Nejlepší místa, která navštívit v květnu 2024

Květen, který kombinuje nízké mimosezonní ceny se slušným počasím v mnoha částech světa, nabízí cestovatelům spoustu zajímavostí.

Cestování po norském západním pobřeží přináší nezapomenutelné zážitky © Roberto Moiola / Sysaworld / Getty Images

 

Bez ohledu na to, zda se toužíte setkat s divoce žijícími zvířaty, láká vás dobrodružství, zajímáte se o kulturní akce, nebo hledáte destinaci, která vás finančně nezruinuje, v tomto měsíci určitě najdete něco, co ve vás probudí chuť cestovat. Uvádíme zde nejlepší destinace pro jakýkoli typ cestování v květnu.

Nejlepší místa, kam v květnu vyrazit za odpočinkem 

Vodopád s jezírkem na ostrově Samothraki na severu Řecka © miljko/Getty Images

Samothraki, Řecko 

Proč teď? Uvidíte dosud málo prozkoumané části Řecka. 
Ostrov Samothraki (Samothraké), ukrývající se na severovýchodě Egejského moře, uniká pozornosti většiny zahraničních turistů – a je díky tomu ještě přitažlivější (těší se však značné oblibě u Řeků, proto byste se měli vyhnout červenci a srpnu). Ostrov oplývá bohatými lesy, bystřinami a říčkami s nádhernými vodopády – obzvlášť dravými a mohutnými na jaře. Nad ostrovem se vypíná Fengari (Měsíční hora), nejvyšší hora v oblasti, z jejíhož vrcholku údajně sledoval Poseidon průběh trojské války. Ostrov je tak vhodný pro milovníky přírody a dobrodružství, skvělý pro pěší turistiku, rafting a kanoistiku, stejně jako pro osvěžující koupel (nejlepší pláže jsou Pachia Ammos, Vatos a Kipos). Jestliže se vám zdá moře v květnu ještě chladné, vydejte se do malé lázeňské obce Thermá, kde se můžete ponořit do přírodních termálních sirných pramenů. 

Surfování na Barbadosu © Kat Harrison / Getty Images

Barbados

Proč teď? Slunečné počasí, skvělé surfování. 
Barbados je dokonalý tropický ráj, ideální pro lenošení na pláži, opalování a vystavování se mořskému vánku. Je však také jedním z nejlepších ostrovů Karibiku pro surfování, zejména na jižním a východním pobřeží orientovaném k Atlantskému oceánu. Od listopadu do června jsou obvykle dobré a neměnné podmínky; výhodou května je příjemné slunečné počasí, i když může být trochu deštivěji než v předchozích měsících, a nižší ceny.

K nejlepším surfařským lokalitám patří záliv Freights (vhodný pro začátečníky), South Point a Soup Bowl (Polévková mísa), jak se říká prvotřídní vlně poblíž pohodové Bathsheby, kde se pořádala již celá řada mezinárodních soutěží. Oblíbená je také nádherná pláž Brandons poblíž hlavního města Bridgetown. Za zmínku také stojí, že z Barbadosu pochází Rihanna. Dům, kde strávila dětství, patří k největším zajímavostem na Barbadosu.

Nejlepší místa, kam v květnu vyrazit za divoce žijícími zvířaty a přírodou

Synchronizované světlušky v Great Smokey Mountains © Putt Sakdhnagool / Getty Images

Great Smoky Mountains, USA

Proč teď? Potěšte se pohledem na úchvatnou přírodu, než dorazí davy turistů. 
Kouřové hory („Smokies“) v tomto měsíci skutečně ohnivě planou. V této nádherné oblasti Appalačského pohoří, ležící na hranicích států Severní Karolína a Tennessee, žije obrovské množství světlušek druhu Photinus carolinus (synchronizovaných světlušek) a právě v období od května do června nastává doba jejich páření a s ním spojená magická podívaná: les plný samečků synchronizovaně světélkujících s neuvěřitelnou přesností. Pokud chcete tento úžasný jev spatřit, přečtěte si návod od našeho odborníka Johna Garryho.

