Nejlepší místa, kam se podívat v květnu 2016

© Chicago, LP cumulus

Vyberete-li si k cestování květen, bude to požitek – zvláště pokud rádi poznáváte nové kultury a starobylá města.

Chcete se ponořit do atmosféry súků a zvuků Fásu při festivalu sakrální hudby? A co takhle divoké severské oslavy na bergenském nábřeží? Naši experti na cestování pro vás mají pár skvělých tipů na květnové výlety – od srbského venkova po Hedvábnou stezku.

Kdo by odolal těmto zářivě modrým kupolím? Buchara, Uzbekistán © Laurie Noble / Getty Images
Kdo by odolal těmto zářivě modrým kupolím? Buchara, Uzbekistán © Laurie Noble / Getty Images


Navštivte prastarou Hedvábnou stezku v Buchaře

Pozdní jaro je ideální dobou k návštěvě Uzbekistánu. Studená zima prchá před kvetoucími tulipány a stromy obalenými meruňkami, vlašskými ořechy a pistáciemi. Po dlouhých mrazech se probouzejí bazary a prodavači v uličkách znovu začínají aranžovat pestrobarevné koření a hedvábí na pulty.

Buchara ve středním Uzbekistánu je často považována za nejposvátnější středoasijské město. V 9. a 10. století byla vzkvétajícím centrem filozofie, náboženství a poezie. Vždy v květnu Buchara oslavuje své tradice a umění festivalem hedvábní a koření. Ve starém městě vyzdobeném středověkými ornamenty se pořádají průvody, představují se tradiční tance, hudba či různá řemesla, např. ruční výroba šperků a keramiky, a probíhá tu velký trh s kořením a hedvábím. 

V jarním slunci mohou teploty šplhat až ke 30 °C, ale před vedrem lze nalézt únik mezi chladivými kachli bucharských starobylých památek. Dopřejte si spirituální chvilku v nejstarší zachovalé středoasijské mešitě – Magoki-Attar z 9. století – i průzkum mohutné pevnosti Ark z 5. století. Až vás rozbolí nohy, sedněte si ke stolku na půvabné střešní terase restaurace Minzifa, kde si kromě jídel můžete vychutnávat nepřekonatelný výhled na proslulé bucharské kupole obložené modrými kachli.

Při oslavách Dne ústavy je nejvýhodnější pozorovatelnou Bryggen, staré bergenské centrum © marco wong / Getty ImagesPři oslavách Dne ústavy je nejvýhodnější pozorovatelnou Bryggen, staré bergenské centrum © marco wong / Getty Images


Přidejte se k oslavám v norském Bergenu

Navštívit norské městečko Bergen v květnu znamená octnout se tu v měsíci zasvěceném oslavám.

Při příležitosti syttende Mai (17. května) Norové hromadně slaví Den ústavy a nezávislosti, celé rodiny a skupiny přátel vyrážejí do ulic v tradičních krojích, mávají státními vlajkami, sledují průvody a vzájemně si předávají srdečné gratulerer med dagen (blahopřání k tomuto dni). Oslavy probíhají po celém Norsku, ale pozorovat je od prastarých dřevěných domů u přístavu v Bryggenu chráněném UNESCO je skutečně mimořádný zážitek. Až se občerstvíte zmrzlinou a vaflemi, vyjeďte lanovkou Fløibanen na kopec Fløyen (8 minut) a pokochejte se úchvatným výhledem na město a okolí. Cítíte-li se svěží, můžete sem dojít po svých, což zabere necelou hodinu.

Později v měsíci se koná dvoutýdenní Bergenský mezinárodní festival, na němž se představují nejvýznamnější umělci z celého světa. Největší severský festival svého druhu letos začíná 25. května a nabízí nabitý program, na němž figuruje klasická hudba, balet, opera, divadlo i výstavy.

