Nejlepší místa, která navštívit v březnu 2024

LP

Bez ohledu na to, co hledáte, je březen vhodnou dobou, kdy vyrazit na cestu. Poznejte některá z těch nejlepších míst, kam se v březnu vydat. 

Sakury ozdobné v plném květu v japonském Naganu © Getty Images

Na severní polokouli přichází v březnu jaro a řada oblíbených destinací se začíná probouzet ze zimního spánku, do něhož upadla během mrazivého mimosezonního období – s přidaným bonusem, že je dosud nezaplavují davy návštěvníků. Mezitím začíná na jižní polokouli rtuť klouzat opačným směrem a přitahuje milovníky vzrušení a výhodných nákupů, aby si užili dobrodružství mimo hlavní sezonu.

Nejlepší místa, kam v březnu vyrazit za odpočinkem

Vydejte se na ostrov Gran Canaria za rekondičním odpočinkem © Getty Images/iStockphoto

Gran Canaria, Španělsko 

Proč teď? Proveďte jarní očistu mysli i těla pomocí taiči a klidného odpočinku.
Gran Canaria je v březnu dokonalou destinací k odpočinku a obnově své tělesné a duševní kondice mezi písečnými dunami za příjemně vlahého počasí s teplotami spolehlivě nad 20 °C a s více než sedmi hodinami slunečního svitu denně. Překrásný pupek Kanárských ostrovů oplývá středisky jógy, meditace, taiči a cvičení čchi-kung, jež dodává tělu energii. Řada těchto center je soustředěna kolem Las Palmas, kulturně rozmanitého hlavního města ostrova Gran Canaria. Vyberte si lokalitu podle svých zájmů – po ranním cvičení taiči budete mít spoustu času na odpočinek nebo aktivity. Najdete tu spoustu pláží k lenošení, ale můžete také vyrazit na ostrovní turistické stezky.

Maroko

Proč teď? Sjíždějte spolehlivé vlny v centru surfování a jógy.
Marocké pobřeží mezi Agádírem a Savírou (As-Sawíra; Essaouira) je poseté řadou surfařských kempů, většinou seskupených v okolí Taghazútu (Taghazoutu) a klidnější rybářské vesnice Tamraght. Spolehlivě dobrý příboj bývá v období mezi říjnem a březnem, kdy se začíná oteplovat, ale vlny jsou stále velké, dlouhé a konzistentní. Většina kempů nabízí jednoduchý recept: při východu slunce se rozhýbejte jógou, pak si vezměte prkno a najděte si nejlepší místa, kde se lámou vlny, udělejte si však také čas na prohlídku galerií a súků (tržišť) v opevněné medíně Savíry. 
Nejlepší místa, kam v březnu vyrazit za dobrodružstvím 

Vlevo: Cestování terénním vozem na Kostarice. Vpravo: Velšské horské ovce na kopcích nad Llangollenem, severní Wales © iStock

Kostarika 

Proč teď? Užívejte si pobřeží, mlžných lesů, sopek a divokých řek. 
Kostarika, malá země s úžasně rozmanitou krajinou a značnou biodiverzitou fauny i flóry, má také různorodé klimatické podmínky – a tak zde najdete i svěží deštné pralesy. Přijeďte v březnu, abyste si užili suššího období na pobřeží Tichého oceánu a Karibského moře a na vysočině (ačkoliv vždy jsou pravděpodobné přeháňky). V březnu již také končí hlavní období dovolených v USA, takže přijíždí mnohem méně turistů. Tím nejtěžším bude rozhodování, čemu se zde budete věnovat. 

Severní Wales 

Proč teď? Užijte si outdoorových aktivit mezi narcisy a jehňaty.
Jaro ve Walesu: po stráních posetých shluky krémově žlutých narcisů se potulují dovádivá jehňata. Přestože zde nikdy nemáte zaručeno, že vám bude svítit sluníčko, velšská krajina je v březnu překrásná. Je to báječná doba, kdy definitivně skoncovat se zimním spánkem a vydat se poznávat jednu z méně navštěvovaných oblastí Spojeného království. Celoroční destinací pro aktivní milovníky dobrodružství je údolí řeky Dee, která jako jedna z mála řek nabízí skvělou divokou vodu po celý rok. Můžete se zde věnovat raftingu, sjíždění řeky na kajacích, bodyboatingu, či dokonce vysoce adrenalinovému stand-up paddleboardingu. 

