Největší amsterdamské zážitky

Shutterstock

Amsterdam, jeden ze skutečných evropských klenotů, jehož kanály ze zlatého věku lemují štíhlé budovy s lomenicemi a překlenují obloukové mosty, je sice stejně jako celé Nizozemsko malý, ale vydobyl si mimořádnou pověst vším, od výjimečného výtvarného umění, architektury a inovativního designu po noční život.

Zde je přehled toho nejlepšího, čemu se během návštěvy Amsterdamu věnovat © Dennis van de Water / Shutterstock


Díky kompaktnosti města toho i během krátké návštěvy můžete stihnout hodně, seznámit se s největšími lákadly i objevovat méně známá překvapení. Zde je patnáct nejzajímavějších věcí, jimž se v Amsterdamu věnovat.

Vyhlídková plavba po okruhu kanálů, jenž je součástí Světového dědictví UNESCO, patří k zásadním amsterdamským zážitkům © Sandra Mori / Shutterstock

Výletní plavba po kanálech

Amsterdam je město utvářené vodou a jeho nádherný okruh kanálů, zapsaný za seznamu Světového dědictví UNESCO, si nejlépe vychutnáte na lodi ve dne nebo v noci, kdy se na hladině odrážejí mihotavá světla města.
Na vodu se můžete vydat sami (společnosti jako Boaty půjčují bezemisní elektrické čluny), nebo se přidat k organizované vyhlídkové plavbě. K méně turistické nabídce patří možnost poučit se z první ruky o historii migrace ve městě na palubě bývalých uprchlických lodí společnosti Rederij Lampedusa nebo pomoc při udržování čistoty vody prostřednictvím „výlovu plastů“ na lodích nadace Plastic Whale vyrobených ze sběrového recyklovaného plastu.

Rijksmuseum se honosí díly nizozemských mistrů, včetně Rembrandta © Alexander Tolstykh / Shutterstock

Museumplein

Tři nejšpičkovější amsterdamská muzea stojí příhodně na zelené Museumplein. Nejlepší z nich je Rijksmuseum. Sídlí v honosné budově z roku 1885, již navrhl Pierre Cuypers pro státní a královské umělecké sbírky, a představuje malby nizozemských mistrů, jako jsou Rembrandt a Vermeer, modro-bílou delftskou fajáns a propracované domečky pro panenky.
Největší světovou sbírkou děl Vincenta Van Gogha (mimo jiné Žlutý dům a Slunečnice) se pyšní sousední Van Goghovo muzeum. Zářivé Stedelijk Museum, plné světla, se soustředí na moderní a soudobá díla velikánů, jako byli Mondrian a De Kooning. 

Expozice v Anne Frank Huis jsou zaměřeny na okupaci Amsterdamu za 2. světové války © kavalenkava / Shutterstock

Anne Frank Huis

Když Německo v květnu 1940 napadlo Nizozemsko, ocitlo se město ve válečném stavu poprvé po téměř čtyřech staletích. Zdejší prosperující židovská komunita byla zničena. Amsterdam byl osvobozen až v květnu 1945.
Dopad války zprostředkovává zvláště jímavě Anne Frank Huis, kde se mladé děvče s rodinou a jejími přáteli skrývalo přes dva roky v temném dusném „tajném přístavku“, o němž píše ve svém proslulém deníku. Poté, co byli zrazeni, byli všichni posláni do koncentračních táborů, které přežil jen Annin otec. 
Okupaci Amsterdamu přibližuje rovněž muzeum nizozemského odboje, Verzetsmuseum. 

Amsterdam má rovinatý terén i široká prostranství ideální k průzkumu na kole © Matt Munro / Lonely Planet

Na kole po Amsterdamu

Ke zvukové kulise města, v němž počet jízdních kol převyšuje počet automobilů, patří cinkání zvonků a šustění pneumatik. Celé město protínají cyklostezky, terén je milosrdně rovinatý a půjčoven je tu celá řada. 
Mimo zastavěné ulice patří ke skvělým místům, která stojí za průzkum, bývalé loděnice v Amsterdamu Noord, rozlehlé lesy Amsterdamse Bos či půvabný přístav Muiden s jeho pohádkovým středověkým hradem.

