Nejrozmanitější a nejlepší gurmánské zážitky na Maltě

LP

Svěží a chuťově pestrá maltská kuchyně v sobě ukrývá kombinaci italských, francouzských, britských a arabských kulinářských vlivů, které na ostrovy v průběhu staletí přicházely spolu s novými obyvateli.

Nejlepším místem pro konzumaci čerstvých plodů moře s výhledem na přístav je Marsaxlokk © Nadezhda1906 / Getty Images


Místní maltské restaurace servírují tradiční oblíbená jídla, mezi která patří vydatné pokrmy z králíka i ze středomořských mořských plodů, zatímco prvotřídní restaurace se smíšenou kuchyní nabízejí ještě větší rozmanitost globálních chutí. Maltské stravovací možnosti doplňují uznávaní vinaři a nepočetná, avšak inovativní sestava řemeslných pivovarů.

Dušený králík se zeleninou patří na Maltě k nejproslulejším pokrmům © from_my_point_of_view / iStock / Getty Images

Uctěte tradici maltského národního pokrmu

Typický maltský hlavní chod je fenek (králík). Toto Malťany oblíbené maso nabízí většina restaurací v různých úpravách – smažené na olivovém oleji, pečené, dušené, podávané se špagetami či zapečené v těstě jako masový koláč. Králičí maso se konzumuje i při slavnostních příležitostech, kdy se mu říká fenkata, a podává se s červeným vínem ve variantě králičí ragú se špagetami.

Diar il-Bniet, restaurace ve stylu z farmy na stůl, se nachází poblíž velkolepých útesů Dingli a servíruje tradiční smažené králičí maso na česneku s vínem. Gurmánská verze – králičí ballotine s nádivkou z rozmarýnu a pistácií – představuje zlatý hřeb nabídky restaurace Townhouse No 3 v Rabatu. 
Diar il-Bniet nabízí zároveň i kurzy vaření ve stylu z farmy na stůl, které začínají ranní návštěvou jejich vlastní nedaleké farmy, kde si vyzvednete ingredience a kde mají i obchod, který je vhodným místem pro pořízení jedlých dárků či suvenýrů v podobě džemů, olivového oleje a tradičního ovčího sýru s pepřovou krustou.

Za mořskými plody do Marsaxlokku

Není divu, že restaurace na ostrově obklopeném Středozemním mořem servírují širokou škálu místních ryb a korýšů. Nejoblíbenější rybou je lampuka (známá je i jako mahi-mahi nebo dorado), která se často připravuje s pečenými rajčaty, cibulí, černými olivami, špenátem, rozinkami a vlašskými ořechy v podobě zapečeného koláče torta tal-lampuki. Populární lampuka je nedílnou součástí trvalé nabídky typické místní restaurace Tal-Petut, kterou najdete v tichých zapadlých uličkách Birgu v historickém trojměstí jižně od Valletty.

Klasickým místem ke konzumaci mořských plodů je Marsaxlokk, přístavní město na jihovýchodě Malty, kde se v přístavu pohupují pestrobarevné rybářské lodě. Po skončení oblíbeného nedělního dopoledního trhu se místní i turisté vydávají do nábřežních restaurací na poklidný oběd. Podnik Tartarun nabízí sofistikovaný a globální pohled na tradiční mořské plody – vyzkoušejte mečouna tataki s okurkovou čalamádou na asijský způsob. V nedaleké restauraci Roots s více uvolněnou a neformální atmosférou pak patří k vrcholům chobotnicové carpaccio a aljotta (tradiční maltská polévka z mořských plodů).

Mezi jídly připravovanými ve stylu z farmy na stůl najdeme čerstvý salát s kozím sýrem s pepřovou krustou 

Vychutnejte si čerstvé místní produkty na ostrově Gozo

Ostrov Gozo, menší bratříček Malty, je svou kuchyní pověstný. Ostrov působí více venkovsky, na farmách a usedlostech se pěstuje vinná réva, zelenina a olivy, z ovčího a kozího mléka se vyrábí sýr. Vynikající restaurace tu kladou silný důraz na čerstvé a sezonní místní produkty. Nejznámějším podnikem je Tmun Mġarr – nachází se v blízkosti přístavu Mġarrch a ocenění si zaslouží za vynikající steaky a čerstvé plody moře.

