Nejlepší místa, která navštívit v červenci 2024

Getty

Červenec provází teplé počasí a vysoké letní teploty na severní polokouli dodávají některým z nejoblíbenějších turistických destinací na světě mimořádnou přitažlivost.

Naplánujte si své červencové cesty pomocí tohoto průvodce po nejlepších místech k návštěvě © Olesya Lesly / Shutterstock​​​​


Evropa se koupe v teplých slunečních paprscích, jež vynášejí do popředí středomořskou plážovou scénu, zatímco období sucha v tropech znamená nejlepší příležitosti k pozorování divoce žijících zvířat. Z vysokých teplot těží i chladnější regiony, například arktické oblasti jsou v této době nejpřístupnější. A v neposlední řadě jsou to letní slavnosti a festivaly, které přinášejí zábavu a dobrodružství do mnoha destinací po celém světě. 
Ať jsou vaše preference jakékoli, zde jsou naše tipy, kam v červenci vyrazit.

Nejlepší místa, kam v červenci vyrazit za odpočinkem

Nungwi je jednou z překrásných písečných pláží Zanzibaru © iStock

Zanzibar, Tanzánie 

Proč teď? Ponořte se do Kamenného Města i do Indického oceánu pod jasně modrou oblohou. 

Ostrov koření Unguja – který většina z nás zná jako Zanzibar – je prosycený rozmanitými vůněmi. Za příjemně teplého večera se projděte bludištěm úzkých, křivolakých uliček starého Stone Townu (Kamenného Města) a ucítíte závany vůní muškátového oříšku, hřebíčku a skořice z bazaru Darajani, smažených ryb od stánků lemujících park Forodhani a aroma černé kávy z Jaws Corner, kde se scházejí starší muži, aby si popovídali a podívali se na televizi. Historické srdce Zanzibaru se svými rozpadávajícími se paláci a srdcervoucími připomínkami dob otroctví je pouze jedním z klenotů tohoto nádherného ostrova pokladů, jehož návštěvu si nejlépe užijete v červenci, uprostřed období sucha. Svezte se tradiční plachetnicí dhow, abyste mohli šnorchlovat a pozorovat delfíny u západního pobřeží, na plantážích koření nasávejte vůni lístků a pupenů rostlin a na některé z překrásných pláží si najděte své vlastní dokonalé místo na korálovém písku. 

Užijte si skvělé šnorchlování a potápění u břehů ostrovů Andros a Bimini © Stephen Frink / Getty Images

Andros a Bimini, Bahamy

Proč teď? Prostřídejte aktivitu s lenošením na vodě i pod hladinou. 

Bahamy jsou téměř Karibik – ale, což je zásadní, ne tak docela. Je pravda, že tento shluk ostrovů a tzv. cays (ostrůvků na vrcholcích korálových útesů) mezi Kubou a Floridou se může pochlubit průzračně čistou vodou a překrásnými plážemi. Zdejší léto je sice „deštivé“, ale méně sužované bouřkami, jaké často zasahují jiné ostrovy. Červenec přináší klidné, průzračné, teplé moře, ideální pro skvělé potápění a šnorchlování u břehů ostrova Andros, jehož východní pobřeží je chráněno třetím nejdelším bariérovým útesem na světě. Přesuňte se na Bimini, kde se můžete setkat s rejnokem mantou (největší pravděpodobnost tohoto setkání máte v červenci, kdy je méně žraloků) a spatřit usměvavý zobák delfína kapverdského (neboli skvrnitého). K tomu všemu si přidejte mangrovy, vynikající rybaření, bohatství druhů ptactva a pláže s jemným bílým pískem, ale odečtěte davy turistů – na ostrově Andros je v červenci dokonce ještě větší klid a nižší ceny.

Projeďte se na kajaku mořskými jeskyněmi v národním parku Apostle Island National Lakeshore, Wisconsin © iStock

Wisconsin, USA

Proč teď? Osvěžte se skvělým odpočinkem u jezera. 

