Nejlepší místa, která navštívit v červnu 2024

LP

V polovině roku nastává ideální čas vyrazit za dalším dobrodružstvím. Na severní polokouli se slunné letní dny v červnu dokonale hodí pro cestování, navíc se vyhnete závratně vysokým cenám hlavní sezony. Na jižní polokouli červen přináší období sucha a neuvěřitelné možnosti aktivit v přírodě.

Červen je ideální měsíc k prozkoumání Sicílie © Maremagnum / Getty Images


Chcete najít dokonalou destinaci pro svou dovolenou v polovině roku? Uvádíme nejlepší místa, kam se v červnu vydat.

Nejlepší místa, kam v červnu vyrazit za odpočinkem

Prozkoumejte souostroví Bazaruto v Mosambiku. © Ivy Yin / Shutterstock

Souostroví Bazaruto, Mosambik

Proč teď? Potápějte se a šnorchlujte v průzračně čisté, teplé, tyrkysové vodě.
Jsou tyto tropické ostrovy nejkrásnější na světě? Souostroví Bazaruto čelí tvrdé konkurenci v podobě ostatních ostrovů v Indickém oceánu (i mosambického souostroví Quirimbas), když ale za nádherného červnového rána (na začátku období sucha) zaboříte nohy do hedvábného písku nebo budete přes potápěčskou masku sledovat neuvěřitelně pestrobarevné ryby korálových útesů a možná i plejtváka keporkaka proplouvajícího kolem vás, uznáte, že by si mohlo právem nárokovat vítězství. 
Značná část této řady pěti ostrovů u jihovýchodního pobřeží Mosambiku je chráněna jako národní park, který obývají delfíni, dugongové, mořské želvy a kolem dvou tisíc druhů ryb. A krokodýli nilští – ale s těmi se možná tolik netoužíte setkat… Je to skutečný ráj pro potápěče, ale také pro všechny, kteří chtějí strávit dovolenou naboso na krásné písečné pláži.

Bungalovy na Bora Bora jsou skvělým místem k odpočinku. © iStock

Bora Bora, Francouzská Polynésie 

Proč teď? Odpočiňte si v tropickém ráji v nejpříjemnější sezoně. 
Modrá, tyrkysová, azurová, tmavě modrozelená, indigová... K popisu odstínů Tichého oceánu kolem Francouzské Polynésie za jasného, klidného a slunečného dne neexistuje dostatek slov. A v červnu, na začátku nejsuššího období, kdy se hlavní ostrov Bora Bora a jeho motu (okolní ostrovy) vyhřívají při teplotách kolem 25–30 °C, je těchto odstínů nepřeberné množství. Zdejší pohádková krajina s luxusními středisky posazenými nad křišťálově čistou vodou a zastíněnými kývajícími se palmami, je pravým rájem filmařů – a museli byste být filmovými hvězdami, abyste si mohli dovolit ceny ve špičkových hotelech a luxusních střediscích, ačkoli zde najdete i skromnější ubytování. A jako by nestačilo, že zdejší scenérie je naprosto úchvatná, velkolepé je tu i šnorchlování a potápění nad korálovými zahradami či společně se žraloky a rejnoky.

Odpoledne můžete strávit na pláži v Byron Bay ©Guillem Lopez Borras / Shutterstock

Byron Bay, Austrálie

Proč teď? Zlepšete svou duševní pohodu při cvičení jógy.
O červnovém slunovratu se po celém světě slaví Mezinárodní den jógy. Byron Bay už sice není výsadou baťůžkářů a hippies, protože se proměnil ve stylovou luxusní destinaci, ale stále si zachovává jednoznačně uvolněnou, pohodovou atmosféru a alternativní scénu – je tedy ideálním místem pro dobití duchovní a fyzické energie v některém z vynikajících center jógy. Samozřejmě, že vám lekce jógy nezabere celý den – a i když můžete zbývající čas strávit meditací, proč byste to dělali, když je po ruce takové bohatství pláží a možností aktivit? Nasaďte si masku a šnorchl a obdivujte zázračný podmořský svět v rezervaci Julian Rocks – uvidíte zde žraloky, mořské želvy, rejnoky a pestrobarevné ryby – nebo popadněte prkno a krátký neopren a svezte se na spolehlivých zimních vlnách. Červen je také vhodnou dobou pro pozorování velryb: v období od června do října migrují zdejšími vodami tisíce plejtváků keporkaků; můžete je sledovat z břehů Byronova mysu (Cape Byron) nebo se zúčastnit výpravy na člunu věnované pozorování velryb.
Nejlepší místa, kam v červnu vyrazit za divoce žijícími zvířaty a přírodou

