Nejlepších 10 věcí, které můžete poznat v Polsku

Shutterstock

Polsko je plné překvapení. Města jako Varšava, Krakov nebo Gdaňsk přetékají poklady, mimo městské oblasti se rozkládají drsné hory a husté lesy protkané řekami či potoky. To vše láká k průzkumům.

Ať už si představu dobře stráveného volna spojujete s ochutnávkou jednoho dvou panáků národního pití, poznáváním hlubin historie či toulkami venkovskou přírodou, shrnuli jsme pro vás deset nejzajímavějších věcí, které během návštěvy Polska musíte zažít.

Hlavní náměstí (Rynek główny) v Krakově je nejrozlehlejší středověké náměstí v Evropě. Marcin Kadziolka/Getty Images

Nechte se ohromit Krakovem

Krakov, město nádherné architektury, výtečné kuchyně a vzrušující historie, vyzařuje jedinečnou atmosféru. Seznamte se s ní při prohlídce Starého Města, židovské čtvrti (Kazimierz) i krakovského ghetta a ponořte se do tajemství fascinujícího bývalého hlavního města. Rynek główny je nejen největším středověkým náměstím Evropy, ale také zářnou výjimkou, která na rozdíl od zbytku země přežila zkázu druhé světové války a ve své původní kráse stojí dodnes. Utrpení Krakova je však stále přítomné díky pomníkům a památníkům rozesetým po městě. Obzvláště dojemné jsou velké kovové židle rozestavěné na Náměstí hrdinů ghetta (Plac Bohaterów Getta). Každá z nich představuje vyhaslé životy tisícovky krakovských Židů.

Věnujte tichou vzpomínku v Auschwitz-Birkenau

Okupační nacistická armáda proměnila za druhé světové války Polsko ve strašlivou továrnu na smrt, kde probíhala krutá genocida zaměřená na polské Židy, ale i další skupiny, jako byli odbojáři nebo Romové. Nejhorším z vyhlazovacích táborů byl Auschwitz-Birkenau, dnes památník a muzeum v Osvětimi. Během čtyř roků tu nacisté uvěznili, zotročili a zavraždili přes milion lidí. Většina tábora je zachovaná tak, jak vypadala za války, což návštěvníkům umožňuje poučit se, přemýšlet a pochopit, že nic podobného se už nesmí opakovat. Prohlídka s výkladem nabitým fakty je závažná i důležitá a po jejím absolvování se vám bude svírat srdce a točit hlava.

Multimediální expozice Muzea dějin polských Židů mapuje dějiny této skupiny v Polsku. Piotrbb/Shutterstock

 

Zažijte moudrost Varšavy

Vynikající varšavská muzea nabízejí dostupný a zajímavý vhled do historie, která ovlivňuje nás všechny. Muzeum Varšavského povstání působivě přibližuje události tragického povstání proti německým okupantům v roce 1944, expozice Muzea dějin polských Židů POLIN se zabývají tisíciletou historii židovského národa v Polsku. Obě hi-tech instituce vyžadují, abyste nespěchali a pozvolna vstřebávali události hluboce otřesné minulosti, mapované pomocí poutavých světelných efektů, zvuků a videoprojekcí. Zážitek vám pomůže získat mimořádně celistvý pohled na všechny události i smysluplnou představu o bývalých a současných obyvatelích tohoto houževnatého města.

Žijte v polských městech jako místní

Ponořte se do běžného života polských měst a pozorujte jejich obyvatele při každodenních situacích. Množství zeleně, nejrůznějších restaurací a možností sdílení dopravních prostředků vás ohromí. Uvolněte se a bavte se jako místní. Ve Varšavě se během letních nedělí vypravte zdarma na koncert Chopinových děl, který se odehrává v parku Łazienki królewskie, nebo sejděte na nábřeží Vistula a dejte si zasloužený odpolední drink. V Poznani, Vratislavi nebo krakovské čtvrti Kazimierz se vrhněte do víru zdejší klubové scény – Poláci milují parties.