V nejteplejším měsíci ve Wisconsinu lákají břehy Michiganského a Hořejšího jezera davy lidí prchajících před horkem ve městech. Nijak tedy nepřekvapí, že půvabné pobřežní vesnice a pláže okresu Door, jemuž se přezdívá „Cape Cod Středozápadu“, praskají ve švech pod náporem rekreantů. Stále lze však najít klid na ostrově Washington a ve státním parku Newport. Za skutečným odpočinkem se vydejte na severozápad k břehům Hořejšího jezera (Lake Superior) – cestou si udělejte zastávku na vykoupání nebo rybaření v některém z ledovcových jezer v okresech Vilas a Oneda. Okouzlující Bayfield, jehož ulice lemují viktoriánské budovy, je příjemný sám o sobě, co je však důležitější, je výchozím bodem na Apoštolské ostrovy (anglicky Apostle Islands), skupinu 22 ostrovů s převážně divokou přírodou, které lemují rezavě červené skály. 
Nejlepší místa, kam v červenci vyrazit za divoce žijícími zvířaty a přírodou

Pádlujte po proudu řeky Nahanni v kanadských Severozápadních teritoriích © GROGL / Shutterstock

Severozápadní teritoria, Kanada 

Proč teď? Vydejte se po řece do divoké přírody a poznejte domorodou kulturu. 

Tato rozlehlá oblast tundry a tajgy je stejně prázdná jako divoká. Má menší počet obyvatel než nejmenší karibský stát a území téměř stejně velké jako Mongolsko. Chcete-li odhalit přírodní a kulturní divy Severozápadních teritorií, vydejte se na cestu po řece do jejich nespoutaného srdce, což je možné pouze po dobu několika týdnů od konce června, kdy jsou teploty (poměrně) příjemné a dny nekonečně dlouhé. Projeďte se na kánoi po nejdelší kanadské řece Mackenzie (v indiánském jazyce Dene Deh Cho, v české transkripci De Čo), na raftu sjeďte peřeje řeky South Nahanni od burácejících Virginiiných vodopádů (vysokých 96 metrů) v závratně vysokém Mackenzieově pohoří nebo si užívejte plavbu na kajaku po Velkém Otročím jezeře, jež je nejhlubším jezerem v Severní Americe. Po cestě poznávejte tradiční kulturu příslušníků národů Dené, kteří se zdejšímu náročnému prostředí přizpůsobovali desítky tisíciletí, a dívejte se, zda spatříte ovce aljašské, soby, losy, medvěda černého (neboli baribala) či bizona lesního – největšího pozemního savce na kontinentě.

Užijte si výhled z Přírodního okna (Nature's Window) na turistické stezce Loop v národním parku Kalbarri © Sebastian Wolf / Getty Images

Korálové pobřeží, Západní Austrálie 

Proč teď? Poznávejte charismatické mořské tvory, toulejte se kaňony v rudých skalách a procházejte se mezi lučními květinami. 
„Korálové pobřeží“ (Coral Coast) Západní Austrálie, jež se táhne více než tisíc kilometrů mezi městy Cervantes a Exmouth, v sobě shrnuje nejpřitažlivější rysy země ve zmenšené podobě. Díky tomu je tento poměrně málo navštěvovaný pás pobřeží ideální pro zimní automobilový výlet prázdnou krajinou. Objevíte zde dramatické skalní útvary – vápencové skalní jehly vystupující z písku v pouštní měsíční krajině Pinnacles poblíž města Cervantes – a rokle sevřené rezavými pískovcovými skalami Tumblagooda Sandstone v národním parku Kalbarri. Užijete si surfování a zažijete podmořská dobrodružství podél největšího lemového (neboli příbřežního) korálového útesu na světě – je dlouhý 300 kilometrů a poskytuje útočiště 500 druhům ryb. Setkáte se zde s množstvím úžasných živočichů. U korálového útesu Ningaloo se například od března do července shromažďují stovky žraloků velrybích spolu s rejnoky mantami – početnějšími od května do září u Exmouthu – a připlouvají sem i keporkaci. 