Tento přírodní div je třešničkou na dortu jarního automobilového výletu pohořím. V nejoblíbenějším národním parku USA je v tuto dobu větší klid. Projeďte se malebnou horskou krajinou, místy zahalenou v mlžném oparu, vydejte se na pěší túru po stezkách se spoustou květin, dávejte pozor, zda uvidíte rozmanitá divoce žijící zvířata, svištěm lesním a čipmankem východním počínaje a mloky a medvědem baribalem konče, a poznejte silnou jihoapalačskou kulturu: zachovaly se zde sruby, mlýny i kostely postavené nejstaršími osadníky. 

Turistický průvodce a bývalý rybář Barry Strickland řídí svou loď kolem ledovce u King's Point © Johannes Eisele / Getty Images

Newfoundland, Kanada 

Proč teď? Sledujte ledovce proplouvající podél pobřeží Atlantiku. 
Vodám u provincie Newfoundland a Labrador se přezdívá „Iceberg Alley“ neboli „Ledovcová ulička“. Na jaře plují podél atlantského pobřeží této nejvýchodnější kanadské provincie obrovské ledovcové kry – většinou odlomené během tání z arktické ledové masy na západě Grónska. Ke kanadským břehům obvykle dorazí v dubnu a v květnu a vrchol této podívané nastává v polovině května a v červnu.

Můžete stát na břehu a pozorovat, jak jsou tyto obrovské bílé kusy ledu unášeny proudem, nebo se na ně podívat zblízka z lodi. K dobrým lokalitám patří Saint Anthony, Twillingate, Bonavista a Saint John’s / Cape Spear. V květnu se také začínají objevovat mořští ptáci, zatímco koncem měsíce můžete spatřit první velryby.

Pozorování divoce žijících zvířat v Damaralandu © Anastasiia Shavshyna / Getty Images

Damaraland, Namibie

Proč teď? Pozorujte místní zvířata za teplého počasí v zelené divočině.
Dokonce i v zemi s tak nízkou hustotou zalidnění – Namibie je druhá nejméně osídlená oblast na světě – vyniká Damaraland jako obzvlášť liduprázdný. Oblast se táhne od severu do vnitrozemí Namibie a její krajinu tvoří rozeklané skalnaté hory, suchá koryta řek a poušť, kterou obývají přizpůsobené druhy zvířat, jako jsou sloni, nosorožci a lvi.

Květen, kdy je teplo a sucho, ale krajina je stále zbarvená do zelena, je skvělou dobou k pozorování těchto zvířat, shromažďujících se kolem vodních zdrojů. A co je ještě lepší, země je průkopníkem ekoturistiky řízené zdejšími obyvateli, kdy jsou velké části regionu provozované jako komunitní chráněné oblasti, jež posilují postavení místních lidí. 
Nejlepší místa, kam v květnu vyrazit za dobrodružstvím

Užasněte nad překrásnými kachlíkovými mozaikami mešity Kalon v Buchaře © Tuul & Bruno Morandi / Getty Images

Uzbekistán 

Proč teď? Prohlédněte si zajímavosti podél Hedvábné stezky za hezkého počasí. 
Karavanseráje. Hedvábná stezka. Koření. Na cestování po Uzbekistánu je něco nesporně romantického. Tato oblast je po tisíciletí kulturním srdcem střední Asie a vybrali jsme ji jako jednu z nejlepších destinací pro rok 2024. Platí to zejména pro trojici uzbeckých historických měst – Samarkand, Bucharu a Chivu –, v nichž najdete mauzolea zdobená kachlíkovými mozaikami, mešity a medresy (tradiční islámské školy), jež stále vypovídají o bohatých uzbeckých dějinách.

Festival Hedvábí a koření (na konci května) v Buchaře oslavuje uzbecké dědictví a představuje tkalce koberců, řezbáře, hudebníky a umělce, kteří stále praktikují tradiční dovednosti. Květen je skutečně ideální měsíc k návštěvě. Teploty se pohybují kolem 25 °C a umožňují příjemnou prohlídku zajímavostí, zatímco krajina ožívá tulipány a květy meruněk. Do Uzbekistánu nedávno cestovala autorka Lonely Planet Alex Butler, a tak si můžete usnadnit plánování cesty a vydat se po stejné trase.

