Nejúžasnější stromové domy pro rodinou dovolenou v Evropě

Kdy naposledy jste vylezli po vrzajícím žebříku a nalezli klid v korunách stromů? Pokud odpověď zní „před desítkami let“, je možná ideální čas svolat děti a začít plánovat útěk do stromového domu. Ukrývání se do tajných doupat ve větvích je dětský rituál a touha, která nás nikdy neopouští. Nabízí únik z každodenního života, spojení s přírodou a ztenčení bariér mezi námi a divočinou.

Kmen prorůstající středem stromového domu v Lovtag © Lovtag Treetop Hotel / Søren Larsen

Kdy naposledy jste vylezli po vrzajícím žebříku a nalezli klid v korunách stromů? Pokud odpověď zní „před desítkami let“, je možná ideální čas svolat děti a začít plánovat útěk do stromového domu. Ukrývání se do tajných doupat ve větvích je dětský rituál a touha, která nás nikdy neopouští. Nabízí únik z každodenního života, spojení s přírodou a ztenčení bariér mezi námi a divočinou. 
Pokud jste v pokušení „žít na vysoké noze“ na jednu nebo dvě noci, zde je náš výběr nejpozoruhodnějších ubytování ve stromových domech – od kosmické lodi v lese až po hrad na obloze – v Evropě.

UFO v Treehotel (Stromový hotel) je zavěšeno na okolních stromech. © Treehotel / Raganar Sigurdsson

Treehotel, Harads, Sweden (Stromový hotel, Harads, Švédsko)

Ideální pro: jiskřící představivost 
Jestli dnes půjdete do lesa, čeká vás velké překvapení. Treehotel leží v divočině švédského Lapplandu, 45 minut od polárního kruhu a hodinu jízdy od letiště Luleå. Shluk sedmi fantaskních stromových domů na různé náměty zahrnuje obří ptačí hnízdo, zrcadlovou kostku hladce splývající s okolím borového lesa a – pravděpodobně nejpozoruhodnější ze všech – UFO. 
Jako scéna z filmu Like E.T.: elektrický žebřík se pomalu vysouvá z poklopu a tiše vás láká do kosmické lodi. Uvnitř jsou útulné postele pokryté hvězdným nebem, mikro koupelna s ekologickou toaletou a kompaktní jídelna. Dráty natažené od okolních stromů fixují sci-fi chatrč uprostřed letu, takže budete ukolébáni k spánku jemným houpáním. 
Mezi místní aktivity patří návštěva Sámských pastevců, celoroční rybaření v řece Lule, psí spřežení, snaha spatřit Polární záři, nebo prostě relaxace v sauně, která je také zavěšena mezi stromy. Venkovní, kreativní a tak trochu šílený, každopádně však nezapomenutelný – takový je pobyt v Treehotel.
 
UFO v Treehotel může ubytovat až 5 lidí a stojí £360 za noc pro 2 osoby, £65 za dalšího hosta a £38 za každé další dítě. Cena zahrnuje bufetovou snídani. 

Pobyt ve starodávných lesích v Snowdonia, Wales © Living-Room Treehouses

Living-Room Treehouse Experience, Wales, Spojené Království (Zažít bydlení ve stromovém domě)

Ideální pro: návrat k přírodě

Na pobytu v Living-Room Treehouse Experience, který leží na úpatí Snowdonia v obklopení starobylých pohádkových lesů a mýtických hor, je něco magického. 
Vystoupejte po točitém schodišti a projděte přes vratký lanový most, za kterým objevíte krásný úkryt v korunách strmů. Jednotlivá „doupata“, která jsou podepřena stromy, se mírně pohupují v rytmu větru, což přidává prvek vzrušení.
Vnitřní vybavení odráží typický skandinávský styl: kamna na dřevo, útulné velšské přikrývky a malá okénka s výhledem do dramatické krajiny. Úžasná okolní příroda poskytuje ideální podmínky pro spoustu dobrodružství jako za dětských let: bublajícími potoky ke stříkání vodou, mechové lesy k prozkoumávání a dřevěná plošina k pozorování hvězd po setmění. Šest stromových domů je mimo dosah elektrické sítě, takže na atmosféře přidávají svíčky a světlušky.
 