Nejlepší místa, kam v červenci vyrazit za kulturou

Podobně jako místní si užívejte letních večerů podél kanálu v Aarhusu © Dite

Aarhus a Jutland, Dánsko 

Proč teď? Oslavte slunečné dny a vlahé večery ve městě kultury a gastronomie. 

Druhé největší město Dánska je rušnější než včelí úl. Aarhus založili Vikingové zhruba před 13 staletími. Dnes je toto rušné město se svým průkopnickým muzeem umění ARoS, kulturním centrem Dokk1, otevřeným v rámci revitalizace nábřeží, a novátorským bytovým komplexem Isbjerget (Ledovec) nebývale současné. Vzrušující cestu minulostí nabízí muzeum prehistorie Moesgaard, kde je vystaveno neuvěřitelně zachovalé tělo Grauballského muže, mumie z bažin stará dva tisíce let. S příchodem večera město odhaluje své pravé barvy, když kavárny, koktejlové bary a kluby předvádějí typicky dánskou směsici úsměvů a elegance. Hlavní letní sezona přináší spoustu festivalů, oslavujících květiny, jazz, vikinské dědictví a mnoho dalšího, a teplé slunce (s teplotami dosahujícími 20 ºC) pro slunění na písečných baltských plážích: zkuste pláž Den Permanente poblíž centra, hedvábně měkkou pláž Bellevue dále na sever a nádherně prázdné pláže ekologického ostrova Samsø, na který se dostanete krátkou cestou lodí.

Užasněte nad tibetským klášterem Labrang z 18. století © Munzir Rosdi / Shutterstock

Gānsù (Kan-su), Čína 

Proč teď? Seznamte se s dějinami Hedvábné stezky a tibetskou kulturou. 

Zatímco v nížinných oblastech Číny panují v létě velká vedra, na vysoko položené Tibetské plošině, kde jsou teploty příjemné a stezky bez sněhu, nastává ten pravý čas k cestování. Mezi čínskými turisty se těší značné oblibě provincie Gānsù (v českém přepisu Kan-su), ohraničující severovýchodní oblouk náhorní plošiny. Je proslulá jako brána starověké Hedvábné stezky a oblast úchvatných jeskyní, především Mògāo (Mo-kao) poblíž města Dūnhuáng (v českém přepisu Tun-chuang). Avšak stranou těchto známých turistických atrakcí najdete klid spolu s bohatou tibetskou kulturou a divokou krajinou, zejména v Tibetském autonomním kraji Kanlho (v čínském přepisu Gānnán; v českém Kan-nan), jižně od provinčního města Lánzhōu (Lan-čou). Buddhistickou enklávou Xiàhé se zde line podmanivý zpěv lámů z kláštera Labrang – jednoho z šesti významných klášterů tibetského buddhismu. Vydejte se po trase kora (poutním okruhu), dlouhé 3,5 kilometru, kolem údajně nejdelší řady modlitebních mlýnků na světě, než si doplníte energii tibetskou specialitou momo (knedlíčky vařené v páře). 

Nejlepší místa, kam v červenci vyrazit za jídlem a pitím 

Nenechte si ujít lahodné plody muchovníku olšolistého v kanadském Saskatchewanu © iStock

Saskatoon, Saskatchewan

Proč teď? Zažijte příjemné chvíle s báječným jídlem na prérii. 