Město Fás se během Festivalu světové sakrální hudby mění na jedno velké pódium pod širým nebem © Jordi Vidal / Getty ImagesMěsto Fás se během Festivalu světové sakrální hudby mění na jedno velké pódium pod širým nebem © Jordi Vidal / Getty Images


Nechte se uhranout sakrální hudbou v marockém Fásu

Květen je k návštěvě Maroka ideální, protože je slunečno a příjemně, ale letní davy ještě nedorazily. Letos na květen připadá i Festival sakrální hudby ve Fásu (Fès des Musiques Sacrées, fesfestival.com), setkání tvůrčích duší z celého světa.

Od 6. do 14. května 2016 se ve Fásu, městě starém 1200 let, shromáždí hudebníci, výtvarníci i filozofové, aby vytvářeli a propojovali hudbu, náboženství i výtvarné umění. Hlavní myšlenkou festivalu je víra, že hudba je schopna léčit světové problémy a strhávat všechny bariéry.

Každý večer se na palácovém nádvoří Bab al Makina ze 14. století konají velké koncerty, na nichž účinkují světoznámí hudebníci. Bezplatné koncerty se pořádají také v zahradě paláce Dar Tazi a na náměstí Boujloud, Batha Museum nabízí večírky a výstavy.

V pohoří Fruška Gora stojí více než desítka srbských pravoslavných klášterů © Nevena Uzurov / Getty ImagesV pohoří Fruška Gora stojí více než desítka srbských pravoslavných klášterů © Nevena Uzurov / Getty Images


Připravte se na léto ve Vojvodině

Srbská severní provincie Vojvodina je snem pomalého cestovatele. Zdejší klidný životní styl nejlépe poznáte při přesunech autem nebo při jízdě na kole po Dunajské cyklostezce mezi slunečnicovými lány; eventuálně můžete jako skvělou základnu pro klidné jednodenní výlety využít živý Novi Sad (kde se koná slavný festival Exit). Chcete-li poznat starosvětskou krásu venkova, ubytujte se na salaši (farmě) nebo v rekonstruovaném panském sídle, nechte se povozit v kočáře taženém koňmi a v některé z bohémských poříčních čarde (hospůdek) si pochutnejte na rybích specialitách za hudebního doprovodu místních loutnistů.

S multikulturním dědictvím a úctyhodnou historií Vojvodiny se seznamte prostřednictvím secesních pokladů v rakousko-uherské Subotici či rozvalin v Sirmiu (Sremské Mitrovici), bývalém hlavním městě římské prefektury Illyrie. Rozšiřte si umělecké obzory naivním malířstvím ve vsi Kovačica i v avantgardním Macurově muzeu (Muzej Macura; muzejmacura.com) na Dunaji. Vyzkoušejte své jezdecké schopnosti v 240letém hřebčíně Zobnatica a vydejte se rybařit a pozorovat ptáky do vzácných mokřadů přírodní rezervace Carska Bara. Anebo si prostě užijte pár dní mezi vinicemi a kláštery v lesnatých horách Fruška Gora. Nabídka je stejně nekonečná jako obzory Panonské nížiny.

 Přivítejte léto jedním dvěma pivy na festivalu Chicago Beer Classic © Jeff Schear / Getty ImagesPřivítejte léto jedním dvěma pivy na festivalu Chicago Beer Classic © Jeff Schear / Getty Images


V Chicagu jistě objevíte svůj festival

Květen je v Chicagu naplněn očekáváním a vzrušením z toho, co léto přinese. Lidé shazují zimní flanelové a vlněné vrstvy a vyrážejí do prostor pod širým nebem vstřebávat kromě potřebného vitaminu D také festivaly všeho druhu.

Chicago Beer Classic (chicagobeerclassic.com), na němž se představují nové a lokální pivovary, se pořádá 7. května v aréně Soldier Field a v ceně vstupného je i náhrdelník z preclíků, které si k pivu báječně vychutnáte. Summer Camp Festival (summercampfestival.com) je prvním velkým letním hudebním festivalem, jenž nabízí spojení nostalgie dětských stanových táborů s muzikou stovky kapel. Pokud vás zajímají akce konané pod střechou, vyrazte na Chicago Critics Film Festival, uvádějící nejlepší nezávislé a avantgardní filmy roku.

