Nejlepších 22 zajímavostí zdarma v Milánu

LP

Město italské módy sice patří k nejdražším v zemi, ale to neznamená, že tu musí vaše peněženka nutně vykrvácet.

Milán je sice drahé město, ale je tu pořád dost věcí, které se dají zažít zdarma. RossHelen/Getty Images

 

Podívejte se za oponu nóbl pozlátka, a zjistíte, že je Milán plný zajímavostí, které vás nebudou stát ani korunu. Patří sem vznosné kostely, výjimečná architektura i zajímavá muzea. Zde máte přehled nejlepších věcí, které můžete v Milánu zažít zdarma.

Obdivujte do sytosti nádhernou milánskou katedrálu Duomo. Matej Kastelic/Lonely Planet

1. Duomo

Do slavné katedrály Duomo už není vstup zdarma, což však neznamená, že ji nemůžete obdivovat zvenku. Nejen že je to nádherná stavba z candoglijského mramoru, ale navíc její fasádu zdobí přes tři tisíce soch a chrličů. Vyhlížejte mezi nimi ty zajímavější, jako je miniatura sochy Svobody (nad hlavním vchodem). Říká se o ní, že byla jedním ze zdrojů inspirace pro americkou verzi, kterou tak dobře známe.

2. Quadrilatero d’Oro

Milovníci módy, obdivem vzdychající turisté i bohatší Miláňané – nikdo nedokáže odolat vábení jednoho z nejslavnějších světových chrámů módy Quadrilatero d’Oro. Okukování výloh zdejších obchodů i extravagantních žen, které se nosí kolem, vás nebude stát ani korunu.

3. Piazza Gae Aulenti

Náměstí Piazza Gae Aulenti, otevřené v nové podobě v roce 2012, je podle mnohých nejzářivějším symbolem moderního Milánu a zároveň zážitkem, který nesmíte vynechat a můžete ho mít zadarmo. Díky mrakodrapům, které definují panorama města, a třem kašnám, jež vás vždy potěší nějakou vodní podívanou, je to místo, kde si můžete na chvíli sednout, aktualizovat instagram a získat představu o tom, kam Milán v budoucnu směřuje.

4. Cimiterio Monumentale

Cimiterio Monumentale je jedním z největších hřbitovů ve městě a byla by určitě škoda ho vynechat. Byl otevřený v roce 1866 a je to majestátní komplex z mramoru dvou barev, navržený Carlem Maciachinim. Obdivovat můžete působivé sochy, starořecké chrámy a hrobky nejvýznamnějších občanů města ve Famediu (tedy síni slávy).

Galleria Vittorio Emanuele II. je nejstarší nákupní středisko v Itálii. Mlenny/Getty Images

5. Galleria Vittorio Emanuele II.

Nejstarší nákupní galerie v Itálii se může pochlubit vznosnými prosklenými klenbami a nadčasovou elegancí. Věděli jste však, že když se otočíte na podpatku na varlatech nebohého býka na mozaikové podlaze, přinese vám to štěstí? Alespoň legenda to tvrdí. Býka najdete uprostřed galerie a vždycky kolem něj bude pár lidí.

6. Bosco Verticale

Dva vysoké moderní bytové domy celé obrostlé zelení najdete ve čtvrti Porto Nuovo a jejich název Bosco Verticale (Vertikální les) mluví sám za sebe. Tyčí se do výšky 111 metrů a mají balkony, kde rostou stovky stromů a k tomu tisíce keřů a dalších rostlin. Jsou součástí rozsáhlého projektu obnovy čtvrti a staly se modelem udržitelného bydlení.

7. Naviglio Grande

Největší městský vodní kanál nabízí malebné místo k procházce v kteroukoli denní dobu. Abyste poznali, jak skutečně vypadal „starý Milán“, zamiřte k Vicolo dei Lavandai, kde svou inspiraci hledali i spisovatelé jako Georges Simenon. Každou poslední neděli v měsíci navíc celý kanál ožije rázovitým bleším trhem Mercatone dell’Antiquitario, kde seženete nejrůznější starožitnosti, starý nábytek a domácí potřeby nebo použité oblečení.

8. Fuorisalone

Díky festivalu s názvem Fuorisalone do Milánu míří milovníci designu z celého světa. A mají pro to dobrý důvod. Na jeden týden v dubnu se celé město vrhne do víru výstav designu, prezentací a velkých večírků, na které je vstup zdarma.

Dopřejte si relaxační den spolu s místními, kteří si vychutnávají piknik v parku Sempione. Stephanie Ong/Lonely Planet

9. Parco Sempione

Zelené plíce Milánu dřív sloužily jako lovecký revír pro vládnoucí rodinu Sforzů, dnes jsou však volně přístupné všem. Parco Sempione je park v anglickém stylu s rozlehlými trávníky a poetickými jezírky, kde zároveň stojí některé z městských pamětihodností, například Castello Sforzesco, Arco della Pace nebo Arena Civica.

