Nejlepší tipy na cestu do Bhútánu

Zmiňte se o Bhútánu před informovanějšími cestovateli, a asi se dočkáte dvojí reakce. První bude žádostivé „aaach“, když si lidé vybaví idylické snímky panenské himálajské země, barvitých buddhistických festivalů a tradiční kultury, která jako by zamrzla v minulosti.

Pak ale následuje slza v oku, když si lidé uvědomí, že Bhútán je pro náhodné návštěvníky uzavřený a zdejší pobyt je zcela mimo průměrné rozpočty na dovolenou. Bhútán opravdu patří k nejdražším destinacím pro nezávislé cestovatele, ale to je jen polovina příběhu.

Mnich prochází jedním z nejkrásnějších bhútánských chrámů s názvem Punákha dzong. Narvikk/Getty Images

V souladu s politikou turismu, zaměřeného na kvalitu, nikoli na kvantitu, platí v Bhútánu povinnost hradit za každý den pobytu poplatek 250 USD (respektive 290 USD v případě těch, kdo cestují sami). Mnoho lidí si však neuvědomuje, že v ceně je zahrnutý průvodce, soukromá doprava, pohodlné ubytování v hotelu a veškeré stravování i vstupné (plus celý štáb pro treky do přírody, pokud něco takového plánujete). Další důležitou věcí je fakt, že si můžete celý svůj pobyt ušít na míru vlastním potřebám a navštívit všechno, na co máte čas, peníze a chuť to poznat. Můžete zahrnout pěší turistiku, přespání na farmě nebo si prostě užívat v hotelových lázních. Nemusíte se řídit žádným programem cestovní kanceláře.

Je důležité vědět, že fakt, že je Bhútán exkluzivní destinací, neznamená, že ho budete mít celý pro sebe. Naprostá většina lidí do Bhútánu cestuje jen jednou a na méně než týden, takže přirozeně tráví čas v blízkosti jediného bhútánského mezinárodního letiště – tedy v údolích Paro, Thimbú a Punákha. To znamená, že obzvláště v okolí hlavních pamětihodností potkáte množství turistických skupin, především v hlavní sezoně (tedy v dubnu a říjnu) a v průběhu větších festivalů.

Abyste si cestu co nejvíce užili a zkombinovali hlavní památky s méně navštěvovanými místy, kde si skutečně užijete kýženou atmosféru odlehlého ráje na zemi, zvažte následující týdenní itinerář.

Čhörteny (stúpy) v průsmyku Dochu La se skvěle vyjímají na nádherném himálajském pozadí. Richard I’Anson/Getty Images

První den: pěší turistika, kultura a architektura v Paru

Abyste si ve městě Paro i jeho okolí užili co nejdéle, využijte co nejčasnější ranní let. Začněte návštěvou kláštera Paro dzong, který se podobá pevnosti. Poprvé se tu seznámíte s bhútánskou architekturou a pochopíte, jak zásadní roli hraje buddhismus v životě místních. Hned vedle stojí Národní muzeum, které vám poskytne dokonalý úvod do bhútánské kultury. Chcete-li se nadýchat bhútánského čistého horského vzduchu, zvažte hodinovou pěší túru po svahu do pevnosti Zuri dzong ze 14. století, odkud se otevírají nádherné výhledy z ptačí perspektivy do údolí Paro. Trasa příhodně končí u hotelu Uma Paro, kde můžete v hotelové restauraci Bukhari okusit nejlepší jídlo v celém údolí.

Výhled na Paro dzong při procházce k Zuri dzong. Bradley Mayhew/Lonely Planet

Druhý den: cesta z Paro do Thimbú

Do hlavního města Thimbú (Thimphu) jsou to tři hodiny jízdy autem, ale cestou je pár zajímavých míst, kde se vyplatí zastavit. Jedním z nich je chrám Tachog Lhakhang, kde se můžete projít po tradičním železném visutém mostě. V 15. století jej zbudoval Thangtong Gyalpo, výjimečný tibetský stavitel a renesanční muž, který otevřel řadu tras přes Himálaje.

Opatrná procházka přes tradiční visutý most v Tachog Lhakhang. Bradley Mayhew/Lonely Planet

Třetí den: tradiční umění a mnoho dalšího v bhútánském hlavním městě Thimbú
Den zahajte ranní procházkou po městě, které je známé tím, že je jedním z pouhých dvou hlavních měst na světě, kde není ani jeden semafor (tím druhým je Pchjongjang). Zdejší malebný trh je plný obchůdků, kde se prodávají buddhistické rituální předměty vedle nejnovějších iPhonů – což je protiklad, na který budete v Bhútánu narážet všude. Fotografům se bude líbit Národní institut pro zorig chusum, kde se studenti učí třinácti tradičním bhútánským uměním, od sochařství přes malování na látku thangka po dřevořezbu. Nakonec si zajděte pro radu k tradičnímu astrologovi do nedalekého chrámu Changangkha Lhakhang, kam chodí místní, aby dostali příznivé jméno pro své novorozené děti.