Písečný násep, známý jako tombolo, spojuje ostrov Saint Ninian s pevninou Shetlandských ostrovů © iStock

Shetlandy, Skotsko 

Proč teď? Za dlouhých letních dnů se toulejte nejsevernější divočinou Spojeného království a popíjejte skotskou.
Shetlandské ostrovy, kterých je více než stovka, se nacházejí v severním Atlantiku, blíže k Bergenu než k Edinburghu. Mají výrazně severský charakter – a skutečně byly až do roku 1469 norské. Přijeďte v červnu, kdy slunce téměř nezapadá, abyste mohli vyrážet na pěší túry po větrem bičovaných kopcích a pobřeží, objevovat ohlušující kolonie mořských ptáků na výběžku Sumburgh Head a ostrovech Fair Isle, Foula a Noss, které jsou plné tisíců hnízdících papuchalků, racků, alkounů, terejů a dalších ptačích druhů, stejně jako poznávat pozůstatky pěti tisíc let lidského osídlení ostrovů, jako jsou tajemné brochy (válcovité kamenné stavby bez malty z doby železné) na ostrově Mousa či archeologická lokalita Jarlshof. Počasí se může náhle a bez varování změnit, ale pokud se začnou kupit mraky, vraťte se do zářivého hlavního města Lerwick, abyste navštívili jeho krásné muzeum nebo některý z lákavých barů – tradiční houslová melodie a místní whisky by vás měly zahřát u srdce. Na ostrově Unst je nejsevernější (legální) skotský lihovar Shetland Reel.  

Projížďka na koni v Crested Butte, Colorado © Denise Chambers / Miles

Západní Colorado, USA 

Proč teď? Poznejte život na ranči a ekologickou obnovu. 
Rozechvění, které mnozí cítí při pohledu na mužné hrdiny nasedající na své mustangy a ženoucí stáda, zůstává pro mnohé z nás nesmazatelnou vzpomínkou. Avšak stejně jako se v průběhu let vyvíjela témata a přístup oněch filmů a televizních pořadů, proměňovalo se i rančerství. Dnes mnoho rančů, kterým se říká „dude ranches“, poskytuje obyvatelům měst možnost rozehrát své kovbojské fantazie a nabízí také řadu aktivit, jako je jóga, rafting, pozorování ptáků, workshopy tvůrčího psaní, projížďky na horských kolech, lov a rybolov – ale prosazují také moderní myšlenky ochrany životního prostředí a udržitelnosti. Vyhněte se vedrům v hlavních letních měsících a vezměte si dovolenou v červnu. Prožijte ji na některém z novátorských coloradských rančů, jako je Zapata nebo Chico Basin, kde můžete přiložit ruce k dílu a vyzkoušet si chov dobytka a bizonů, stejně jako se seznámit s péčí o biotop s cílem ochrany biologické rozmanitosti.

