Nejlepších dvanáct specialit - zakuste kuchyni v Bangkoku

Pro relativně tak malou zemi je thajská kuchyně ohromně různorodá. Jídlo mění tvar i chutě téměř pokaždé, když překročíte hranice jednotlivých provincií. Bangkok, největší thajské město a zároveň středobod veškerého dění stran lidí a jídla, není výjimkou této rozmanitosti a sám se pyšní svou vlastní charakteristickou kuchyní.

Lidé v Bangkoku mají obzvlášť rádi sladké chutě a mnoho jídel zahrnuje sladkovodní ryby, vepřové maso, kokosové mléko a palmový cukr - běžné přísady na talíři v centrálním Thajsku. Snadný přístup k moři přináší také bohatství mořských plodů.

Přistěhovalci z jižní Číny již po staletí ovlivňovali thajskou kuchyni, nejvíce čínští dělníci a prodejci, kteří představili wok a několik druhů nudlových jídel v Bangkoku i ve zbytku Thajska. Stejně tak se předpokládá, že i muslimové patřili mezi první návštěvníky Thajska během konce 14. století a přinesli s sebou kuchyni založenou na mase a sušeném koření, která nakonec pronikla i do Bangkoku. Další významný vliv na bangkokskou kuchyni pochází z královského dvora, který přináší sofistikované a rafinované pokrmy do centrální thajské kuchyně už téměř posledních tři sta let. V poslední době také přistěhovalci z venkovských koutů Thajska přinesli své tradiční pokrmy do měst a některé z nich se objevily na talířích prezentující prvky lokálního kulinářského odvětví.

Přečtěte si informace o dvanácti nejvíce ikonických pokrmech v bangkokském stylu včetně míst, kde je můžete vyzkoušet. 

Bangkokský pad thai - smažené nudle s krevetou, fazolovými klíčky, tofu, vejcem a kořením. © Austin Bush / Lonely Planet

Pad thai

Thajské nejznámější jídlo – favorit bangkokských ulic - má podobu míchaných smažených rýžových nudlí se sušenými nebo čerstvými krevetami, fazolovými klíčky, tofu, vejci a kořením a tradičně se podává s rozkrojenými limetkami a několika stonky čínské pažitky a plátky banánových květů.
Deset let stará a neustále nacpaná restaurace Thip Samai je nepochybně nejpřesvědčivějším místem v Bangkoku pro jídlo.

Tom yam, kyselá a ostrá polévka v thajském stylu, Bangkok. © Austin Bush / Lonely Planet

Tom yam 

Citronová tráva, list kafrové limetky a limetová šťáva dávají tom yam její charakteristický říz. Čerstvé chilli nebo mastná chilli pasta poskytují polévce její legendární štiplavost už při prvním soustu. Často se proto překládá jako "thajská kyselá polévka". 
Tom yam je k dispozici téměř všude v Bangkoku, ale bylo by těžké porazit její nejlepší verzi v Krua Apsorn, legendární restauraci umístěné v typickém thajském obchodním domě ve staré čtvrti města.

Miska "lodních nudlí" s hovězím, Bangkok. © Austin Bush / Lonely Planet

Gooay teeo reua 

Gooay teeo reua se překládá jako "lodní nudle" a nesou tento název proto, že dříve tyto malé misky byly podávány z lodí, a to podél bangkokských kanálů a řek a centrálního Thajska.
Temný, pomalu vařený vývar spojuje maso, bylinky, sušené koření a někdy i krev. Proto jsou tyto misky na bázi vepřového nebo hovězího masa jednou z nejvíce ochucených a možná i zastrašujících specialit všech thajských nudlových jídel. Vyzkoušejte misku gooay teeo reua v restauraci Bharani.