Chatky v Living-Room Treehouse Experience mohou ubytovat rodinu o pěti členech za cenu £399 na 2 noci.
Poznámka: originálně tam bylo „pro spoustu dobrodružství vlaštovek a amazonek“ ...pravděpodobně odkaz na nějaký dětský AJ seriál nebo film...u nás to asi nikomu nic neřekne, takže jsem dala „jako za dětských let“.

V dánském Lovtag prorůstá kmen stromu přímo centrálním prostorem. © Lovtag Treetop Hotel / Søren Larsen

Lovtag Treetop Hotel, North Jutland, Denmark (Stromový hotel Lovtag, Severní Jutland, Dánsko)

Ideální pro: milovníky designu

Tři stylové chaty v severním Jutlandu v Dánsku, které jsou postavené v severském minimalistickém stylu, jež navrhl mladý hip-architekt Sigurd Larsen, jsou důkazem, že dovolená ve stromovém domě nemusí znamenat absenci pohodlí. 
Jsou zařízené francouzskými okny, ze kterých se otevírá výhled na lesy, mini kuchyňkou, topením, elektřinou a vlastní koupelnou. I když je interiér „hygge“(skandinávský výraz pro štěstí, příjemnou atmosféru a pospolitost), tak to, co je zde doslova v centru pozornosti, je majestátní strom, který prorůstá středem kabiny až do stropu, kterým dále pokračuje na střešní terasu, na které si můžete vychutnat vaši kávu.
V okolí severního Jutska můžete podnikat řadu outdorových aktivit: od lovu pstruhů ve fjordu Maiager přes pěší turistiku po malebných stezkách až po průzkum dlážděných ulic a výrazně zakřivených domů v místních vesnicích. A tou možná nejlepší věcí, kterou můžete udělat v Lovtagu, je prostě dát nohy nahoru, sledovat sluneční světlo skrz listy stromů a přijmout divokou přírodu za svoji rodinu. Jak říká spolumajitelka Nanna Balsby: „Neděje se tady nic, takže se může stát všechno.“
 
Lovtag Treetop Hotel je vzdálen 45 minut jízdy od letiště Aalborg. Každá z chat má kapacitu 4 osoby a stojí od £240 za noc, v ceně je zahrnuta snídaně z místních zdrojů. 

Chateaux dans les Arbres jsou dřevěnou replikou sousedních středověkých hradů. © Chateaux dans les Arbres

Châteaux dans les Arbres, Dordogne, Francie (Hrady na stromech)

Ideální pro: fanoušky historie

Hledáte způsob, jak u dětí přivést k životu zájem o historii? Pobyt ve Stromových hradech v Dordogne – a spánek v dřevěných replikách středověkých hradů – by mohly stačit. 
Dva domy na stromě mohou ubytovat 4 nebo 6 osob, přičemž ten větší má plně vybavenou kuchyň a oddělenou ložnici, která je ideální pro teenagery, kteří chtějí mít více soukromí. Na místě je veškeré vybavení, které lze očekávat od francouzského rekreační parku: venkovní bazén, dětské hřiště, restaurace a bezplatná půjčovna kol pro objevování okolí, ve kterém najdete bohatou historii na dosah ruky. 
Obzvláště krásný a jen kousek jízdy vzdálený je hrad Biron, údolí Vézère stojí za denní výlet do archeologických muzeí, jeskyní a památek světového dědictví UNESCO nebo můžete zajet do jeskyní Proumeyssac a oprášit znalosti o rozdílech mezi stalaktitem a stalagnitem.  
Châteaux dans les Arbres je vzdálení 30 minut jízdy od letiště Bergerac, nebo 2 hodiny od většího letiště v Bordeaux. Stromové domy stojí od £200 za noc pro dvě osoby, každá další osoba je za £25. 

Stromová chata Osea je skvělou nízkorozpočtovou volbou. © Glampsites.com

Osea Leisure Park, Essex, Anglie (Volnočasový park Osea)

Ideální pro: výhodný obchod

Tento stromový dům v Essexu je skvělou volbou pro návrat k přírodě za rozumnou cenu. Skromná chata se vznáší 10 stop nadzemí a balkon nabízí výhled na poklidnou krajinu s ústím řek. Je zde spousta prostoru pro divoké dětské honičky i venkovní kuchyně a gril připravený k zažehnutí. Za zmínku stojí, že toaleta a sprcha jsou kousek od domu. 
Dům na stromě je součástí rodinného kempu, který leží vedle ústí řeky Blackwater. Nechte plynout dny procházkami po pobřeží, plachtěním a lodními dobrodružstvími nebo si vyhrňte kalhoty a – na pozadí duhových plážových chatek – lovte kraby na nedalekém ostrově Mersea. 
Osea Leisure Park leží 90 minut jízdy od Londýna. Stromový dům ubytuje až 4 osoby a stojí od £45 za noc. 