V Blancheseusse na Trinidadu pozorujte, jak mláďata želvy kožené spěchají k moři, © iStock

Trinidad 

Proč teď? Sledujte vzácné mořské želvy hnízdící na karibských březích. 
Přestože je kožatka velká, vážící až 700 kg, největší žijící želva na světě, je bezbranná proti sběru vajec a lovu, jež zpustošily její populaci – dnes je klasifikována jako zranitelná. A tak je setkání s tímto prastarým tvorem vždy mimořádnou událostí – a pohled na desítky samiček neohrabaně vylézajících na břeh, aby do písku nakladly stovky vajec, je prostě magický. Když vrcholí období hnízdění (březen–červen), na plážích Matura, Fishing Pond a především Grande Riviere na severu Trinidadu klade každou noc vajíčka až 500 samiček – a v červnu (kdy se 16. 6. slaví Světový den mořských želv) se začnou líhnout mláďata, jež utíkají do moře, aby zahájila nový životní cyklus. Udělejte si z pozorování želv ústřední bod svého výletu na tento jihovýchodní karibský ostrov, kde si i přes začátek období dešťů můžete také užít spoustu teplého sluníčka, čilého nočního života, festivalů a často i nižších cen (což tolik neplatí o Grande Riviere). Pokud vás baví pozorování ptactva, budete se také cítit jako v ráji, protože zde najdete celou řadu lokalit pro sledování vzácných druhů.

Nejlepší místa, kam v červnu vyrazit za kulturou

Procházka ulicí Długa v Gdaňsku ©Tim Richards / Lonely Planet

Gdaňsk, Polsko

Proč teď? Objevte spoustu zlatých pokladů: písky, jantar a bohaté dějiny.
Město v současnosti známé jako Gdaňsk, ležící na chráněném místě v ústí řeky Visly na pobřeží Baltského moře, přitahuje návštěvníky – vítané i jiné – již více než tisíc let: Čechy, řád německých rytířů, Hanzovní ligu a Prusy (později Němce), kteří ho znali jako Danzig. Ve městě zanechali velkolepé historické jádro, plné renesanční architektury, které bylo po ničivé druhé světové válce láskyplně a citlivě zrekonstruováno. Projděte se po Královské cestě, obdivujte velkolepé městské domy, městské brány a kostely a kupte si nějaký kvalitní baltský jantar, kterým je město dlouhodobě proslulé. Zlatě zbarvené jantarové šperky nejsou tím jediným, co se zde v teplých červnových slunečních paprscích třpytí. Vyhledávaným místem k odpočinku jsou písečné pláže letoviska Sopoty, jež se nachází jen pár kilometrů na sever od Gdaňska a spolu s ním a Gdyní tvoří konurbaci Trojměstí. Najdete zde i spoustu živých barů a nočních klubů, v nichž je v tuto dobu ještě poměrně klid ve srovnání s davy lidí v hlavní letní sezoně.

Úžasný interiér univerzitní knihovny v Coimbře © Sopotnicki / Shutterstock

Aveiro a Coimbra, Portugalsko 

Proč teď? Objevte zdejší kulturu, kanály, zpěváky stylu fado a lahodnou kuchyni. 
Nejbystřejší mozky Portugalska již více než sedm staletí studují – a slaví – v Coimbře, jejíž respektovaná univerzita na vrcholku kopce byla založena v roce 1290. V červnu však již studenti město opouštějí a jeho dlážděné ulice odrážejí hluboce melancholické tóny typického zdejšího hudebního stylu fado. Obdivujte velkolepou románskou katedrálu Sé Velha (Stará katedrála) z 12. století, vystoupejte 180 schodů Torre da Universidade, odkud se otvírá krásný výhled na město, a pak si udělejte krátký výlet na sever do malebného města Aveiro, tzv. „portugalských Benátek“. Proplouvejte jeho kanály na palubě některého z pestrobarevných člunů moliceiro (tradiční dřevěné čluny používané ke sběru mořských řas), toulejte se ulicemi lemovanými elegantními secesními vilami a vstřebávejte živou atmosféru na trhu Mercado do Peixe (Rybím trhu) – na kterém samozřejmě najdete nejčerstvější ryby a dary moře. A nakonec vyrazte na písečnou pláž Praia de São Jacinto nebo Praia da Costa Nova, než v červenci dorazí davy turistů.

