Většina návštěvníků Hanoje ochutná nejznámější zdejší pokrmy, kterými jsou pho bo (tradiční vietnamská nudlová polévka s hovězím), bun cha (pečené vepřové s rýžovými nudlemi) a banh mi (bageta).
Ale mimo tato tři „B“ je gastronomická scéna metropole stejně rozmanitá jako dobrodružná. Zde představujeme nejlepší hanojská pouliční jídla jak pro odvážné, tak pro slabší žaludky.
![](assets/gallery/35/Nejzásadnější pouliční jídla v Hanoji/hanoi_1_anh_cuon.jpg)
Banh cuon: dušené závitky z rýžového papíru
Zřejmě nejoblíbenější snídaně v severním Vietnamu. Závitky z rýžového papíru se obvykle plní mletým vepřovým a houbami, ale náplň mohou tvořit i vejce! Namáčejí se v rybí omáčce (nuoc mam) s čerstvými aromatickými bylinkami − což je ve vietnamské kuchyni základní surovina. Vychutnejte si je v podniku Banh Cuon Ba Xuan ve čtvrti Hoan Kiem, zatímco budete sledovat majitelku, jak obsluhuje obrovský parní hrnec a připravuje ty nejjemnější závitky.
![](assets/gallery/35/Nejzásadnější pouliční jídla v Hanoji/hanoi_2_hanoi_food_bun_oc.jpg)
Bun oc: šnečí polévka s nudlemi
Zapomeňte na kuřecí či hovězí – klasickým hanojským jídlem je nudlová polévka s mořskými šneky. Standardní verzi tvoří tenké rýžové tenké nudle (bun), tofu, někdy hovězí a krabí maso a štědrá porce listové zeleniny, která patří k většině vietnamských pokrmů. Klíčovými ingrediencemi ve vývaru jsou rajčata, vinný ocet a pepř, které dodávají příjemný říz. Pokrm je v Hanoji k dostání všude, ale místní jistě doporučí ochutnat v uličce Ngo Sy Lien v podniku schovaném za stejnojmennou tržnicí ve čtvrti Ba Dinh. Dobré podniky s bun oc jsou v provozu výhradně večer, protože tehdy se tento pokrm tradičně podává.
Lau: vietnamský hot pot (horký kotlík)
Nemůžete cestovat ve skupině a nechat si ujít hot pot! I když vás to může na první pohled vyděsit, možná je to nejsprávnější způsob, jak poznat hanojskou pouliční gastronomii. Sesedněte se kolem centrálního hrnce s bublajícím vývarem (často již připraveným s chutným kořením) a vhoďte do něj pořádné porce čerstvé zeleniny, masa a mořských plodů, na které máte zrovna chuť. Než se všechno uvaří, povzbuzujte se tradičním rýžovým vínem. Chcete-li zažít to pravé, zvolte Lau Hang Beo v ulici Tran Phu (čtvrť Ba Dinh). Pro ty nejodvážnější je u Západního jezera několik restaurací, které se specializují na žabí hot pot.
![](assets/gallery/35/Nejzásadnější pouliční jídla v Hanoji/hanoi_3_lau_hot_pot_1_.jpg)
Grilování v hanojském duchu
Vyzbrojte se plastovým košíkem a kleštěmi; pouliční stánek s grilovaným jídlem trochu připomíná stánky na farmářských trzích, ale je tu víc sépií a kravských vemínek. Oblíbený gril ve Staré čtvrti na adrese 66 P Hang Bong má dobrý výběr zeleniny, masových kebabů a mořských plodů na jehle. Až si vyberete z tajemných druhů masa (nic není označeno), přitáhněte si stoličku a pusťte se do grilování u jednoho z malých hořáků umístěných u každého stolu. Další gril na adrese 61 P Quan Su nabízí chutná žebírka, glazovanou okru a roztomilé houby enoki (penízovky).
![](assets/gallery/35/Nejzásadnější pouliční jídla v Hanoji/hanoi_4_hanoi_food_bbq.jpg)
Bun ca: nudlová polévka s rybami
Jen jedna z polévek rodiny „bun“ (s tenkými rýžovými nudlemi) s kousky smažené ryby. Běžně se jí k obědu a vývar se připravuje s listovou zeleninou, k níž patří i povíjnice (špenát) vodní − oblíbené listy, které se běžně smaží či vaří. Díky kombinaci aromatických bylinek, k nimž patří koriandr a kopr, je chuť vývaru jedinečná. Chcete-li okusit jednu z nejvoňavějších bun ca, zamiřte do podniku Bun Ca Van v ulici Quan Thanh ve čtvrti Ba Dinh. Požádejte o „thap cam“ (míchanou posýpku).
Banh xeo a nem lui: křehké palačinky a vepřové špízy na citronové trávě
Banh xeo je částečně palačinka, částečně lívanec a zcela vynikající. Hanojská verze slané pochoutky z rýžové mouky se plní krevetami a fazolovými klíčky a podává s různými druhy listové zeleniny, okurkou a kyselým mangem nebo papájou. K porcování křupavého banh xeo, který se spolu s dalšími přílohami může zabalit do rýžového papíru, dostanou jedlíci často k dispozici nůžky. Ve většině podniků, kde nabízejí banh xeo, připravují také nem lui, grilované vepřové klobásy, které jsou někdy podávané na „jehle“ z citronové trávy (voňatky citronové). Oblíbené jídlo, které se konzumuje obvykle večer, nabízí množství pouličních prodejců v P Doi Can ve čtvrti Ba Dinh.