Vrchol léta obvykle znamená největší davy lidí, ale na nekonečné kanadské prérii jim není těžké uniknout. Vnitrozemská provincie Saskatchewan (česky také Saskačevan) je krajinou otevřených prostranství a ticha – skutečně, jeden akustický ekolog označil její národní park Grasslands (Parc national des Prairies) jednou z nejtišších oblastí na světě. Je také skvělým místem, kde se dobře najíst a napít. Tato provincie je obilnicí Kanady, zahrnuje 50 % její orné půdy, nemluvě o spoustě nesmírně fotogenických obilných sil. Pohodové město Saskatoon, rozložené uprostřed této úrodné oblasti, se stalo jednou z nejvyhledávanějších gurmánských lokalit. V malé, ale mocné „Paříži prérií“ se objevila řada lihovarů, řemeslných pivovarů, řemeslných pekařů a koktejlových barů. Poznávejte zdejší kuchyni, absolvujte kurzy vaření a navštivte nedaleké farmy, abyste se setkali s pěstiteli plodin, chovateli zvířat a výrobci potravin. V červenci také dozrávají sladké bobule muchovníku olšolistého, kterým se v angličtině říká „saskatoon berries“ a jež mají široké použití od koláčů po víno.

Ochutnejte horské sýry z Dolomitů © Federico Bignami / Getty Images

Alta Badia, Itálie 

Proč teď? Ochutnejte skvělou kuchyni uprostřed nádherných hor. 

Jestliže Dolomity představují Alpy v jejich nejvelkolepější podobě, Alta Badia v Jižním Tyrolsku nabízí vše, co je na Dolomitech nejpřitažlivější. Tato rozeklaná krajina hlubokých údolí, vysoko položených náhorních plošin a špičatých skalních jehel v severní Itálii odráží zdejší pohnuté dějiny. V letech 1915 až 1918 bojovaly mezi těmito nemilosrdnými vrcholy italské a rakousko-uherské armády a dnes můžete podnikat túry po trasách, jako je Kaiserjäger, abyste odhalovali jejich zákopy a palebná stanoviště. Alta Badia je proslulé lyžařské středisko, ale kabinové lanovky a horské chaty jsou v provozu i v létě, aby místo lyžařů obsloužily hladové pěší turisty, cyklisty, paraglidisty a běžce. Řadu restaurací v oblasti zdobí michelinské hvězdičky, avšak najdete zde také prostá restaurační zařízení s prvotřídní kuchyní (představte si horské sýry, těstoviny a jablečné záviny) za výhodné ceny. 
Nejlepší místa, kam v červenci vyrazit za dobrodružstvím

Červenec v Kolumbii přináší dobré podmínky pro pěší turistiku © Nadege Mazars / Lonely Planet

Kolumbie 

Proč teď? Probuďte se vůní kávy během krátkého období sucha. 

Karibské pláže, hory, pláně, džungle, poušť: Kolumbie zahrnuje úžasně rozmanité typy krajiny s vysokou biodiverzitou a odpovídajícím různorodým podnebím. Červenec a srpen představují období s menším množstvím srážek, dokonalé pro výlety k fincas (kávovým farmám) uprostřed překrásných zvlněných kopců Zona Cafetera („kávové oblasti“), obdivování úchvatného ptactva v Reserva Ecologica Rio Blanco, spaní pod hvězdami mezi kaktusy a nadpozemskými skalními útvary v poušti Tatacoa, pěší túry svěží vysočinou kolem Popoyánu a objevování předkolumbovských hrobek, petroglyfů a obrovských vytesaných kamenných hlav v archeologických parcích San Agustín a Tierradentro. Navíc v tomto měsíci navštěvují zdejší vody obří savci: od června do listopadu u kolumbijského pobřeží Tichého oceánu rodí mláďata a pečují o ně plejtváci keporkaci – chcete-li tyto obry spatřit, připojte se k výpravě za pozorováním velryb v Nuquí nebo z Buenaventury do zálivu Bahía Málaga. Červenec jako nejsušší měsíc je také vhodný ke sledování lenochodů a růžových říčních delfínů v kolumbijské části Amazonie.

Horský průsmyk Khardung La v indickém Ladákhu bývá otevřený pouze část roku © Thapakorn Karnosod / Getty Images

Khardung La, Indie 

Proč teď? Udělejte si velkolepý automobilový výlet po silnicích bez sněhu. 