Nejlepší místa, kam v červnu vyrazit za jídlem a pitím 

Lobster Pot je oblíbená restaurace v Provincetownu © Getty Images

Cape Cod, USA

Proč teď? Oslavujte slunce, moře a písek (a mořské plody).
Máte-li rádi písečné duny a slaný vzduch, vyzkoušejte oblíbenou přímořskou destinaci v oblasti New England (Nová Anglie). Mys Cape Cod, připomínající ohnutou paži, lemují pláže a půvabná městečka se spoustou ústřic, mlžů a humřích rolek – není divu, že sem každoročně zamíří miliony lidí. Většina však přijíždí v červenci a v srpnu – a po prodlouženém víkendu kolem Memorial Day (česky Den obětí války) davy lidí prořídnou, a tak je červen příjemný měsíc k návštěvě, kdy snáze seženete ubytování a místo na pláži. 
To však neznamená, že je tento měsíc až příliš poklidný: zpestřuje ho řada událostí oslavujících umění (například Mezinárodní filmový festival Provincetown). Autem objeďte oblouk mysu, udělejte si zastávku v překrásných přístavech a vydejte se na výletní plavbu spojenou s pozorováním velryb. Další možností je výlet na kole po čtyřicetikilometrové stezce Cape Cod Rail Trail mezi South Dennisem a Wellfleetem.

Pochutnejte si na sicilské kuchyni © Sebastian Condrea / Getty Images

Sicílie, Itálie 

Proč teď? Pochutnejte si na dobrém jídle a víně. 
Největší středomořský ostrov je – omluvte cestovatelské klišé – skutečnou kulturní křižovatkou: své stopy zde zanechali starověcí Řekové a Arabové, středověcí Normané, španělští a angličtí dobyvatelé, kolonizátoři i návštěvníci. Toto smíšené dědictví je patrné na mimořádných historických památkách Sicílie, jako jsou pozůstatky starověkých řeckých a římských chrámů a dalších staveb v Agrigentu, Syrakusách a Taormině, Normanský palác v Palermu či nedaleká katedrála v Monreale. V červnu navštěvuje všechny tyto zajímavosti mnohem méně lidí než v hlavní sezoně v červenci a v srpnu, přitom je příjemně teplé počasí, ideální k procházkám po nalezištích a městech. Rozmanitost kultur se odráží i v charakteristické kuchyni ostrova. Při poznávání zdejšího kulinářského umění si pochutnejte na pomerančích či kuskusu, jež ukazují vliv severní Afriky. Dejte si tuňáka, ančovičky a sardinky a dopřejte si arancini (plněné a osmažené rýžové koule), cazzilli (bramborové krokety) a panelle (cizrnové placičky). Podívejte se po tradičním sýru caciocavallo ve tvaru slzy a po ricottě ze syrovátky kravského mléka, kterou se plní lahodné sladké trubičky cannoli. A popíjet můžete vynikající vína Corvo a Regaleali či sladká vína Malvasia a Marsala.

Nejlepší místa, kam v červnu vyrazit za dobrodružstvím

Táboření u pláže v Olympijském národním parku © Jordan Siemens / Getty

Sever státu Washington, USA 

Proč teď? V tomto ráji milovníků dobrodružství se projeďte na kajaku po boku kosatek dravých a vydejte se na túru po nádherných stezkách.
V červnu je ve Washingtonu příznivá konstelace hvězd – slunce více svítí, dny jsou delší a teplejší (kolem 22–25 °C) a je vhodná doba k pozorování kytovců, přesto je na stezkách a v ubytovacích zařízeních ve srovnání s létem klid. A hvězdy dokážou zářit i z moře: dalším důvodem k cestování do oblasti ostrovů San Juan v letním období je bioluminiscence, tedy světélkování některých mořských živočichů, jež způsobuje třpyt na hladině Sališského moře (Salish Sea). Připojte se k výpravě na mořských kajacích, při které máte nejlepší možnost pádlovat po boku kosatek, jež ve zdejších vodách bohatých na živiny loví lososy, stejně jako spatřit sviňuchy, tuleně a orly bělohlavé; vyskytují se zde i plejtváci malí a keporkaci (neboli plejtváci dlouhoploutví).  Zpět na pevnině se pěším turistům nabízí nepřeberné množství rozmanitých možností túr, například vzrostlé deštné pralesy mírného pásma, vrcholy pokryté ledovcem či divoké pobřeží olympijského národního parku o rozloze více než 3 700 kilometrů čtverečních.