Říká se, že smích léčí, a Chicago vám s léčbou dozajista pomůže dvěma květnovými komediálními festivaly. Chicago Improv Festival vstupuje 2. května do 18. ročníku a v různých sálech ve městě nabídne týden improvizovaných komediálních vystoupení. A měsíc rovněž uzavře smích, tentokrát v rámci potrhle nazvaného Třetího ročníku 26. ročníku festivalu komedie (Third Annual 26th Annual Comedy Festival; 26comedy.com), který nabízí směs improvizovaných vystoupení, filmových projekcí a panelových diskusí.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet.

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Austrálie - útesy, lesy a domorodá kultura

Další článek

Vappu – finský May Day nemá obdoby

Související články

Články

Bouřlivé oslavy svátků piva

Bavorsko: pohádkové hrady, kouzelné lesy, středověké vesnice… překrásná spolková země mezi Alpami a Franky se před očima odvíjí jako nekonečný gobelín plný turistických skvostů. Stejně okouzlující je i její hlavní město Mnichov, které vás nadchne božskými zahradami, skvělými muzei, majestátními paláci a samozřejmě Oktoberfestem, největším pivním svátkem na světě. V roce 2016 bude pivo centrem zájmu ještě víc než obvykle, protože Bavorsko slaví pětisté výročí zavedení zákona o čistotě piva. Potřebujete jiný důvod pro další napěněný korbel? Hrad Blutenburg blízko Mnichova © Akwinelvr/Budget Travel.   Zážitky, které Vám změní život Mezi šestnácti spolkovými zeměmi je Bavorsko supermodelka oplývající krásou, přehršlí charismatu i přirozeného šarmu. Území zahrnující mohutné alpské vrchy i zvlněnou viniční pahorkatinu Frank nabízí…

Články

Georgetown představuje neotřelou uměleckou scénu a stylové ubytování

Georgetown, město zapsané na Seznam světového dědictví UNESCO, se v poslední době stává těžištěm moderní, umělecky laděné Malajsie. Mezi tradičními čínskými obchody tu dnes objevíte výtvory nekonvenčních pouličních umělců a na každém rohu vyrůstají nové výstavní prostory, kde se můžete setkávat s avantgardním uměním, filmy, hudbou a tancem. Přidejte k tomu pár butikových hotelů a máte recept na jednu z nejoriginálnějších a nejpestřejších uměleckých komunit v Asii. Ve městě Georgetown, které se nachází v malajsijském státě Penang, vyrůstá vskutku neobyčejná moderní umělecká scéna, která tvoří fascinující protiváhu spleti historických ulic zapsaných na Seznam světového dědictví UNESCO. Díky projektům, jako je festival Urban Xchange: Crossing Over, vzniklo na těchto…

Články

Slovinsko: evropské outdoorové hřiště

Slovinsko nabízí mnohem více dobrodružných sportů, než by se vzhledem k jeho velikosti mohlo zdát. Jestli milujete aktivity pod širým nebem, je načase seznámit se s evropským outdoorovým hřištěm. Sever Slovinska opanovaly zdvihající se horská pásma nabízející spoustu výzev pro chodce a lyžaře. Na západě protékají čisté horské prameny, které sílí cestou dolů údolími až do vířících divokých peřejí ideálních pro rafting a relativně nový sport, kterým je kaňoning. Všude narazíte na krásné pěšiny…

Články

Dublin - město, kde se zrodilo pivo Guinness

Při procházce po nábřeží řeky Liffey vás ani nenapadne, že Irsko se teprve otřepává z hospodářského propadu. Kosmopolitní Dublin zkrátka ví, jak se vzpamatovat, a díky čtyřiceti procentům obyvatel mladších třiceti let pulsuje mladistvou energií, optimismem a kreativitou. Na rok 2016 připadá sté výročí velikonočního povstání, první v řadě událostí, které vedly ke vzniku republiky; počítejte s tím, že oslavy budou dlouhé a halasné. Ještě včera byly hospodářské prognózy černé jako pinta irského piva a ve vzduchu visela hrozba další masové emigrace, ale Irsku se podařilo odrazit ode dna a jeho životaschopnost je nejviditelnější na rušných nábřežích Liffey. Diaspora jako by se převrátila a z Dublinu se stala skutečně kosmopolitní…