Nejlepší místa, která navštívit v lednu 2024

Suttherstock

Víte, kdy se chcete vydat na cestu, ale nemůžete se rozhodnout kam? Jsme tady, abychom vám pro každý měsíc v roce doporučili ty nejlepší destinace, a vy si tak mohli najít dokonalý cestovatelský zážitek.

Kanárské ostrovy patří k místům, která stojí za to navštívit v lednu. ©Jose A. Bernat Bacete/Getty Images 


Jak se těšíme na rok 2024, vidíme před sebou 366 dní velkolepých dobrodružství, kulturních zážitků, gurmánských výprav a úžasných setkání s divoce žijícími zvířaty. Rozhodování, kde přesně zahájit cestovatelský rok, však může být těžké.
Bez ohledu na to, zda hledáte inspiraci, nebo informace, autoři Lonely Planet již za vás odvedli nezbytnou mravenčí práci, a tak dokážeme odpovědět na věčnou otázku cestovatelů: kam cestovat a kdy? Pokud chcete začít nový rok co nejlépe, uvádíme několik nejlepších destinací pro leden, jež vás mohou na cestách inspirovat nebo se přímo ocitnout na vašem seznamu míst, která musíte navštívit.

Kde jsou nejlepší místa, kam v lednu vyrazit za divoce žijícími zvířaty a přírodou?

Antarktida (nahoře © David Merron Photography/Getty Images) Uganda (vlevo dole © Jonathon Gregson/Lonely Planet) Japonsko (vpravo dole © Tai GinDa/Getty Images) Collage
Antarktida

Proč teď? V této rozlehlé bílé divočině na konci světa si užívejte téměř nepřetržitého denního světla.
V Antarktidě na konci světa teploty „vyletí vzhůru“ až k bodu mrazu (nebo dokonce o trochu výše) a díky téměř nepřetržitému dennímu světlu můžete během nekonečných, teplých dnů (jistě, všechno je relativní) spatřit obrovské kolonie tučňáků s čerstvě vylíhnutými mláďaty, tulení či lachtaní mláďata a velryby, stejně jako proplouvat mezi mohutnými ledovci. 

Uganda

Proč teď? Sledujte největší primáty v období (relativního) sucha.
Na světě přežívá přibližně tisíc horských goril, z nichž téměř polovina obývá husté lesy ugandského národního parku Bwindi. Pohled na ně představuje zážitek, který si musíte vysloužit zdoláním strmých blátivých stezek v nadmořských výškách až 3 000 metrů. Pokud se vám však podaří získat jedno z omezeného počtu povolení, která jsou k dispozici pro každou z devatenácti skupin goril žijících v parku, odměna je skvostná. 

Čúbu, Japonsko

Proč teď? Objevte zimní říši divů s kouřícími termálními prameny, tradičními vesnicemi a zimními sporty. 
Kouzelným obdobím k putování po historických vesnicích centrálního regionu japonského ostrova Honšú je právě zima, kdy chrámy, hrady, paláce i tradiční dřevěné domky pokryje sníh. Po prázdninách na konci prosince a před obdobím, kdy kvetou sakury, se tato oblast s výjimkou horských lyžařských středisek téměř vylidní. V Japonských Alpách se v termálních pramenech poblíž Yudanaky koupou „sněžné opice“ (makakové červenolící). 
Kde jsou nejlepší místa, kam v lednu vyrazit za jídlem a kulturou?

Ligurské pesto (vlevo nahoře © Susan Wright/Lonely Planet), Tacos v Austinu (vlevo dole © Getty Images) © Ohňostroj v Sydney © aiyoshi597/Shutterstock Collage

Sydney, Austrálie

Proč teď? Kvůli nekonečným kulturním zážitkům na vrcholu horkého léta. 
Hledáte-li alternativu k sezonním slavnostem, vydejte se do největšího města Austrálie na Sydneyský festival, eklektickou třítýdenní přehlídku burleskních, cirkusových a tanečních představení, uměleckých instalací a rodinných aktivit. 

Ligurie, Itálie

Proč teď? Vydejte se po zasněžených stezkách a pochutnejte si na báječném jídle v nejklidnějším období roku.
Nádherně svěží vzduch a zasněžené lesní cesty v Ligurských Alpách lákají v zimě milovníky sněžnic do přírodních parků Aveto a Antola, či dokonce do ještě drsnějšího geoparku Beigua, kde je k dispozici půjčovna sněžnic a kde značené okružní stezky nabízejí výhled na moře. Všechny se nacházejí v blízkosti krajského města Janov, v němž v lednu najdete příjemný klid, a přesto stejně báječné regionální lahůdky jako kdykoli jindy. 