Návštěva Vondelparku patří mezi nejlepší amsterdamské zážitky, které jsou k dispozici zdarma © kavalenkau / Shutterstock

Vondelpark

Oblíbeným zeleným útočištěm Amsterdamských je Vondelpark, svěží oáza s rozlohou 47 hektarů parku v anglickém duchu s voňavými růžemi, klikatými pěšinkami a sochařskou výzdobou. Jedno z nejlepších zdarma přístupných míst ve městě je rovnostářský prostor, kde si všichni ­ děti, dospělí, páry, běžci, skupinky u pikniku i turisté – svorně užívají sluníčka. V areálu parku jsou kavárny i divadlo pod širým nebem.

„Hnědé kavárny“ jsou tradiční amsterdamské hospůdky © Richard Nebesky / Lonely Planet

Uvolněte se v bruin café

Bez ohledu na počasí je tím pravým místem, kde můžete zažít nefalšovanou nizozemskou gezelligheid (družnost, útulnost), jedna z místních bruin cafés („hnědých kaváren“, hospůdek). Jméno získaly tradiční hospůdky podle tmavého dřevěného obložení a stěnám zhnědlým tabákovým kouřem. Protože jich je ve městě kolem tisícovky, vždy budete mít nějakou nablízku. To se týká zvláště půvabných oblastí, jako je bývalá dělnická čtvrť Jordaan, kde u kanálů stojí celá řada skvostů se svíčkami na stolech, včetně Café Papeneiland, Café Pieper a 't Smalle. 

Amsterdam je proslulý báječným nočním životem © Olena Z / Shutterstock

Vrhněte se do legendárního nočního života

Vyhlášený noční život Amsterdamu, jenž oplývá bary, koncertními sály a dunícími hudebními kluby, sahá daleko za hranice čtvrti červených luceren De Wallen (magistrát se chystá přemístit její „erotické centrum“ do speciálního prostoru mimo město; v plánu je rovněž zakázat vstup do „cofeeshopů“, tedy kaváren prodávajících marihuanu, osobám, které nejsou místními obyvateli).
Hlavními centry jsou Leidseplein s vyhlášeným klubem Melkweg a nedaleké náměstí Rembrandtplein. Srdcem LGBT+ scény je Reguliersdwarsstraat. Velké kluby, v nichž vystupují přední DJové, se soustředí na západním okraji města. Jedním z nich je De Marktkantine. 

K místním specialitám patří lahodné stroopwafels © Iryna Melnyk / Shutterstock

Smlsněte si na místních specialitách

Živé pouliční trhy, například Albert Cuypmarkt, lemují stánky s nabídkou levných jídel, jako je haring (sleď; podává se nakrájený v rohlíku s nasekanou cibulkou), Vlaamse frites („vlámské hranolky“, křupavé, nadýchané a nejčastěji zalité majonézou), stroopwafels (dvě měkčí oplatky plněné karamelovým sirupem) a poffertjes (maličké lívance) spolu s nizozemskými sýry typu goudy a edamu.
V barech patří ke klasickému menšímu občerstvení smažené kroketten (krokety), k nimž patří i kulaté bitterballen plněné masem.

Hodujte na nizozemské kuchyni

Díky kvalitní produkci z úrodných polí a bohatých vod i díky nadšeným šéfkuchařům zažívá nizozemská kuchyně renesanci. Ochutnejte nové verze tradičních receptů (jako je přírodní telecí řízek s vylepšenou verzí šťouchaných brambor a zeleninového pokrmu stamppot, podávaný s rozpuštěnými kachními játry a broskvovým čatní) v podniku Greetje, nebo si rezervujte hostinu v restauracích D'Vijff Vlieghen or De Silveren Spiegel, jež obě sídlí v nádherných domech ze 17. století postavených u kanálu. 

