Nejlepší místa pro rodiny

©

Evropa je vyhlášená svými historickými památkami a světovými muzei, ale najdou se tu i lákadla vhodnější pro rodiny. Vyberte to správné místo a potomci propadnou kouzlu toho, co tento kontinent nabízí: pohádkové hrady a zámky nastartují představivost v každém věku; lesy jako z příběhů bratří Grimmů; skryté ostrovy s ozvěnou roztodivných zvuků přírody; pláže s výrazným potenciálem pro písečné stavby... To vše a mnohem více přinášejí tipy našich odborníků, kteří vybrali 10 nejlepších míst pro letošní rodinnou dovolenou v Evropě.

1. Kent, Anglie
Kent

 Pláž Broadstairs je jedno z mnoha míst v Kentu, které je k rodinám přátelské. (Foto Thierry Levenq / Moment Open / Getty Images)

Kent je tzv. „zahradou Anglie“ a v současnosti získává na oblibě. Je totiž plný příležitostí pro cestování časem, které okouzlí zvědavou mladou mysl.

Zabalte si kyblíček a lopatičku pro trochu retro-zábavy na písečné Broadstairs Beach, pak nasajte viktoriánskou atmosféru v místech, kam kdysi vkročil Charles Dickens. Poskytněte svým ratolestem pohled do středověku a vezměte je prozkoumat srdce Sandwiche. Při procházce po větrem bičovaných Bílých útesech nad Doverem budou okouzleni pohledem na Lamanšský průliv.

Městu Margate, stále těžící z otevření Turner Contemporary v roce 2011, se podařilo projít obnovou bez toho, aby ztratilo svoji osobitost – a také má pár es v rukávu, když dojde na zábavu pro děti: znovuotevření Dreamlandu 19. června s vylepšenou dřevěnou horskou dráhou (nejstarší v Británii) Big Wheel, atrakce z 20. let minulého století a kolotoč jsou skvělé ukázky znovuobjevené nostalgie.

2. Hrabství Kerry, Irsko

Hrabství Kerry

Hrabství Kerry se pyšní úchvatnými scenériemi, které patří k nejkrásnějším v celém Irsku (foto Kwiatek7/Shutterstock)

Tajuplný ostrov u skalnatého pobřeží; hory a jezera zahalené mlhou; hrady a zříceniny k prozkoumání… Není divu, že hrabství Kerry dráždí představivost cestovatelů každého věku. A co je ještě lepší, oblíbený poloostrov Dingle a Ring of Kerry – součást Wild Atlantic Way – nabízejí každých pár mil nějakou zajímavost přímo u cesty, takže zabaví i ty, kteří pozornost dlouho neudrží.

Tato divoká část Irska je perfektní pro děti (a dospělé) se smyslem pro dobrodružství. Pokud jste tu v letních měsících, otestujete jejich mořskou náturu při krátké plavbě trajektem na Great Blasket Island nebo, pro starší budoucí námořníky, jeďte lodí do Skelligs; během vyjížďky na koních po Rossbeigh Beach obdivujte syrovou sílu Atlantského oceánu, nebo nechte svoje vodníčky zapsat do surfařské školy; udělejte si pohádkový výlet do národního parku Killarney, kde zájezdy s Gap of Dunloe kombinují výlety lodí s procházkou, cyklistikou nebo na poníku. A když už jste tu, nezapomeňte děti potěšit výletem, kdy mohou vidět Fungie, divokého delfína, který už více jak 30 let pravidelně navštěvuje Dingle Harbour.

3. Černý les, Německo

Černý les

Černý les vypadá, jako vypadl z některé pohádky bratří Grimmů (foto chbaum/Shutterstock)

Aktivit, které děti zabaví a potěší, je v Černém lese spousta: nekonečné pěší stezky, dobře značené cyklotrasy, koupaliště v každém městě, mírné sjezdovky – cokoli vás napadne, najdete v lesích na jihozápadě Německa.

Omezený rozpočet? Praktická návštěvnická karta Konus je výhodná, můžete zdarma cestovat místními autobusy a vlaky. Eura vám vydrží déle při ubytování na odlehlejších farmách, kde vám budíček udělá bučení krav. Vezměte děti do Tribergu, kde jsou kukačkové hodiny velikosti domu (podle Guinnesse jsou největší na světě), Café Schäfer, kde mají prý originální recept na schwarzwaldský třešňový dort, a nejvyšší vodopád v Německu, kde dovádějí veverky.

Všude najdete jezírka, kde se můžete osvěžit, třeba lesní Titisee a Schluchsee. Nebo zamiřte na sever do perníkové vesničky Kinzigtal. V obci Gengenbach s dřevěnými domy se natáčely scény s Augustem Gloopem k filmu Karlík a továrna na čokoládu, v rozkošném Schiltachu zase mají lanovku mezi vrcholky stromů.

