Nejlepší místa, kam se podívat v listopadu 2016

© Shutterstock

Co má listopad na skladě pro dychtivé cestovatele? Pro začátek méně turistů – a k tomu nesmírně poutavá místa v Etiopii, tolik lahodně připravených měkkýšů, kolik zvládnete sníst, v Karibiku a pěší túry malebnou krajinou Hongkongu. Vyberte si, kam se v listopadu vydáte, na základě doporučení našich expertů na dané destinace.

MacLehose Trail HongkongVydejte se po MacLehose Trail v Hongkongu © Kay Dulay / Getty Images

Oprašte svou turistickou obuv v Hongkongu

Letní deště už jsou pryč a rtuť teploměru (mírně) poklesla, a tak je listopad tou pravou dobou, abyste se obuli své turistické boty a vydali se na cestu. Vrcholky hor se jen málokdy vynoří nad typickou hongkongskou siluetu, plnou výškových budov. Stranou od ruchu velkoměsta se ukrývají stovky kilometrů přírodních stezek, jež čekají, až budou objeveny.

Máte-li dost energie, vypravte se na pochod Oxfam Trailwalker (oxfamtrailwalker.org.hk; 18. až 20. listopadu). Při tomto každoročním vytrvalostním závodu se čtyřčlenné týmy snaží zdolat stokilometrovou stezku MacLehose Trail v časovém limitu 48 hodin. Stezka se vine po hřebenech hor oblasti New Territories a sestupuje dolů k plážím, které patří k nejlepším v Hongkongu, a k neobvyklým skalním formacím Globálního geoparku UNESCO.

Jinak můžete nasadit pomalejší tempo na některé z dalších stezek, jež křižují ostrov, jako je Dragon’s Back, která se vine po „dračím hřbetě“ vzhůru na 284 metrů vysoký vrchol Shek O Peak. Nabízí nádherný výhled na pobřeží a byla vyhodnocena jako nejlepší příměstská turistická stezka na světě. Díky vynikající síti veřejné dopravy v Hongkongu se k těmto stezkám dostanete stejně snadno, jako si zavážete tkaničky. 

Lalibela EtiopieJen průměrná neděle v Lalibele v Etiopii © Jon Bratt / Getty Images

Získejte úžasné zážitky ze severní Etiopie

Nad Etiopskou vysočinou se v listopadu klene kobaltově modrá obloha, jež vytváří dokonalé podmínky pro historický průzkum, horskou turistiku i neuvěřitelné kulturní slavnosti. Vypravte se z města Bahir Dar na jezero Tana, abyste navštívili více než desítku posvátných klášterů. Pochutnejte si na dokonalém macchiatu v Gonderu, než si projdete paláce a hrady z 16. století. Pak pokračujte do Lalibely, která se honosí jedenácti úchvatnými kostely vytesanými do skály.

Pokud byste se toužili dostat ještě blíže k podmanivé africké obloze, vystoupejte do národního parku Simienské hory. Měli byste však být varováni, že většinu času strávíte pohledem dolů – výhled do kraje je fascinující, stejně jako pohled na zajímavé paviány dželada a kozorožce walia.

Severní město Aksúm je proslulé svou starověkou civilizací, vysokou monolitickou římskou stélou a svým tvrzením, že uchovává Archu úmluvy, obsahující nejcennější židovské náboženské předměty. Koncem měsíce praská ve švech pod náporem tisíců poutníků, kteří přicházejí na Slavnosti etiopské pravoslavné církve Panny Marie Sionské (Maryam Zion). Nabízejí fascinující pohled na zbožnost (a okázalost) spojenou s tímto náboženstvím.

Plži na Turks a CaicosOslavujte mořské plže na ostrovech Turks a Caicos © Travel Ink / Getty Images

Otestujte své chuťové pohárky na ostrovech Turks a Caicos

V listopadu se větší část Karibiku ještě chvíli potýká s obdobím hurikánů, ale deště a bouře brzy poleví a vystřídá je ideální vedlejší sezona, která umožňuje cestovatelům vyhnout se davům i vysokým cenám, jež přijdou v prosinci.

Skupiny ostrovů Turks a Caicos setřesou nevlídné počasí a skočí přímo do svých vlastních slavností – koncem měsíce se na nich koná jediný festival plžů na světě, který je oslavou lahodných měkkýšů, jež jsou základem místní kuchyně. Hlavní událostí je „Conch-e-tition“, soutěž šéfkuchařů v několika kategoriích, jako je nejlepší polévka z měkkýšů, nejlepší salát či nejlepší specialita. Také návštěvníci mohou předvést své vlastní kuchařské dovednosti při přípravě měkkýšů v soutěži Home Kitchen – připravte mořské plže podle svého nejlepšího receptu a uvidíte, zda si domů odvezete nějakou cenu.

Až se dostatečně najíte, vydejte se na některou z panenských pláží na ostrovech a odpočiňte si. Další možností je vycházka k historickým ruinám na ostrově North Caicos nebo kiteboarding ve vodách u břehů ostrova Providenciales.

