Nejlepší místa, kam se podívat v dubnu 2016

©

Cestovat v dubnu je radost: na severní polokouli je jaro v plném proudu, na jižní polokouli neobléhají hlavní atrakce davy. Nechte se uchvátit impozantní krajinou, například ekvádorským „údolím sopek“ či překrásným ománským pobřežím; poučte se o dějinách a kultuře v Anglii, Albuquerque a Tichomoří; oslavte nový začátek v Thajsku, kde Nový rok přichází ve znamení obrovských vodních bitev.

Oslavte nezávislost v ekvádorském „údolí sopek“

Hluboko v Andách se ukrývá ekvádorské koloniální město Riobamba, jež návštěvníky okouzlí dlážděnými ulicemi, architekturou ve španělském duchu a velkými náměstími s podloubími. Díky poloze v dosahu řady skvělých pěších stezek a nejvyšších hor je město oblíbenou základnou trekkerů a lezců. Mezi čtveřici nejvyšších jihoamerických vulkánů (Chimborazo, Carihuazo, El Altar a Tungurahua) je vklíněna oblast, jíž se říká „údolí sopek“.

Jednadvacátého dubna uplyne 194 let od bitvy u Riobamby, kterou mnozí historici považují za jeden z nejzuřivějších střetů v jihoamerickém boji za osvobození od španělské nadvlády (Ekvádor získal nezávislost na koruně měsíc po bitvě), a místní výročí slaví živými koncerty a barvitými průvody.

V Riobambě žije nejvyšší procento původních obyvatel z celé země; mnozí sem přicházejí z okolních oblastí nabízet zboží – v sobotu se ve městě koná zajímavý trh, na němž najdete ručně tkané oděvy, látky, ozdoby a keramiku. A na tak malé město nabízí Riobamba překvapivě bujný noční život, za nějž vděčí početné studentské populaci ‒ na hlavu je tu více univerzit než kdekoli jinde.

Mighty Chimborazo looms over Riobamba, Ecuador. © Daniele Pellegrini / Getty Images.jpgMocná Chimborazo se vznáší nad Riobambou, Ekvádor. © Daniele Pellegrini / Getty images
 

Přidejte se k největším světovým vodním bitvám v Thajsku

Míříte-li v polovině dubna do Thajska, počítejte se tím, že navlhnete.

Thajský lunární Nový rok (13.‒15. dubna), Songkran, se v celé zemi slaví vodními bitvami. Tradičním zvykem je „omýt“ obrázky Buddhy růžovou vodou a zlehka pokropit mnichy a představené, ale z klidné tradice se vyvinuly vodní hrátky, při nichž každý lije vodu na všechny a k nimž se turisté mohou bez obav přidat.

Po tři dny oslav (v epicentrech, jako je Bangkok a Chiang Mai se Songkran slaví pět dní) není nikdo v celém Thajsku v bezpečí před pořádnou sprchou. Na nic netušící oběti jsou vrhány balonky naplněné vodou, kolemjdoucí náhle zasáhne proud z hadice, přepadová komanda v autech, na motorkách i kolech pálí z výkonných vodních děl na pěší i ostatní vozidla. Buď se vyzbrojte vodní pistolí a užijte si možnost ochladit se v nejteplejším ročním období, nebo se utečte schovat.

Water pistols at the ready – there's no escaping getting splashed during Songkran. © Borja Sanchez Trillo / Getty Images.jpgVodní pistole jsou připraveny – běhěm slavnosti Songkran není možnost úniku. © Borja Sanchez Trillo / Getty Images

 

Vydejte se autem po úchvatném ománském pobřeží

Omán je přesně tím typem místa, o němž milovníci autoturistiky básní: mohou se vydat po silnicích, které se něžně tulí k pobřeží, kličkovat překrásnými horami, nebo se pustit cestou necestou na adrenalinovou jízdu z vádí do vádí.

V současnosti je možné projet téměř po celém pobřeží země od hlavního města Maskat až dolů k tropické SaIále ­– cesta vám potrvá minimálně tři dny. Součástí trasy je nově otevřený úsek Shwaymiyah (Švejmíja) ‒ Hasik, jenž se vine ve stínu působivé hory Džebel Samhan.