Restaurace Ta' Rikardu obývající proslulou pevnost Il-Kastell na jednom z kopců ostrova Gozo nabízí med, sýr a růžové víno přímo od svého majitele. Pro vína s etiketou Marsamena či se jmény starých bohů se vydejte pár minut autem do venkovské usedlosti Ta' Mena.
Réva pocházející z ostrovů Gozo a Malta zahrnuje odrůdy Girgentina a Ġellewża. Farmářský obchod usedlosti Ta' Mena vás jistě také potěší, je napěchovaný mořskou solí z Gozo, olivovým olejem, sušenými rajčaty a kapary. Na sobotní odpoledne si můžete na internetu zarezervovat prohlídku zdejších vinic a olivových hájů.

© Electro Lobster Project

Dopřejte si návštěvu nejlepších maltských restaurací 

Nejlepší kulinářské destinace na Maltě kombinují oceňované inovace se zaměřením na sezopnní suroviny a často mísí globální a tradiční maltské chutě. Mezi vrcholy michelinského menu v podniku Noni ve Vallettě patří místní mořský ježek s pomelem a hruškou nashi či sýr z ostrova Gozo s dýní. Další důležitou destinací, kde si dát dobré jídlo, je Tarragon na severním pobřeží Malty se silným zaměřením na ingredience ve stylu „z pole na vidličku“. Mezi vrcholy menu, které výhradně využívá místní produkty, patří rizoto s divokými kopřivami a hovězí carpaccio s maltskými kapary. V oblasti Rabatu a Mdiny ve střední části ostrova patří k rozvíjející se kulinářské scéně restaurace Root 81 a Townhouse No 3.

Pochutnejte si na sendvičích z chlebových placek plných toho nejlepšího z Malty

Další typickou maltskou svačinkou je ftira, tradiční maltský chléb pečený ve tvaru prstence. Používá se k přípravě lahodných sendvičů, které jsou obvykle plněné vydatnou a působivou směsí oliv, kapar a ančoviček spolu s pikantním místním rajčatovým protlakem vyrobeným z rajčat sušených na slunci umletých s rozmarýnem, cukrem a dalšími tajnými přísadami.

Vyzkoušejte ftiru v Nenu the Artisan Baker ve Vallettě. Již dávno zavedená restaurace připravuje pro své hosty nejen kompletní nabídku tradičních maltských oblíbených jídel, ale těm, kdo chtějí odhalit místní tajemství, nabízejí i lekce „Upeč si vlastní ftiru“.
V Rabatu servíruje podnik Ta' Doni sendviče z ftiry spolu s místním řemeslným pivem jako dokonalý oběd před nebo po prohlídce opevněného města Mdina, zatímco naproti na ostrově Gozo ve vesnici Nadur jsou dvě již desítky let staré pekárny Mekrens a Maxokk, které podávají čerstvou ftiru pečenou na dřevě v peci.

Chutné pastizzi

Zakousněte se v Rabatu do maltské národní pochoutky

Maltskou národní specialitkou jsou pastizzi, malé trojúhelníkové šátečky z listového těsta plněné voňavou směsí hrášku a koření nebo sýrem ricottou, ideálně se hodí jako svačinka mezi hlavními jídly. Ve většině měst najdete shluky pastizzerijas, malých prodejen rychlého občerstvení, které se specializují právě na pastizzi. Nebuďte překvapeni, když narazíte na některé méně tradiční podniky, které nyní experimentují s modernějšími náplněmi, jako je Nutella nebo karamelizované jablko.

Nejlepší pastizzerijas připravují své čerstvé pastizzi přímo na místě a jedním z nejznámějších podniků na ostrově je skromný Crystal Palace v atraktivním městě Rabat ve střední části ostrova Malta. Výdejní okénko tohoto podniku poznáte podle fronty zákazníků, obvykle tu je i stálá řada taxikářů svačících před další jízdou. Stejně jako taxikáři kdekoli na světě i ti zdejší vědí, kde si dát něco dobrého.

Dejte si řemeslná piva z ostrovních pivovarů

Nejznámějším maltským řemeslným pivovarem je Lord Chambray, jehož piva najdete v barech a restauracích po celé Maltě i na ostrově Gozo a rovněž i ve vlastním výčepu s uvolněnou atmosférou nedaleko vesnice Xwekija na Gozu. Mezi sezonní piva využívající ingredience z ostrova Gozo se řadí Flinders Rose gose (solené pšeničné pivo lipského stylu) s místními květy kapary, medové zimní pivo s místním karobovým medem a hnědé, svrchně kvašené pivo (ale) vyrobené ze semen místního divokého fenyklu. Bar 67 Kapitali ve Vallettě nabízí širokou škálu piv Lord Chambray a rovněž piva z dalších maltských řemeslných pivovarů (například Huskie či Stretta).