Nejlepší místa, kam v březnu vyrazit za jídlem 

Vlevo: Při výrobě javorového karamelu v tzv. cukrové boudě se nalévá rozvařený javorový sirup na sníh. Vpravo: Košíky s kořením na trhu v Istanbulu © iStock

Nový Brunšvik, Kanada

Proč teď? Podlehněte chuti na sladké uprostřed zasněžené krajiny. 
V provincii Nový Brunšvik (anglicky New Brunswick, francouzsky Nouveau-Brunswick), která je stejně poklidná a málo navštěvovaná jako plná přírodních krás a historie, je březen měsícem javorového sirupu. V této „páté sezoně“ začínají teploty šplhat nad bod mrazu a v javorech stoupá míza, jež se sbírá k výrobě sirupu. Chaty v javorových hájích, kde se stáčí javorová míza, tzv. sugar camps (nebo shacks), vítají hladové návštěvníky teplými snídaněmi tvořenými vejci, slaninou, klobásou, fazolemi a palačinkami – vše je samozřejmě ochucené javorovým sirupem. Vzhledem k tomu, že na zemi stále leží sníh, povzbuďte svou chuť k jídlu výletem na běžkách, na sněžnicích nebo pěšky v nádherném prostředí, jako je národní park Fundy.

Istanbul, Turecko

Proč teď? V klidu objevujte bazary, starověké divy a kulinářská tajemství. 
Istanbul vždy uvádí v úžas, ale v březnu, kdy se chýlí ke konci období mimo turistickou sezonu a začíná se oteplovat, si můžete užívat slev, menších davů lidí a shovívavějšího počasí. Vyhraďte si však nějaký čas na největší dědictví, které Osmané zanechali světu: na jídlo. Proč by jinak byl Spice Bazaar (Egyptský bazar) tak obrovský a rušný? Od prostých kebabů po předkrmy meze a mistrovský pokrm imam bayıldı z plněného zapečeného lilku, existuje jen málo kuchyní tak požitkářských, jako je turecká. Během několika posledních desetiletí se v Istanbulu vytvořila bohatá nabídka vynikajících tematických vycházek zaměřených na jídlo a kuchařských škol, které nabízejí příležitost spojit jarní dovolenou ve městě se zdokonalováním svého kulinářského umění. 
Nejlepší místa, kam v březnu vyrazit za kulturou

Vlevo: Muluwurri Magpies z Melvillova ostrova (v černobílých dresech) hrají proti týmu Tapalinga Super Stars zápas v australském fotbalu. Vpravo: Farnesova sbírka v Museo archeologico nazionale v Neapoli © Getty Images

Ostrovy Tiwi, Austrálie 

Proč teď? Užijte si vzrušení při každoročním fotbalovém finále spojeném s prodejem uměleckých děl.
Pokud se vám někdy zdálo, že zbytek země zachvátilo fotbalové šílenství, počkejte, až zažijete mimořádnou úroveň fanouškovství Tiwiů, domorodých obyvatel těchto dvou ostrovů, ležících 80 kilometrů severně od Darwinu: Více než jedna třetina populace, čítající necelé tři tisíce obyvatel, zde hraje australský fotbal (který je spíše verzí ragby), mnozí na nejvyšší úrovni. Když se březen chýlí ke konci a deště začínají polevovat, každoroční finále Tiwi Islands Football Grand Final and Art Sale přitahuje milovníky sportu i kultury, kteří přijíždějí z pevninského Severního teritoria, aby sledovali zápas a vybrali si jedinečná umělecká díla z „ostrovů úsměvů“. 

Neapol 

Proč teď? Začátkem jara je u památek méně turistů a město má svou realističtější podobu. 
Neapol je energické, osobité město. Tato jihoitalská metropole působí v okrajových oblastech trochu zanedbaně, ale má nezdolného ducha, dramatickou polohu (v Neapolském zálivu, ve stínu hory Vesuv) a samozřejmě nejlepší pizzy v zemi. V mimosezonním březnu zde není ani příliš horko, ani příliš chladno a většina návštěvníků se sem nahrne až mnohem později. To znamená, že nevšední památky, které si prostě nesmíte nechat ujít, jako je Museo archeologico nazionale (plné artefaktů z Pompejí), nezaplňují davy turistů – stejně jako samotné Pompeje, vzdálené jen 45 minut jízdy vlakem na jih. 

Nejlepší místa, kam v březnu vyrazit za divoce žijícími zvířaty a přírodou

Vlevo: Sakury višně jedoské v plném květu. Vpravo: Mořská želva v Tobagu © Shutterstock

Kjúšú, Japonsko 

Proč teď? Nechte se oslnit třešňovými květy na začátku sakurové sezony.
Na rozkvetlou třešeň je nádherný pohled – samozřejmě. Ale dva tisíce kvetoucích sakur na průzračně čistém jarním vzduchu – to je skutečně ohromující podívaná. Teplejší jihozápadní japonský ostrov Kjúšú zrůžoví sakurovými květy dříve než známější oblasti na ostrově Honšú. Zdejší odrůdy višeň jedoská a sakura ozdobná (třešeň pilovitá) kvetou od poloviny března v parcích v okolí města Fukuoka, u velkolepého hradu Kumamoto a v parku Jošino v prefektuře Kagošima, kde krásu rozkvetlých stromů umocňuje dramatické pozadí v podobě příhodně pojmenované hory Sakuradžima. 

