Většina návštěvníků Hanoje ochutná nejznámější zdejší pokrmy, kterými jsou pho bo (tradiční vietnamská nudlová polévka s hovězím), bun cha (pečené vepřové s rýžovými nudlemi) a banh mi (bageta).
Ale mimo tato tři „B“ je gastronomická scéna metropole stejně rozmanitá jako dobrodružná. Zde představujeme nejlepší hanojská pouliční jídla jak pro odvážné, tak pro slabší žaludky.
Banh cuon: dušené závitky z rýžového papíru
Zřejmě nejoblíbenější snídaně v severním Vietnamu. Závitky z rýžového papíru se obvykle plní mletým vepřovým a houbami, ale náplň mohou tvořit i vejce! Namáčejí se v rybí omáčce (nuoc mam) s čerstvými aromatickými bylinkami − což je ve vietnamské kuchyni základní surovina. Vychutnejte si je v podniku Banh Cuon Ba Xuan ve čtvrti Hoan Kiem, zatímco budete sledovat majitelku, jak obsluhuje obrovský parní hrnec a připravuje ty nejjemnější závitky.
Bun oc: šnečí polévka s nudlemi
Zapomeňte na kuřecí či hovězí – klasickým hanojským jídlem je nudlová polévka s mořskými šneky. Standardní verzi tvoří tenké rýžové tenké nudle (bun), tofu, někdy hovězí a krabí maso a štědrá porce listové zeleniny, která patří k většině vietnamských pokrmů. Klíčovými ingrediencemi ve vývaru jsou rajčata, vinný ocet a pepř, které dodávají příjemný říz. Pokrm je v Hanoji k dostání všude, ale místní jistě doporučí ochutnat v uličce Ngo Sy Lien v podniku schovaném za stejnojmennou tržnicí ve čtvrti Ba Dinh. Dobré podniky s bun oc jsou v provozu výhradně večer, protože tehdy se tento pokrm tradičně podává.
Lau: vietnamský hot pot (horký kotlík)
Nemůžete cestovat ve skupině a nechat si ujít hot pot! I když vás to může na první pohled vyděsit, možná je to nejsprávnější způsob, jak poznat hanojskou pouliční gastronomii. Sesedněte se kolem centrálního hrnce s bublajícím vývarem (často již připraveným s chutným kořením) a vhoďte do něj pořádné porce čerstvé zeleniny, masa a mořských plodů, na které máte zrovna chuť. Než se všechno uvaří, povzbuzujte se tradičním rýžovým vínem. Chcete-li zažít to pravé, zvolte Lau Hang Beo v ulici Tran Phu (čtvrť Ba Dinh). Pro ty nejodvážnější je u Západního jezera několik restaurací, které se specializují na žabí hot pot.
Grilování v hanojském duchu
Vyzbrojte se plastovým košíkem a kleštěmi; pouliční stánek s grilovaným jídlem trochu připomíná stánky na farmářských trzích, ale je tu víc sépií a kravských vemínek. Oblíbený gril ve Staré čtvrti na adrese 66 P Hang Bong má dobrý výběr zeleniny, masových kebabů a mořských plodů na jehle. Až si vyberete z tajemných druhů masa (nic není označeno), přitáhněte si stoličku a pusťte se do grilování u jednoho z malých hořáků umístěných u každého stolu. Další gril na adrese 61 P Quan Su nabízí chutná žebírka, glazovanou okru a roztomilé houby enoki (penízovky).
Bun ca: nudlová polévka s rybami
Jen jedna z polévek rodiny „bun“ (s tenkými rýžovými nudlemi) s kousky smažené ryby. Běžně se jí k obědu a vývar se připravuje s listovou zeleninou, k níž patří i povíjnice (špenát) vodní − oblíbené listy, které se běžně smaží či vaří. Díky kombinaci aromatických bylinek, k nimž patří koriandr a kopr, je chuť vývaru jedinečná. Chcete-li okusit jednu z nejvoňavějších bun ca, zamiřte do podniku Bun Ca Van v ulici Quan Thanh ve čtvrti Ba Dinh. Požádejte o „thap cam“ (míchanou posýpku).
Banh xeo a nem lui: křehké palačinky a vepřové špízy na citronové trávě
Banh xeo je částečně palačinka, částečně lívanec a zcela vynikající. Hanojská verze slané pochoutky z rýžové mouky se plní krevetami a fazolovými klíčky a podává s různými druhy listové zeleniny, okurkou a kyselým mangem nebo papájou. K porcování křupavého banh xeo, který se spolu s dalšími přílohami může zabalit do rýžového papíru, dostanou jedlíci často k dispozici nůžky. Ve většině podniků, kde nabízejí banh xeo, připravují také nem lui, grilované vepřové klobásy, které jsou někdy podávané na „jehle“ z citronové trávy (voňatky citronové). Oblíbené jídlo, které se konzumuje obvykle večer, nabízí množství pouličních prodejců v P Doi Can ve čtvrti Ba Dinh.
