Nejlepší newyorské aktivity pro děti

LP

New York City má něco pro návštěvníky všeho věku – včetně těch nejmenších.

New York City může být pro děti kouzelné místo ©Marc Dufresne/Getty Images


Ve světové metropoli najdete úchvatná muzea, novátorské restaurace a překrásné parky, v nichž si (s trochou plánování) děti užijí stejně jako dospělí. Přečtěte si o nejlepších aktivitách s dětmi v New Yorku.

Malé děti budou Velké jablko milovat © Miguel Sanz/Getty Images

Je New York vhodný pro děti?

Městský shon může děti – i rodiče – rychle uondat. Dlouhé městské bloky malé nožky unaví. Útulné kavárny jsou pro kočárky těsné. Přesto je objevování Gothamu s dětmi kouzelným zážitkem, který dospělým umožní poznat jedno z nejznámějších míst světa novýma očima. Zde je několik způsobů, jak z příštího výletu do New Yorku udělat lahůdku rodině na míru.

Americké přírodovědné muzeum je místem, kam můžete vzít svého začínajícího Davida Attenborougha © American Museum

Nejlepší newyorské aktivity pro děti

Americké přírodovědné muzeum

Nemusíte být vědecký nadšenec, abyste si užili proslulé Americké přírodovědné muzeum. Od koster dinosaurů v životní velikosti (včetně děsivého Tyrannosaura rexe) až po prezentace Haydenova planetária, zahrnující celou galaxii, nabízí toto vzrušující muzeum dostatek možností, jak rodiny zabavit na celé dny. Děti budou zvláště nadšené z úchvatného zavěšeného modelu třicetimetrového plejtváka obrovského, který byl vyrobený z 9,5 tun pěny a sklolaminátu.

New Victory Theater

Jen málokterý návštěvník New Yorku odolá velkolepé nabídce představení na Broadwayi – ale děti často nemají trpělivost na víc než dvouhodinové inscenace, a pokud skončíte s rozkřičeným dítětem na chodbě, výdaje za vstupenky vám budou připadat zbytečné.
Naštěstí je tu New Victory Theater. Neziskové divadlo, které sídlí přímo v centru Times Square, ale přesto patří k jedněm z nejlépe střežených tajemství New Yorku, pořádá představení zaměřená výhradně a děti a rodiny. Každé představení má doporučenou cílovou skupinu, od miminek po větší děti, což rodičům usnadňuje výběr. Jakmile se v sále zhasne, strhne diváky nabídka nejvyšší kvality. Patří k ní loutky, pohádky, kouzelnická vystoupení a další – vše za přijatelnou cenu. Často jsou k dispozici také představení pro smyslově postižené.

Kolotoč SeaGlass je naprosto jedinečnou variací na klasický koníčkový kolotoč ©Bo Zaunders/Getty Images

Kolotoč SeaGlass

Jedna z nejúchvatnějších atrakcí, která se ve městě v posledních letech objevila, je kolotoč SeaGlass Carousel, jenž je krásným zjevením v akvamarínové, růžové a korálové barvě a otáčí se pod střechou pavilonu se spirálovou kupolí. Na sklolaminátové ryby je nejlepší pohled za tmy, kdy se na stěny promítá světelná show vytvářející dojem, že jste pod vodou. Děti se mohou svézt na tuctu druhů ryb. Ty se namísto kolem tyčí pohybují na otočných stolech, což umocňuje nadpozemský zážitek.

Central Park je sice nejproslulejší zelený prostor v New Yorku, ale stále dokáže děti všech věkových kategorií překvapit ©Granger Wootz/Getty Images

Central Park

Central Park, 341hektarová městská oáza, je nejoblíbenější (a nejproslulejší) zelený prostor v New Yorku. Díky udržovaným loukám pro pikniky, nádherným cestičkám pro procházky a neuvěřitelným 21 dětským hřištím je park na vrcholku seznamu přání většiny návštěvníků města.
V zimě si nezapomeňte zajít zabruslit na Wollmanovo kluziště, v létě si předem prostudujte kalendář akcí, k nimž patří bezplatné koncerty, honby za pokladem, výpravy s pozorováním ptactva a další. Zejména malé návštěvníky parku nadchne Swedish Cottage Marionette Theatre, pohádková chaloupka, v níž se pořádají skvostná loutková představení.