Austin, Texas, USA

Proč teď? V mírném texaském lednu si můžete pochutnat na jídlech z pojízdných food trucků.
V Austinu, již dlouho proslulém grilovanými pokrmy a jídlem vycházejícím z americké a mexické kuchyně (Tex-Mex), dnes můžete objevovat celý svět kuchyní, od americké regionální klasiky (filadelfské sýrové steaky, cajunská jambalaya, smažené kuřecí kousky) po jídla ze všech koutů světa: ochutnejte západoafrický rýžový pokrm jollof rice, syrskou šavarmu, venezuelské kukuřičné placky arepas a thajskou polévku tom kha. Mírný leden, kdy se teploty pohybují kolem 15 °C, přináší příjemné počasí pro jídlo venku pod širým nebem. 
Kde jsou nejlepší místa, kam v lednu vyrazit za dobrodružstvím?

Utah (nahoře © Matthew Connolly / Shutterstock) Kanárské ostrovy (vlevo dole © Matthew Connolly / Shutterstock) Jižní ostrov (vpravo dole © Getty Images) Collage

Kanárské ostrovy

Proč teď? Unikněte zimě na některém z evropských ostrovů. 
Utečte před chladným zimním podnebím severní polokoule na Kanárské ostrovy a zasurfujte si pod slunečnou oblohou. Také milovníci kitesurfingu a windsurfingu mohou vybírat z bohaté nabídky oblíbených lokalit. Zůstáváte-li raději na souši, můžete si jednoduše odpočinout na zlatých březích nebo vyrazit na pěší či cyklistický výlet jednou z nadpozemských sopečných krajin v oblasti. 

Arizona a Utah, USA

Proč teď? Užijte si pohledu na zasněžené kaňony, svědecké vrchy a stolové hory bez davů návštěvníků.
Krajina skalních výchozů a strmých kaňonů zařezávajících se do rudých skal, jež se rozprostírá podél hranic mezi Utahem a Arizonou, vypadá se sněhovou pokrývkou dokonce ještě úchvatněji – a navíc se v lednu budete o tyto divy dělit s mnohem menším počtem návštěvníků. Určitě však budete potřebovat teplé oblečení, protože teplota klesá hluboko pod bod mrazu. Pokud si však vezmete vhodné oblečení i obuv (nebo ještě lépe sněžnice), objevíte úžasnou krajinu, která bez davů turistů působí dokonce ještě kouzelněji.

Jižní ostrov, Nový Zéland

Proč teď? V lednu vyrazte na úžasný letní silniční výlet. 
Na Novém Zélandu si při jízdě krajinou jedné z nejznámějších pobřežních oblastí Jižního ostrova užijete úchvatné scenérie. Dlouhé letní dny vám poskytnou spoustu času na odhalování jejích krás. 
Kde jsou nejlepší místa, kam v lednu vyrazit za odpočinkem?

Jižní Thajsko (vlevo © Getty Images) Kérala (uprostřed nahoře © SolStock / Getty) Anguilla (vpravo nahoře © Izabela23/Shutterstock) Budapešť, Maďarsko (dole © Romrodphoto/Shutterstock) Collage

Budapešť, Maďarsko 

Proč teď? Ponořte se do teplé vody v termálních lázních, abyste se během chladné evropské zimy prohřáli. 
Když na severní polokouli zavládne chladné podnebí, skvělý způsob, jak uniknout zimě a zároveň si dopřát tolik potřebnou láskyplnou péči, představují budapešťské horké prameny a termální lázně.

Anguilla

Proč teď? Odpočiňte si v klidnější karibské oblasti.
Jen málo cestovatelů, kteří se vydávají do Karibiku, zamíří na protáhlý, úzký ostrůvek Anguilla, který zůstává tichý a poměrně nezastavěný. Může se však pochlubit všemi typickými rysy dokonalého karibského snu: najdete zde přátelské místní obyvatele, povznášející rytmy reggae a jedny z nejkrásnějších pláží lemovaných palmami v oblasti, především živou zátoku Shoal Bay na severním pobřeží a ospalejší Rendezvous Bay na jihu. 

Kérala, Indie

Proč teď? Během slunečných zimních dnů v „boží zemi“ zažehněte při cvičení jógy svůj vnitřní plamen.
Během posledních dvou desetiletí se pláže Varkala a Kóvalam postupně proměnily z poklidných útočišť místních rybářů a vyznavačů hinduismu v batůžkářské destinace a dále v plně vybavená rekreační střediska s luxusními hotely. V Kérale však stále tu a tam najdete i poklidné písečné pláže, takže výběr je jen na vás: můžete si zatancovat na trance party, užívat si ve špičkových hotelech, ubytovat se v příjemném domácím penzionu nebo se na klidném místě věnovat józe. 

