Nejlepší místa, kam se podívat v září 2016

©

Září je nesporně jedním z nejlepších měsíců na cestování. Extrémní teploty se mění na extrémně příjemné, ceny začínají klesat a ubývá turistů. Pokud máte štěstí a můžete se vydat na cestu v září, odborníci z Lonely Planet vám poradí vypravit se k nádherně zbarveným kanadským jezerům, kde se můžete věnovat pěší turistice a projížďkám na koni; nakupovat na súku v Tangeru, vstupní bráně do Maroka; nebo si připomenout památku Williama Shakespeara na divadelním představení pod širým nebem v San Franciscu.

 

NP BanffPodívejte se, jak se v září, kdy na stromech zlátne listí, proměňuje národní park Banff © Ron Watts / Getty Images

Užívejte si samoty v národním parku Banff a u jezera Louise

Národní park Banff, ležící v objetí hor pokrytých ledovcem a posetý tyrkysovými jezery, je oslňující v kteroukoli roční dobu. Ale v září tento první kanadský národní park skutečně ožívá.

K podzimní návštěvě Banffu existují dva hlavní důvody: stromy se již začaly obalovat listím a procházka po některé z mnoha zdejších stezek může přinést vítanou samotu. Davy turistů se již vrátily zpátky do práce a do škol a stezky v celkové délce tisíc kilometrů máte jen pro sebe. Nejkrásnější jsou modříny, protože s příchodem září rozjasní kopce a horské svahy zářivými žlutými a zlatými tóny.

V září také začíná výstižně pojmenovaný festival Lake Louise Wonderfall. Zahrnuje speciální aktivity jako pěší túry s průvodcem, výlety na koňském hřbetě a fotografické workshopy. Cestovatelé s omezeným rozpočtem mohou v tuto dobu ušetřit, protože součástí festivalu jsou cenově výhodné balíčky zahrnující ubytování a aktivity. 

Sicílie PalermoPočasí v Palermu stále vyžaduje zmrzlinu © Jeremy Woodhouse / Getty Images

Poznejte sicilskou kuchyni

Září je jedním z nejlepších měsíců k návštěvě malebného italského ostrova Sicílie, protože již začínají řídnout davy turistů. Slunečné počasí s teplotami pohybujícími se kolem 26 °C je ideální na prohlídku mnoha elegantních historických měst a působivých archeologických nalezišť na ostrově, stejně jako na pěší túry ve zdejších velkolepých parcích a přírodních rezervacích. Září je také báječnou dobou k návštěvě překrásných sicilských pláží a ostrovů, protože voda má velmi příjemnou průměrnou teplotu 25 °C a podmínky k potápění jsou vynikající.

V září přichází doba sklizně, kdy se v mnoha sicilských městech pořádají sagre – slavnosti věnované určitému jídlu nebo tématu. Seznam je nekonečný: v městečku San Vito lo Capo se slaví kuskus, v Sortinu med, v Bronte pistácie, ve městě Aci Castello arancini (kuličky z vařené rýže, plněné masovým ragú), v Aragoně klobásy a v Palermu zmrzlina. Je také čas vinobraní s mnoha nabídkami ochutnávek místních vín. Na zdraví!

Altai EagleNávštěva Altai Eagle Festivalu je neopakovatelným zážitkem © Danita Delimont / Getty Images

Zúčastni se oslav v Mongolsku

Vedlejší sezonu provází mírný pokles teplot, protože se už v Mongolsku pomalu blíží zimní období. Chladnější zářijové počasí však umožňuje konání mnoha skvělých festivalů a dalších událostí.

Hejna tažných ptáků začínají odlétat na jih a na své trase se zastavují u nedotčených mongolských jezer a na travnatých pláních. Ganga Nuur, jezero se slanou vodou, obklopené močály, patří k hlavním lokalitám vhodným na pozorování stěhovavých ptáků v zemi. Začátkem září, kdy se v oblasti koná Ganga Lake Festival, se zde hejna labutí připravují na cestu. Festival také písněmi, tancem a jídlem oslavuje místní etnickou menšinu Darigangů – proslulých stříbrotepců. Milovníci ptactva by se měli vydat i do oblasti Sagsai v západním Mongolsku, kde v polovině září probíhá po dobu dvou dnů každoroční Altai Eagle Festival. Jeho program zahrnuje tradiční sokolnické soutěže v lovu pomocí vycvičených dravců a jezdecké závody na koních i na velbloudech.

Tradičnímu kočovnému způsobu života v Mongolsku je zasvěcen Nomads’ Day Festival od 17. nebo 18. září. Tyto slavnosti v přírodní rezervaci Gun-Galuut v provincii Töv dávají návštěvníkům jedinečnou šanci vidět na vlastní oči tradiční kočovnické hry a představení, ale také se skutečně účastnit zábavy v soutěžích, jako je příprava tradičního čaje či stavba kočovnického stanu ger. 

San FranciscoPivo, bard a most. Zúčastněte se shakespearovských slavností v San Franciscu © Michael Lawenko Dela Paz / Getty Images

Shakespearovské slavnosti v San Franciscu

Každý víkend v září mohou obyvatelé San Francisca v parku Presidio, jedné z nejzelenějších částí města, zhlédnout zdarma některé z děl proslulého „barda“. V letošním roce, u příležitosti čtyřstého výročí úmrtí tohoto velikána, bude na shakespearovských slavnostech San Francisco Shakespeare Festival uvedena hra Zimní pohádka (Winter’s Tale). Vzhledem k tomu, že slavnosti probíhají v září, se to může zdát jako zvláštní volba, ale když San Francisco zahalí jeho proslulá mlha, může vytvořit patřičně stylovou atmosféru.