Duben je k cestování báječný – je sice horko, ale letní parna jsou ještě daleko, takže pokud si chcete cestu prodloužit, táboření je příjemné. Dopřejte si čas navíc na růžové laguny Al Khalil (al-Chalil), pradávné skalní útvary ve vádí Shuhram (Šuram) a tradiční rybářské vesnice s příbytky z palmového listí.

Explore otherworldly landscapes in Oman. © Sylvain Dussans / Getty Images.jpgProzkoumejte krajiny v Ománu. © Sylvain Dussans / Getty Images


Přidejte se k největšímu světovému pow wow

Možnost vidět největších světové shromáždění původních amerických tanečníků, zpěváků a řemeslníků nabízí v dubnu Albuquerque. Gathering of Nations (Shromáždění národů; gatheringofnations.com) se koná pouze 29. a 30. dubna a sejde se na něm téměř 3000 původních Američanů z více než pěti set různých severoamerických kmenů.

Víkend začíná sobotním slavnostním zahájením (Grand Entry), bujnou přehlídkou barev, pernatých čelenek a kmenových bubnů, při níž se všichni sejdou na prostranství WisePies Arena v kampusu Univerzity Nové Mexiko. Akce pokračuje celý víkend soutěžemi tanečníků, bubeníků a korunovací Miss Indian World.

Mezi jednotlivými hlavními akcemi se návštěvníci mohou seznámit s jídlem, uměním a řemesly kultury původních Američanů. Vyhledejte trh Traders Market s malbami, plastikami a šperky indiánských řemeslníků. Kousek od něj stojí pódium Stage 49, kde si můžete v podání indiánských hudebníků poslechnout nejrůznější žánry od rocku přes blues a hip hop po country.

Witness an explosion of colour at the Gathering of Nations, Albuquerque. © aceshot1 / Shutterstock.jpgSvědci exploze barev na Gathering of Nations, Albuquerque. © aceshot1 / Shutterstock
 

Podívejte se na skokany na ostrově Pentecost, Vanuatu

Plánujete-li cestu do Jižního Pacifiku, neměli byste vynechat každoroční obřad Naghol, který se koná od poloviny dubna do poloviny května každou sobotu na ostrově Pentecost v souostroví Vanuatu.

Každý rok zbudují muž z kmene Sa třicetimetrovou dřevěnou věž, z jejíhož vršku se vrhají po hlavě, jištěni pouze dvěma liánami připevněnými ke kotníkům. Jsou-li liány krátké, skokan narazí do věže, jsou-li dlouhé, může se zabít.

Než muži skočí, vyznají se na plošině ze svých hříchů a slibují polepšení, aby v případě nehody zemřeli očištěni. Dnes je obřad spjatý s mužskou plodností a pro chlapce z kmene Sa je iniciačním rituálem. Podívané se smějí účastnit jen malé skupinky turistů, proto plánujte předem a kontaktujte turistickou kancelář.

Cross your fingers as you witness this unique ritual in Vanuatu. © Peter Unger.jpgDržte palce, jste svědkem jedinečného rituálu na Vanuatu. © Peter Unger
 

Oslavte Shakespeara ve Stratfordu nad Avonou

Nikdo neví, co v dubnu 1616 Williama Shakespeara zabilo; zemřel pár týdnů poté, co prohlásil, že je „dokonale zdráv“. Zanechal nám 37 dramat, 154 sonetů; podle mínění mnohých nejhodnotnější literární odkaz v dějinách.

Shakespeare strávil svá poslední léta v honosném stratfordském domě New Place, který dal v 18. století zbourat jeho tehdejší majitel, vikář. Dubnové znovuotevření návštěvnického centra na místě původního domu se zdrželo, protože během výkopových prací byla nalezena Shakespearova kuchyně (což je dobrá zpráva pro archeology!), ale čtyřsetleté výročí bardovy smrti bude připomínat řada jiných akcí. Royal Shakespeare Company představí novou velkou expozici a ve zrestaurovaném divadle Swan Theatre z 19. století uvede Hamleta a Sen noci svatojánské. Vyhledávanou atrakcí je Shakespearovo rodiště a hrob, letos bude zpřístupněna i jeho bývalá školní třída.

