Nejlepší místa, kam se podívat v červenci 2016

© wikipedia

Léto i zima jsou na opačných polokoulích v plném proudu a chytří cestovatelé se snaží z červencového počasí vytěžit maximum. Vydejte se lyžovat na zářivé zasněžené kopce Queenstownu, smočte se v chladivých křišťálových vodách rakouských jezer nebo oslavujte vše americké na zlatém kalifornském pobřeží; naši experti na cestování pro vás mají pár tipů.

 

Když v Rakousku panuje vedro, existuje jediný způsob, jak se zchladit… © Elisabeth Schmi/t / Getty ImagesKdyž v Rakousku panuje vedro, existuje jediný způsob, jak se zchladit… © Elisabeth Schmitt / Getty Images

Vyráchejte se v rakouských jezerech

Skočit do nádherně čisté chladivé vody za horkého letního dne patří k největším potěšením. K nejmalebnějším zemím, jež tuto radost nabízejí, patří Rakousko s velkým počtem přírodních jezer vhodných ke koupání. Ve většině případů je v červenci voda už prohřátá na osvěživých více než dvacet stupňů.

Zamiřte ke korutanskému Millstätter See, kde si můžete zaplavat, potápět se z mol nebo se v klidu povozit na pramici. Protože panuje vrcholná sezona, hlavní veřejná pláž bude zřejmě plná rekreantů, ale můžete si půjčit člun a odplout na mnohem klidnější protější břeh. I ostatní části země nabízejí podobně lákavá jezera – zkuste jezero Wolfgang v oblasti Salzkammergut (Solná komora) s bohatou nabídkou vodních sportů či hornorakouské jezero Mondsee, jehož pozadí tvoří mimořádně malebná horská krajina.

Queenstown je v zimě nejpůvabnější © Andreas Mohaupt / Getty Images Queenstown je v zimě nejpůvabnější © Andreas Mohaupt / Getty Images

Užijte si zimu v novozélandském Queenstownu

Novozélandský Queenstown, usazený u inkoustově modrého jezera Wakatipu pod zasněženými vrcholy Remarkables, je působivý v každém okamžiku, ale skutečně se rozzáří v zimě.

Na přelomu června a července ožívá Queenstown díky 45 000 lidí slavících lyžařskou sezonu a Queenstownský zimní festival. Tento desetidenní festival představuje to nejlepší, co kultura města nabízí: hudbu, komediální vystoupení i rodinné akce. Večer se rozzáří nádherné hvězdné nebe a pod ním se slaví dál ohňostroji a pouličními mejdany.

Nejbližší sjezdovky jsou kousek autem nebo autobusem v Remarkables a na Coronet Peak. Zdržíte-li se déle, můžete zamířit dál do areálů Cardrona Alpine Resort a Treble Cone poblíž Wanaky, kde najdete další lyžařské výzvy, ovšem to jen v případě, že vás kocovina po Zimním festivalu nedonutí zůstat ve městě a věnovat se radši kultuře. 

V Kalifornii znamená 4. červenec zábavu pro celou rodinu © Kevin Steele / Getty Images
V Kalifornii znamená 4. červenec zábavu pro celou rodinu © Kevin Steele / Getty Images

Oslavte čtvrtý červenec na kalifornské pláži

Celé USA slaví 4. července Den nezávislosti, a pokud se chcete přidat a zároveň si užít pláží, nenajdete lepší místo než pobřeží Kalifornie. Každé přímořské město a městečko nabízí kromě spolehlivého počasí v rámci oslav nějaký program, který většinou na sklonku dne končí slavnostním ohňostrojem.

San Diego pořádá v zátoce efektní pyrotechnickou přehlídku, kterou si můžete užít z několika výhodných pozorovacích míst ve městě. Dál na severu chystá většina proslulých losangeleských pláží vlastní ohňostroje spolu s řadou dětských aktivit přes den a bohatou nabídkou barů pro dospělé dlouho do noci. Chcete-li se vyhnout davům, Kalifornie nabízí stovky klidných písčitých pláží, kde si můžete vychutnat piknik a místo ohňostrojů se kochat pohledem na zapadající slunce.

