Největší skvosty světové architektury

© Getty

Když cestujeme, často to bývá kvůli tomu, abychom viděli nějakou stavbu - Taj Mahal, Šikmou věž v Pise, Eiffelovku... S oblibou pak vyfotíme sami sebe před danou budovou a - řekněme si to upřímně – s radostí si návštěvu tohoto místa "odškrtneme" ze seznamu svých turistických cílů. Ale proč? Protože stavby jsou nekonečně fascinujícími objekty krásy, symboly své doby a znaky lidského úsilí.

Vezme vás na ohromující cestu po originálních a nádherných stavbách světa. Je to výběr pokrývající širokou škálu od klasických, historických "must-see" lokalit, po zázraky moderní architektury. Obsahuje přesně to, co světoznámý architekt Frank Lloyd Wright nazval "matkou umění" a „duší civilizace“.

Architektura_Petra
Petra, populární filmařská lokalita, vás nechá zírat s otevřenou pusou i v reálném životě
© Mark Read / Lonely Planet

Petra, Jordánsko

Postavena: 400 př. n. l. – 106 n.l.

Dnes je Petra známá zejména díky svému účinkování ve filmu Indiana Jones a poslední křížová výprava, ale ve skutečnosti je jako skok do hlubin historie, rámovaný překrásnou paletou barev. Starobylé město vytesané v růžovo-rudé skále, která tvoří proslulý, skoro dva kilometry dlouhý, pískovcový kaňon Sig (úzká soutěska, vedoucí přímo k hrobce s mohutným portálem, známé Al Khazneh, neboli Pokladnici), je tou nejpopulárnější částí, ale celé skalní město toho nabízí mnohem, mnohem víc. Pokud se vydáte mezi hrobky a chrámy, budete nasávat historii kilometr za kilometrem a dojem, že se nacházíte u opravdového divu světa, ve vás bude sílit s každým dalším krokem víc a víc.

Architektura_Geghard
Klášter Geghard stojí na úchvatném místě na úpatí arménských hor © Takepicsforfun / Getty Images

Klášter Geghard, Goght, Arménie 

Postaven: 4. – 13. století

Kostel vytesaný do skály je vždy výjimečný zážitek a starověký klášterní komplex Geghard v údolí Upper Azat Valley jich má hned několik. Klášter byl původně jen malou jeskynní kaplí, kterou svatý Řehoř vysvětil a udržoval ve 4. století. Možná i díky své úžasné lokalitě uprostřed tyčících se skal a v soutěsce řeky Azat, se později klášter stal duchovním a kulturním centrem středověké Arménie. Název Geghard znamená „kopí“ a souvisí s biblickým římským kopím, jímž byl raněn Ježíš Kristus na kříži, a které bývalo umístěno právě v tomto klášteře (což by mohlo potěšit fanoušky knih Dana Browna). V současné době jej zde bohužel nenajdete, bylo převezeno do katedrály v Ečmiadzinu, sídla Arménské apoštolské církve.

Architektura_IstanbulV istanbuslkém chrámu Hagia Sofia spatříte dlouhou a dramatickou historii regionu pěkně pohromadě na jednom místě © Artur Bogacki / 500PX

Hagia Sofia, Istanbul, Turecko

Postavena: 537 s přestavbami až do současnosti

Tento nádherný "skarabeus", nepřehlédnutelně vystupující ze siluety Istanbulu, je jednou z nejdůležitějších staveb světa: někdejší náboženské centrum Byzantské říše, posléze přestavěno na osmanskou mešitu a v dnešních dnech významné muzeum. Tento svatostánek přečkal celé věky a každý z nich se na něm podepsal. Asi nejvýraznějším stavitelským počinem a skutečným mistrovským dílem je především kopule, která jako by překlenula věky mezi érou Římanů a křesťanů. Když byla dostavěna, císař Justinián údajně prohlásil: „Šalamoune, nyní jsem tě překonal.“ Zaznamenané to sice nikde není, ale i tak se tato citace objevuje velmi často… 

Architektura_Lincoln
Lincolnská katedrála není v Anglii největší, ale určitě je jedna z nejúžasnějších
© Alastair Wallace / Shutterstock

Lincolnská katedrála Lincoln, Anglie

Postavena: 1073 s úpravami do současnosti

Je to sice až třetí největší katedrála v Anglii, ale mnozí (včetně spisovatele a uměleckého kritika Johna Ruskina, který ji nazval nejcennějším architektonickým skvostem Britských ostrovů) si myslí, že je nejkrásnější. Jejích dokonalostí se nabízí hned několik: Tři věže, které shlížejí na okolní roviny a v roce 1311, když byly dokončeny, překonaly Velkou pyramidu v Gíze a katedrála se tak stala nejvyšší stavbou světa. Nepřehlédnutelná je také poloha katedrály trůnící na vrcholku malebného kopce Steep Hill, anebo bohatá sbírka středověkého anglického umění, včetně jedné z kopií Magna Carta Libertatum, neboli Velké listiny práv a svobod z roku 1215. Zkrátka anglický sen. 