Mien xao luon: skleněné nudle s úhořem
Stejně jako na plátky nakrájené vepřové ucho je úhoř běžnou součástí vietnamských salátů. A nikdo nenabízí takový jako Dong Thinh na adrese 87 P Hang Dieu ve čtvrti Hoan Kiem. Ve zdejším mien xao luon se křehký úhoř mísí se smaženými skleněnými nudlemi, vejci a fazolovými klíčky. K dalším variantám patří mien tron (nudle s úhořem, okurkou a bylinkami) a chao luon (rýžová kaše s úhořem). Vitrína před vchodem je po okraj naplněná sušenými úhoři, což je vzhledem k zdejší návštěvnosti zcela pochopitelné.
Banh da tron: míchané rýžové nudle
Za jedinečným gastronomickým zážitkem se vydejte do čtvrti Hoan Kiem na adresu 42C P Ly Thuong Kiet. Na kraji ulice uvidíte ženu, která má na tyči zavěšené dva košíky: v jednom je parní hrnec a v druhém suroviny. Nosí je každý den a většinou krmí hladové zaměstnance kanceláří během poledních přestávek. Její specialitou je banh da tron: tlusté ploché nudle s klobásou, smaženými rybími koláčky, tofu, arašídy a listovou zeleninou. Jinou možností jsou tenké skleněné nudle zvané mien.
Banh tom: hanojské krevetové koláčky
Banh tom se připravují z batátů a krevet v těstíčku a podávají s rybí omáčkou a papájou, která je sladká a lehce pikantní. Tyto zlatavé smaženky pocházejí z oblasti Ho Tay u Západního jezera, kde se krevety loví. Dnes se však podávají v mnoha hanojských tržnicích. K nejvíce doporučovaným patří ty, jež nabízejí na začátku úzké uličky s pouličním občerstvením v tržnici Dong Xuan, která je největší ve Staré čtvrti. Nezapomeňte dorazit včas (před 11:30), protože stánek bývá rychle vyprodaný! Křupavé koláčky spláchněte sklenicí ledového sojového mléka.
Banh goi: křupavé vietnamské „empanadas“
Za dalšími smaženými dobrotami zamiřte do trochu odlehlejšího místa nedaleko proslulé Vlakové ulice. Zhruba na adrese 10 Ton That Thiep (čísla domů jsou v této oblasti přibližná) ve čtvrti Ba Dinh je stánek s pouličním jídlem, kde prodávají banh goi − nadýchané taštičky s mletým vepřovým, Jidášovým uchem, tenkými nudlemi a křepelčím vejcem −, ale také ha cao (smažené knedlíčky), banh pho mai (smažené sýrové tyčinky) a nem chua ran (smažené kvašené klobásy). Provozovna je zákazníkům k dispozici pouze od 15 do 19 hodin.
My ga tan: kuřecí nudlová polévka v bylinkovém vývaru
My ga tan je jedním z nejstrašidelnějších hanojských jídel. Ale až překonáte šok z toho, že na vás z polévky zírá kuřecí hlava, zjistíte, že je to vydatný a chutný pokrm. Hosté mají na výběr ze dvou variant: „běžného“ kuřete nebo miniaturního (a o něco dražšího) kuřete zvaného díky černé kůži „černá hedvábnička“. Kuřata se pěchují do prázdných plechovek od limonád a piva s aromatickými čínskými bylinkami. Poté se plechovky umístí nad teplo tak, aby maso během dušení nasáklo chutě a vůně. Do vývaru se přidají vaječné nudle (my) a Vietnamci přísahají na léčivé účinky polévky. Nejlepší ve městě nabízí restaurace Quan Cay Si na adrese 29 Tong Duy Tan ve čtvrti Hoan Kiem.
Che: pestrá sladká polévka jako dezert
Chcete-li zakončit něčím sladkým, ochutnejte che, „sladkou polévku“, která se skládá z vrstev pasty z červených fazolí a fazolí mungo, lepkavých rýžových kuliček ve škrobu a kostiček z bylinkového želé, přelitých sirupem a posypaných strouhaným kokosem. Toto je hanojská verze, ale che objevíte v různých variantách po celé zemi. O večerech a víkendech přetéká Stará čtvrť omladinou, která srká citronový čaj, zobe slunečnicová semínka a shromažďuje se v podnicích nabízejících che. K těm doporučovaným patří Xoi Che Ba Thin na adrese 1 Bat Dan ve čtvrti Hoan Kiem. Objednejte si míchanou che thap cam a nezapomeňte se ujistit, že vám ji podají s jasmínovým sirupem, který je proslulý po celém městě.
Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce.
Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.