Coney Island nabízí dětem životní zážitek ©Kathrin Ziegler/Getty Images

Coney Island

Jízda metrem na Coney Island patří k letním rituálům Newyorčanů všeho druhu. Místo, jako můžete najít pouze v New Yorku, je u konečné zastávky metra linek D, F, Q a N v Brooklynu nabízí dva zábavní parky podél nádherné plážové promenády. Až se budete pomalu otáčet na 50metrovém ruském kole Wonder Wheel a pojídat přitom hot dog Nathan’s, vychutnáte si trochu městského amerického folkloru. Starší děti si užijí jízdu na Cyclone, dřevěné horské dráze, která vyvolává výkřiky nadšení (doufejme) od roku 1927, menší děti se vyřádí na atrakcích určených pro ně. V pátek večer se zdržte na pravidelný ohňostroj.

Čínská čtvrť

Není nic zábavnějšího pro celou rodinu než odpoledne v Čínské čtvrti (Chinatown) na Manhattanu. Zdejší četné atrakce zaujmou každého, od rodinných programů v Muzeu Číňanů v Americe (Museum of Chinese in America) po nečekané zmrzlinové chutě, jež nabízí Original Chinatown Ice Cream Factory.
Za jedinečným zážitkem z brunche by měly rodiny vyrazit do prostorných a zdobných jídelen podniku Golden Unicorn v srdci živé čtvrti. Několikapatrová kantonská restaurace dim-sum je zároveň atrakcí i místem, kde se posilnit. Kolem stolů projíždějí kouřící vozíky, z nichž si zákazníci vybírají z knedlíčků ve tvaru prasátek, vepřových houstiček, sladkých sezamových kuliček a dalšího. Na své si tu přijdou i ti nejvybíravější jedlíci.

V New Yorku je spousta čtvrtí vhodných pro děti ©monkeybusinessimages/Getty Images

Newyorské čtvrti vhodné pro rodiny

V New Yorku je nespočet nádherných čtvrtí s téměř neomezeným počtem hotelů pro všechny typy rozpočtů. Rodiny často volí ubytování v Upper West Side, odkud je snadný přístup k restauracím, muzeím a nádhernému Central Parku. Na druhém konci Manhattanu láká oblast kolem South Street Seaport s historickými uličkami a spoustou dětských hřišť. Jednou z jedinečných oblastí pro pobyt je brooklynské Dumbo, kde se dlážděné ulice (s minimem aut) potkávají s East River ve stínu Brooklynského a Manhattanského mostu.

Ekologický 1 Hotel Brooklyn poskytuje rodinám ideální místo, kde složit unavenou hlavu. Děti jsou vítány v celém hotelu, včetně střešního bazénu s výhledem na panorama Manhattanu, a kavárny s dětským menu. (Domácí mazlíčci jsou také vítáni, takže s sebou můžete vzít i svého chlupáče.)
Hotel stojí na Molu 6 (Pier 6), což je součást Brooklyn Bridge Parku, velkého zeleného prostoru na nábřeží nabízejícího sportoviště, dětská hřiště, rozlehlé trávníky, a dokonce jízdy na kajacích. Děti všech věkových kategorií se nadšeně povozí na zrestaurovaném kolotoči Jane’s Carousel, kterému je 101 let a nabízí výhled na Manhattan za řekou.

Hladová omladina se může zúčastnit osvědčené newyorské tradice: hledání dokonalé pizzy. Grimaldi’s je klasická pizzerie s cihlovou pecí na uhlí, jejíž placky jsou tak vynikající, že si je prý Frank Sinatra nechával tryskáčem dopravovat na západní pobřeží. Podnik poznáte podle fronty, která se táhne až ven. (Nebojte se, postupuje rychle.)