Projděte se po malebném gdaňském nábřeží. Alina Stankevych/500px

 

Užijte si Gdaňsk

Je těžké si představit malebnější námořní přístav, než je hanzovní město Gdaňsk u Baltského moře. Okouzlující uličky Starého Města a nádherný areál nedalekého hradu Malbork bohatě stačí na to, aby vás k výletu na sever vylákaly, ale estetické potěšení je jen začátek. Gdaňsk ve středověku prosperoval jakožto obchodní spojnice polského vnitrozemí se zbytkem světa a důležitou roli sehrál i v moderní historii díky svému houževnatému odporu proti Němcům v roce 1939 i Sovětům v roce 1980. Návštěva architektonicky odvážného Muzea druhé světové války a interaktivního Centra evropského Solidarity vám představí obě zásadní události pohledem Poláků.

Dejte si vodku na zdraví

Poláci mají rádi vodku a jedním z nejkrásnějších zážitků na cestování je přidat se k místním. Jemné vodky, jako jsou vyhlášené značky Wyborowa a Belvedere, se pijí ledově vychlazené a čisté, Poláci však také rádi experimentují. Wiśniówka má třešňovou chuť, je sladká a je zrádně snadné jí vypít poněkud více. Výraznější je žitná vodka Żubróvka ochucená tomkovicí vonnou (zubří trávou) z Bělověže. Dalším oblíbeným nápojem je Żołądkowa gorzka (Hořká žaludeční), tedy nasládlá jantarově zbarvená pálenka ochucená muškátem, která je prý dobrá na žaludek. Nevíte, kde začít? Spolehněte se na zkušenosti místních nebo si objednejte degustační sadu. A ano, samozřejmě tu seženete všechny široce oblíbené a módní drinky, od řemeslných piv přes Prosecco po míchané koktejly.

Plněné taštičky (pierogi) musíte v Polsku ochutnat © Dar1930 / Shutterstock

 

Nechte se ohromit polskou kuchyní

Červená řepa s pohankou, jablky, cibulí a naloženými lesními houbami – krása polské kuchyně se často skrývá v neobvyklém párování, přílohách a koření, které doprovázejí hlavní masité jídlo. Na jídelních lístcích se pravidelně objevují vydatné polévky jako żurek (žurek, kyselo, polévka z žitného kvásku) nebo barszcz (varianta boršče) stejně jako taštičky (pierogi) podávané vařené či smažené s rozličnými náplněmi, od sýra po kachní maso. Pokud nejsou vaším šálkem čaje vydatná jídla z hovězího nebo husího masa s kysaným zelím či okurkami, máte na výběr z překvapujícího množství podniků s mezinárodní kuchyní, stejně jako ze specializovaných jídelen v centrech větších měst. Snad nejpůsobivější je nabídka čerstvých lahodných salátů, ale určitě neodjíždějte, aniž ochutnáte zapiekanki – zapečený sendvič a oblíbené pouliční jídlo.

Ponořte se do přírody v národních parcích

V Polsku se rozkládá několik národních parků, které nezřídka patří na Seznam světového přírodního dědictví nebo jsou rezervacemi prvořadého významu. Velké oblasti chráněné přírody najdete po celé zemi a všude se najdou jedinečné krásy, které můžete obdivovat. Bělověžský národní park je proslulý jednak největší plochou původního lesa v Evropě, jednak několika rezervacemi s výskytem jednoho z polských národních živočichů – zubra. Národní park Słowiński na Pomořanském pobřeží je známý svými pohyblivými písečnými dunami a tvoří jej hlavně mělká jezera oddělená od moře, která jsou ideálním domovem zhruba pro 250 druhů ptáků. Další národní parky nabízejí efektní skalní útvary, rozlehlé louky a středověké hrady.

Polské Tatry na jihu země jsou skvělým místem k lyžování. Ewg3D/Getty Images

 

Vyrazte do Karpat za aktivním dobrodružstvím

Polsko je známé tím, že je ploché, což platí jen do chvíle, než dojedete na jih země. Zde se podél polské hranice od Německa až k Ukrajině táhnou Karpaty, úzké pásmo středně vysokých hor. Krkonoše (Krakonosze) na jihozápadě jsou ideální pro horskou cyklistiku, město Zakopané jižně od Krakova na úpatí Tater je považované za nejlepší polské lyžařské středisko. Nám se však nejvíc líbilo odlehlé pohoří Bieszczady (Bukovské vrchy) na jihovýchodě. Zdejší neprošlapané stezky jsou snem všech milovníků pěší turistiky a divokých rysů se tu pravděpodobně vyskytuje víc než návštěvníků.