10. Casa Museo Boschi di Stefano

Soukromá sbírka umění milánského manželského páru je k vidění v jejich bývalém domově Casa Museo Boschi di Stefano. Úctyhodná sbírka italského umění 20. století, ve které nechybějí ani tak velká jména, jako jsou Giorgio de Chirico a Piero Manzoni, zaplňuje nádherný interiér domu navrženého ve stylu art deco ikonickým milánským architektem Pierem Portaluppim.

11. Via Lincoln

Ulici Via Lincoln sice moc lidí nezná, stojí však za návštěvu a je důkazem, že Milán není tak šedivý, jak se někdy říká. Celá oblast vznikla v 19. století jako čtvrť pro dělníky z okolních továren a jejich rodiny, dnes se však Via Lincoln se svými pestrobarevnými domky proměnila v rázovitou exkluzivní část města, která čeká na objevování.

Z historické čtvrti Brera čiší atmosféra starého Milánu. Sergio Monti Photography/Shutterstock.

12. Brera

Představte si točité dlážděné uličky, v nichž narazíte na obchody s nábytkem či butiky a sem tam na starší dámu v šálu, provozující chiromantii – historická čtvrť Brera zkrátka vyzařuje atmosféru starých zlatých časů za každých okolností. Nezapomeňte navštívit galerii Pinacoteca di Brera a užijte si zdejší vznosný dvůr i zahradu Orto Botanico.

13. Museo Civico di Storia Naturale

V přírodovědném muzeu Museo Civico di Storia Naturale se dozvíte spoustu zajímavostí o všem možném, od historie lidstva po evoluci rostlin. Novorománská a novogotická budova z roku 1844 je pro zdejší sbírky navýsost důstojným prostředím, barvité diorámy v životní velikosti propůjčují celému zážitku trochu kýčovité atmosféry. Většinou se dovnitř dostanete za 5 eur, každou první neděli v měsíci je však vstup zdarma.

14. Chiesa di San Maurizio

Nevýrazný exteriér kostela Chiesa di San Maurizio ani náznakem neprozrazuje, jaké poklady se skrývají uvnitř. Zdá se, že nádherné fresky a obrazy pokrývají snad každý čtvereční metr svatostánku z 16. století, který byl původně součástí ženského benediktinského kláštera Monastero Maggiore.

15. Palazzo Morando

Jestli si chcete udělat představu o životě šlechty v 18. století, projděte si Palazzo Morando. Najdete tu osobní sbírky hraběnky Bologniniové i městské umělecké sbírky, které ukazují, jak Milán vypadal během napoleonské éry.

Starořímské sloupy San Lorenzo. Georgios Tsichlis/Shutterstock

16. Sloupy San Lorenzo

Náměstí pod vysokými starořímskými sloupy San Lorenzo je ideálním místem na drink. Přineste si pití vlastní nebo si nápoj s sebou kupte v některém z barů v okolí sloupů. Usaďte se a užijte si společnost mladých lidí, amatérských kytaristů a možná i cyklistů na kolech BMX.

17. Chiesa di San Bernardino alle Ossa

V kostele Chiesa di San Bernardino alle Ossa na vás čeká kostnice vyzdobená kostmi mrtvých, která vypadá jako vystřižená z filmu o Indianu Jonesovi. Na sousedním hřbitově údajně došlo místo, takže se jeho správci rozhodli skladovat kosti zemřelých tímto trochu strašidelně dekorativním způsobem.

18. Acquario Civico

Na okraji rozlehlého parku Sempione najdete třetí nejstarší akvárium v Evropě. Asi nikoho nepřekvapí, že je technologicky poněkud překonané a zdejší sbírka mořských tvorů není příliš rozsáhlá. Všechno však více než vyvažuje atmosféra secesní budovy se sochou titána nad vchodem. Každé první a třetí úterý v měsíci od čtrnácti hodin a celou první neděli v měsíci je vstup zdarma.

Poučte se o historii v muzeu zřízeném v bývalé pevnosti Castello Sforzesco. Nattee Chalermtiragool/Shutterstock

19. Castello Sforzesco

Majestátní budova Castello Sforzesco z červených cihel byla nejdříve vojenskou pevností, pak sídlem vládnoucí milánské rodiny Sforzů a nakonec kulturní institucí, takže prodělala v průběhu staletí mnoho přestaveb. Dnes tu je několik muzeí, v nichž se můžete ponořit do dějin budovy. Každé první a třetí úterý v měsíci po čtrnácté hodině je vstup zdarma.

20. 10 Corso Como

V nejvyšším patře stylového domu 10 Corso Como najdete prostor zcela zasvěcený fotografii. Probíhají tu zajímavé fotografické výstavy, které se často věnují nepříliš často zobrazovaným tématům nebo raným pracím slavných fotografů, jako jsou třeba Annie Leibovitzová nebo Helmut Newton.

