turista určený všude jinde po světě k totálnímu finančnímu „vyšťavení“ (ba oholení na kost) a davy okolo něj neustále nestojí s napřaženou rukou a za sebemenší drobnost nepožadují tučný bakšiš. Co si vzít do Vietnamu zcela určitě? Tak či onak, když už se člověk odhodlá vyrazit do ciziny, je tomu většinou tak, že má s sebou obrovský batoh a do něj nacpaný takový objem vybavení a jídla, že si nezadá ani s tříměsíční výpravou na Mount Everest. Jak se ale vzápětí můžete přesvědčit sami, pro cesty…

Články

Vietnam není jen phở a bún chả...

Vietnam je vysoko na seznamu zemí, kterou navštívit, snad každého opravdového cestovatele. Vyplatí se jej nejen zažít, ale především ochutnat. A to doslova na každém kroku. Jeho výtečnou kuchyni musíte jednoduše vyzkoušet všemi smysly, protože žádný popis nebude tak dobrý, jako jídlo, které vám naservírují na místě. Kromě rýže, nudlí, masa a zeleniny na milion výtečných způsobů vám místní připraví také pokrmy, které (nejen) Evropany možná trochu zaskočí. Jaká netradiční jídla jsou pro Vietnam typická a ve kterých částech země je můžete ochutnat? Mam tom – Omáčka s krevetami Vietnamci ji mají opravdu v oblibě. Před návštěvou Vietnamu o ní ale pravděpodobně slyšel málokdo. K výrobě se používají malé krevety a sůl, které díky fermentaci získají tmavě…

Články

Trojlístok centrálneho Vietnamu - Hue, Hoi An a Da Nang

Ázijský Vietnam je mimoriadne príťažlivou krajinou. Od severného Hanoja po južný Saigon meria viac než dve tisíc kilometrov a tak ho tvorí niekoľko farbených a exotických svetov. Najbohatším regiónom Vietnamu z hľadiska turizmu je jeho centrálna časť, ktorá v sebe ukrýva poklady akými sú cisárske Hue, rozprávkový Hoi An či moderný Da Nang s Mramorovou horou. Každé z miest vtiahne návštevníka svojim vlastným príbehom a ten si po čase uvedomí ako veľmi si túto juhovýchodoázijskú krajinu zamiloval. V strede Vietnamu Ak sa vo Vietname spomenie mesto známe ako Hue, každý si pod ním predstaví Zakázané mesto, ktoré obýval cisár so svojou rozvetvenou rodinou a cisárskym dvorom. Stalo sa synonymom pre vznešenú históriu ázijskej krajiny a stopy nedávnych dejín tu nájdeme aj dnes. Hue leží takmer v…