Nejlepší místa na světě, kde ochutnat zvláštní lahůdky

© Pixabay

Teď se můžeme přít o to, jakou největší bizarnost lze připravit k jídlu...

1. Ústřice Rocky Mountain, Montana, USA

Mořské plody v Montaně? No, ne tak docela. Ústřice Rocky Mountain, kterým se říká také prérijní ústřice, telecí hranolky, kovbojský kaviár a „houpající se hovězí“, jsou ve skutečnosti smažená varlata mladých býčků. Jejich pojídání je tradicí mezi západními rančery, kteří po jarním období kastrací mají přebytek hovězích cojones. Ačkoli zakousnout se do první ústřice chce velkou odvahu, jakmile máte této na povrchu křupavé a uvnitř krémové dobroty plnou pusu, hned si dáte další (naštěstí se podávají po dvou). Váháte-li, jestli na to máte žaludek, můžete si to ověřit při každoročním alkoholem prosyceném festivalu Testicle Festival v Clintonu v Montaně.

Více informací o Testicle Festival na testyfesty.com

Nejlepší lahůdky_1
Je to jako popcorn s nožičkami, kdo by odolal? Chapulines prodávané v mexické Oaxace.
Foto Wendy Connett/Robert Harding World Imagery/Getty Images
.

2. Chapulines, Oaxaca, Mexiko

Vědci tvrdí, že hmyz je pravděpodobně hlavním zdrojem levného proteinu budoucnosti. V jihomexickém státě Oaxaca však mají náskok. Tady jsou luční kobylky, známé jako chapulines, běžnou barovou pochoutkou a náplní do tacos už celé věky. Většinou se opékají ochucené solí a chilli, což jim dodává příjemnou křehkost a chuť. Vlastně pokud byste neviděli maličké nožičky a tykadla, klidně byste si mohli myslet, že tato malá křupavá zvířátka jsou popcorn. Ale nespoléhejte jen na naše slova a najděte si košík s chapulines na tržišti Mercado Juarez ve Oaxaca de Juárez.

Tržiště Mercado Juarez ve Oaxaca City leží mezi Flores Magón a Calle 20 de Noviembre.

3. Balut, Filipíny

Filipínská delikatesa ‒ oplodněné vejce – chutná lépe, než vypadá, protože vidět maličkaté kachní embryo, které už má napůl hotový zobáček a zárodky křídel, vás od svačinky může odradit. A to by byla škoda, protože balut je ohromná lahůdka. Představte si míchaná vejce s jemnými kousky drůbežího masa a jemným dotekem chuti jatýrek. Obvykle se prodává na ulici vařené ve skořápce a ochucené solí, kořením a octem. Rozbijte vršek vejce a vysajte tekutý vývar, pak se pusťte do masa a žloutku. 

Balut hledejte na pouličních trzích v Manile, kde jej nabízejí prodejci z pojízdných stánků.


Největší lahůdky_2Co bylo dřív, kachna, nebo vejce? Je to jedno, na Filipínách si dejte balut a vychutnejte si obojí dohromady.
Foto Miha Pavlin/Monument Open/Getty Images

4. Hadí polévka, Hongkong, Čína

Tradičním pohoštěním v rychle mizejících čtvrtích dělnické třídy v Hongkongu je tato kantonská delikatesa. Chutná jako běžná ostrá a kyselá polévka s kousky tofu a hub. Ale co je to za plátky masa? Kuřecí to není. Hadí polévka, o které se říká, že ohřívá krev, se podává jen v zimě a jen v několika málo starosvětských restauracích, v nichž chovají živé hady v dřevěných bednách v jídelně. Jedním z mála těchto podniků je She Wong Lam ve stále módnější hongkongské čtvrti Sheung Wan. Polévku tady můžete zapít panákem likéru s hadí esencí. Do dna!

She Wong Lam najdete na 13 Hillier St ve čtvrti Sheung Wan na Hong Kong Island.

5. Casu marzu, Sardinie, Itálie

Pro většinu z nás je pohled na jídlo hemžící se hmyzem jasným znamením, že bychom je měli urychleně přemístit do odpadkového koše. Na italském ostrově Sardinie však v případě místního sýra casu marzu platí, že čím více červů, tím lépe. Pro maximální fermentaci jsou používány larvy sýrových much. Ty dodávají sýru pikantnost, která předčí i nejostřejší čedar a nejpronikavější modrý sýr.

Právní status casu marzu je momentálně nejistý kvůli zdravotnickým nařízením EU. Zkuste se zeptat sardinských sýrařů.

