Nejlepší místa, kam se podívat v říjnu 2016

© Getty RF

Říjen je příhodný měsíc na cestování: menší davy turistů a rozumné teploty vytvářejí v mnoha oblastech po celém světě dokonalé podmínky. Když k tomu přidáte spousty neobyčejných, nádherných festivalů, bizarních sportovních událostí a jednu nebo dvě lamy alpaky, můžete zažít skutečné dobrodružství. Naši odborníci jsou zde, aby vám pomohli s výběrem vhodné destinace na říjen.

Machu PicchuVzhledem k menšímu množství turistů máte v Machu Picchu lepší možnosti fotografování © Westend61 / Getty Images

Sledujte nejdelší vorařský závod na řece v Peru

Říjen, na jižní polokouli prostřední jarní měsíc, se báječně hodí k návštěvě Peru. Protože je vedlejší sezona, u proslulé incké citadely Machu Picchu nejsou tak velké davy turistů, a tak se mohou návštěvníci nerušeně těšit pohledem na její závratnou majestátnost (a v klidu si vyfotografovat úchvatnou horu Wayna Picchu). Další výhodou tohoto ročního období je sušší počasí, ideální pro pěší turistiku v deštných pralesích a pozorování zvířat v Amazonii.

Začátkem října se mezi obcemi Nauta a Iquitos pořádá nejdelší vorařský závod na světě. Great Amazon River Raft Race (GRARR) se poprvé konal v roce 1999 jako jednodenní, 19 kilometrů dlouhý závod, který přilákal pouze místní. V roce 2006 byla jeho trasa prodloužena na 180kilometrový úsek řeky Amazonky, což tomuto dnes třídennímu závodu vysloužilo zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Týmy tvořené nejvýše čtyřmi voraři přijíždějí ze všech koutů světa, aby si při tomto každoročním sjíždění Amazonky poměřily své síly. Každé družstvo si nejprve musí z osmi balzových klád a dalších dostupných materiálů postavit svůj vlastní vor, na němž se pak plaví po rychle plynoucí řece v naději, že překoná současný rekord 12 hodin 19 minut, kterého v roce 2008 dosáhl tým z USA. 

English MarketZajděte si do tržnice English Market v Corku koupit lehký oběd © Ken Welsh / Design Pics / Getty Images

Užívejte si slavností a festivalů v irském Corku

Cork je druhé největší město Irska a v kterékoli roční době báječné místo k návštěvě. Jeho energie a zanícení pro hezčí stránky života jsou vyváženy fascinující historií. Nedílnou součástí každé návštěvy je skvělé jídlo (zejména hovězí, jehněčí, ryby a mořské plody a sýry) a živé hospody. Procházením proslulé tržnice English Market můžete strávit mnoho spokojených hodin, stejně jako toulkami po barech – právě odtud pocházejí piva Murphy’s a Beamish. Dobré tradiční pivo nabízí minipivovar Franciscan Well Brewery.

Cork se rád baví a na podzim pořádá folkový festival (29. září až 2. října), po němž následuje jazzový festival (28. až 31. října). Hraje se v koncertních sálech, v zadních místnostech i na barových stoličkách po celém městě. Jazzový festival nabízí také velké rockové koncerty a taneční akce, zatímco lidová hudba je pevně spjatá s historií a s rolí této části země jako místa, kde lidé opouštěli zemi. Za novým životem se z nedalekých přístavů Kinsale a Cobh vydávaly miliony irských mužů a žen. Cobh byl také poslední zastávkou Titaniku, než vplul do vod severního Atlantiku.

Cork, Cobh a Kinsale si můžete výborně prohlédnout pěšky. Nabízejí procházky podél řeky, pevnosti a úžasné výhledy na moře, při nichž pocítíte obdiv smíšený s melancholií, tak typický pro podzim.

Voodoo MusicKaždoroční Voodoo Music a Arts Experience v New Orleansu © Josh Brasted / Getty Images

Pobavte se na festivalech v americkém New Orleansu

Vzhledem k tomu, že již ustupují letní intenzivní horka a vlhkost, je říjen dokonalou dobou k návštěvě New Orleansu. Ve městě je mnohem méně turistů než v letních měsících, ale kulturní nabídka je stále bohatá jak pro místní obyvatele, tak pro návštěvníky města. Měsíc začíná druhým ročníkem Treme Fall Festu (tremefest.com), který je oslavou této historické obce, nejstaršího afroamerického města v zemi. Festival zahrnuje také spoustu místní hudby a jídla, stejně jako akce pro děti.