New York CityIdeální období na nakupování a bruslení v New York City © Patti McConville / Getty Images

Prohlédněte si rozmarné sváteční trhy v New York City

Smyslové zážitky, které si v listopadu odnesete z New York City, jsou nepřekonatelné. Na každém nároží se z pojízdných stánků line vůně pečených kaštanů, jež prostupuje chladný podzimní vzduch pronikavě sladkým aromatem. Pod nohama šustí spadané listí. Obrovské výlohy v nákupních ulicích zaplňuje fantastická sváteční výzdoba. Po celém městě je patrné vzrušení z blížícího se svátku.

V průběhu měsíce se v různou dobu otvírají sváteční trhy v Bryant Parku, na Union Square, na Columbus Circle a na nádraží Grand Central Terminal. Provoz zahajují také kluziště v Bryant Parku a v komplexu Rockefeller Center. Věnujte nějaký čas procházce mezi stánky obchodníků a obdivujte nabízené zboží, od šperků a oblečení po umělecká díla, a pak ochutnejte některé z vystavených sezonních lahůdek. Každý trh má jiné prostředí a dovolí vám nasát atmosféru města ve své nejzářivější a nejpřitažlivější podobě.

Gastronomie v ToskánskuLetošní podzim zasvěťte hodování v Toskánsku © Franco Origlia / Getty Images

Poznejte gastronomické slavnosti italského Toskánska

Lanýže, ručně dělané těstoviny a čerstvě lisovaný olivový olej... V listopadu Toskánsko překypuje čerstvými produkty a během mnoha festivalů zaměřených na jídlo nabízí ty nejlepší zážitky. Prvního listopadu se zahajuje sezona lovu divokých kanců a jejich maso, bohaté na živiny, nachází uplatnění v rozmanitých toskánských jídlech. Při oslavě svátku svatého Martina byste také měli ochutnat ručně dělané těstoviny bringoli – tradičně podávané s bezmasým ragú.

V tomto měsíci začíná i sklizeň a lisování oliv. Na některé z místních farem se zúčastněte slavností olivového oleje v obci Montemurlo. Neutraťte však všechny peníze za olej – musíte si nějaké ušetřit na Festival bílých lanýžů v San Miniatu, pokud máte tyto silně aromatické houby rádi. Máte-li stále hlad, projděte hradbami města Lucca, abyste poznali Desco, obrovský veletrh jídla, který začíná v polovině listopadu a pokračuje celý měsíc. Když se vám podaří zvednout oči od svého degustačního talíře, možná dokonce zahlédnete poslední barvy podzimu.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Best in Travel 2017 video

Další článek

Jak chutná ratan? Treking v Laosu ‒ 2. část

Související články

Články

Malebné Toskánsko: Co vidět během čtyř dnů?

Toskánsko je synonymem krásy, harmonie a pohody. Je to kulturní srdce Itálie, malebný kraj s upravenými vinicemi, stříbřitými olivovými háji a alejemi štíhlých cypřišů. Poklady Toskánsko takřka přetéká a užívat si místní pohodu se skleničkou dobrého vína v ruce je snem snad každého požitkáře. Čím déle, tím lépe. Ale i s omezenými časovými možnostmi si lze Toskánsko užít. Co se tu dá vidět během čtyř dnů? Poradíme vám. Při objevování krás Toskánska nezapomínejte, že tento region je třeba si řádně vychutnat. Kochejte se nejen krásou zdejších památek, ale také místními krajinnými scenériemi. Ochutnávejte vyhlášená toskánská vína a jiné gastronomické dobroty. Florencie z ptačí perspektivy Renesanční dáma Florencie Florencie je kolébkou renesance a zasloužila by si samostatnou delší návštěvu. I jeden den ale stojí za to, abyste si hlavní město regionu prohlédli a dopřáli si umělecký zážitek. Do historického centra se vydejte přes most Ponte Vecchio, známý…

Články

Snění mezi hongkongskými mrakodrapy

Nedokážu přesně říci proč, ale o tom městě se mi dodnes zdává. Snad kvůli mrakodrapům, asijským bistrům, hektičnosti, moderním ulicím střídajícím se se špinavými zapadlými uličkami. Hongkong mám pořád v hlavě i srdci. A to jsem v něm strávil pouhé tři dny. Dodnes, když si uvařím čaj Liu Bao, tak přestože vůbec netuším, odkud tahle odrůda čaje pochází, spolehlivě mě přenese do Hongkongu. Přesně tento čaj jsem totiž po celý krátký pobyt v Hongkongu popíjel.   Domy sahající do nebe V Hongkongu jsem se zastavil při návratu z dvouměsíčního pobytu v Laosu,…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

10 důvodů, proč jet (znovu) do New Yorku

Město, které nikdy nespí, toho za poslední rok zvládlo opravdu hodně. V roce 2014 odhalilo muzeum 9/11 Memorial svou desetitisícovou sbírku artefaktů, byla dokončena poslední část High Line a poprvé od roku 1910 se návštěvníci Coney Islandu mohou projet na horské dráze. Děje se tu tolik fascinujících věcí, že dokonce i velryby se vracejí. Na konci května 2015 se na Dolním Manhattanu otevře vyhlídková plošina nejvyšší budovy na západní polokouli. Nikdo nepotřebuje záminky, aby si zamluvil let do New Yorku na tento rok – nicméně deset vám jich přinášíme. Vyhlídka One World Observatory Největší (nebo alespoň nejvyšší) událostí roku…