6. Panicovo vejce, Tung-Jang, Čína

V čínské kuchyni jsou neobvyklá vejce velkým tématem. Mají tady „stoletá vejce“ uchovávána v popelu a nehašeném vápně, vejce vařená v čaji, kachní vejce zabalená ve slaném uhlí. Ale nejbizarnější ze všech je tzv. „panicovo vejce“ z Tung-Jangu (Dongyangu), města s 800 000 obyvateli ve východní provincii Če-ťiang (Zhejiang). Tato vejce jsou namáčena a pak vařena v moči předpubertálních chlapců, ideálně mladších 10 let, a poté servírována v celé své čpavkem prosycené slávě. Místní tvrdí, že vejce mají úžasné léčivé vlastnosti a působí např. jako prevence infarktu či podpora správného oběhu krve. Zdá se, že moč je skutečně léčivá!

Tung-Jang je asi pět hodin vlakem ze Šanghaje.

7. Lutefisk, Minnesota, USA

Norští imigranti přinesli na Středozápad Spojených států starobylý rybí pokrm, který se tu stal mnohem běžnějším, než kdy byl ve své domovině. Bílá ryba lutefisk, světlá jako Nor v minnesotské zimě, se naloží do louhu a v něm je ponechána, dokud není téměř průhledná. Pronikavý odér louhu je v rozporu s celkem mdlou chutí. Maso má zvláštně želatinovou texturu, což je pro strávníka opravdová výzva. Klasickou příležitostí pro ochutnávku této speciality nabízejí večeře lutefisk v řadě minnesotských luteránských kostelů nebo v chatě Synů Norska.

Lutfisk Lover’s Lifeline (lutfiskloverslifeline.com) přináší aktualizovaný seznam večeří lutefisk po celém horním Středozápadě.

Největší lahůdky_3
Zachutná vám housenková svačinka? Pohyblivá (a hýbající se) hostina s housenkami v Austrálii.
Foto David Kirkland/Photolibrary/Getty Images

8. Housenky witchetty, Austrálie

Housenky dlouhé jako prst, které vypouštějí žlutou mazlavou hmotu a chutnají jako míchaná vejce? No dobrá, barva je podivná (a také se z ní zvedá žaludek), ale domorodí Australané si na tomto šťavnatém hmyzu pochutnávají odnepaměti, jelikož je vynikajícím zdrojem bílkovin. Housenky žijí pod zemí, kde se živí kořeny nemocných stromů. Vyhrabávat tlusté, kroutící se potvůrky, které se obyčejně jedí syrové, bylo tradičně úkolem žen a dětí. Jelikož není pravděpodobné, že housenky witchetty najdete v nabídce sydneyských gastropubů nebo melbournských jídelen, ochutnejte je při výletě „bush tucker“ („dobroty z buše“) společnosti Outback.

Boshack Outback, farma 90 minut od Perthu, nabízí organizované výlety Outback, zahrnující i ochutnávku witchetty grubs (boshackoutback.com).

9. Morče, Peru

Mnozí z nás láskyplně vzpomínají, jak chovali morče. Tak roztomilé, tak heboučké a tak rozkošné, když uždibuje ze svých granulí a spinká v pilinách! Je to tak, nicméně v jihoamerických Andách, domovině morčat, jsou tito roztomilí hlodavci k jídlu. V Peru se jim říká cuy a jedí se pečená, grilovaná nebo smažená. Strávníci si objednají buď přední, nebo zadní část morčete, třebaže se dají objednat i prsíčka nebo čtvrtka se stehnem jako u kuřete. Drůbež připomíná i chuť jejich masa. A navíc, jíst cuye je pro přírodu mnohem lepší než jíst hovězí, protože chov morčat produkuje jen zlomek uhlíkových zplodin, které vznikají při chovu krav.

Peru food
10. Durian, Singapur

Při popisu pachu tohoto mimořádně oblíbeného „krále ovoce“ z jihovýchodní Asie se znepokojivě často objevují výrazy, které se obvykle v souvislosti s jídlem nevyskytují, např. „terpentýn“, „smradlavé ponožky“, „záchod“ a „rozkládající se tělo“. Durian je velký jako bowlingová koule s ďábelskými zelenými ostny, takže vypadá jako středověká zbraň. Ale jeho pravá síla dřímá v aroma, které je tak silné, že je v Singapuru zakázána přeprava durianu ve veřejných hromadných prostředcích. Rozloupněte durian a vydlabejte krémovou žlutou dužinu; odměnou vám bude sladká, i když zvláštní chuť, něco mezi vanilkovým pudinkem a cibulí. Zhruba takhle to vypadá, když se říká, že je potřeba něčemu „přijít na chuť“.