Jižní Thajsko

Proč teď? V období sucha si najděte poklidné pláže a užívejte si skvělého potápění a šnorchlování.
Phuket, Krabi a Ko Phi-Phi jsou již dlouho oblíbenými destinacemi, jež nabízejí slunce, moře a písek, zejména během evropské zimy. Když však zamíříte dále na jih, objevíte méně známé oblasti. Ostrovy Trang  – Ko Kradan a skalnatý Ko Muk – se navzdory svým třpytivým plážím, průzračné vodě a překrásné Smaragdové jeskyni (Tham Morakot) jako zázrakem vyhnuly rozsáhlému rozvoji. Pokračujte k mořskému národnímu parku Tarutao, který tvoří 51 ostrovů severně od hranic s Malajsií. 

Zaujaly Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

TOP 5 míst, kde zažijete netradiční silvestrovské oslavy - Nový rok? Už jen skok!

Další článek

Best in Travel 2024

Související články

Články

Cibetková káva

Nejspíš jste o cibetkové kávě, neboli kopi luwak, už někdy slyšeli. „Kopi“ indonéské slovo pro kávu a „luwak“ je v překladu cibetka. Pokud si chcete dát šálek cibetkové kávy u nás, vyjde na pár stovek. Málokdo ví, co vlastně dělá tuhle kávu tak specifickou. Typ kávy závisí na rozmanitosti bobů, které cibetka jí. Může se živit boby z kávy arabika, robusty nebo jiných, které má k dispozici. Cibetková káva má více co do činění s procesem, kterým samotná příprava kávy prochází. Nejdřív se musí posbírat trus od cibetek, kávová zrna se pak umyjí, suší a nakonec praží. A takhle vzniká nejdražší káva na světě. Proč je cibetková káva tak drahá? Kolik stojí vlastně cibetková káva? To závisí na několika faktorech - zda kupujete kávu z divokých cibetek nebo od těch zavřených v klecích. Také samozřejmě záleží na poptávce a nabídce. Ale hlavně vysokou cenu této kávy dělá její „zvláštní“ povaha. Jedná se o zdlouhavý…

Články

Dubaj – město s extrémními „NEJ“

Pořád se o ní mluví a všichni ji chtějí vidět na vlastní oči. Jaká je Dubaj – arabská metropole se západním šmrncem? Jaké je velkoměsto na pobřeží Perského zálivu, které během posledních padesáti let takřka vyrostlo na poušti, a to do závratných výšek? Bezesporu je to město extrémních „nej“. Jaká to jsou? Pojďme si je představit. 1. Burj Khalifa– nejvyšší budova světa Dubajská Burj Khalifa je se svou výškou 828 m od roku 2008 nejvyšší budovou světa. Má celkem 163 nadzemních pater, nejvíce na světě. Chlubí se také nejvýše položeným obývaným patrem, nejvýše položenou vyhlídkovou terasou, restaurací, mešitou i nejrychlejšími…

Články

Kam na Srí Lance utéct před turisty? Tipy na 4 ukryté poklady

Ne náhodou se Srí Lanka objevila ve výběru TOP destinací Lonely Planet pro rok 2019. Je sice malým ostrovem, velká je ale svou kulturou a historií. Navštívit tu můžete šest památek a dvě přírodní oblast zapsané na seznamu UNESCO, vyzkoušet nespočet aktivit a třeba i proniknout do tajů pěstování čaje. Měla by být jednoduše na seznamu každého, kdo zrovna přemýšlí, kam se v jihovýchodní Asii vydat. A pokud se bojíte, že do stejné destinace zamíří až moc dalších cestovatelů, máme pro vás dobré zprávy. Ještě stále tu najdete místa, která se před masovým turismem schovávají mezi kopci. Zde tipy na čtyři z nich... K jezerům a do divočiny Srí Lanka je svými národními parky a nespočtem možností k výletům do divočiny známá, safari je v itineráři snad každého, kdo na ostrov míří. Mezi všemi parky je ale národní park Wilpattu balzámem na duši každého cestovatele, který se nechce mačkat v řadě jeepů projíždějících…

Články

Best in Travel 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 50 zemí, regionů, měst a udržitelných i cenově nejvýhodnějších destinací. TOP 10 ZEMÍ Mongolsko Cestovatelům, kteří hledají otevřené prostory, dobrodružství a kulturu, má Mongolsko rozhodně co nabídnout. Hlavní město je plné protichůdných kontrastů, je rozlehlé, plné lidí a jedinečných zajímavostí. Mongolsko, vměstnané mezi Rusko a Čínu, může vzhledem k současné geopolitické…