Hraje se po celý měsíc, představení začíná vždy v sobotu a v neděli ve 14 hodin (poslední víkend se přesune do John McLaren Parku na jihu města). Vezměte si deku a něco k jídlu a pití a užijte si příběh Leonta, Hermiony, Perdity a, samozřejmě, slavného medvěda.

TangerTanger dnes setřásá pověst zpustlého města a získává zpět svou bývalou slávu © Bruno Morandi / Robertharding / Getty Images

Nasajte atmosféru magického města Tanger

Využijte chladnějšího zářijového počasí v Maroku a podívejte se na festival TanJazz v Tangeru (Tangier). Koncerty, workshopy a další události se konají na scénách prostoupených magickou atmosférou po večerech, a tak máte přes den čas si prohlédnout nostalgické město súků (trhů), kaváren a historických památek.

V bouřlivých šedesátých letech býval Tanger oslnivým centrem dění, oblíbeným společenskou smetánkou, umělci a hudebníky. Postupně si vytvořil pověst města neřestí a špíny, ale po letech zanedbávání dnes začíná opět zářit.

Upravená veřejná prostranství, zrenovovaná muzea a celá řada nově otevřených hotelů, obchodů a restaurací vrací městu ztracenou přitažlivost pro turisty. Můžete navštívit kavárny a bary, kde kdysi trávily čas osobnosti, jako byl Jack Kerouac, Beatles či Matisse, nebo vyzkoušet své schopnosti smlouvat na některém z tradičních súků. Určitě nebude trvat dlouho, než se Tanger finančně vyrovná Marrákeši, navštivte ho tedy co nejdříve, dokud ještě není plný turistů.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Jeden den v Jeruzalémě

Další článek

Učitelem na Lomboku

Související články

Články

Írán - krásy Persie

Země, která je pro mnoho lidí velkou neznámou, leží kdesi mezi Irákem a Afganistanem a není považována za příliš bezpečnou. Ovšem Írán, kterému dominují rozlehlá pohoří a neobydlené pouště, překvapí neuvěřitelně milými a pohostinnými lidmi, kteří vždy rádi pomohou, krásnou přírodou a památkami z doby mocné Perské říše i ze středověké a moderní Persie. Předsudky „Írán?!“ „Nezbláznil ses?“ „To jako vážně?“ Takových a dalších podobných reakcí jsem před odletem slyšel víc než dost. Lidé mají Írán zařazený do kategorie nebezpečných zemí, nicméně po pár dnech pobytu pohostinnost místních jistě každého přesvědčí o opaku. Lidé si turistů váží a dávají jim…

Články

Havaj dnes nabízí více než kdykoli předtím

Havajské pláže netřeba představovat, ale toto souostroví oslovuje také milovníky dobrého jídla, historie a dobrodružství. Hawaii Regional Cuisine, kulinářské hnutí, které vzniklo už v devadesátých letech, tu jede na plné obrátky. Ostrované se připravují na 75. výročí útoku na Pearl Harbor a sté výročí založení dvou nejvýznamnějších zajímavostí ostrovů – národních parků Haleakalā National Park a Hawai’i Volcanoes National Park. Tyto významné momenty v dějinách souostroví bude provázet řada zajímavých akcí a výstav. Zlaté písečné pláže, smaragdové vrcholky hor a uvolněná, pohodová atmosféra – Havaj je jako ráj na zemi. Dříve sem lidé jezdili hlavně kvůli opalování a surfování na báječných vlnách, ale dnes sem přijíždějí také za vynikajícím jídlem, historií a dobrodružstvím. Kulinářské hnutí Hawaii Regional Cuisine,…

Články

48 hodin ve Lvově

Vůně čerstvě uvařené kávy se line kolem velkolepých katedrál, zchátralých domů, tajemných dřevěných dveří a romantických dvorků – západní zdvořilost a dekadentní elegance Lvova (ukrajinsky Lviv) překvapuje dokonce i znalce východoevropských turistických drahokamů. Toto polyglotní a kosmopolitní město na západě Ukrajiny uchovává architektonické a kulinářské dědictví různých států a říší, jež se ho v průběhu staletí zmocnily. Lvov má vlastní, velmi dobré letiště a neleží daleko od levných letišť v sousedním Polsku, a tak patří k nejúchvatnějším víkendovým destinacím v Evropě – a navíc se zdá na hony vzdálený problémům na východě Ukrajiny. První den Dopoledne Den ve Lvově byste možná měli zahájit účinným spalováním kalorií, protože si můžete být jisti, že během svého pobytu v tomto městě přiberete víc, než byste si přáli. Nejlépe se k tomu hodí výstup na věž radnice (Lvivska rátuša), jež se tyčí na hlavním náměstí Plóšča Rynok. Projděte…

Články

Výšlap na La Soufriére na ostrově Guadaloupe

Před odletem na francouzský department v Karibiku ‒ ostrov Guadeloupe – jsem věděla, že chci vylézt na nejvyšší aktivní sopku na ostrově. La Soufriére se díky své výšce pyšní také privilegiem být nejvyšší sopkou celých Malých Antil Když mi Aurélien, můj francouzský kamarád, kterého jsem poznala díky couchsurfingu, oznámil, že vyrazíme v pět hodin ráno z parkoviště u obchodu Leader Price v Le Moule, zděsila jsem se. Co naplat, musela jsem vstát z postele již ve čtyři a s čelovkou si v domě svých hostitelů chystat věci na cestu.…