Vydejte se na pěší průzkum maltského kulinářského dědictví

Medově zbarvený labyrint náměstí a uliček ve Vallettě si nejlépe projdete při organizované procházce agentury Offbeat Malta Food Trails. Součástí je ochutnávka maltské klasiky – králík, pastizzi a ftira – a rovněž i objevování novějších kulinářských směrů v oblasti ručně vyráběné čokolády, vína a řemeslného piva. Procházky se také zaměřují na historické a kulturní síly, které již po staletí formují maltskou kuchyni. Chcete-li se rychle seznámit s místní gastronomickou scénou, zarezervujte si prohlídku na dobu, kdy poprvé dorazíte do města.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.


 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

7 důvodů, proč navštívit Finsko - bezpečí, design a neuvěřitelná kuráž v zemi polární záře

Další článek

Narozeniny na trinidadském karnevale

Související články

Články

Kréta - za krásami největšího řeckého ostrova

Kréta, se svou rozlohou 8261 km2 je největším řeckým ostrovem. Její břehy omývá Krétské, Středozemní a Lybijské moře. Díky své poloze, historickým památkám, krásným plážím a desítkám turistických letovisek je každoročně oblíbeným cílem turistů. Proč zrovna východní Kréta Kvůli značnému turistickému ruchu, jsem si řekla, že já Fijalka, vyznavačka NEturistických míst, že se na Krétě pokusím najít místa, která nejsou tolik zasažena turistickým ruchem a během sezóny do nich nemíří tisíce turistů ze všech koutů Evropy a zbytku světa. Po několikadenním…

Články

Milujete kávu a italské zákusky? Kouzlo starých časů a římských kaváren

Řím je město, při jehož návštěvě se dá vidět, zažít a hlavně ochutnat ledacos. Takže pokud vás zmáhá stres a pocit z toho, že zase nestihnete spatřit všechny důležité památky a pamětihodnosti, zpomalte a dopřejte si výjimečný (nejen) chuťový zážitek z lahodné kávy a domácích dezertů v některé z historických římských kaváren. Staňte se na chvíli gastronomickými požitkáři a navštivte léty prověřená místa setkávání a odpočinku, která okouzlí oko, potěší srdce a pozdvihnou ducha i náladu. Taky milujete opravdu dobrou kávu? V tom případě se sejdeme v Římě… Bylo by těžké myslet na návštěvu hlavního města Itálie bez náruživého popíjení kávy, každodenního rituálu, jenž dotváří nezaměnitelný kolorit italského života. Vždyť i první skutečnou kavárnu dala Evropě právě Itálie. Italové jeden…

Články

Itálie, jak ji neznáte

Pokud nejste opravdoví znalci vína, název tohoto regionu vám asi mnoho neřekne, ale Furlánsko (Friuli) – které leží severovýchodně od italských Benátek – už si našlo své obdivovatele. Zdejší malebné vinařské stezky, které křižují šachovnici vinic mezi městy Udine, Gorizia a Terst (Trieste), vás zavedou na nejrůznější místa, od prostých farmářských stánků, kde vám dají nejnovější ročník vína ochutnat ze džbánku, až po elegantní restaurace a ochutnávky přímo na vinicích. Pěstování, výroba a pití vína je ve Furlánsku lety prověřeným životním stylem. Západ slunce nad hradem ©Max Armani   Název „Friuli“ se v posledních letech objevuje na vinných lístcích luxusních restaurací po celém světě stále častěji a mezi znalci vína daleko za hranicemi Itálie se několik furlánských vinařů stalo doslova kultovními hrdiny. Mnozí z jejich obdivovatelů se spokojí…

Články

Svěží jaro na Maltě a na Gozu

Malta je přitažlivé souostroví na cestě mezi Evropou a Afrikou. V srdci Středomoří proto byla vyhledávaným útočištěm pro mořeplavce. Dnešní návštěvníky láká na svou 7000 let starou pestrou historii a památky, které patří k nejstarším dochovaným na světě. Vábivé je i celoročně příznivé maltské klima, členité pobřeží a nesčetné možnosti kulturního, sportovního i nočního vyžití. Všemu dodává šmrnc osobitý charakter ostrovů, daný dlouhodobou britskou nadvládou. Proč vyrazit na Maltu právě na jaře? Ostrov Comino. Maltské souostroví tvoří dva hlavní ostrovy – Malta, kde žije 90 % populace, a Gozo. Třetím ostrovem je Comino, jehož obyvatelé by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Příjemnou dovolenou tady strávíte ve kterémkoliv ročním období. Pokud chcete poznávat místní památky nebo podnikat…