Užijte si výhledy na jezero v TreeTop Fiddan, Norway © Hallgeir Fiddan

TreeTop Fiddan, Vest-Agder, Norsko

Ideální pro: dobrodružství

Vydejte se do Vest-Agder v lesích jižního Norska a budete odměněni ne jedním, ale hned dvěma neuvěřitelnými pobyty na stromě.
Wilderness Tower (Věž v divočině) je čtyřpodlažní rozhledna s výhledem na vlastní soukromé jezero. Stupňovitý dům na stromě pohodlně ubytuje až šestičlennou rodinu a má i malé studio pro vyřezávání dřeva, které si pak můžete odvézt domů. Chata ležící stranou veškerého ruchu je o návratu k přírodě, dnech strávených na vratké loďce chytáním ryb k večeři, sbírání borůvek a dalších darů lesa nebo návštěvou majitelovo organické farmy. Zkuste vstát velmi brzy, po špičkách vyjděte ven na terasu a uvidíte losy a jeleny pasoucí se při východu slunce. 
The Island Cabin (Ostrovní chata), ležící uprostřed vedlejšího jezera, se vyznačuje všemi prvky z rozmarného románu The Summer Book od Tove Jansson. Idylický dům na stromě, který je přístupný přes plovouí most, se nachází na vlastním soukromém ostrově jako trosečník. Ubytuje až pět osob a má i hamaku pro odpolední zdřímnutí ve stylu „Moomin Pappa“.
Obě chaty v TreeTop Fiddan leží hodinu jízdy od letiště Kristiansand a každá stojí od £215 za noc. 

Moderní úkryt Oakey Koakey se nachází v soukromém lese. © Canopy & Stars

The Oakey Koakey Treehouse, Východní Sussex, Anglie (Stromový dům Oakey Koakey)

Ideální pro: vesnický komfort

Tato skrýš na obloze je vzdálena pouhou hodinu jízdy od Londýna a přesto se zde budete cítit jako milion kilometrů od městského ruchu. Stromový dům Oakey Koakey leží v porostu soukromého lesa plného jelenů, jezevců a ptačího zpěvu a zve vás k tomu, abyste se odtrhli od displejů telefonů a spojili se s přírodou. 
Vnitřní vybavení je ve znamení veškerého luxusu moderního bytu: podlahové topení, elektřina a plně vybavená koupelna a kuchyně. Dětská ložnice s lesní tématikou je skutečně ohromným potěšením – děti budou milovat lezení po žebříku z kmene stromů až do paland. K dispozici je také gril a ohniště pro stolování pod širým nebem a večery pod hvězdnou oblohou. 
Vydejte se na procházku venkovem do vesnice Ticehurst na klasický hospodský oběd. Cestou se zastavte pro materiál na dovolenkové čtení v typické červené telefonní budce, která byla přeměněna na mini knihovnu. Za návštěvu stojí také nedaleká vodní nádrž Bewl s nafukovací překážkovou dráhou pro adrenalinové závisláky od 8 let, rodinnými šlapadly a divokým plaváním pro otužilé. 
The Oakey Koakey Treehouse může ubytovat rodinu o 4 členech a stojí od £188 za noc.