Vydejte se mimo vyšlapané stezky do pohoří Altaj © Olivier Renck / Getty ImagesVydejte se mimo vyšlapané stezky do pohoří Altaj © Olivier Renck / Getty Images

Vystoupejte na nejvyšší mongolský vrchol

Výstup na vrchol Chüjten (Khüiten Peak) představuje snad nejosamělejší horolezecký zážitek na světě. Vrchol stojí kousek od mongolsko-rusko-čínského trojmezí, tedy na hranici tří zemí pověstných nepřístupnými končinami.

Červenec přináší teplé suché počasí, vhodné k výstupu na Chüjten. Výstup není z horolezeckého pohledu náročný a zvládnou jej všichni zdatní turisté. Okolní krajina nabízí nádherné rozkvetlé louky a rozsáhlou otevřenou tundru, v níž žijí pouze nomádi – tedy vše, co od mongolských plání očekáváte.

Zajímáte-li se spíš o kulturu, vydejte se na východ na oslavy největšího mongolského svátku Nádam. Pořádá se každý rok 11.‒13. července na řadě míst (největší oslavy probíhají v Ulánbátaru) a jeho náplní jsou soutěže v tradičních mongolských disciplínách: zápasu, lukostřelbě a jízdě na koni. Kdysi náboženská oslava dnes oficiálně připomíná vítězství mongolské revoluce, která vedla k vyhlášení nezávislosti Mongolska roku 1921.

Nejsevernější japonský ostrov rozkvétá do krásy © Danita Delimont / Getty Images
Nejsevernější japonský ostrov rozkvétá do krásy © Danita Delimont / Getty Images

Poznejte kvetoucí japonský sever, Hokkaidó

Nejsevernější japonský ostrov Hokkaidó je proslulý lyžařskými středisky, ale nejvíce ožívá v červencovém slunci, kdy nabízí festivaly, květy a možnost zkoumat nejkrásnější divokou krajinu v zemi. Skvělou základnu nabízí přívětivé kompaktní Sapporo, jehož centrální park Ódóri Kóen se v rámci Letního festivalu (od 20. července do 17. srpna) mění na obrovskou pivnici (do 15. srpna) zhruba pro 13 000 kumpánů.

Hokkaidská venkovská krajina hýří barvami – zářivá pole levandule a vlčích máků ve Furanu jsou tak vyhledávaná, že japonské dráhy v tuto dobu zavádějí speciální zastávky, aby zvládly příliv obdivovatelů. Mimo turistické trasy se otevírají národní parky nepřístupné v zimních měsících, např. ŠiretokoDaisecuzan, a poté, co roztaje sníh, nabízejí skvělé pěší trasy. A dostat se Hokkaidó je dnes snazší – ostrov s Tokiem spojuje nová linka superrychlých vlaků, které začaly jezdit v březnu.

 

Ať svítí slunce, nebo prší, davy si britské hudební festivaly ujít nenechají © Roberto Ricciuti / Getty ImagesAť svítí slunce, nebo prší, davy si britské hudební festivaly ujít nenechají © Roberto Ricciuti / Getty Images

Zabalte si holínky a vydejte se na britské letní festivaly

Britské léto nabídkou hudebních festivalů přetéká a červenec je naprostý vrchol. Druhým největším festivalem (po Glastonbury) je perthshirský T in the Park (8.‒10. července; tinthepark.com), na němž zahrají Stone Roses a Calvin Harris. Suffolský Latitude (14.‒17. července; latitudefestival.com) láká na New Order, National i komediální výstupy a divadlo. Festivaly však nenabízejí jen možnost vidět největší popové hvězdy. Llangollenský International Musical Eisteddfod (5.‒10. července; international-eisteddfod.co.uk) oslavuje hudbu a kulturu Walesu a Womad (28.‒31. července; womad.co.uk) představuje vše od senegalského funku po kurdské milostné písně.

A chcete-li si výlet rozšířit, máte řadu možností: T in the Park se koná na okraji nádherné skotské Vysočiny (Highlands), Latitude jen kousek od pláží Suffolku, Llangollen je přímo u závratného Pontcysylltského akvaduktu a Womad v historickém srdci Anglie mezi oblastí Cotswolds na severu a Stonehenge na jihu.