21. Basilica di Santa Maria delle Grazie

Většina lidí míří jen do refektáře baziliky, kde obdivují slavný obraz Poslední večeře. Nevěnují však žádný čas poznání zbytku památky zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO, kterou v roce 1469 navrhl Guiniforte Solari. Přitom je to nádherná ukázka renesanční architektury a najdete tu díla Tiziana, Guadenzia Ferrariho a Bramantina.

22. Pirelli Hangar Bicocca

V průmyslové oblasti, kde kdysi fungovaly továrny společnosti Pirelli, stojí Hangar Bicocca. Je to unikátní prostor věnovaný modernímu umění a proslulý díky betonovým věžím tvořícím Sedm nebeských paláců, jež jsou dílem německého umělce Anselma Kiefera a jsou zde vystaveny trvale. Probíhají tu rovněž zajímavé dočasné výstavy, které více.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Tipněte si vlastní slevu!

Další článek

New York City

Související články

Články

20 nejlepších aktivit v Berlíně. A zadarmo.

Berlín je sice možná jedním z cenově nejvýhodnějších měst v Evropě, ale eura mají i v německé metropoli po několika dnech prohlídek muzeí a nočních návštěv klubů tendenci mizet. Naštěstí tu je spousta způsobů, jak si rozpočet ušetřit návštěvou několika skvělých bezplatných míst. Vyjeďte do kopule Reichstagu Reichstag je sídlem německého parlamentu, Bundestagu, a bezplatná jízda výtahem na jeho střešní terasu nabízí fantastické výhledy na celé město a pohled zblízka na moderní skleněnou kopuli, již navrhl Norman Foster a která se klene z historické budovy. Vyzvedněte si bezplatného…

Články

Řím - zářivé a šťastné město

Jak už jeho přezdívka napovídá, Věčné město nikdy nevyjde z módy. I v roce 2016 vedou všechny cesty do Říma. Poté, co papež František vyhlásil Svatý rok Milosrdenství, míří do Itálie kroky mnoha poutníků, ale k takové cestě by se našly i světštější důvody. Bylo zrenovováno majestátní Koloseum, vyčištěna Fontána di Trevi, a abyste se navnadili ještě více, účinkuje Řím také ve dvou filmových trhácích: remaku filmu Ben Hur a nejnovější bondovce Spectre. Řím je velmi osobité hlavní město. Každé zákoutí má své kouzlo, které vyzařuje z prosluněných piazzas, velkolepých starobylých budov, kostelů plných mistrovských děl i ulic, kterými se prohánějí Italové na mopedech Vespa. A rok 2016 je obzvláště vhodná doba pro návštěvu Říma. Papež František totiž vyhlásil…

Články

Milujete kávu a italské zákusky? Kouzlo starých časů a římských kaváren

Řím je město, při jehož návštěvě se dá vidět, zažít a hlavně ochutnat ledacos. Takže pokud vás zmáhá stres a pocit z toho, že zase nestihnete spatřit všechny důležité památky a pamětihodnosti, zpomalte a dopřejte si výjimečný (nejen) chuťový zážitek z lahodné kávy a domácích dezertů v některé z historických římských kaváren. Staňte se na chvíli gastronomickými požitkáři a navštivte léty prověřená místa setkávání a odpočinku, která okouzlí oko, potěší srdce a pozdvihnou ducha i náladu. Taky milujete opravdu dobrou kávu? V tom případě se sejdeme v Římě… Bylo by těžké myslet na návštěvu hlavního města Itálie bez náruživého popíjení kávy, každodenního rituálu, jenž dotváří nezaměnitelný kolorit italského života. Vždyť i první skutečnou kavárnu dala Evropě právě Itálie. Italové jeden…

Články

Itálie, jak ji neznáte

Pokud nejste opravdoví znalci vína, název tohoto regionu vám asi mnoho neřekne, ale Furlánsko (Friuli) – které leží severovýchodně od italských Benátek – už si našlo své obdivovatele. Zdejší malebné vinařské stezky, které křižují šachovnici vinic mezi městy Udine, Gorizia a Terst (Trieste), vás zavedou na nejrůznější místa, od prostých farmářských stánků, kde vám dají nejnovější ročník vína ochutnat ze džbánku, až po elegantní restaurace a ochutnávky přímo na vinicích. Pěstování, výroba a pití vína je ve Furlánsku lety prověřeným životním stylem. Západ slunce nad hradem ©Max Armani   Název „Friuli“ se v posledních letech objevuje na vinných lístcích luxusních restaurací po celém světě stále častěji a mezi znalci vína daleko za hranicemi Itálie se několik furlánských vinařů stalo doslova kultovními hrdiny. Mnozí z jejich obdivovatelů se spokojí…