Připojte se k pracovním aktivitám na farmě Wiltshire © Mill Farm Glamping

 

Mill Farm, Wiltshire, Anglie (Mlýnská farma)

Ideální pro: dávku farmářského života 

Tento vesnický ozdravný pobyt je ideální kombinací spaní v domě na stromě a pobytu na farmě. Nachází se v areálu fungující farmy – stromový dům leží na krásném místě na okraji lesa, má postel s nebesy, dešťovou sprchu a přístup do venkovní horké lázně. Doslova na jeho prahu leží zvlněná pole plná pasoucích se ovcí a malý potok, který je domovem hlučné rodiny kachen. Farma o velikosti 150 akrů je ekologická, takže zdejší vzduch je bez znečištění. 
Dny na farmě plynou ve vlastním pomalém rytmu, počínaje ranním sběrem vajec v kurníku. Pro rodiny je zde spousta možností, jak se spojit se zvířaty: od čištění stájí a péče o osly až po setkání s mlsnými a neuvěřitelně roztomilými trpasličími kozami. Při balení se nezapomeňte dobře připravit – návštěvy stájí mohou znečistit vaše oblečení.  
Za příplatek jsou lekce lukostřelby, střílení hliněných holubů a pro děti do 10 let jízdy na místních přívětivých oslících. Pár minut jízdy od farmy leží Avebury Stone Circle, který je menší nenápadnou alternativou ke Stonehenge a kde se můžete projít mezi neolitickými monumenty. 
Stromový dům Mill Farm ubytuje až 6 osobot a stojí od £750 za 2 noci. 

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

České vesnice v rumunském Banátu - aneb vítej zpět v čase

Další článek

Krize v cestovním ruchu nepřináší jen negativa

Související články

Články

Do Řecka s dětmi

Nafukovací kruh a plyšáka do ruky. Malý batoh plný hraček na záda a kufr ve tvaru zvířete jako cestovní doprovod vašeho malého caparta. Jestli vypadají vaše dovolené posledních pár let takto, pak je tento článek psaný právě pro vás.  S dětmi ano, ale jak na to... Už ze mě není jen externí pozorovatel těchto rodin na letišti, co už několik let odlétají od gatu s instalovaným dětským koutkem hned vedle. Stala se ze mě teta, a tak jsem tak trochu pronikla do tohoto tajuplného světa. A co jsem zjistila? Že cestovatelské priority…

Články

Nejzajímavější kulturní výlety pro rodiny s dětmi

Cestování dětem pomáhá pochopit jiné lidi i kultury. Na těchto inspirativních výletech si rozšíří své obzory celá rodina. Omán Omán představuje vynikající, příjemné seznámení s Blízkým východem. Elegantní Maskat (kde výstavba podléhá přísným pravidlům tradičního designu) umožní dětem nahlédnout do staletého způsobu života: udělejte si výlet na plachetnici dhau nebo se jen posaďte a sledujte rybáře při práci. Mimo hlavní…

Články

6 tipů, co podniknout s dětmi v Salcbursku

Salcbursko leží v Alpách u hranic s Německem a částečně sousedí s Itálií. V zimě se sem sjíždí lyžaři z celé Evropy, v létě a na podzim je nahradí turisté a horolezci. Chcete i vy vyrazit na dovolenou do Alp, ale máte strach, jestli se vaše děti nebudou na túrách nudit? Poradíme, jak si dovolenou v Salcbursku užít tak, aby se bavili malí i velcí! 1. Salcburské Freilichtmuseum Největší muzeum Rakouska najdete nedaleko Salzburgu na ploše 50 hektarů. Čítá 100 budov rozmístěných podle regionů, které nabízí návštěvníkům tradiční ukázku bydlení, zemědělství, léčitelství i řemesel. Většina domů, včetně historické školy, je dobově vybavena, a děti…

Články

Roadtrip s dětmi po americkém Středozápadě

Illinois, Iowa, Nebraska, Kansas, Missouri. Názvy těch států jste nejspíš slyšeli, ale to je asi tak všechno. Nikdy by vás nenapadlo jet tam na dovolenou. Stejně jako většinu obyvatel téhle planety. Když jsme našim americkým kamarádům řekli, kam se chystáme, ťukali si na čelo. Co tam jako budeme dělat, vždyť tam jsou jen pláně plné krav a kukuřice? Proč my, lidi z překrásné Evropy, chceme jet zrovna sem? O popularitě států amerického Středozápadu svědčí i fakt, že když jsem si chtěla koupit detailnějšího průvodce, dobře jsem nepořídila. Jezero Ogallala, Nebraska Pro začátek bude asi na místě říct, proč jsme se sem vlastně vydali. Inu, dostali jsme pozvánku na svatbu kamarádky, která se konala v Coloradu, a po dlouhých úvahách jsme se rozhodli, že pojedeme celá rodina, tedy dva dospělí a dvě malé děti, toho času tři roky a rok…