4. Budapešť, Maďarsko

Budapešť

Budapešťské bazény si užijete i se svými nejmenšími (foto Li Kim Goh/Moment Mobile, Getty Images)

Maďarské hlavní město, známé svou historií a nočním životem, je až překvapivě vstřícné rodinám – tak moc, že budete muset udělat jen minimální úpravy svých plánů, aby byly děti stále spokojené.

Začněte koupáním v lázních. Budapešť se rozkládá nad soustavou horkých pramenů a najdete tu spoustu vnitřních i venkovních bazénů a lázní. Dospělí si mohou léčit své potíže (nebo kocovinu) v léčivé vodě a malí se mezitím budou cákat vedle. Dětem se obzvláště líbí umělé vlny ve vířivce v Gellért and Széchenyi.

Odpolední vzpruha pro utahanou malou smečku přijde v podobě maďarských dobrot – mlsní členové vaší skupinky se zaradují nad nespočtem dortíků a ovocných koláčů. Co dál? Zoo, cirkus (jediný velký a stálý v Evropě), loutkové divadlo nebo jízda na dětské železnici? To poslední funguje celoročně a řídí ji téměř výhradně 10–14letí.

5. Vorarlberg, Rakousko

Vorarlberg

Vorarlberg kombinuje alpské scenérie a přijatelné ceny (foto Paul/Shutterstock)

V sousedství Arlbergských Alp je Vorarlberg často přehlížen ve spěchu na tyrolské sjezdovky. Jaká škoda. Oblast zvlněné krajiny, pastviny zdobené divokými květinami a tichá údolí jsou pohádkovou knížkou pro rodiny a jsou mnohem levnější, než známější části Rakouska.

Turistické kanceláře vám mohou doporučit trasy vhodné pro děti a pobyty na farmách zaměřené na souznění s přírodou, mnoho z nich může zajistit bezplatné aktivity, které vaše děti zaměstnají – od výletu k vodopádům po řemeslné dílničky. Projeďte se kolem mléčných farem v Bregenzerwaldu a pastvin s kravičkami na Käsestrasse („Sýrová silnice“); s údivem si prohlédněte obrovské fialové krávy v Bludenzu při Festivalu čokolády Milka v červenci; dokonce můžete adoptovat některou z krásek s dlouhými řasami v  Kräuterbauernhof Erath.

Vydejte se na severozápad do Bregenzu, kde se vyvezete lanovou dráhou Pfänder do výšky 1064 m, odkud je výhled na celkem blízké Alpy, potkat se tu můžete s jelínky, divočáky, kozorožci a svišti. Bregenz se rozkládá na březích jezera Constance, kde vedou dobře značené cyklotrasy do sousedního Německa a Švýcarska, kajaky si můžete půjčit od La Canoa.

6. Souostroví Alandy, Finsko

Alandy

Prázdné pláže, skvělá cyklistika a výtečné kempy, to nabízí souostroví Alandy (foto BMJ/Shutterstockú

U finského severního pobřeží se rozkládá skupina samosprávných ostrovů, kde se mluví švédsky a které tvoří souostroví Alandy. Jsou oblíbeným cílem trajektů z finské pevniny nebo Švédska, ale jinak se o nich skoro neví. A protože je to nejslunečnější místo v severní Evropě, jsou idylickým útočištěm s překrásnými plážemi (Degersand nabízí božské plavání a kempování) a rovinatou, malebnou krajinou pro cyklotoulky kolem zelených polí, červené žuly a jiskřivého moře.

Tři dny si vyhraďte na pohodovou cyklotrasu, 65 km dlouhou Mail Road, na finsko-švédské poštovní cestě, která protínala Ålandy mezi lety 1638 a 1895, a vede kolem dvou hlavních nejvýznamnějších památek na ostrově: hradu ze 14. století Kastelholms Slott, v idylické zátoce, a rozbořené ruské pevnosti Bomarsund s dírami po dělových koulích.

V rušném hlavním městě souostroví Mariehamn patří k nejlepším atrakcím pro děti čtyřstěžňová obchodní loď Pommern, kotvící před nejmodernějším námořním muzeem Sjofartsmuseum, a skluzavky, sauny, venkovní a vnitřní bazény s vodními tryskami ve vodním parku Mariebad.

7. Ibiza, Španělsko

Ibiza

Ibiza má plno krásných zátok, které si užijete s celou rodinou (foto Lukasz Janyst/Shutterstock)

Vrchol klubové scény z 80./90. let na Ibize už dávno pominul, původní pařiči vyrostli, a když se sem dnes vydají, vláčí s sebou vlastní děti. A tak se stalo, že borovicový ostrov začínají zabírat rodiny.