Som tum, kořeněný papájový salát s rajčaty, dlouhými fazolemi, chilli, česnekem, rybí omáčkou a limetkou. © Austin Bush / Lonely Planet

Som tum 

Tento pokrm - tenké, křupavé plátky papáje podrcené v hmoždíři spolu s rajčaty, dlouhými fazolemi, chilli, česnekem, rybí omáčkou a limetkou - má své původy na thajském severovýchodním venkově. Když přistěhovalečtí dělníci přinesli tento recept do Bangkoku, stal se hned populárním i mezi Thajci, kteří milují pikantní říz, který specialita som tum rozhodně nepostrádá.  Zkuste v sobě zažehnout oheň z tohoto pálivého pokrmu ve zchátralé pouliční restauraci Jay So. 

Khanom bueang, sladko-slané rádoby taco občerstvení, v prodeji v ulicích Bangkoku.© Austin Bush / Lonely Planet

Kanom beuang 

Stará verze této drobné svačiny v podobě taco se prodává se dvěma druhy náplní: sladkou, která kombinuje bohatá kachní vejce a konzervované ovoce, nebo pikantní: včetně pikantní směsi sušených krevet a bílého pepře. K dostání je od pouličních prodejců ve starších částech Bangkoku, jako je stánek na trhu Nang Loeng.

Miska mee grorp s křupavými smaženými nudlemi, která se podává v Bangkoku. © Austin Bush / Lonely Planet

Mee grorp 

Křupavé nudle připravené díky bývalému receptu paláce tradičním způsobem tvoří pokrm s jedinečnou voňavou sladko-kyselou chutí. Dnes už jde o výjimečný zachovaný tradiční recept. Dlouholetá restaurace Chote Chitr je jedno z mála míst, kde můžete původní verzi tohoto jídla vyzkoušet. 

Miska čínských nudlí podávaná s wontony, Bangkok. © Austin Bush / Lonely Planet

Bamee 

I když je tento pokrm v Bangkoku všudypřítomný, ne všude ho vaří stejně. Základ tvoří pšeničné vaječné nudle v čínském stylu, typicky podávané s plátky opečeného vepřového masa, hrstka něčeho zeleného a knedlíčky wonton. 
Pro výjimečný zážitek si jak z hlediska chuti, tak atmosféry zajeďte do čínské čtvrti v Bangkoku, kde se nachází stánek u cesty Mangkorn Khão. 

Jídlo gooay teeo kooa gai, smažené rýžové nudle s kuřecím masem a vejcem, se prodává v Čínské čtvrti v Bangkoku. © Austin Bush / Lonely Planet
 

Gooay teeo kooa gai 

Široké rýžové nudle smažené jen s vajíčkem a kuřecím masem, s konzervovanými olihněmi a česnekovým olejem jsou zřídkakdy k dostání mimo Bangkok.  Ty nejlahodnější objevíte v  Čínské čtvrti v Bangkoku. Nejlepší místa, kde tento pokrm dostanete, jako je Nay Hong, smaží pokrm na sádle nad žhavými uhlíky.

Pokrm or sooan se připravuje z ústřic podávaných v lepkavém vaječném těstíčku, Bangkok. © Austin Bush / Lonely Planet

Or sooan

Dalším vyhlášeným bangkokským jídlem v Čínské čtvrti je or sooan. Tento pokrm kombinuje lepkavé vaječné těsto naplněné právě upečenými ústřicemi. Restaurace Nai Mong Hoi Thod tuto lahodu připravuje pravděpodobně nejlíp v celém městě.

Kow mok gai - kuřecí biryani, Bangkok. © Austin Bush / Lonely Planet

Kow mok 

Biryani neboli kořeněná rýže představuje jídlo, které naleznete v celém muslimském světě a svou populární základnu má také v Thajsku. V Bangkoku se tento pokrm vaří obvykle s kuřecím masem a podává se sladko-kyselou omáčkou a mísou kuřecího vývaru. Vyzkoušejte okouzlující tradiční verzi tohoto pokrmu v sedmdesát let staré muslimské restauraci v Bangkoku.

Sate gai neboli kuřecí satay, Bangkok. © Austin Bush / Lonely Planet

Sate 

Grilované masové špízy, které jsou základem kuchyně muslimských zemí jihovýchodní Asie, pravděpodobně přišly do Thajska přes Malajsii nebo Indonésii. Mírně sladká arašídová omáčka, která špízy doprovází, je dnes často chybně spojována s thajskou kuchyní mimo samotné Thajsko. Sate je k dostání na ulici v Čínské čtvrti v Bangkoku.