Student se učí malbě na látku thangka v Národním institutu pro zorig chusum. Bradley Mayhew/Lonely Planet

Čtvrtý den: obdivování výhledů z kláštera Tango v Thimbú

Druhý den v Thimbú vyjeďte autem ke krásnému buddhistickému klášteru Tango goemba a cestou si zastavte na zajímavých místech, která lidé často přehlížejí. Patří mezi ně tradiční most Pangri Zampa s bílými věžemi nebo skalní malba, která je velká jako dům a je na ní vyobrazen oblíbený tibetský kouzelník a světec Guru Rinpočhe. Ke klášteru Tango se složitě zdobeným trámovím je to hodinový výstup a poté můžete pokračovat k nedalekému klášteru Dhrolung gompa, kam zahraniční návštěvníci téměř nechodí.

Pokud si návštěvu Thimbú načasujete na dobu mezi pátkem a nedělí, můžete si projít nádherný víkendový trh a nakoupit si tam místní vonné kadidlo, sýr datse, proslulou bhútánskou růžovou rýži nebo buddhistické votivní předměty a další suvenýry. Konají-li se zrovna závody, vyplatí se zajít na bhútánský národní sport na lukostřeleckém stadionu Changlimithang. Nakonec si dopřejte trochu času na seznámení s moderní tváří Bhútánu v některé z městských stylových kaváren nebo si poslechněte živou hudbu v jednom z místních klubů, jako je třeba Mojo Park.

Vonná směs v prášku na víkendovém trhu v Thimbú. Bradley Mayhew/Lonely Planet

Pátý den: himálajské výhledy, stúpy a svatí na cestě do údolí Punákha

Brzy ráno vyjeďte autem do průsmyku Dochu La, abyste se pokochali nejjasnějšími himálajskými výhledy, které rámují pamětní čhörteny (stúpy). Další zastávkou bude klášter Chimi Lhakhang, kde se seznámíte s nejsvéráznějším bhútánským světcem jménem Drukpa Kunley. Pomocí sexu, alkoholu a nevázaného chování dával lidem oplzlé lekce o buddhistickém učení. Penisy namalované na stěnách domů v místní vesnici rozpustile oslavují světcovo nespoutané libido. Noc si užijte ve městě Punákha, kde také stojí nádherný dzong, který patří k nejkrásnějším stavbám v Bhútánu.

Nechte na sebe působit nádhernou architekturu chrámu Punákha dzong. Bradley Mayhew/Lonely Planet

Šestý den: cestou zpět do údolí Paro se zastavte, abyste si přivoněli k rododendronům

Z Punákhy do Para je to šest hodin jízdy autem, takže většinu dne zabere právě přesun. Cestu můžete přerušit příjemnou procházkou rododendronovými lesy v průsmyku Dochu La (nejlepší doba k návštěvě je březen nebo duben). Můžete také navštívit klášter Simtokha dzong, který je nejstarším dosud stojícím klášterem v celém Bhútánu. Eventuálně lze ujet celou vzdálenost najednou a pak si před večeří dopřát relaxační procházku rýžovými poli u řeky Paro Chhu.

Sedmý den: výjimečné pamětihodnosti v údolí Paro

V údolí Paro jsou dvě pamětihodnosti, které si prostě nesmíte nechat ujít. První z nich je chrám Kyichu Lhakhang ze sedmého století, kde stojí krásná 1400 let stará socha mladého Buddhy. Za druhou památkou se musíte vydat po svých. Po dvouhodinovém stoupání dorazíte ke klášteru Tagcchang (Taktshang) goemba (Tygří doupě), který je malebně vystavěný na skalním útesu a údajně připevněný ke skále andělskými vlasy. Chcete-li na nejslavnější památku Bhútánu získat jedinečný pohled, spojte jeho návštěvu s výletem do některého z meditačních center v okolí. To je možné během dvoudenního treku z Para s přespáním v Bumdraku.