Kryté, pro děti vhodné, pláže a hezké zátoky jsou rozeseté po pobřeží od Santa Eularia d´es Riu na východě až k Portinatx v severním cípu. Ostrovní kultura je k malým osůbkám vstřícná – najíst se venku tu nebude problém – a venkovský agroturismos (zábavné pobyty na farmách) ve vnitrozemí Ibizy jsou skvělým prostředím pro malé divochy. Vnitrozemí Ibizy představuje skvělé prostředí pro malé divochy. Hippie trhy a chaotické staré město v Ibiza Town zapsané v UNESCO jim také udělá radost. Klubová scéna na západním pobřeží v Sant Antoni de Portmany je živá a super, jak jinak, ale všude jinde na tomto ostrově se jinak žije v poklidnějším rytmu.

8. Normandie, Francie

Normandie

Pobřeží Normandie nabízí spoustu míst pro rodiny s dětmi (foto JaySi/Shutterstock)

Když přijde na rodinné výlety, je tu Normandie. Ať už hledáte aktivitami nabitou dovolenou, únik na venkově nebo pohodu na pláži.

Vyznavači vzrušení všech věkových kategorií budou v tomto koutě Francie přímo rozmazlováni. Vyjeďte s kajakem nebo kanoí na řeku Eure; procvičte své lezecké umění v korunách stromů v La Forêt des Elfes; nebo se vydejte na některou z bezpočtu koňských stezek a cyklistických tras za malebným dobrodružstvím. Navštivte vzácné živočichy v CERZA, zoo s vlastním miniaturním safari vláčkem; společně se propleťte labyrintem bludiště u Caen; nebo si můžete vybrat napínavé vzrušení ve Festylandu, největším zábavním parku v Normandii.

Hledáte-li spíš něco u moře, region se může pochlubit krásnými plážemi a rezorty zaměřenými na rodiny. Chcete něco trochu neobvyklého? Zvažte některé z míň tradičních ubytování – jako Tarzani ve stanu na stromě, nebo hlídejte piráty ze svého bidla v pevnosti z 19. století.

9. Skomer a Marloe Sands, Wales

Skomer

Pohled na papuchalky bude vaše děti bavit (foto mthaler/iStock, Getty Images)

Pro všechny kromě místních stále skryté tajemství – skalnatý ostrov Skomer leží v mořské přírodní rezervaci u pobřeží Pembrokeshire v jihozápadním cípu Walesu a díky blízkým setkáním se zdejšími obyvateli určitě zaujme malé návštěvníky.

Půl milionů ptáků – papuchalk, terejů, buřňáků, kormoránů, alky malé, racka tříprstého – tu má hnízdiště a přítomnost lidí jim vůbec nevadí. Kousek od pobřeží dovádějí lachtani, sviňuchy a delfíni. Když tu zůstanete na noc, budete jedni z mála a budete mít ostrov v podstatě pro sebe – pak můžete pozorovat tváře svých ratolestí, až budou poslouchat sbor 120 000 namlouvajících se buřňáků severních vracejících se do hnízd po setmění.

Dale Princess vyjíždí každý den (kromě pondělí) z Martin's Haven. Spojte návštěvu ostrova s jedním nebo dvěma dny na Marloes Sands, což je míli dlouhá pláž, která za přílivu mizí.

10. Bohinj, Slovinsko

Bohinj

Jezero Bohinj se vyrovná mnohem slavnějšímu Bledu (foto Andrew Mayovskyy/Shutterstock)

Bohinj není zrovna tím jezerem, které si většina lidí představí, když se řekne Slovinsko. Titulky většinou opanuje Bled společně s nádherným ostrovním kostelem a tyčícím se hradem. Nicméně rodiny, které se odváží dále po silnici do Bohinj, najdou dokonalé místo pro aktivní dovolenou.

Jezero Bohinj lemují Julské Alpy s majestátní horou Triglav, což je nejvyšší bod Slovinska poskytující překrásné výhledy. Energií překypující mladíci si mohou dopřát kajaking, horská kola, túry k vodopádům, výlety lanovkou a plavání, k tomu evropské dobroty jako je pizza a zmrzlina a rodiče zas potěší místní produkty. Vše za slušné ceny ve srovnání s jinými alpskými destinacemi Evropy.

Jelikož jste v horách, připravte se na chladnější teploty, než jsou na pobřeží, a občasné přeháňky. Ale díky pěknému vnitřnímu akvaparku a snadným jednodenním výletům do Lublaně nebudou občasné dešťové dny žádný problém.

Napsal: redakce LonelyPlanet.cz

Předchozí článek

Nejlepší destinace

Další článek

Nejlepší destinace

Související články