Svůj 27. ročník bude mít New Orleans Film Festival (neworleansfilmfestival.org), který probíhá od 12. do 20. října a uvádí filmy od místních, oblastních i zahraničních tvůrců. Obzvlášť zábavným obdobím k návštěvě New Orleansu je konec října, kdy gotický šarm města ještě umocňuje halloweenská atmosféra. Hlavní událostí je Halloween New Orleans (halloweenneworleans.com) LGBT komunity. Tato čtyřdenní velkolepá podívaná přispívá na Project Lazarus, neziskový domov pro muže a ženy s AIDS ve městě. Veškerý výtěžek z festivalu jde na financování práce, kterou Project Lazarus po celý rok vykonává. Akce zahrnuje klubové večery, průvod v maskách (letošním tématem jsou piráti!) a jazzový brunch.

Poslední velkou hudební událostí roku je Voodoo Music a Arts Experience (voodoofestival.com), který má pravděpodobně nejpříjemnější počasí. K hlavním hvězdám letošního ročníku patří Tool, Arcade Fire, Band of Horses a Foals, jejichž vystoupení se budou konat v City Parku. V průběhu festivalu můžete ochutnat jídla od jedněch z nejlepších šéfkuchařů New Orleansu a po celém parku jsou rozmístěné obrovské umělecké instalace.

Rilský monastýrRilský monastýr v Bulharsku zdobí pestrobarevné fresky © Walter Bibikow / Getty Images

Vydejte se na bohémskou cestu jihozápadním pohořím Bulharska

Díky svému příjemně chladnému počasí je říjen skvělou dobou k prozkoumání jihozápadního pohoří Bulharska.

Začněte ve starověkém městě Plovdiv, ležícím na sedmi kopcích, které je plné galerií umění, bohémských kaváren a působivé architektury 19. století a nabízí fascinující cestu dějinami. Z Plovdivu se vydejte na západ k uctívanému Rilskému monastýru (Rilski manastir), ukrytému v údolí pohoří Rila. Přemítejte o duchovních záležitostech, obdivujte pestrobarevné fresky a pak si udělejte poklidnou procházku tisíciletým březovým lesem k nedaleké jeskyni svatého Ivana Rilského.

Za labužnickými zážitky se vydejte na jih do vesnice Melnik s domky ve velkolepém architektonickém stylu z období bulharského národního obrození a s impozantními pískovcovými pyramidami vypínajícími se nad nimi – vyšplhejte na tyto útesy nad vesnicí, abyste si užili nerušeného pohledu na západ slunce. Zdejší oblast je centrem produkce vína v Bulharsku: ochutnejte zdejší proslulé silné červené víno Širokа melniškа lozа (které si oblíbil Winston Churchill) a zajděte do obrovského vinného sklepa Kordopulova domu, který kdysi patřil obchodníkovi s vínem.

Zpět na sever se spolu s místními svezte vlakem po úzkorozchodné trati z Banska do Septemvri, který projíždí úchvatnou horskou krajinou.

Slavnost DašeraDavy věřících přicházejí na slavnosti Dašera v Kullu v Indii © Hindustan Times / Getty Images

Zažijte Dašeru v indickém městě Kullu

Indické horské město Kullu většinu roku poklidně dřímá v podhůří Himálaje. Návštěvníci do něho zavítají pouze cestou do Manálí a pouštních údolí Ladákhu. V říjnu se však město probudí k životu při duchovních slavnostech Dašera (Dussehra), jež patří k nejproslulejším v Indii a oslavují vítězství dobra nad zlem.

Shromažďují se zde poutníci z celého státu Himáčalpradéš i z ostatních indických států, aby si připomněli vítězství hinduistického boha Rámy nad králem démonů Rávanou. Celý týden se pořádají trhy, lidé se baví na pouťových atrakcích, ulicemi procházejí průvody a znějí chrámové trubky. Na vyzdobená nosítka se připevňují podobizny více než dvou set bohů z chrámů z údolí Kullu a Párvatí a nesou se v průvodu městem, provázené davy oddaných věřících.

Pod obrovskými markýzami jsou rozložené stánky s jídlem a náboženské výstavy. Součástí slavností je velkolepý lunapark s několika závratnými, ale trochu riskantně působícími atrakcemi, jako je staromódní stěna smrti. Ve městě je nedostatek možností ubytování, a proto se sem mnoho lidí vydává na celodenní výlet z Manálí nebo z údolí Párvatí.