Mataba gai, tenká palačinka plněná kuřecím masem, vejcem a kari kořením, Bangkok. © Austin Bush / Lonely Planet

Mataba 

Mataba, známá jako murtabak v Malajsii a Indonésii, je jídlo dělané z tenkých plátků těsta, které jsou plněné buď slanou náplní (kuřecím masem nebo hovězím masem s vejcem a kořením kari) nebo sladkou náplní (vejcem a plátky banánů) a jsou smažené až dokřupava. Pochutnat si na této specialitě můžete v obchodním domě v bangkokském stylu v restauraci Karim Roti-Mataba.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace týkající se Bangkoku? V e-shopu najdete tištěného průvodce Lonely Planet Bangkok. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Keňa – země Masajů a safari

Další článek

Milford Sound aneb srdce Fjordlandu Nového Zélandu

Související články

Články

Tipy na první návštěvu Bangkoku

Thajské hlavní město může přivodit vašim smyslům šok. Vedro, vlhkost a pětihodinový časový posun dokážou člověka docela snadno odrovnat. Jakkoliv únavné se může cestování po Bangkoku zdát, vynaložená námaha se bezezbytku vrátí v hloubce zážitků, které si odtud přivezete. Buddhistickými chámy posetá thajská metropole za to bezpochyby stojí... Přinášíme vám pět tipů, jak si první návštěvu Bangkoku co nejvíce užít:  VLAKEM MÍSTO TAXÍKU Mezinárodní letiště Suvarnabhumi se nachází 30 km východně od Bangkoku. Taxík do centra tu seženete v jakoukoli denní či noční hodinu. Velmi dobře funguje i veřejná doprava: rychlodráha City Line vás doveze…

Články

Nejlepší místa na světě, kde ochutnat zvláštní lahůdky

Teď se můžeme přít o to, jakou největší bizarnost lze připravit k jídlu... 1. Ústřice Rocky Mountain, Montana, USA Mořské plody v Montaně? No, ne tak docela. Ústřice Rocky Mountain, kterým se říká také prérijní ústřice, telecí hranolky, kovbojský kaviár a „houpající se hovězí“, jsou ve skutečnosti smažená varlata mladých býčků. Jejich pojídání je tradicí mezi západními rančery,…

Články

Thajsko s batohem za tři týdny - kompletní plán a tipy na cestu

Mumraj v Bangkoku, ostrovy a pláže na jihu i hippie městečka na severu stihnete za 20 dní. Navíc se seznámíte s místními, vypijete litry průměrného thajského piva a ochutnáte množství nadprůměrného pouličního jídla. Čtěte, jak to všechno zvládnout a být v klidu. Před cestou Thajské dobrodružství si můžete rozdělit na tři části: Sever, Bangkok a okolí a Jižní ostrovy. Sezónu na teplou a teplejší. Low season v Thajsku je mýtus, protože i když některé turisty v období července až října odradí deštivé období, je to právě ta část roku, kdy má většina evropských…

Články

Hrdinové domácí kuchyně - věhlasná jídla z celého světa

Všechna města po celém světě mají svou vlastní kulturu jídla, která ztělesňuje jedinečnou podstatu onoho místa. Zatímco některé pokrmy se staly kultovními na celosvětové scéně – pomyslete například na filadelfský sendvič Philly cheesesteak nebo proslulou tokijskou nudlovou polévku ramen – jiné zůstávají skryté, zastrčené v postranních uličkách italských domácích restaurací nebo schované na stránkách tajné babiččiny kuchařky. Pro zvědavé fajnšmekry, kteří hledají ty nejlepší chutě ve městě, jsme požádali redaktory z našeho týmu Lonely Planet Locals, aby vám naservírovali lahůdky, které oni sami pokládají za ty, které vystihují srdce jejich rodného města – od rybího tažine z marockého Tangeru až po dušené knedlíčky z Šanghaje. Zlatý…