Ochutnejte amsterdamské pivo z pivovaru Brouwerij 't IJ © Sarah Coghill / Lonely Planet

Vychutnejte si místní piva z Brouwerij 't IJ

Nic nemůže sdělovat „Jsem v Amsterdamu“ víc než usrkávat pěnivé pivo z vysoké sklenice pod lopatkami větrného mlýna. Oblíbený řemeslný pivovar Brouwerij 't IJ sídlí v bývalých veřejných lázních vedle tradičního dřevěného větrného mlýna a jeho svěží terasa je ideální místo pro posezení u piva (ochutnejte nejvyhlášenější Zatte Tripel). Během exkurzí do zákulisí je často možné sledovat výrobu piva na vlastní oči.

Během pobytu v Amsterdamu rozhodně nevynechte tradici Kopstootje © Photography by Adri / Shutterstock

Ochutnejte jenever v baru Wynand Fockink

Místní ohnivá voda, jenever (nizozemský gin), se vyrábí z jalovčinek a podává se chlazený. V Amsterdamu je celá řada skvělých „koštoven“, které mají nádhernou atmosféru a můžete v nich ochutnat jemné jonge (mladé) a ostřejší oude (staré) druhy. Jednou z nich je Wynand Fockink ze 17. století.

Amsterdamské obchody přetékají nabídkou úchvatně praktických designů © Claire Bissell / Lonely Planet

Seznamte se s nizozemským designem

Popruhy na nosiče kol, které slouží jako poličky. Dveřní zarážky zářící ve tmě. Samolepicí lampičky na stěnu. To jsou jen některé z vtipných, nápaditých a především praktických nizozemských návrhů, jichž společně s nábytkem, módou a různými sarapatičkami najdete v Amsterdamu spousty.
Skvělým místem, kde zahájit průzkum, je Droog se zahradou, výstavním prostorem a restaurací, v níž je většina stolního náčiní na prodej. K dalším obchodním střediskům, která byste měli vidět, patří X Bank a Hutspot, jež slouží jako výstavní prostor místním tvůrcům.

Pěší prohlídka začíná u budovy ARCAM, centra místní architektury © Atlantide Phototravel / Getty Images

Vydejte se na prohlídku amsterdamské soudobé architektury

Na první pohled jako by se městská krajina Amsterdamu oproti obrazům ze zlatého věku příliš nezměnila, ale přibyly tu technicky vyspělé pokrokové inovace, jako jsou cyklistické stezky osázené solárním panely, udržitelná „plovoucí čtvrť“ a přímo ve čtvrti červených luceren první most z nerezové oceli vytištěný na 3D tiskárně na světě.
V budově Amsterdamské asociace architektů, ARCAM, se pořádají výstavy o městském prostředí 21. století. Asociace rovněž pořádá architektonické procházky po nábřeží.

Pokochejte se výhledem na město z vyhlídkové plošiny nebo restaurace v A'DAM Tower © ItzaVU / Shutterstock

V A'DAMu se pohoupejte nad městem

Co patří k nejdivočejším zážitkům z Amsterdamu? Pohoupat se nad městem na obří houpačce – opravdu. Na vrcholu A'DAM Tower, což je bývalá výšková administrativní budova ze sedmdesátých let minulého století, jsou tři dvoumístné houpačky, na nichž se ve stometrové výšce zhoupnete přes okraj budovy a pod nohama uvidíte celé město.
Můžete se také vydat na horskou dráhu ve virtuální realitě nebo se kochat výhledem z panoramatické vyhlídkové plošiny, z restaurací (jedna z nich je otočná) či střešního baru.