Po celé Indii se konají další bouřlivé oslavy Dašery, často spojené s pálením obrovské figuríny Rávany, démonického krále Šrí Lanky z eposu Rámájana. V říjnu se také v Indii pořádá proslulá slavnost světel Diválí (Diwali).

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Zakynthos – království mořské želvy

Další článek

Neznámé Španělsko: autem po Extremaduře

Související články

Články

Když do New Yorku, tak určitě i do Queensu

Newyorský Queens byl dlouho přehlíženou čtvrtí. Zastiňoval ho samozřejmě Manhattan, menší, ale nejslavnější z pěti částí New Yorku. Přesto se ale Queens v posledních letech drápe na výsluní. Jako houby po dešti tu rostou butikové hotely i pivovary, rozrůstá se umělecká scéna a spousta věcí se děje i okolo pobřeží. Z toho vyplývá jediné – jestli vyrážíte do New Yorku, navštivte i Queens. Queens je největší z newyorských čtvrtí. Žije tu přes dva miliony lidí, ale mnohem zajímavější než velikost populace je její etnická pestrost. V Queensu se skutečně sešli lidé ze všech koutů světa – tady je to opravdový tavicí kotlík. Chcete čísla? V Queensu najdete přes stovku různých národností, lidé…

Články

Rodopy - horské túry, krasové útvary i pestrá etnická směs - I. část

Rila, Pirin, Rodopy. Možná si také ještě pamatujete z hodin zeměpisu výčet hlavních bulharských pohoří. Stejně seřadit by se nejspíše dala co do popularity a návštěvnosti, ale zatímco Rila a Pirin nabízejí především úžasné vysokohorské scenérie a dlouhé hřebenové túry, Rodopy vám naopak ukážou zázraky, které v krasové krajině vykouzlila Matka Příroda, a občas přispěl svou tvořivou činností i člověk. A nemusí vás to stát ani příliš energie. Pokud navíc zavítáte do východní části hor, zlehka vás ovane orientální atmosféra, díky etnickým Turkům, kteří tuto oblast obývají. Nejlepší dobou pro návštěvu hor jihovýchodní Evropy je pozdní léto, tak proč už nezačít plánovat svou letošní horskou dovolenou? Výhled na Plovdiv z archeologického parku Proč zrovna do Bulharska? Dá se říct, že Bulharsko se již trvale zabydlelo v nabídkách cestovních kanceláří i v hledáčku těch, co touží po exotické dovolené, která nezruinuje jejich rodinný rozpočet. Není divu, tato země má totiž pro nás Čechy hned několik…

Články

TOP 10 destinací v Asii pro příštích 12 měsíců...

Nedokážete se rozhodnout, do které části Asie se v následujících dvanácti měsících podívat? Autoři průvodců Lonely Planet navštívili nejúžasnější asijská města, putovali parnými, vlhkými džunglemi a koupali se v četných asijských mořích, aby našli místa, která by rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Byl to obtížný úkol, ale… Výsledkem je seznam nejlepších klasických destinací, jež cestovatelům nabízejí osvěžující změnu, oblastí, v nichž se stále něco děje, stejně jako míst ležících stranou vyšlapaných cest, o kterých jste pravděpodobně dosud neslyšeli. Pokračujte tedy ve čtení, abyste zjistili, kam byste se měli vypravit. 1. Hokkaidó, Japonsko  I když se Hokkaidó dostalo na světové mapy hlavně kvůli svému dokonalému prašanu, má návštěvníkům co nabídnout po celý rok. Na tomto nejsevernějším ostrově Japonska vás okouzlí úchvatná horská krajina, jež láká k cestování pěšky, na kole nebo na motocyklu, horské vesnice, v nichž…

Články

Incké památky v okolí Cuzca

Peru bylo kdysi domovem největší indiánské komunity na americkém kontinentu. Tito indiáni osidlovali horské oblasti Jižní Ameriky po několik dekád a založili Inckou říši. Jejich hlavním centrem se stalo město Cuzco na jihu And, kde lze dodnes obdivovat starodávné incké památky. Peruánský chlapec s jehňátkem ©Martina Libřická & Pavel Zrzavý   Peru je v poslední době velmi navštěvovanou zemí dostupnou pro turisty. Kromě historických památek a velkolepých staveb nabízí návštěvníkům i velmi zajímavý kulturní šok. Polovinu obyvatel Peru tvoří indiáni, nejčastěji se jedná o kmeny…