Na horské túře s výhledem na fjord od vysoko položené vesničky Rakssetra © Anastasiia Shavshyna / Getty Images

Norsko 

Proč teď? Vydejte se lodí k fjordům na západním pobřeží za slunného počasí.
Lodě Hurtigruten brázdí vody norského západního pobřeží v délce 2 400 kilometrů, od jižního Bergenu až do arktického města Kirkenes, po celý rok. Jsou záchranným lanem pro obyvatele tohoto divokého pobřeží se spoustou fjordů, kteří potřebují odjet za jakéhokoli počasí.

Vhodnou dobou k návštěvě je květen a červen. Počasí je zpravidla mírné a dny jsou mimořádně dlouhé. Přibližně od poloviny května přestává slunce v dalekém městě Tromsø zapadat, a tak můžete zdejší úchvatnou krajinu pozorovat celou noc. Lepší počasí a více světla usnadňují také provozování aktivit. Lodě cestou zastavují ve 34 přístavech. Vystupte na souostroví Lofoty, abyste si zarybařili, seznamte se se Sámy na Severním mysu (norsky Nordkapp) nebo se vydejte na pěší túru poblíž ledovcového fjordu Geirangerfjord. Všimněte si, že v krásném Bergenu je květen měsíc festivalů, takže si na toto město vyhraďte nějaký čas před vyplutím. Můžete zde dokonce vyjít i s omezeným rozpočtem, pokud víte jak.

Nejlepší místa, kam v květnu vyrazit za kulturou

Prozkoumejte ruiny v archeologické rezervaci Lamanai v Belize ©Simon Dannhauer / Getty Images

Belize

Proč teď? Podívejte se na mořské obry a mayské památky za suchého a slunečného počasí. 
Maličký stát Belize je nesmírně působivý. Vzhledem k tomu, že je dlouhý pouhých 290 kilometrů a jeho úředním jazykem je angličtina, snadno během jediné návštěvy zvládnete absolvovat prohlídku mayských ruin, zavítat do tropického lesa plného divoké zvěře, poznat žijící mayské komunity a podívat se na písečné a korálové ostrůvky druhého nejdelšího bariérového útesu na světě, jež nabízejí nádherné pláže a báječné šnorchlování. Velkou část země si můžete bez problémů prohlédnout během výletu autem.

Květen je skvělý měsíc díky svému počasí a přírodě. Je slunečno, poblíž výběžku Gladden Spit proplouvají žraloci obrovští – největší ryby na světě (dorůstající délky až 12 metrů) – a na pláže na ostrovech Glover’s Reef a Ambergris Caye vylézají hnízdit karety obrovské, karety pravé a karety obecné. Na severu můžete prozkoumat poměrně málo navštěvované chrámy uprostřed džungle, jako je Xunantunich a Lamanai. Potomci starověkých Mayů, kteří tyto památky stavěli, dnes žijí ve vesnicích kolem Toleda, kde návštěvníkům nabízejí působivé ubytování v soukromí.

Beale Street Music Festival v Tom Lee Parku © Astrida Valigorsky / Getty Images

Memphis, USA

Proč teď? Hudba, grilované maso a západy slunce nad Mississippi – a to vše bez komárů.
Memphis je známější jako poutní místo hudebních fanoušků a milovníků jídla než jako město samé. Lidé sem přicházejí vzdát hold duchovnímu domovu blues a rokenrolu, Elvisi Presleymu a barbecue v memphiském stylu. Zkrátka je pastvou pro uši, chuťové pohárky i duši. Na jaře můžete toto město ve státě Tennessee spatřit v té nejpřitažlivější podobě: panuje tu hezké počasí před letními vedry, které provází dotěrný hmyz, a navíc se pořádá festival Memphis in May, zahrnující Beale Street Music Festival, World Championship Barbecue Cooking Contest, Great American River Run a další události.

Ve městě najdete spoustu zajímavostí: absolvujte prohlídku legendárního nahrávacího Sun Studia, navštivte National Civil Rights Museum (jehož část sídlí v motelu Lorraine, kde byl v roce 1968 zastřelen Martin Luther King Jr.) a samozřejmě se vydejte i do Elvisova nesmírně kýčovitého sídla Graceland. Projděte si také všechny skvělé čtvrti Memphisu, abyste se tomuto historickému městu skutečně dostali pod kůži.