He said it himself- the world's your oyster – so why not start in Stratford-Upon-Avon? Holy Trinity, Shakespeare's resting place. © Sergio Mendoza Hochmann / Getty Images.jpgHoly Trinity, Stratford nad Avonou - místo posledního odpočinku W. Shakespeara. © Sergio Mendoza Hochmann / Getty Images

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Tichý africký triumf

Další článek

Řím - zářivé a šťastné město

Související články

Články

Hřiště bohů

Jen 35 minut plavby od Aucklandu se z moře vynořuje ostrov Waiheke, ráj kouzelných zátok a pláží, vinic, bohémských požitků a především zábavy. Rezervujte si tu prázdninový dům (tzv. bach), a pokud zrovna nebudete usrkávat víno na některé ze třiceti ostrovních vinic, můžete objevovat uměleckou a dobrodružnou stránku Waiheke. Působí tu více než 100 umělců v oborech, jako je sochařství, sklářství, malba nebo řezbářství, a kromě toho také celý ostrov připomíná hřiště pro milovníky přírody a sportu – užijete si hlavně jízdu na horských kolech, kajacích a plachetnicích. V zálivu Hauraki Gulf po boku impozantního spícího vulkánu Rangitoto, pouhých 35 minut plavby trajektem z centra Aucklandu, najdete ostrovní ráj plný tajuplných zátok, nádherných pláží, zvlněných vinic, luxusních chat a bohémských slastí. Waiheke Island je známý jako „Ostrov vína“ – nachází se zde přes…

Články

Tropický ráj s nízkým rozpočtem

Maledivy, zemi, která z výšky připomíná spíše šňůru bílých korálků rozesetých po Indickém oceánu, tvoří více než 1200 miniaturních ostrůvků. Jejich nejvyšší nadmořská výška není více než 2,5 metru, každý ostrov lze tedy pěšky obejít jen za pár minut. Pro všechny ostrůvky jsou typické zářivě bílé písčité pláže, neškodní netopýři, kteří přelétají z palmy na palmu, dále laguny s průzračně čistou tyrkysovou vodou, na jejichž konci návštěvníka okouzlí korálový útes, chránící ostrov od vlivů otevřeného moře. Většina ostrovů se nachází v bezprostřední blízkosti, takže výhled, který se divákovi naskýtá, je jednoduše dechberoucí. Výjimkou není ani tropická teplota nebo celoroční sluníčko, které je v období léta občas vystřídáno deštěm. Zní vám tento popis jako reklama na ráj? Kdepak, to není reklama. Maledivy jsou zkrátka rájem na zemi a tak, jak vypadají v brožurách a v cestovních katalozích, vypadají i ve skutečnosti. Není tedy divu, že tento ráj začal být v 80. letech velmi oblíbenou turistickou destinací (zejména pro movitější klientelu pobývající v luxusních resortech). Postupem času se Maledivy staly jednou z vůbec nejdražších a nejexkluzivnějších destinací na světě. Cestování bylo zpočátku omezeno pouze na jeden…

Články

Kde "Ledová země" zahřeje

Zažíváte-li někdy chvíle, kdy byste se nejraději ocitli na jiné planetě a měli od všeho a všech klid, Island vám to splní se vším všudy. Přesvědčte se na vlastní oči a zasoutěžte si o jeden ze tří průvodců Lonely Planet – Island. Ne náhodou je Island oblíbenou lokací filmařů, pokud jde o scenérie vskutku mimozemské (Interstellar, Batman začíná, Thor, Star Trek). Vysoké štíty hor, sopečné krátery jako Askja, z moře se před očima rodící ostrov Surtsey, nekonečné planiny zničehonic rozpuklé v hluboké průrvy (euroasijská a severoamerická…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…