Prozkoumejte Cerro Arco u města Tobatí v Paraguayi © iStock

Paraguay 

Proč teď? Objevte divoké historické srdce Jižní Ameriky. 
Jakékoli předsudky o Paraguayi zanechte u odbavovací přepážky, pokud nějaké máte: hlubší znalosti o tomto rozmanitém vnitrozemském státě má jen málokdo a ještě méně lidí ho dosud navštívilo. Tato přátelská země má sice stále nedostatečnou turistickou infrastrukturu, ale již se probouzí z období poznamenaného chudobou, kriminalitou a nepokoji. Červen, kdy je suché podnebí, mírné teploty a klid před červencovou sezonou dovolených, je vhodnou dobou k poznávání španělské koloniální architektury hlavního města Asunción a k prozkoumání oblasti Chaco. Toto „Zelené peklo“, rozlehlou polopouštní krajinu s bažinami, lagunami se slanou vodou, palmovými lesy a savanami posetými kaktusy velikosti domů, obývají domorodí Guaraníové, mennonitské komunity a závratné množství ptáků; budete-li mít štěstí, můžete zde také spatřit kajmana, tapíra či mravenečníka velkého. Na jihu si prohlédněte historická města a pozůstatky reducciones (jezuitských redukcí, misií) z červeného pískovce ve městech San Ignacio Guazú, Trinidad a Jesús, které založili jezuité v 17. a 18. století.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

7 důvodů proč indonéská Jáva patří na vrchol vašeho cestovatelského seznamu

Další článek

Osm nejlepších míst, která navštívit v Belgii

Související články

Články

Best in Travel 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 50 zemí, regionů, měst a udržitelných i cenově nejvýhodnějších destinací. TOP 10 ZEMÍ Mongolsko Cestovatelům, kteří hledají otevřené prostory, dobrodružství a kulturu, má Mongolsko rozhodně co nabídnout. Hlavní město je plné protichůdných kontrastů, je rozlehlé, plné lidí a jedinečných zajímavostí. Mongolsko, vměstnané mezi Rusko a Čínu, může vzhledem k současné geopolitické…

Články

TOP cestovatelské zážitky pro rok 2024

Cestování = zážitky. Souhlasíte? Zajeďte si pro novou kapitolu vaší knihy života, která bude obsahovat dobrodružství, splněné sny i poznání. Miroslav Horníček kdysi řekl: „Zážitky se nedají sčítat, zážitek nemá délku a šířku. Má – anebo nemá – jen hloubku.“ Není proto důležité odškrtávat ze seznamu přání jednu destinaci za druhou, ale vybírat ty, kde vás čekají skutečné zážitky. A jaké to podle průvodců Radynacestu.cz  1.    Grónsko: Porozumět…

Články

Top 10 měst dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 městech. TOP MĚSTA Nairobi, Keňa Keňské hlavní město se hlásí o svůj nárok jako globální centrum kultury, které je plné nezapomenutelných cestovatelských zážitků. Město již nedbá na koloniální pohledy a je hrdé na svůj jedinečný rytmus, dynamickou řadu restaurací, vozíků s jídlem a kaváren a neustále se…

Články

Nejlepší místa, která navštívit v březnu 2024

Bez ohledu na to, co hledáte, je březen vhodnou dobou, kdy vyrazit na cestu. Poznejte některá z těch nejlepších míst, kam se v březnu vydat.  Sakury ozdobné v plném květu v japonském Naganu © Getty Images Na severní polokouli přichází v březnu jaro a řada oblíbených destinací se začíná probouzet ze zimního spánku, do něhož upadla během mrazivého mimosezonního období – s přidaným bonusem, že je dosud nezaplavují davy návštěvníků. Mezitím…