Existují dechberoucí automobilové výlety – a existují automobilové výlety, jež jsou doslova dechberoucí. Pro cestu přes sedlo Khardung La platí obojí. Tento průsmyk poblíž Léhu v indickém Himálaji, ležící v nadmořské výšce 5 600 metrů, býval klíčovou součástí Hedvábné stezky a nyní jím vede jedna z nejvýše položených silnic pro motorová vozidla na světě. Cesta přes sedlo autobusem je dobrodružství, které snad ještě překoná jízda na klasickém motocyklu Enfield Bullet. V každém případě vás jak výhled na hory, tak vysoká nadmořská výška donutí lapat po dechu. Zdejší silnice jsou otevřené pouze několik měsíců v roce, takže si maximálně užijete výborných podmínek za teplého počasí a bez sněhu. Cyklisté mohou jet nahoru po serpentinách z Manálí (v Himáčalpradéši) do Léhu (v Ladákhu) – a užít si jedné z nejkrásnějších horských jízd na světě. Další možností je letět z Dillí do Léhu a ve městě navštívit stúpy a paláce v tibetském stylu, než se přes sedlo Khardung La vydáte do izolovaného údolí Nubra. 

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

TOP 3 místa, která musíte navštívit ve východním Rakousku - z každého žánru jiný příběh

Další článek

Sicílie versus Sardine - který italský ostrov nabízí lepší únik?

Související články

Články

Národní parky na jihozápadě USA

Spojené státy nejsou známé pouze svými moderními velkoměsty, obdivované mohou být právě především pro své národní parky. Jedny z nejkrásnějších parků se nacházejí na hranici čtyř států – Kalifornie, Utah, Arizona a Nevada. A svou diversitou mohou nabídnout každému návštěvníkovi něco významného a nevšedního. NP Grand Canyon Představte si krajinu plnou překrásných luk, hájů a květin, lesů s voňavými obrovskými jehličnany obklopující hory a skály, které se tyčí až do nebes, ale také vyprahlé pouště a pláně, kde přežijí jenom ti nejpřizpůsobivější. Kaňony staré miliony let, krátery, nezvyklé barevné kamenné…

Články

Spaľovač mŕtvol z indického Váranasí

Daj, daj peniaze pre chudobných! Diabolsky vyzerajúci spaľovač mŕtvol sa rukami špinavými od popola naťahoval po manželovej fotoveste s vreckami. Oči mal podliate krvou od večného dymu z kremačných ohňov a zuby červené od žuvania betelu. Musíš prispieť! postavil sa nám rozhodne do cesty. Manikarnika ghát je jedným z najznámejších, najpozoruhodnejších miest v indickom svätom meste Váranasí. Ich počet sa na ôsmich kilometroch posvätného brehu na vonkajšom ohybe rieky Gangy mení. Sú gháty kúpacie, také, kde sa perie, pri niektorých stoja chrámy, a tak tam veriaci chodia vykonávať rituálny…

Články

Nejlepší místa, která navštívit v červnu 2024

V polovině roku nastává ideální čas vyrazit za dalším dobrodružstvím. Na severní polokouli se slunné letní dny v červnu dokonale hodí pro cestování, navíc se vyhnete závratně vysokým cenám hlavní sezony. Na jižní polokouli červen přináší období sucha a neuvěřitelné možnosti aktivit v přírodě. Červen je ideální měsíc k prozkoumání Sicílie © Maremagnum / Getty Images Chcete najít dokonalou destinaci pro svou dovolenou v polovině roku? Uvádíme nejlepší místa, kam se v červnu vydat. Nejlepší místa, kam v červnu vyrazit za odpočinkem Prozkoumejte souostroví Bazaruto v Mosambiku.…

Články

Top 10 zemí dle Lonely Planet pro rok 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 10 zemí. TOP ZEMĚ Mongolsko Cestovatelům, kteří hledají otevřené prostory, dobrodružství a kulturu, má Mongolsko rozhodně co nabídnout. Hlavní město je plné protichůdných kontrastů, je rozlehlé, plné lidí a jedinečných zajímavostí. Mongolsko, vměstnané mezi Rusko a Čínu, může vzhledem k současné geopolitické…