Prozkoumejte na plachetnici velká Mazurská jezera

Severovýchod Polska je obrovskou oblastí málo známých jezer propojených řekami. Od chvíle, kdy v květnu na stromech vyraší první pupeny, až do doby, kdy listy na podzim zežloutnou, plují po vlnách jezer Śniardwy a Niegocin milovníci jachtingu, zatímco jiní vodáci pádlují tokem řeky Krutynia. Jako základny jachtařům, vodákům i cyklistům slouží města Giżycko a Mikołajki, odkud se dají podnikat výlety všech druhů.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Devět mokřadů ideálních na pozorování zvířat

Další článek

Deset nejlepších zážitků v Buenos Aires

Související články

Články

Varšava je město s příběhem

Velmi silným příběhem. Může za to zejména její pohnutá historie za druhé světové války. Hlavním městem je Varšava od roku 1596, kdy vystřídala královský Krakow. Rozvoj Varšavy byl přerušen za druhé světové války. Varšavské povstání v roce 1944 proti nenáviděným Němcům mělo tragickou dohru. Statisíce povražděných lidí, přes 90 % budov bylo srovnáno se zemí, město bylo vylidněno. Polský národ se – jako ostatně mnohokrát v dějinách předtím – nevzdal. Po válce město obnovili. Staré město postavili podle původních…

Články

Krakov - město s dračí legendou

Příjemné město v Polsku, ležící na řece Visle, ve kterém najdeš nejen čokoládovny, útulné kavárny, ale i historické památky. Navíc si na každém rohu můžeš dát obwarzanek. Nejen tohle je krásný Krakov. Město jsem navštívila na podzim, kdy v centru už naštěstí nenarazíš na davy turistů. Výlet jsem spojila i s prohlídkou Osvětimi, která je od Krakova vzdálena hodinu cesty polským vlakem. Hlavní "velké" náměstí v Krakově v noci ©Barbora Fialová Hlavní krakovské památky Díky tomu, že jsou všechny nejvýznamnější historické památky v centru města a relativně blízko sebe, nebudeš potřebovat využívat místní mhd a všechna místa si v klidu projdeš pěšky. V centru se nachází spousty kostelů,…

Články

Proč by mělo být Polsko vaší další destinací jste-li gurmán a milovník jídla

V Polsku je toho mnohem více než knedlíky nebo plněné zelné listy a ani obyčejná jídla nejsou nudná a předvídatelná. V poslední polovině století se Polsko začalo otevírat světu a zdejší kuchaři se chopili výzvy – začali lokální recepty inovovat novými kombinacemi ingrediencí a způsobů přípravy. Zde je váš průvodce chutěmi Polska.  Napříč celým Polskem najdete řadu druhů sladkých i slaných pirožků. © Dar1930…

Články

Hurá do polského Hollywoodu! Prohlédněte si Lodž, třetí největší město Polska

Varšava je plná života a Krakov je krásný, ale třetí největší město Polska zůstává pro mnoho cestovatelů stále tajemstvím. Navzdory tomu má Lodž rozhodně co nabídnout. Díky jeho průmyslovému dědictví a kouzlu filmové tvorby je toto město pro návštěvníky plné různorodých atrakcí. Patří k nim i tepající restaurace a noční život v hlavní ulici v secesním stylu Art Nouveau. Co víc si za příznivé peníze přát! Piotrkowska je nejdelší ulicí ve městě Lodž v Polsku. © Avillfoto / Shutterstock Město stříbrného plátna  Když Varšava skončila po druhé světové válce v troskách, přestěhoval se polský filmový průmysl právě do Lodže, kterou už nikdy neopustil. Prvky toho hvězdného umění jsou dodnes rozptýleny…