Zaujaly Vás popisované destinace, chtěli byste se dozvědět vic a získat podrobnější informace? V e-shopu najdete tištěné průvodce Lonely Planet. 

Byli jste na výletě, dobrodružné cestě či třeba stáži a rádi byste o tom řekli světu? Sdílejte své zážitky z cest s dalšími cestovateli přímo zde na webu anebo na Facebooku Lonely Planet Česká republika.

 

 

Napsal: Lonely Planet

Předchozí článek

Šest věcí, které musíte zažít v Londýně během čtyř dnů

Další článek

Munnar aneb „krajina čaje“

Související články

Články

Motor britské kultury

Manchester – někdejší strojovna průmyslové revoluce – dnes hraje roli dynama britské kultury. Vláda vyčlenila 78 milionů liber na centrum umění The Factory, které se má stát jevištěm Manchesterského mezinárodního festivalu. Ve městě bylo zrenovováno a otevřeno mnoho nových uměleckých prostor, jako například galerie Whitworth, víceúčelové centrum umění HOME a Pantheon připomínající knihovna Central Library. Proměna tohoto kdysi industriálního města pokračuje mílovými kroky. Tomuto městu nikdy nechyběly ambice a sebevědomí. Kdysi bývalo strojovnou průmyslové revoluce a v 21. století se proměnilo v dynamo kultury a umění. Britská vláda je v tom mocně podporuje: vyčlenila 78 milionů liber na vybudování The Factory, nového víceúčelového uměleckého prostoru, ve kterém bude divadlo…

Články

Šinkanzenem okolo Fuji

Pokud vaší poslední zastávkou před Japonskem byla jedna ze zemí jihovýchodní Asie, připravte se na to, že při přistání a prvním střetnutí s Japonskem zažijete pocit, jako byste se ocitli na jiné planetě. Japonsko je ultra moderní země, která si ale ovšem stále silně zachovává a nese rysy své bohaté historie, vysoce vyspělé civilizace a svérázné kultury. Tokio je obrovská křižovatka, směsice veškerých módních šíleností, stále se vyznačující ikonou Hello Kitty, buddhistických chrámů a šintoistických svatyní, které jsou nabity sílou a energií přání a modliteb. Tato různorodá atmosféra je doprovázena relativním bezpečím, čistotou, ochotou a úsměvy místních obyvatel. Známé a spolehlivé japonské dráhy vás přemístí rychlostí až 300km/h do dalšího významného centra Japonska. Kyóto je o něco menší, ale zato dýchá daleko více uvolněnější náladou. Vybavíte-li si známou knihu či film Gejša, zajisté si vzpomenete na scénu, kde malá Sayuri běží oranžovým sloupovím, tzv. torri,…

Články

Objevte nejzajímavější destinace roku 2016

Lonely Planet představuje kolekci trendů, destinací a zážitků pro příští rok. Je jen na vás, kam se vydáte, a je nám ctí vám vybrané destinace postupně představit. Best in Travel 2016 prezentuje 10 zemí, 10 regionů a 10 měst, které odborníci Lonely Planet doporučují pro rok 2016. Na 1. místě žebříčku zemí se umístila Botswana, následovaná Japonskem a USA. Kotor v Černé Hoře se umístil na 1. příčce mezi městy, a to před ekvádorským Quitem a irským Dublinem. Mezi první tři favority regionů, které Lonely Planet Best in Travel 2016 řadí mezi ty, které musíte v nadcházejícím roce…

Články

Nejlepší destinace

Evropa je kouzelnou směsicí lidí a míst, a pokud plánujete cestu, může být nabídka destinací nesmírná. Abychom nabídku zúžili, poprosili jsme naše evropské autory, aby vybrali seznam 10 destinací, které se v jejich cestovatelských plánech pro letošní rok nejvíc prosazují. Letošní seznam nabízí směs osvědčené klasiky, nová slibná místa, která nás něčím upoutala a pár zapadlých místeček, která nás prostě jen ponoukají koupit lístek, hodit do tašky pár věcí a vyrazit.  1. Akureyri, Island Akureyri na konci nejdelšího Islandského flordu. (foto Federica Gentile / Moment…