Přidejte se k místním během některé z amsterdamských oslav © Steve Photography / Shutterstock

Oslavte amsterdamské svátky

Není pravděpodobné, že by při vaší návštěvě tohoto rozjásaného města neprobíhala některá z mnoha zdejších oslav, ať už jde o jídlo, pití, elektronickou taneční hudbu, či koncerty klasické hudby na bárkách zakotvených na kanálech. Největším svátkem v amsterdamském kalendáři je Králův den (Koningsdag; 27. dubna), kdy se lidé navlečou do bizarních oranžových kostýmů a vyrazí bavit se do ulic.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Najdrahšie pivo v živote? V českom pavilóne na EXPO v Dubaji

Další článek

To nejlepší z Marakéše

Související články

Články

Proč by mělo být Polsko vaší další destinací jste-li gurmán a milovník jídla

V Polsku je toho mnohem více než knedlíky nebo plněné zelné listy a ani obyčejná jídla nejsou nudná a předvídatelná. V poslední polovině století se Polsko začalo otevírat světu a zdejší kuchaři se chopili výzvy – začali lokální recepty inovovat novými kombinacemi ingrediencí a způsobů přípravy. Zde je váš průvodce chutěmi Polska.  Napříč celým Polskem najdete řadu druhů sladkých i slaných pirožků. © Dar1930…

Články

I nenaplánovaná Paříž vás odzbrojí svojí bezprostředností

Mám rád ty momenty, kdy dorazím někam na místo a nemám vůbec žádný plán. Nevím, kde budu jíst, nevím, kde budu spát (ideálně, když to nevím jen dopoledne, odpoledne začínám být trochu nervózní) nevím, kam se podívám. A musím říct, že se mi to stává docela často, protože někdy nemám čas a někdy záměrně některé věci neplánuji. Když jsem před pár lety vyrážel poprvé do Paříže, bylo to podobné. Věděl jsem jen, že budu cestovat s rodinou a dcera měla tenkrát asi dva roky, takže kočárek byl naprosto nezbytný. Čekala mě tedy zcela nová zkušenost a já byl trochu nesvůj, že nemám plán, protože to tentokrát nebylo jen o mně. Chtěl jsem, abychom si návštěvu Paříže užili všichni. Hned po příjezdu se ukázalo, že jakýkoliv plán by byl stejně zbytečný, protože nám po čtyřhodinovém čekání na letišti ve Vídni nepřistál na letišti Orly v Paříži jeden celý kufr. Navíc cestou z letiště jsme zjistili, že stávkují řidiči autobusů, takže dostat se do centra, kde jsme měli bydlet, nebylo…

Články

Okouzlení severoněmeckou Rujánou

V létě mě to v posledních letech táhne spíš na sever, takže když jsme letos konečně vybírali naši první dovolenou s dětmi u moře, koukali jsme právě tímhle směrem. Ono proč se trápit a trávit čas v zácpách směrem na Chorvatsko, když na sever je to blíž a lepší cesta. Nakonec jsme se rozhodli pro německou Rujánu a já si představovala všelicos. Úchvatnou přírodu, pořádný vítr, ledové moře, množství atrakcí pro děti, památky UNESCO a taky trochu podivné jídlo, protože uzení sledi s cibulí v housce prostě divní jsou. Pláž u Prory   Jak se tak obvykle stává, realita byla někde jinde. Uzení sledi chutnali i přes počáteční nedůvěru náramně, vítr nefoukal a moře bylo teplé tak, že jsme do něj skočili hned první večer pěkně při měsíčku. Atrakcí pro děti i dospělé bylo ještě víc, než jsme doufali, a ta příroda…

Články

Neznámé severoněmecké ostrovy

Ostrovy vždy dráždily fantazii cestovatelů. Díky svému zeměpisnému typu vyvolávají romantické představy „úniku před vším“, i když leží pár metrů od břehu. A při snění o plážovém útočiště napadne Německo jen málokoho, pochopitelně s výjimkou Němců. Ti dobře vědí, že za azurovým mořem, bělostnými plážemi a nekonečnými obzory vůbec nemusejí do Středomoří nebo Karibiku. Německu patří kolem padesátky ostrovů v Severním a Baltském moři a téměř všechny jsou klidnými a nedotčenými přírodními ráji. Charakter zmíněných dvou vodstev se velice liší. Pro Severní moře jsou charakteristické silné větry a vlnobití, Balt coby obrovská chráněná úžina má vody i celkovou atmosféru…