![](assets/gallery/35/Nejzásadnější pouliční jídla v Hanoji/hanoi_5_hanoi_food_banh_xeo.jpg)
Mien xao luon: skleněné nudle s úhořem
Stejně jako na plátky nakrájené vepřové ucho je úhoř běžnou součástí vietnamských salátů. A nikdo nenabízí takový jako Dong Thinh na adrese 87 P Hang Dieu ve čtvrti Hoan Kiem. Ve zdejším mien xao luon se křehký úhoř mísí se smaženými skleněnými nudlemi, vejci a fazolovými klíčky. K dalším variantám patří mien tron (nudle s úhořem, okurkou a bylinkami) a chao luon (rýžová kaše s úhořem). Vitrína před vchodem je po okraj naplněná sušenými úhoři, což je vzhledem k zdejší návštěvnosti zcela pochopitelné.
Banh da tron: míchané rýžové nudle
Za jedinečným gastronomickým zážitkem se vydejte do čtvrti Hoan Kiem na adresu 42C P Ly Thuong Kiet. Na kraji ulice uvidíte ženu, která má na tyči zavěšené dva košíky: v jednom je parní hrnec a v druhém suroviny. Nosí je každý den a většinou krmí hladové zaměstnance kanceláří během poledních přestávek. Její specialitou je banh da tron: tlusté ploché nudle s klobásou, smaženými rybími koláčky, tofu, arašídy a listovou zeleninou. Jinou možností jsou tenké skleněné nudle zvané mien.
![](assets/gallery/35/Nejzásadnější pouliční jídla v Hanoji/hanoi_6_hanoi_food_banh_da_tron.jpg)
Banh tom: hanojské krevetové koláčky
Banh tom se připravují z batátů a krevet v těstíčku a podávají s rybí omáčkou a papájou, která je sladká a lehce pikantní. Tyto zlatavé smaženky pocházejí z oblasti Ho Tay u Západního jezera, kde se krevety loví. Dnes se však podávají v mnoha hanojských tržnicích. K nejvíce doporučovaným patří ty, jež nabízejí na začátku úzké uličky s pouličním občerstvením v tržnici Dong Xuan, která je největší ve Staré čtvrti. Nezapomeňte dorazit včas (před 11:30), protože stánek bývá rychle vyprodaný! Křupavé koláčky spláchněte sklenicí ledového sojového mléka.
Banh goi: křupavé vietnamské „empanadas“
Za dalšími smaženými dobrotami zamiřte do trochu odlehlejšího místa nedaleko proslulé Vlakové ulice. Zhruba na adrese 10 Ton That Thiep (čísla domů jsou v této oblasti přibližná) ve čtvrti Ba Dinh je stánek s pouličním jídlem, kde prodávají banh goi − nadýchané taštičky s mletým vepřovým, Jidášovým uchem, tenkými nudlemi a křepelčím vejcem −, ale také ha cao (smažené knedlíčky), banh pho mai (smažené sýrové tyčinky) a nem chua ran (smažené kvašené klobásy). Provozovna je zákazníkům k dispozici pouze od 15 do 19 hodin.
![](assets/gallery/35/Nejzásadnější pouliční jídla v Hanoji/hanoi_7_hanoi_food_banh_ghoi.jpg)
My ga tan: kuřecí nudlová polévka v bylinkovém vývaru
My ga tan je jedním z nejstrašidelnějších hanojských jídel. Ale až překonáte šok z toho, že na vás z polévky zírá kuřecí hlava, zjistíte, že je to vydatný a chutný pokrm. Hosté mají na výběr ze dvou variant: „běžného“ kuřete nebo miniaturního (a o něco dražšího) kuřete zvaného díky černé kůži „černá hedvábnička“. Kuřata se pěchují do prázdných plechovek od limonád a piva s aromatickými čínskými bylinkami. Poté se plechovky umístí nad teplo tak, aby maso během dušení nasáklo chutě a vůně. Do vývaru se přidají vaječné nudle (my) a Vietnamci přísahají na léčivé účinky polévky. Nejlepší ve městě nabízí restaurace Quan Cay Si na adrese 29 Tong Duy Tan ve čtvrti Hoan Kiem.
![](assets/gallery/35/Nejzásadnější pouliční jídla v Hanoji/hanoi_8_hanoi_food_my_ga_tan.jpg)
Che: pestrá sladká polévka jako dezert
Chcete-li zakončit něčím sladkým, ochutnejte che, „sladkou polévku“, která se skládá z vrstev pasty z červených fazolí a fazolí mungo, lepkavých rýžových kuliček ve škrobu a kostiček z bylinkového želé, přelitých sirupem a posypaných strouhaným kokosem. Toto je hanojská verze, ale che objevíte v různých variantách po celé zemi. O večerech a víkendech přetéká Stará čtvrť omladinou, která srká citronový čaj, zobe slunečnicová semínka a shromažďuje se v podnicích nabízejících che. K těm doporučovaným patří Xoi Che Ba Thin na adrese 1 Bat Dan ve čtvrti Hoan Kiem. Objednejte si míchanou che thap cam a nezapomeňte se ujistit, že vám ji podají s jasmínovým sirupem, který je proslulý po celém městě.
Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce.
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.