Tagcchang goemba (Tygří doupě) je ozdobou návštěvy Bhútánu. Bradley Mayhew/Lonely Planet

Na konci sedmého dne bude váš čas i rozpočet zřejmě vyčerpán, pořád však zbývá jeden bhútánský kulturní zážitek, který byste si neměli nechat ujít. Je jím tradiční koupel s horkými kameny v dřevěných neckách připomínajících rakev. Voda je provoněná pelyňkem a ohřívaná rozpálenými kameny, které se do vody dávají přímo z ohniště. Tuto relaxační koupel sice nabízejí mnohé hotely, mnohem autentičtější, téměř středověké prostředí vás však čeká na několika statcích v údolí Paro. Po koupeli dostanete tradiční bhútánskou večeři. Je to nadčasový zážitek a nádherný závěr nádherného týdne.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Zažite pohodovú dovolenku!

Další článek

Andaluské perly – města, která okouzlí každého

Související články

Články

Káthmándú - průvodce často neprávem opomíjeným hlavním městem Nepálu

Každoročně tisíce turistů vyráží na legendární treky kolem Everestu a Annapuren. Všichni tito turističtí nadšenci začínají svoji cestu v Káthmándú na letišti. Z toho ovšem naprostá většina buď okamžitě odjíždí směr Pokhara, nebo rovnou letí do Lukly a pak šlapou na Everest. Málo lidí tráví v Káthmándú jednu noc, natož více dní. Přitom turisté neví, o co přichází. Město je sice jeden velký chaos, ale pokud víte kam zajít, tak poznáte jeho druhou, mnohem více zajímavou stránku. Památky a místa, co nevynechat Swayambhunath Výšlap na Opičí chrám nesmí chybět při návštěvě hlavního města. Při výstupu si procvičíte kondici (na vrchol je to 365 schodů) a asi přijdete o zmrzlinu, čepici nebo foťák (opicím se líbí všechno), ale za ten výlet tato stezka odvahy rozhodně stojí. Patan Z…

Články

Cestování po ostrovech u pobřeží Kambodže

Malebné ostrovy rozkládající se v tyrkysových vodách Thajského zálivu jsou jedněmi z nejméně dotčených míst Kambodže. Na žádném z nich nejsou zpevněné silnice, bankomaty ani nepřetržitá dodávka elektřiny, avšak co ostrovům chybí na vybavení, to mnohem víc než dostatečně vynahrazují svou přírodní krásou. Zástavba však neúprosně čeká a budete muset přijet co nejdříve, abyste poznali zdejší poklidnou atmosféru dřív, než bude zdevastována záplavou plánovaných luxusních resortů. Ostrov Koh Rong, ležící dvě a půl hodiny plavby od pevniny, je skutečně nádherný, s dokonalými plážemi s bílým pískem a mírnými, akvamarínovými vlnkami. Na tomto ostrově o rozloze 78 km2 se rozkládá 43 kilometrů pláží a je plný možností na potápění, šnorchlování a túry v džungli. Koh Rong je nejzastavěnějším…

Články

Čaj, vlaky a památky z Rádž - objevte indický Západní Ghát

Západní Ghát se line paralelně s indickým pobřežím 1600 kilometrů od Gudžarátu až k hlubokému jižnímu Tamilnádu. Bujna a lesy zahalena krajina se nachází na listině Unesco a tvoří jedno z nejvíce biologicky rozmanitých území na světě. Indické druhé nejvyšší horské pásmo připomíná nezkrocený přírodní svět ze snové Knihy džunglí. Je bohaté ve své jedinečnosti, srší endemickou faunou a florou, rozptýlenými pečlivě opečovávanými čajovými plantážemi a kdysi nádhernými horskými stanicemi vycházejícími z éry historie území Rádž.  Horská…

Články

Váránasí - jak přežít a užít – indické město s tou nejsilnější atmosférou

Máte za sebou návštěvu indického Zlatého trojúhelníku Dillí – Agra – Jaipur a přežili jste ukrutné davy lidí ve zdraví? Fajn, tím jste si vysloužili velikánskou medaili cti a nyní byste měli být připraveni se vypořádat i se zbytkem subkontinentu. Aby vaše cesta pojala i něco z duchovního života Indie, doporučujeme zamířit nejprve do Váránasí (dříve Benáras), nejposvátnějšího města Indie. Váránasí, město rozestoupené na březích posvátné řeky Gangy, je považováno za hlavní duchovní centrum země. Říká se, že pokud zde hinduista zemře, jeho tělo je obřadně zpopelněno a popel vhozen do posvátné řeky Gangy, tak tím dosáhne osvobození (moksha) z koloběhu reinkarnací a dosáhne věčné blaženosti.…