Nejlepší místa, kam v květnu vyrazit za jídlem a pitím

Ochutnejte pastel de carne murciano (masový koláč z listového těsta) © Zigres / Shutterstock

Murcia, Španělsko

Proč teď? Můžete se skutečně dobře najíst.
K návštěvě španělského pobřeží Costa Cálida („Teplé pobřeží“) neexistuje vysloveně nevhodné období. Avšak příjemně vlahý, slunečný květen s průměrnými teplotami kolem 25 °C je ideální dobou, kdy si můžete užívat jeho kouzla bez letních davů rekreantů. A zdejší krajina je skutečně mimořádná: obklopí vás kopce, vinice, olivové háje, úrodné zahrady a bohaté moře.

Oblast je proslulá svým kvalitním masem, ovocem, zeleninou a rybami. K regionálním specialitám, po kterých byste se měli poohlédnout, patří caldero del mar menor, kotlík dušené rýže s rybami, který tradičně připravovali rybáři ze svého úlovku, pokud byl příliš malý k prodeji, a paparajotes, dezert připravený z citronových listů, obalených v těstíčku a osmažených. Vydat se poznávat tapas můžete v regionálním hlavním městě Murcia nebo v historickém přístavu Cartagena.

Pochutnejte si na indonéské večeři © Getty Images

Bali, Indonésie 

Proč teď? Poznejte místní kulturu prostřednictvím zdejší kuchyně. 
Suché, horké a slunečné dny, přesto ještě bez davů turistů, typických pro hlavní sezonu, a – jako vždy – uvolněná, nenucená atmosféra. Tato pohoda není nikde patrnější než v umělecky laděném městě Ubudu, jež oplývá galeriemi a muzei, starověkými chrámy a prosperující gastronomickou scénou. Ubud, obklopený bujnými lesy, rýžovými poli a zeleninovými plantážemi, má řadu prvotřídních restaurací a honosných koktejlových barů, stejně jako nenápadné stánky s občerstvením a kavárny, které podávají balijské speciality – salát gado gado, saté, kaši injin z lepkavé rýže, babi guling (selátko na rožni) a další. Je to skvělé místo, kde absolvovat kuchařský kurz. 

Zaujaly Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.
 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Bláznivý, a tak přínosný nápad – Workcamp ve španělském Vilariňo de Conso

Další článek

14 skvělých amerických míst na letní prázdniny

Související články

Články

Fotobonboniéra – NORSKO

Tolikrát popsané a hojně navštěvované Norsko. Může nabídnout ještě něco nového a stojí za to jej navštívit? Rozhodně ano, jak se pokusíme vás na následujících fotografiích přesvědčit. Norský sever nabízí úchvatnou přírodu a drsné severské podmínky. Blankytné moře, vrcholky ostrých hor a rozkvetlá vegetace. Jako bychom nebyli na severu Evropy, ale někde v Karibiku.   Malá městečka, rozesetá kolem hlavní obslužné komunikace na Lofotech vybízí k mnoha překrásným výhledům. Co chvíli zastavuji, abych se pokochal fascinujícími pohledy.   Městečko…

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

Nejlepší místa, která navštívit v dubnu 2024

V dubnu se po celém světě mění roční období, a tak je tento měsíc ideální dobou k poznávání starověkých divů, podnikání vzrušujících dobrodružství a ochutnávání čerstvých místních produktů. V Dominice se v dubnu podívejte na vodopády Wavine Cyrique Falls © Kyle Monk/Getty Images    V dubnu se po celém světě mění roční období, a tak je tento měsíc ideální dobou k poznávání starověkých divů, podnikání vzrušujících dobrodružství a ochutnávání čerstvých místních produktů. Popadněte…

Články

TOP cestovatelské zážitky pro rok 2024

Cestování = zážitky. Souhlasíte? Zajeďte si pro novou kapitolu vaší knihy života, která bude obsahovat dobrodružství, splněné sny i poznání. Miroslav Horníček kdysi řekl: „Zážitky se nedají sčítat, zážitek nemá délku a šířku. Má – anebo nemá – jen hloubku.“ Není proto důležité odškrtávat ze seznamu přání jednu destinaci za druhou, ale vybírat ty, kde vás čekají skutečné zážitky. A jaké to podle průvodců Radynacestu.cz  1.    Grónsko: Porozumět…