Architektura_BrazílieBarevná koloniální architektura dominuje vzhledu salvadorské čtvrti Pelourinho v Brazílii © Thiago Leite / Shutterstock

Pelourinho, Salvador, Brazílie

Postaveno: asi 1550 – 1600

Pelourinho nebo Pelô, stará čtvrť města Salvador, má zvláštní atmosféru – navzdory jeho dnešnímu půvabu se tu totiž v době temného středověku děla ukrutná zvěrstva. Pelourinho znamená „pranýř“ a zde stával v podobě vysokého sloupu, u nějž byli mučeni vězni a v dobách kolonizace především otroci. Tyto hrůzy jsou naštěstí minulostí a strmé, dlážděné uličky, barevné domky v duchu portugalského kolonialismu, včetně takových krasavců, jako bledě modrá, barokní katedrála Igreja de Nossa Senhora do Rosário dos Pretos dnes lákají k procházce. Právě díky nim také byla čtvrť v roce 1985 zařazena na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Budete-li ve městě přes víkend, zajděte se podívat na nedělní představení bubeníků nebo amatérských hudebních skupin blocos, a jistě uslyšíte vzdorovitý odkaz k problematické minulosti.

Architektura_Írán
Írán má mnoho nádherných ukázek islámské architektury, ovšem Šáhova mešita, neboli Masjed-e-Shah, je zcela vrcholným dílem
© Ravi Tahilramani / Getty Images

Šáhova mešita, Isfahán, Írán

Postavena: 1611

Šáhova mešita, považována za jednu z nejpovedenějších v celém Íránu, se nachází na královském náměstí v Isfahánu, jež také býval hlavním městem. S třpytivými mozaikami v sedmi barvách a uměleckými, kaligrafickými nápisy v arabském písmu, je to jedna z vůbec nejvýznamnějších islámských budov světa a ústřední bod rostoucího íránského turistického ruchu. Bez povšimnutí by neměly zůstat ani 4 íwány, tedy jakési vstupní portály, které jsou typickým prvkem perského architektonického stylu. Mohutná kopule mešity pak nabízí zajímavý zvukový efekt – když zde hlasitě dupnete, uslyšíte údajně hned sedmero ozvěn.

Architektura_Pensylvánie
Mistrovské dílo věhlasného architekta Franka Lloyd Wrighta usiluje o dosažení souladu mezi vnějším a vnitřním prostorem
© Ian Dagnall / Alamy Stock

Fallingwater, Mill Run, Pensylvánie, USA

Postaven: 1937

Díky nesourodě posunutým částem stavby, které působí dojmem, že přepadávají nad říčku, vypadá tento dům, jako by inspirací pro jeho návrh byla společenská hra Jenga. Mistrova „nejkrásnější práce“ (jak ji označil magazín Time po jejím dokončení) a úžasný příklad jeho typické, organické architektury sloužil původně jako soukromá rezidence úspěšného obchodníka Edgara J. Kaufmanna a jeho rodiny, a je proslulý právě mohutnými nosníky nad řekou Bear Run. Od roku 1964 je dům veřejně přístupným muzeem a národní historickou památkou, a zůstává také vrcholným Wrightovým dílem spojujícím domov a krajinu ve fantastický, fungující celek.

Architektura_Bangkok
Budova Bank of Asia shlíží na Bangkok jako obří uprchlík z nějaké retro počítačové hry
© Bob Henry / Alamy Stock

Robot Building, Bangkok, Thajsko

Postavena: 1987

Úkol pro architekta Sumeta Jumsaie byl navrhnout budovu, která odráží „modernizaci a komputerizaci bankovnictví“. Múza ho políbila ve chvíli, kdy uviděl jednu z hraček svého syna, malého robota. Vyplynul z toho návrh stavby, která opravdu vypadá jako sci-fi robot se dvěma anténami na střeše a smutnýma, velkýma očima… už jen pro ty ho člověk musí milovat. Samotný mistr architekt chtěl do stavby bankovní budovy zakomponovat ještě vlastní, vyšší ideu – návrh měl odrážet současnou propojenost člověka a stroje, v té době ještě výhradně oslavovanou. Do toho, robote!

Architektura_Doha
Ladné křivky katarské Fakulty islámských studií mohou vzbudit pocit, jako by se budova chystala vznést © Qatar Foundation

Fakulta islámských studií, Doha, Katar

Postavena: 2015

Vypadá jako nějaký ohromný hmyz nebo nový druh futuristického vozítka, ale budova katarské Fakulty islámských studií, nacházející se v komplexu Education City v Doha, je ve skutečnosti nový druh budovy pro vzdělávání – taková, která spojuje víru, vědomosti a nadčasovost. Katar staví sám sebe do pozice kulturního centra, jež spravuje přímo její výsost Sheikha Moza Bint Nasser. Tato budova nabízí možnost vzdělávání už v samotné své struktuře – například jejích pět mohutných sloupů představuje pět pilířů islámské víry, nebo arabské kaligrafické nápisy, jejichž základní sdělení je díky moderní podobě posouváno až do sci-fi roviny.

Architektura_Jakarta
V budově Slanted House (Sešikmený dům) v Jakartě, která jako by narušovala perspektivu, najdete pravých úhlů poskrovnu
© Budi Pradono Architect
 

Rumah Miring (Slanted House, Sešikmený dům), Jakarta, Indonésie

Postaven: 2015

Kdo říká, že budovy musí mít jen jednoduché, rovné, "nahoru a dolů, doleva a doprava" linie? Tento elegantní dům na jednom z lepších předměstí Jakarty popsal jeho tvůrce jako "vzdorovitý", a je jasnou reakcí na přepychová sídla v sousedství, která převážně působí velkolepě až okázale. Nakloněný ocelový rám a množství skla ve třech patrech působí dohromady jako naprostá souhra hravé rozpustilosti a high-tech luxusu. Majitelka domu, ředitelka galerie Christiana Gouw, jej nazývá "oslavou lidské individuální svobody".

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

TIP na dvoudenní fotografování v Českosaském Švýcarsku

Další článek

Po stopách skotské kuchyně aneb 6 (ne)tradičních jídel, kterými vás ve Skotsku pohostí