Mnoho Singapurců považuje Kong Lee Hup Kee Trading na Pasir Ris nejlepším stánkem s durianem v celé zemi.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? Zde najdete tištěné průvodce k jednotlivým zemím Lonely Planet e-shop. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě nebo třeba na stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Emily Matchar

Předchozí článek

Vánoce v Karibiku

Další článek

Camino de Santiago - 40 dní na pomezí snu a reality

Související články

Články

Žhavější než chilli paprička

„Město hudby“ umí předvést zajímavý trik: naplní vaše očekávání, a zároveň je zklame. Ano, duše tohoto města je stále venkovská, ale Nashville zároveň zažívá příliv bohatších vrstev, které se sem stěhují za nízkými náklady na život a pracovními příležitostmi v rychle se rozvíjejícím technologickém, zdravotním a automobilovém průmyslu. Zpěváci na dolní Broadwayi sice stále pějí o zlomených srdcích a smůle, ale všichni ostatní si v tomhle jižanském městě užívají parádně rozjetý večírek. Jestli jste si mysleli, že je Nashville plný kytar, bujných hřív a zlomených srdcí, máte pravdu. Country je stále duší tohoto města a díky hvězdám, jako je Taylor Swift, která se dokázala prosadit i za hranicemi Tennessee, je tohle kdysi trochu nudné místo najednou obrovsky populární.Ale když nakouknete…

Články

Nejlepší jídla na kocovinu

Je deset ráno a vy si mlhavě vybavujete minulou noc zahrnující malé skleničky něčeho připomínajícího vodku, pozornost, které se vám dostalo, když jste spadli ze stoličky u baru, a horskou dráhu přestrojenou za taxi. Káva, kterou jste si zrovna objednali, chutná jako hnědá voda, nemůžete najít sluneční brýle, a proč proboha musí být obloha zářivě modrá? Všichni to známe – po dlouhém dni cestování a nepravidelného jídla jsme si dopřáli příliš místního pití a ráno za to platíme. Ale když už jsme v cizí zemi, proč nezkusit zdejší řešení? Přinášíme přehled některých oblíbených receptů na kocovinu. Všichni to známe – po dlouhém dni cestování a nepravidelného jídla jsme si dopřáli příliš místního pití a ráno za to platíme. Ale když už jsme v cizí zemi, proč nezkusit zdejší řešení? Přinášíme přehled některých oblíbených receptů na kocovinu. Anglická snídaně V Anglii si místní jako první pomoc…

Články

Chutě a vůně ulic světa

V ruce máte letenku a stojíte na přeplněném, uspěchaném a neomylně čistém letišti. Cestujete daleko, dál, než většina sousedů a vašich známých kdy byla. A už teď víte, že kromě nádherných výhledů, nevšedních zážitků a často i nápisů v pro vás nesrozumitelném písmu bude ve vaší dovolené z velké části dominovat jídlo. Protože ochutnávání exotického jídla je prostě zážitek a k cestování patří. „Street food neboli jídlo z ulice je vlastně kulinářské mistrovství. Je to taková malá reality show – kuchař má v ,přímém přenosu‘, za přihlížení diváků, kteří jsou zároveň platícími zákazníky, a v reálném čase vykouzlit skvělý oběd nebo večeři,“ vysvětlovala mi nedávno jedna slečna na Street Food Festivalu…

Články

Bary v Barceloně: našli jsme ty nejlepší

Barcelona je skvělé město pro návštěvu barů. Máte chuť na pivko v kouzelném lesíku obklopeném lesními vílami, nebo vprostřed týdne na karaoke, na které dohlíží z obrázků Panna Marie, nebo vaši představu o snídani šampionů naplňuje růžové víno a klobásky? Máme pro vás dobré zprávy. V Barceloně najdete toto všechno a k tomu i tradičnější nabídku podniků, kterou očekáváte od města této velikosti. Pár věcí, které byste měli mít na paměti: pokud vyrazíte hodně před 21.30, budete pít sami. A účtování? Španělskou zvláštností je systém pintxo (tapas – jednohubky spíchnuté párátky) v barech, kdy si berete jednohubky podle chuti, ale párátka si necháváte na talířku a na konci jsou vám sečtena a naúčtována.…