Jak cestovat po New Yorku s dětmi

Není lepší způsob, jak s dětmi cestovat po New Yorku, než metro. Je to také výhodné, protože děti do 112 cm mohou jezdit metrem v doprovodu dospělého zdarma (až tři děti na jednoho dospělého). Ne všechny zastávky metra nabízejí výtahy, takže rodiče s kočárky by si měli dávat pozor.
Rodiče, kteří mají stále plenkovou službu, jistě potěší, že od roku 2019 musí být ve všech nových veřejných budovách a shromažďovacích prostorech, jako jsou restaurace, obchody a kina, k dispozici přebalovací koutek, což vám pomůže vyhnout se krizovým situacím na toaletách.

Zaujala Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

TOP cestovatelské zážitky pro rok 2024

Další článek

10 nejlepších míst, která navštívit v Japonsku

Související články

Články

Když do New Yorku, tak určitě i do Queensu

Newyorský Queens byl dlouho přehlíženou čtvrtí. Zastiňoval ho samozřejmě Manhattan, menší, ale nejslavnější z pěti částí New Yorku. Přesto se ale Queens v posledních letech drápe na výsluní. Jako houby po dešti tu rostou butikové hotely i pivovary, rozrůstá se umělecká scéna a spousta věcí se děje i okolo pobřeží. Z toho vyplývá jediné – jestli vyrážíte do New Yorku, navštivte i Queens. Queens je největší z newyorských čtvrtí. Žije tu přes dva miliony lidí, ale mnohem zajímavější než velikost populace je její etnická pestrost. V Queensu se skutečně sešli lidé ze všech koutů světa – tady je to opravdový tavicí kotlík. Chcete čísla? V Queensu najdete přes stovku různých národností, lidé…

Články

V New Yorku s dětmi

Do New Yorku se mi s malými dětmi nikdy dvakrát nechtělo. Ostatně nechtělo se mi s nimi chodit ani do centra Prahy. Bývaly tam mraky turistů a malé děti uprostřed davu nejsou zrovna zárukou příjemného odpoledne. Navíc New York pro mě vždycky znamenal hlavně muzea, galerie a chutě celého světa. Opět nic, co by malé děti dvakrát ocenily. Ale nakonec se věci sešly tak, že jsme koupili letenky a rozhodli se vyrazit do betonové džungle i s nimi. Výhled z One World Observatory A překvapivě se nám to moc líbilo. S lidmi to začátkem března nebylo horší než na Karlově mostě, spíše naopak, a New York je k dětem vstřícný. V Praze nás takhle s dětmi v MHD nikdo sednout nepouští. Vlivem okolností jsme kvůli nemoci jedné z holek museli naše plány…

Články

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku

Město, které nikdy nespí, toho za poslední rok zvládlo opravdu hodně. V roce 2014 odhalilo muzeum 9/11 Memorial svou desetitisícovou sbírku artefaktů, byla dokončena poslední část High Line a poprvé od roku 1910 se návštěvníci Coney Islandu mohou projet na horské dráze. Děje se tu tolik fascinujících věcí, že dokonce i velryby se vracejí. Na konci května 2015 se na Dolním Manhattanu otevře vyhlídková plošina nejvyšší budovy na západní polokouli. Nikdo nepotřebuje záminky, aby si zamluvil let do New Yorku na tento rok – nicméně deset vám jich přinášíme. Vyhlídka One World Observatory Největší (nebo alespoň nejvyšší) událostí roku…

Články

10 míst s tou nejvánočnější atmosférou v New Yorku

Není snad nikdo, kdo by neviděl alespoň jeden film odehrávající se ve vánočním New Yorku. Obzvlášť v období svátků mají návštěvníci města obrovská očekávání a jednoduše chtějí být uchváceni. Vtaženi do té neopakovatelné atmosféry. Přiznám se, že i já propadla kouzlu města v tomto magickém čase. Letos to pro nás budou už čtvrté Vánoce ve městě, které nespí. A víte co? New York v prosinci je přesně takový, jak jsem si ho vždycky představovala. Jen na ty závěje sněhu rovnou zapomeňte. Ty jsou opravdu jen ve filmech. Kam za vánoční…