Tobago 

Proč teď? Pozorujte oslnivé ptactvo a sledujte hnízdící mořské želvy.
Tento smaragdový ostrov u pobřeží Jižní Ameriky nabízí vše, co byste očekávali od karibského ráje: pláže lemované palmami, pohodové životní tempo, hřejivé sluneční paprsky. A spoustu dalších zážitků, které byste možná neočekávali. Spíše než velké výletní lodě a organizované zájezdy láká malé Tobago milovníky přírody, šnorchlování a potápění. Březen přináší krásné počasí, jaké byste si přáli k lenošení na pláži, ale také hnízdící mořské želvy – karety obrovské, kožatky velké a karety pravé –, které se vracejí, aby nakladly vajíčka do písku ve svých hnízdištích na souši, kde se samy vylíhly. Sledujte (se vší opatrností!), jak se samičky ztěžka vlečou na břeh, nebo se zapojte do monitorovacích a ochranářských programů, abyste přispěli k pomoci těmto ohroženým kráskám. 

Dvě třetiny indické populace „opancéřovaných jednorožců“ žije v národním parku Kázíranga © Getty Images/500px

Ásám, Indie

Proč teď? Sledujte tygry a nosorožce v nejlepší sezoně pro pozorování divoce žijících zvířat.
V březnu máte velkou šanci, že v indickém národním parku Kázíranga spatříte nosorožce indického (známého také jako nosorožec pancéřový). A s očima jako ostříž a s pomocí zkušeného průvodce se vám může podařit sledovat tygry (Kázíranga má jednu z nejhustších tygřích populací), levharty, gaury, slony či medvěda pyskatého.
Chtěli byste si naplánovat dovolenou s větším předstihem? Zde najdete nejlepší cestovatelské destinace pro všechny měsíce roku. 

Zaujaly Vás popisovaná destinace, chtěli byste se dozvědět víc a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

7 důvodů pro Kostariku

Další článek

8 skvělých světových železničních výletů

Související články

Články

5 nejlepších pláží Albánské riviéry

Albánské divoké pobřeží ozvláštňují tradiční vesnice usídlené v izolovaných zátokách a zlaté pláže svírající tyrkysovou mořskou hladinu. Mnoho českých cestovatelů pořád na Albánii při svých letních plánech zapomíná, za plážovými zážitky míří spíše do Chorvatska, Itálie, Francie, Turecka nebo Řecka. Jenže malá balkánská země zvolna ožívá a nápad jet se válet na albánské pláže už nezní tak bláznivě jako dříve. I když v hospodě mezi přáteli s tím určitě trochu rozruchu vzbudíte... Albánská riviéra má navzdory změnám v posledních letech stále velké kouzlo. Okolo pobřeží sice přibyly hotely, restaurace a prázdninové domy, ale přesto se nebudete o místo na plážích přetlačovat s houfy zahraničních turistů. To spíše narazíte na rodinku z Tirany, která si sem přijela na jeden den dobít…

Články

Nejlepší místa, která navštívit v lednu 2024

Víte, kdy se chcete vydat na cestu, ale nemůžete se rozhodnout kam? Jsme tady, abychom vám pro každý měsíc v roce doporučili ty nejlepší destinace, a vy si tak mohli najít dokonalý cestovatelský zážitek. Kanárské ostrovy patří k místům, která stojí za to navštívit v lednu. ©Jose A. Bernat Bacete/Getty Images ​ Jak se těšíme na rok 2024, vidíme před sebou 366 dní velkolepých dobrodružství, kulturních zážitků, gurmánských výprav a úžasných setkání s divoce žijícími zvířaty. Rozhodování, kde přesně…

Články

Nejlepší místa, která navštívit v únoru 2024

Únor je sice nejkratší měsíc v roce, přesto můžete jeho 28 dní bohatě využít k cestování. Užijte si karibské pobřeží Kolumbie v únoru © Jupiterimages / Getty Images Bez ohledu na to, zda potřebujete poklidný odpočinek po rušném období prázdnin a dovolených, nebo vzrušující dobrodružství, abyste získali energii do nastávajícího roku, určitě na vás čeká nějaká perfektní destinace. Uvádíme…

Články

Best in Travel 2024

Při příležitosti 50. výročí Lonely Planet přinášejí naši experti své tipy, jak tuto událost oslavit návštěvou některých z top 50 zemí, regionů, měst a udržitelných i cenově nejvýhodnějších destinací. TOP 10 ZEMÍ Mongolsko Cestovatelům, kteří hledají otevřené prostory, dobrodružství a kulturu, má Mongolsko rozhodně co nabídnout. Hlavní město je plné protichůdných kontrastů, je rozlehlé, plné lidí a jedinečných zajímavostí. Mongolsko, vměstnané mezi Rusko a Čínu, může vzhledem k současné geopolitické…